Πέντε χρόνια μιας πικρής απουσίας, πέντε χρόνια χωρίς τον Μεγάλο Ερωτικό της ελληνικής μουσικής, τον Μάνο Χατζιδάκι.Με αφορμή την επέτειο, η "Ορχήστρα των Χρωμάτων",δημιούργημα του αλησμόνητου συνθέτη, θα πραγματοποιήσει συναυλία, σήμερα στις 9μμ, στο Μέγαρο Μουσικής, σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη,με τα 35 τραγούδια της Ρωμαϊκής Αγοράς. "Η Ρωμαϊκή Αγορά μου έτσι όπως γέννησε τα τραγούδια μου" τιτλοφορείται η συναυλία, στην οποία οι Νένα Βενετσάνου, Αλίκη Καγιαλόγλου, Ηλίας Λιούγκος, Βασίλης Γισδάκης θα παρουσιάσουν τραγούδια που έγραψε ο Μ. Χατζιδάκις από το '45 - '85 και τα οποία περιέχουν "το σπέρμα μιας μακρύτερης ζωής". Ανάμεσά τους το "Χάρτινο το φεγγαράκι", "Μην τον ρωτάς τον ουρανό", "Φέρτε μου ένα μαντολίνο", "Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων". Τα τραγούδια θα παρουσιαστούν όπως παίχτηκαν από την Ορχήστρα στο πρώτο αφιέρωμα από το θάνατό του, στην Οδησσό, το 1994.
"Ας αντιτάξουμε τα τραγούδια σου - όπλα της μνήμης και της καρδιάς, στους αριθμούς των χρηματιστηρίων, στα ποσοστά των δημαγωγών, στη δημοσιότητα των επιτηδείων, στη διασημότητα των αναιδών και, προπαντός, στις δολοφονικές βόμβες των φιλανθρώπων προστατών μας", σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Γ. Κουρουπός,τονίζοντας ότι τα τραγούδια αυτά "αποτελούν πράξη αντίστασης σε μια εποχή που επικρατεί μια "νέα τάξη πραγμάτων"".
"Ποίηση και μουσική εν αιθρία" και σήμερα (9 μμ), για δεύτερη συνεχή βραδιά, στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5), όπου η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης",σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία οργάνωσε διήμερο με έργα του συνθέτη, βασισμένα στη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Ο Μ. Θεοδωράκης ερμηνεύει κι απόψε την "Κατάσταση Πολιορκίας" (ποίηση Ρ. Χατζηδάκη), ενώ οι Μ. Δημητριάδη, Σ. Λεονάρδου και Κ. Θωμαϊδης παρουσιάζουν τα "Λυρικά" (ποίηση Τ. Λειβαδίτη) και ο Β. Λέκκας τους "Λιποτάκτες" (ποίηση Γ. Θεοδωράκη). Κείμενα θα διαβάσει ο Λ. Λαζόπουλος.Είσοδος ελεύθερη.
Την Παρασκευή ξεκινούν οι εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ Ναυπλίου. Το φεστιβάλ, που θα φιλοξενηθεί στους ιστορικούς χώρους της πόλης (Τριανόν, Παλαμίδι, πλατεία Αγ. Γεωργίου), θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουνίου, ενώ στις εκδηλώσεις του θα συμμετάσχουν σπουδαίοι καλλιτέχνες. Η αυλαία του φεστιβάλ θ' ανοίξει με συναυλία του κουαρτέτου εγχόρδων Enesco από το Παρίσι με τον Cyprien Katsaris (18/6), ενώ στις 19/6 η πιανίστα Elisabeth Leonskaja θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον Σοπέν. Ακολουθεί το κοινό ρεσιτάλ του βιολονίστα Augustin Dumay και του πιανίστα (και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ) Γιάννη Βακαρέλη (20/6), το ρεσιτάλ της σοπράνο Ειρήνης Καραγιάννη με τον Πάνο Λουμάκη στο πιάνο (21/6), της σοπράνο Τζούλιας Σουγλάκου με τον Θάνο Αποστολόπουλο στο πιάνο (22/6) κ.ά.
Δίνοντας το προβάδισμα στη μουσική, ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ Πέτρας, που διοργανώνει ο Δήμος Πετρούπολης στο νέο σύγχρονο Θέατρο Πέτρας,ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή (9.30 μμ), με το Μουσικό Σύνολο Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης.Η βασική θεματική της συναυλίας είναι η σύγκλιση της μη δυτικοευρωπαϊκής λαϊκής μουσικής παράδοσης και της έντεχνης μουσικής δημιουργίας. Θα παρουσιαστούν έργα Σκαλκώτα, Μπέλα Μπάρτοκ, Λουτσιάνο Μπέριο, Χατσατουριάν, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Κερτσόπουλου, Μάνου Χατζιδάκι, Σοπέν κ.ά. Είσοδος ελεύθερη.
Το Σάββατο (9.30 μμ) το Θέατρο Πέτρας θα γεμίσει με τα τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα.Τραγούδια που έχουν αφετηρία τους την μπαλάντα και μπολιάζονται με λαϊκά παραδοσιακά και ροκ στοιχεία. Μαζί του οι μουσικοί: Κώστας Θεοδώρου, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης Μικέλης, Ακης Κατσουπάκης κ.ά. Στο τραγούδι συνοδεύει η Μαρία Παπανικολάου.
Στην πρόσληψη εκτάκτων μουσικών (με σύμβαση μίσθωσης έργου) θα προχωρήσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,για τις ανάγκες των συναυλιών της την καλλιτεχνική περίοδο 1999-2000. Για το σκοπό αυτό καλεί τους ενδιαφερόμενους σε ακρόαση, που θα γίνει στο διάστημα 12-15 Ιουλίου, στην αίθουσα του Ωδείου Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β 17-19). Η ακρόαση αφορά μουσικούς για όλες τις οικογένειες οργάνων μιας συμφωνικής ορχήστρας (έγχορδα, ξύλινα και χάλκινα πνευστά, τύμπανα, κρουστά, άρπα, πιάνο) και οι υποψήφιοι πρέπει να είναι διπλωματούχοι ωδείου ή τελειόφοιτοι προς διπλωματικές εξετάσεις. Οι αιτήσεις συμμετοχής πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 2 Ιουλίου στα γραφεία της Γραμματείας της ΚΟΑ (Βασ. Γεωργίου Β 17-19). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 7257.601 και 7257.602.
Ο μουσουργός Νίκος Σκαλκώτας πέθανε στην Αθήνα το 1949, από τότε έχουν περάσει 50 χρόνια.
Την εποχή που ζούσε ο συνθέτης κάποιοι τον καταδίκασαν να παίζει βιολί στα τελευταία αναλόγια της ορχήστρας (ΚΟΑ), θα μπορούσε βέβαια άνετα να παίξει στα πρώτα.
Ο συνθέτης πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μουσικά φιμωμένος, κάποιοι δε συμπαθούσαν τη μουσική του, δεν παιζόντουσαν τα έργα του.
Τη χρονιά του θανάτου του, με ευθύνη των τότε πολιτιστικών φορέων και των διευθυντών τους, δεν έγινε τίποτα το ιδιαίτερο. Πενήντα χρόνια από τότε, το "Ινστιτούτο Γκαίτε" της Αθήνας και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, πραγματοποίησαν δύο αξιολογότατες συναυλίες - αφιερώματα, αποκλειστικά με έργα του.
Μπράβο και στους δύο φορείς. Αυτό που επείγει να γίνει τώρα για το έργο του Σκαλκώτα είναι να κυκλοφορήσουν παρτιτούρες και CD σε προσιτές τιμές.
Επίσης και άλλοι σημαντικοί μουσικοί και πολιτιστικοί φορείς πρέπει να πράξουν το καθήκον τους απέναντι στη μουσική του Ελληνα Μουσουργού.
Γιώργος ΜΗΝΑΣ
Συνθέτης - καθηγητής
Ευανθία Ρεμπούτσικα
Αλκίνοος Ιωαννίδης