Ο Ολυμπιακός για μια ακόμη σεζόν θριαμβευτής. Ανασκόπηση του πρωταθλήματος
Το φετινό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α' Εθνικής εδώ και δύο βδομάδες ανήκει στην ιστορία. Και αυτό όπως και τα δυο προηγούμενα στο τέλος βάφτηκε "κόκκινο", αφού ο Ολυμπιακός ξανακράτησε τα σκήπτρα του πρωταθλητή. Μάλιστα, φέτος η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς τα πήγε ακόμα καλύτερα κάνοντας νταμπλ αφού κατέκτησε και το Κύπελλο. Στους κερδισμένους της φετινής χρονιάς θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η ΑΕΚ, η οποία μπορεί να μην πραγματοποίησε το στόχο της που ήταν το πρωτάθλημα, κατάφερε όμως να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον Ιωνικό, που για πρώτη φορά στην ιστορία του θα μετέχει σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση, αφού μετά από εκπληκτική πορεία εξασφάλισε την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ όπως και ο Αρης με τον ΠΑΟΚ. Στην παρέα όμως των κερδισμένων βρίσκεται και η Προοδευτική του Νίκου Αλέφαντου που φορτσάροντας στον Β γύρο απέφυγε τον υποβιβασμό, κάτι που στην αρχή της χρονιάς φαινόταν όνειρο.
Στους χαμένους της φετινής χρονιάς θα πρέπει να ενταχθεί ο Παναθηναϊκός, αφού από τους τρεις στόχους που είχε στο εσωτερικό (πρωτάθλημα, κύπελλο ή δεύτερη θέση) δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει κανέναν και θα αρκεστεί στη συμμετοχή του στο ΟΥΕΦΑ. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται και η Ξάνθη, η οποία αν και βρέθηκε κοντά στην πρώτη της ευρωπαϊκή συμμετοχή εντούτοις στο παραπέντε έμεινε εκτός νυμφώνος.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε όμως και τις ομάδες που απογοήτευσαν. Αυτές δηλαδή που αλλά υπόσχονταν στην αρχή, αλλά περιμέναμε και τελικά αλλά έδειξαν. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ο ΟΦΗ και ο Πανιώνιος. Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που έλαμψαν διά της... απουσίας τους και εάν ακούστηκαν ήταν μόνο για κάτι το αρνητικό, όπως ο Εθνικός που σε 34 αγώνες δε γεύτηκε ούτε μια φορά τη χαρά της νίκης.
Ας δούμε όμως ξεχωριστά την εικόνα που παρουσίασαν οι 18 μονομάχοι της Α' Εθνικής τη φετινή περίοδο.
***
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Θέση: πρωταθλητής. Βαθμοί: 85) Για άλλη μια χρονιά η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν ασταμάτητη. Εχοντας την καλύτερη επίθεση με 82 γκολ αλλά και την καλύτερη άμυνα, δέχτηκε μόλις 22 γκολ, οι "ερυθρόλευκοι" έκοψαν πρώτη το νήμα του πρωταθλήματος σημειώνοντας 27 νίκες 4 ισοπαλίες, ενώ μόλις τρεις φορές έφυγαν από κάποιο γήπεδο ηττημένοι. Με πληρότητα σε όλες τις θέσεις, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε την πολυτέλεια να ξεκουράζει τους παίκτες, αφού ας μην ξεχνάμε ότι είχαν και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορά που το απαιτούσαν οι συνθήκες ο Ολυμπιακός παρουσίαζε ένα διαφορετικό πρόσωπο, κάτι που μείωνε αισθητά τις πιθανότητες της κόπωσης.
***
ΑΕΚ (Θέση 2η. Βαθμοί: 71) Τα προβλήματα δεν έλειψαν για μια ακόμη φορά από το "κιτρινόμαυρο" στρατόπεδο. Μπορεί φέτος να μην ήταν διοικητικής φύσεως, αφού η έλευση του Δημήτρη Μελισσανίδη έφερε μια κάποια σταθερότητα, ήταν όμως τεχνικής. Η επιλογή του Ντράγκαν Στεπάνοβιτς από την αρχή φαινόταν ότι... έμπαζε και για αυτό έφυγε άρον άρον, παρά το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή η ομάδα ήταν πρώτη και αήττητη. Μετά από κάποιες αγωνιστικές με τον Τάκη Καραγκιοζόπουλο στον πάγκο, τα κάστανα από τη φωτιά ανέλαβε να βγάλει ο Ολεγκ Μπλαχίν. Μπορεί το πρωτάθλημα να έμεινε όνειρο για μια ακόμη χρονιά, η εξασφάλιση της 2ης θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ μετρίασε κάπως τη λύπη των Ενωσιτών. Ο Ντέμης Νικολαϊδης ήταν για άλλη μια χρονιά ο ηγέτης της ΑΕΚ, αφού αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος σημειώνοντας τα 22 από τα 71 γκολ που πέτυχε ο "Δικέφαλος" συνολικά. Ιδιαίτερη αναφορά όμως θα πρέπει να γίνει και στον Ηλία Ατματζίδη που έδειξε την κλάση του και ήταν ο οργανωτής της κιτρινόμαυρης άμυνας που ήταν η δεύτερη καλύτερη στο πρωτάθλημα με 27 γκολ παθητικό.
***
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: (Θέση 3η.Βαθμοί: 74) Ενας ένας όλοι οι στόχοι που είχε το "τριφύλλι" φέτος εξαφανίζονταν... Νωρίς νωρίς τα όνειρα για διάκριση στην Ευρώπη πήγαν περίπατο (σταμάτησαν κάπου στο Κίεβο), έπειτα απομακρύνθηκαν από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, ακολούθησε η απώλεια του Κυπέλλου, ενώ σαν κερασάκι στην τούρτα (που κάθε άλλο παρά γλυκιά ήταν) ήρθε και η απώλεια της δεύτερης θέσης. Ολα αυτά επέφεραν αλλαγές και στην τεχνική ηγεσία, αφού τον Βασίλη Δανιήλ αντικατέστησε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, χωρίς όμως να μπορέσει να αλλάξει τα διαγραφόμενα. Ολα αυτά δημιούργησαν και ένα αρνητικό ρεκόρ στα εισιτήρια αφού οι "πράσινοι" οπαδοί δεν είχαν καμιά όρεξη να παρακολουθούν την ομάδα τους. Το θέμα που κυριάρχησε και φέτος ήταν οι μεταγραφές αφού ακόμα και ο μουντιαλικός Ασάνοβιτς έδειξε πολύ γρήγορα ότι δεν ήταν αυτό που ήθελε το "τριφύλλι". Οι Βάντζικ και Βαζέχα αλλά και οΑποστολάκης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να ξεγελάσουν το χρόνο, ενώ ο μόνος που διασώθηκε και κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν ο Καραγκούνης.
***
ΠΑΟΚ (Θέση 4η.Βαθμοί 62) Από μεταγραφές καλά πήγε ο "Δικέφαλος". Εκεί που υστέρησε ήταν το αγωνιστικό πρόσωπο, αφού για άλλη μια φορά αν και ξεκίνησε καλά, στο τέλος ξεφούσκωσε. Οι αλλαγές προπονητών θύμισαν γαϊτανάκι με τον Αναστασιάδη να αντικαθιστά ο Μπλαχίν, αυτόν ξανά ο Αναστασιάδης τον οποίον αντικατέστησε στο τέλος ο Χαάν. Μπέρδεμα δηλαδή... Η έξοδος στο ΟΥΕΦΑ κάνει τους οπαδούς να ευελπιστούν ότι του χρόνο ίσως αλλάξει κάτι.
***
ΙΩΝΙΚΟΣ (Θέση 5η.Βαθμοί 60) Οταν ο μέσος όρος εισιτηρίων σου δεν ξεπερνάει τις 2 χιλιάδες, αλλά στο τέλος φιγουράρεις στην παρέα των Ευρωπαίων, τότε αυτό μάλλον αποτελεί άθλο για το φετινό Ιωνικό του Σέρτζιο Μαρκαριάν. Μπορεί ως όνομα ο Ουρουγουανός προπονητής στην αρχή να πέρασε απαρατήρητος, αλλά μάλλον στη Νίκαια δε θα τον ξεχάσουν ποτέ. Δημιουργώντας ένα ισχυρό σύνολο που αθόρυβα αλλά πολύ ουσιαστικά έφθασε ψηλά.
***
ΑΡΗΣ (Θέση 6η.Βαθμοί 60) Και πάλι καλά... Οι κιτρινόμαυροι με τις μεταγραφές που έκαναν το Δεκέμβρη άρχισαν να ονειρεύονται μέχρι και πρωτάθλημα... Ομως οι ομάδες δε φτιάχνονται μέσα σε ένα μήνα. Τα άσχημα αποτελέσματα σε μια κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος επέφεραν αλλαγές στην τεχνική ηγεσία και τον Γιώργο Παράσχο αντικατέστησε ο Αλκέτας Παναγούλιας. Η έξοδος στο ΟΥΕΦΑ αποτελεί σίγουρα όμως μια δικαίωση για τους διοικούντες των Σαλονικιών που τη νέα χρονιά ευελπιστούν ότι θα τα πάνε ακόμα καλύτερα.
***
ΞΑΝΘΗ (Θέση 7η.Βαθμοί 56) Μπορεί να έχασε στο παραπέντε την έξοδο στην Ευρώπη, όμως της έμεινε ο άτυπος τίτλος της πρώτης επαρχιακής ομάδας. Κάτι είναι και αυτό για τη σοβαρή φέτος ομάδα του Γιάννη Μαντζουράκη που αποτελεί ένα ποδοσφαιρικό εργαστήρι. Η Ξάνθη εντυπωσίασε φέτος, αλλά όπως τονίζουν και οι παράγοντές της είναι η εντύπωση ότι "αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά" ίσως και να είχε φθάσει ακόμα ψηλότερα.
***
ΟΦΗ (Θέση 8η.Βαθμοί 51) Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας συνδυασμός στην Κρήτη. ΟΦΗ = Γκέραρντ και αντίστροφα... Ομως για πρώτη φορά φέτος αυτή η σχέση έδειξε να περνάει και τους πρώτους της τριγμούς. Ο Ολλανδός τεχνικός απογοητευμένος από τη συμπεριφορά της διοίκησης του ΟΦΗ, να έχουν στόχο την πώληση όσο το δυνατόν περισσότερων παικτών, σκέφθηκε για πρώτη φορά και το ενδεχόμενο της παραίτησης. Αυτό συντέλεσε σταδιακά στην αποδυνάμωση της ομάδας (ταλέντα άλλωστε δε βγαίνουν και κάθε μέρα) που οδήγησε στη φετινή μέτρια πορεία.
***
ΗΡΑΚΛΗΣ (Θέση 9η.Βαθμοί 47) Για άλλη μια φορά ο "γηραιός" πέρασε απαρατήρητος, παρά τους όποιους υψηλούς στόχους είχε θέσει στην αρχή της περιόδου. Ο Σουηδός Ματς Γκίμπλαντ όσο και εάν προσπάθησε δεν μπόρεσε να γίνει ο άνθρωπος που θα αναγεννούσε τους "κυανόλευκους" και έτσι οι διακρίσεις πήραν αναβολή για του χρόνου.
***
ΚΑΒΑΛΑ (Θέση 10η.Βαθμοί 42) Χωρίς να ιδρώσουν και ιδιαίτερα στην Καβάλα θα μπορούσε να πει κανείς ότι πέρασαν μια ξεκούραστη χρονιά. Νωρίς νωρίς εξασφάλισαν την παραμονή τους στην κατηγορία και έβαλαν πλώρη για κάτι καλύτερο. Τελικά σταθεροποιήθηκαν στην 10η θέση.
***
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Θέση 11η.Βαθμοί 40) Αποστολή εξετελέσθη και μάλιστα με απόλυτα επιτυχία για τους νεοφώτιστους Καισαριανιώτες που θα δώσουν το παρόν στη μεγάλη κατηγορία και του χρόνου. Με ηγέτη τον Γιουγκοσλάβο Νταβόρ Γιακόβλεβιτς, που στα κρίσιμα παιχνίδια έδειξε την κλάση του, ο Εθνικός Αστέρας κατάφερε να συγκεντρώσει 40 βαθμούς. Ο,τι καλύτερο δηλαδή για τους "νέους".
***
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ (Θέση 12η.Βαθμοί 39) Τα πάνω κάτω έφερε η Προοδευτική που μέχρι την 10η αγωνιστική είχε κλείσει θέση για το τρένο που οδηγεί στη Β' Εθνική. Ομως ο Νίκος Αλέφαντος είχε διαφορετική γνώμη. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα πάντα άλλαξαν, έδωσε νέα πνοή και μαχητικότητα στους παίκτες και έτσι η σωτηρία ήρθε φυσιολογικά. Αλλωστε την άξιζε.
***
ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ (Θέση 13η.Βαθμοί 38) Τέτοια κατρακύλα που πήρε ο Πανηλειακός από την έναρξη του Β' γύρου πάλι καλά που σταμάτησε στο 13, γιατί τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά για την ομάδα του Πύργου. Τέλος καλό όμως, όλα καλά.
***
ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: (Θέση 14η.Βαθμοί 36) Λίγο πριν το τέλος του Α γύρου ήρθε η άσπρη μέρα για τον Απόλλωνα. Η έλευση του Ανδρέα Μιχαλόπουλου, μετά τις αποτυχημένες επιλογές του Κοκότοβιτς και του Στυλιανόπουλου, άλλαξε άρδην τα πράγματα στην ομάδα, που από υποψήφιος για υποβιβασμό έφθασε μέχρι και την 10η θέση. Από την 30ή αγωνιστική ο στόχος είχε επιτευχθεί...
***
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Θέση 15η.Βαθμοί 32) Δρ Τζέκιλ και κ. Χάιλντ θύμισε ο φετινός Πανιώνιος που κάθε άλλο παρά κράτησε υψηλά το προφίλ του Κυπελλούχου Ελλάδας την προηγούμενη χρονιά. Μπορεί στην Ευρώπη να τα πήγε καλά, εντούτοις στο εσωτερικό πάλι καλά που γλίτωσε τον υποβιβασμό.
***
ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ (Θέση 16.Βαθμοί 32) Προσπάθησε αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν να αποφύγουν την επιστροφή στη Β' Εθνική οι Ελευσίνιοι. Μπορεί μέχρι το Γενάρη να τα πήγαινε αρκετά καλά, εντούτοις από κει και πέρα στράβωσαν τα πράγματα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Στάθη Σταθόπουλου.
***
ΒΕΡΟΙΑ (Θέση 17η.Βαθμοί 26) Πέρσι στο τέλος του πρωταθλήματος η Βέροια πανηγύριζε μια σπουδαία νίκη γοήτρου επί του Ολυμπιακού που χάλασε κάπως τη φιέστα των "ερυθρολεύκων για το πρωτάθλημα". Φέτος, πού καιρός για γέλια στην πόλη της Ημαθίας. Τίποτα δεν πήγε καλά.
***
ΕΘΝΙΚΟΣ: (Θέση 18ος.Βαθμοί 8) Συνώνυμος με το απόλυτο κενό ήταν ο φετινός Εθνικός που μπορεί να... μην πρόλαβε σε 34 αγωνιστικές να σημειώσει νίκη, έκανε όμως άλλα δύο αρνητικά ρεκόρ. Οι μόλις 8 βαθμοί που συγκέντρωσε είναι χειρότερη συγκομιδή στο σύστημα 3 - 1 - 0 και με 17 γκολ έχει τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία των επαγγελματικών πρωταθλημάτων.
Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ