Για την "Μπιενάλε",τη διεθνή έκθεση εικαστικών τεχνών που γίνεται στη Βενετία, ο 20ός αιώνας τέλειωσε. Είναι, πλέον, ένα παρελθόν το οποίο ανέδειξε πολλούς μεγάλους εικαστικούς δημιουργούς, ων ουκ έστιν αριθμός: Πικάσο, Μουρ, Τζιακομέτι, Μουνκ, Μπρακ, Ματίς, Μοντιλιάνι, Ρουό, Ντε Κίρικο, κ. ά. Ενα παρελθόν, το οποίο στη δύση του άφησε στην τεράστια πλειοψηφία των πολλών χιλιάδων "μη επαϊόντων" φιλότεχνων - Ιταλών και ξένων - που επισκέφθηκαν τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της την 48η Μπιενάλε,ένα τεράστιο ερώτημα, μια ανησυχαστική απορία: Τι απόγινε η έννοια Τέχνη; Ποια είναι, πώς είναι, τι σημαίνει Τέχνη, σήμερα, στη δύση του 20ού αιώνα; Τι είδους, ακριβώς, Τέχνη, με ποια παιδεία, ποιες κοινωνικές ιδέες, ποιες αισθητικές αξίες και μορφές, θα παραδώσει ο 20ός στον 21ο αιώνα; Προς τι, από ποιους, προς όφελος ποιων θα γίνεται στον 21ο αιώνα η ιδιωτικοποιημένη, από φέτος, Μπιενάλε;
Τα παραπάνω ερωτήματα προκάλεσε και στην υπογράφουσα η θεματική και μορφολογία της τεράστιας πλειοψηφίας των έργων. Και στα εθνικά περίπτερα που φιλοξενεί η Μπιενάλε (τα περίπτερα κάλυπταν 10.000 τ.μ.). Και στην έκθεση που οργάνωσε στο γιγάντιο Ναυπηγείο ο φετινός διευθυντής της 48ης Μπιενάλε, Χέρμαν Ζέμανς, επιλέγοντας ο ίδιος έργα μεμονωμένων καλλιτεχνών, αλλά και τα περισσότερα βραβεία και οι έπαινοι, που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο, προκαλώντας τα γιουχαϊσματα μερίδας επισκεπτών.
Τα βραβεία και οι έπαινοι, που είναι κυρίως υπόθεση ανταγωνισμού μεταξύ κεφαλαιοκρατών "χορηγών" παρά διαγωνιστικής άμιλλας μεταξύ καλλιτεχνών και τα οποία δίνουν απολύτως το ιδεολογοαισθητικό "στίγμα" της μεγάλης πλειοψηφίας των έργων και καλλιτεχνών της 48ης Μπιενάλε, δόθηκαν στους παρακάτω:
Το ένα από τα τρία ισότιμα πρώτα βραβεία δόθηκε στο Αμερικανοκινέζο Τσια - Κουό Τσιανγκ.Το έργο του, 81 αγάλματα σε φυσικό μέγεθος, από λάσπη της της Βενετίας, σχολίαζε - αρνητικά εννοείται - το σοσιαλιστικό ρεαλισμό και την Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο. Το δεύτερο ισότιμο βραβείο δόθηκε στον Αμερικανό Νταγκ Ετκεν.Το έργο του είναι ένα βιντεοπείραμα κινηματογραφικής υφής,το οποίο εικονίζει έναν μαύρο άνδρα στην ανούσια καθημερινότητά του. Το τρίτο ισότιμο βραβείο δόθηκε στην Αμερικανοϊρανή Σιίν Νεσχάτ,για το παράλληλο βίντεό της με έναν άνδρα και μια γυναίκα που κάνουν ενδιαφέροντες φωνητικούς "ακροβατισμούς". Τα τιμητικά βραβεία ("Χρυσά Λιοντάρια", για το σύνολο του έργου τους δόθηκαν: στον Αμερικανό Μπρους Νάουμαν και την επίσης Αμερικανίδα Λουίζ Μπουρζουά,οι οποίοι παρουσίασαν στο Ναυπηγείο επίσης έργα βίντεο, επιεικώς ανούσιου περιεχομένου. Το βραβείο της Ουνέσκο πήρε η Αιγύπτια Γκράντα Αμερ.Τα έργα της (πλαστικές βαμμένες καρέκλες, σκούπες, κλπ.) ήταν ένας πικρός, υπαινιγμός για τη σημερινή απομυθοποιητική "απαξίωση" του αρχαίου Αιγυπτιακού πολιτισμού.
Ως χαρακτηριστικότερο "έργο" του είδους της "τέχνης", που επιβράβευσε η κριτική επιτροπή της Μπιενάλε και με τους τέσσερις (ισότιμους) επαίνους, θα σημειώσουμε το "έργο" της Πολωνίδας Καταεζίνα Κόζιρα.Η εν λόγω "καλλιτέχνης" που πήρε τον ένα έπαινο, παρουσίασε στο πολωνικό περίπτερο το εξής "έργο": ένα βίντεο με χαμάμ ανδρών και γυναικών, ο επισκέπτης έβλεπε μεταξύ... άλλων κακόγουστων "σημείων και τεράτων" και εμφύτευση τριχών στα γεννητικά όργανα και στα πρόσωπα των "λουομένων"!
Το βραβείο εθνικού περιπτέρου δόθηκε στο ιταλικό περίπτερο, όπου συμμετείχαν Ιταλοί και ξένοι καλλιτέχνες, (μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας αρχιτέκτονας Χρήστος Παπούλιας). Στο ιταλικό περίπτερο (το μεγαλύτερο της Μπιενάλε), όπως συμβαίνει στα περισσότερα περίπτερα, με ό,τι βλέπεις σε κυριεύει η αίσθηση της παρακμής, της απαξίωσης, του εκφαυλισμού, του εκφυλισμού, της διαστροφής, της πλήρους διάλυσης, μιας θανάσιμης "επιδημίας" της Τέχνης. Μιας χωρίς προηγούμενο κατρακύλας, την οποία, ευτυχώς, δεν ακολούθησαν οι καλλιτέχνες του ελληνικού περιπτέρου.
Είναι θλιβερό, αλλά εν μέσω ενός εφιαλτικού ΝΑΤΟικού πολέμου ούτε ένα έργο δε βρέθηκε που να ψελλίσει κάτι ενάντια στον πόλεμο. Κι ελάχιστα ήταν τα έργα, και δυο - τρία τα εθνικά περίπτερα που είχαν ενδιαφέρον, που δεν προκαλούσαν μειδίαμα, αηδία, οργή. Κι όμως, κάποιοι που παριστάνουν τους "γνώστες", σαν λόγω "τρικυμίας εν κρανίω", χαρακτήρισαν τη θεματική της Μπιενάλε "ανθρωποκεντρική". Πραγματικοί όμως γνώστες της ιστορίας και αισθητικής της Τέχνης, όπως η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα μίλησαν για μια Μπιενάλε "πλήρους αποδόμησης της Τέχνης, με έργα που στην πλειοψηφία τους είναι "σκουπίδια"".
Πικρή η αλήθεια: Τα συμφέροντα παραδίνουν στον 21ο αιώνα μια Μπιενάλε - "Χωματερή" της Τέχνης. Επείγον το ερώτημα: Οι καλλιτέχνες θα δεχτούν την "ταφή" της Τέχνης;
Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ
Τρία ακόμη χορευτικά σχήματα θα παρουσιαστούν στο "Ανοιχτό Θέατρο" αυτό το μήνα, στο πλαίσιο των "Μηνών Χορού - Μάιος - Ιούνιος",που διοργανώνει το "Ανοιχτό" κάθε χρόνο. Σήμερα, οι "Ασώματες Δυνάμεις" παρουσιάζουν την παράσταση "Περσεφόνη - το ταξίδι των γυναικών στον κάτω κόσμο", σε χορογραφία Μάχης Δημητριάδου. Χορεύουν: Ολια Λυδάκη, Φιλιώ - Τατιάνα Λούβαρη, Μυρτώ Χατζηγεωργίου, Δημήτρης Τσιαπκίνης, Μάχη Δημητριάδου. Στις 17 και 18 Ιουνίου η Θεατρικοχορευτική Ομάδα της Λίλλυς Βελισσαρίου παρουσιάζει τις παραστάσεις "Παζλ" σε χορογραφία Λίλλυς Βελισσαρίου, μουσική επιμέλεια Τάκη Φλαμουρίδη, χορεύουν: Κατερίνα Αργυρού, Κλεοπάτρα Γκούμα, Νίκος Δούλος, Τζίνα Ζούρκα, Χριστίνα Στριφτόμπολα και "Να κι ο Πρίγκιπας", με λιμπρέτο του Τάκη Φλαμουρίδη, σκηνοθεσία, χορογραφία Λίλλυς Βελισσαρίου, σκηνικά - κοστούμια Λέας Κούση. Χορεύουν: Νίκος Δούλος και Κλεοπάτρα Γκούμα. Τέλος, στις 20 και 21 Ιουνίου η ομάδα χορού "Εννιάμορφο" παρουσιάζει τις χορογραφίες της Τέτης Νικολοπούλου "Αλκυόνη" και "Το χάδι, το γαργάλημα και το χαστούκι" με σκηνικά - κοστούμια Κωστή Παπαδόπουλου. Χορεύουν: Ζοζεφίνα Τσικουδάκη, Μαριάνα Μακρή, Ζιζέτα Μοσχολιδάκη, Νάντια Λυμπεροπούλου, Ελένη Συναδίνου, κ.ά.
Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σελιδοδείκτη για νέους γραφίστες με τίτλο "Το Ελληνικό Βιβλίο στον Κόσμο" προκηρύσσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Το σκεπτικό του διαγωνισμού είναι η λειτουργία του σελιδοδείκτη ως "ορόσημου έναρξης και λήξης της ανάγνωσης στο χρόνο και στο χώρο". Να φέρει στο "σώμα" του την καταγωγή και εποχή του, καθώς τυπώνεται συνήθως από τους εκδότες και τους βιβλιοπώλες για να προβάλει τον εκδοτικό οίκο, το βιβλιοπωλείο, μια σειρά, ένα συγγραφέα. Παράλληλα οι σελιδοδείκτες να μεταφέρουν αισθητικά και βιβλιολογικά μηνύματα, να προβάλλουν ιδέες και "να συνομιλούν σιωπηρά με τους εκδότες".
Η υποβολή των συμμετοχών λήγει στις 15 τουν Οκτώβρη.Γίνονται δεκτοί μόνο χάρτινοι σελιδοδείκτες. Οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στη διεύθυνση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, "Στοά του Βιβλίου", Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα 10564.
Οι δημιουργίες των διαγωνιζόμενων θα παρουσιαστούν στην Εκθεση Σελιδοδεικτών που θα γίνει το Νοέμβρη, ενώ οι βραβευμένοι σελιδοδείκτες θα αξιοποιηθούν από το ΕΚΕΒΙ για την προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό. Ειδικότερα θα απονεμηθούν ένα βραβείο 100.000 δρχ., ένα βραβείο 80.000 και ένα 50.000 δρχ.
Μερικά από τα γιγάντια ποντίκια - γλυπτό έργο της Καταρίνα Φιρτς στην κεντρική αίθουσα του ιταλικού περίπτερου - φτιαγμένο από συνθετική ύλη
Οι Δημήτρης Καταλειφός, Μίρκα Γεμεντζάκη, Ρούλα Πατεράκη, Βασίλης Παπαβασιλείου είναι οι φετινοί προσκεκλημένοι του προγράμματος "Ιούλιος μήνας θεατρικής εκπαίδευσης στα Χανιά",που οργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά ο θεατρικός οργανισμός "Πολιτισμικός Νότος",με εισηγητή του καλλιτεχνικού προγράμματος τον Θεόδωρο Εσπίριτου.Εργαστήρια: Δ. Καταλειφός (1 - 10 Ιουλίου), Μ. Γεμεντζάκη (1 - 10 Ιουλίου), Ρ. Πατεράκη (17 - 31 Ιουλίου), Β. Παπαβασιλείου (26 - 31 Ιουλίου).
Το πρόγραμμα, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν σπουδαστές δραματικών σχολών ή εργαστηρίων και ηθοποιοί, στοχεύει στην εξάπλωση της ιδέας του θεάτρου στην πόλη των Χανίων, στην αποκέντρωση της θεατρικής διαδικασίας και στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ σπουδαστών. Περιλαμβάνει τέσσερα εργαστήρια υποκριτικής με θέματα σχετικά με την αναπνοή και τη φωνή, το ρεαλιστικό θέατρο, εργασία πάνω σε μεγάλους ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τον Σαίξπηρ και διαλέξεις. Ο αριθμός των σπουδαστών του κάθε εργαστηρίου είναι περιορισμένος.
Για τη διευκόλυνση παραμονής στα Χανιά όσων ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας. Πληροφορίες και εγγραφές στα τηλέφωνα 8819.956 και 7482.505.
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού, παρατείνεται έως τις 19 Ιουνίου η έκθεση "Λόγω Τέχνης" που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στην αίθουσα εκθέσεων του δημαρχείου (πλατεία Κοραή 1). Ενενήντα Γιουγκοσλάβοι και Ελληνες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και οι: Βαλαβανίδης, Βαλσάμης, Κάσσης, Κατζουράκης, Λασηθιωτάκης, Μπότσογλου, Παπαφιλίππου, Πατρασκίδης κ.ά. πρόσφεραν αφιλοκερδώς έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και κεραμικής, με σκοπό τη διάθεση όλων των εσόδων από την πώλησή τους, για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία. Σημειώνουμε ότι οι Γιουγκοσλάβοι καλλιτέχνες δώρισαν από ένα έργο τους για τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.
Στη μουσική είναι αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων, που πραγματοποιεί αυτό το μήνα το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα). Και αυτό όχι τυχαία, αφού στις 21 Ιουνίου είναι η "Διεθνής Ημέρα Μουσικής". Το αφιέρωμα συνεχίζεται την Τρίτη (9μμ) με σονάτες για φλάουτο και τσέμπαλο του Ι. Σ. Μπαχ και των γιων του, που θα ερμηνεύσουν οι Σοφία Καμβύση (φλάουτο) και Κατερίνα Βλατή (τσέμπαλο). Την Τετάρτη (9μμ) η Αλκηστης Αρώνη (τραγούδι) και η Δέσποινα Στεφανίδου (πιάνο) θα παρουσιάσουν έργα Γάλλων ρομαντικών συνθετών του 19ου αιώνα: Ραβέλ, Σατί, Ντεμπισί κ. ά. Οι μουσικές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου και περιλαμβάνουν συναυλίες, ρεσιτάλ, αφιέρωμα στον Αστορ Πιατσόλα (17/6), μουσικά παραμύθια για παιδιά (19/6) κ. ά. Ωρα έναρξης συναυλιών: 9μμ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 3218.420.