Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις και το καλλιεργούμενο κλίμα ασάφειας, αντικείμενο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας ήταν ο αριθμός των στρατιωτών της επικείμενης χερσαίας ΝΑΤΟικής δύναμης. Περίπου 150.000...
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τι ακριβώς ειπώθηκε μεταξύ του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ και των ομολόγων του από άλλες τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ. Αντικείμενο αυτής της συνάντησης: Η αποστολή χερσαίας δύναμης αποτελούμενης από 150.000 άνδρες. Ωστόσο, ο πέπλος μυστηρίου που καλύπτει όλη αυτή την περίεργη υπόθεση τροφοδοτεί για άλλες φημολογίες, ικανές να διαιωνίσουν τον τρόμο... και για όσο χρειαστεί. Μέχρι να δοθεί "το τέλος" όπως θα το θελήσουν.
Η συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στη Βόννη κρατήθηκε μυστική. Ουδεμία ανακοίνωση δεν έγινε, ουδεμία διαρροή δεν υπήρξε... Μόνο τέσσερις μέρες μετά. Και πάλι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει κανείς να προσεγγίσει το γεγονός ήταν τα δημοσιεύματα από το βρετανικό, κυρίως, Τύπο... Η αποστολή 150.000 αντρών, εκ των οποίων οι 50.000 θα είναι Βρετανοί, είναι ο πιθανός σχεδιασμός - τουλάχιστον αριθμητικά - που συμφωνήθηκε από τον Αμερικανό Ουίλιαμ Κοέν και τους ομολόγους του, τον Βρετανό Τζορτζ Ρόμπερτσον καθώς και με τους υπουργούς Αμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, αναφέρει η "Σάντεϊ Τέλεγκραφ". Πηγή της βρετανικής εφημερίδας "επίσημες πηγές" του βρετανικού υπουργείου, που όπως είναι φυσικό δεν κατονομάζονται, και αναφέρουν ότι το Λονδίνο επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο ένα σχέδιο για την αποστολή 50.000 Βρετανών στρατιωτών στα Βαλκάνια. Ο λόγος; Οι εκτιμήσεις του διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγού Ουέσλι Κλαρκ,που υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 150.000 άνδρες για να εκδιώξουν τους Σέρβους από το Κόσσοβο σε περίπτωση που το Βελιγράδι δεν αποδεχτεί τους όρους που θέτει το ΝΑΤΟ μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Ανάλογα δημοσιεύματα και στην "Ιντιπέντεντ". Ενώ η "Ομπσέρβερ" προχωρά ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για "μυστικά σχέδια για δύναμη εισβολής". Η έντονη φημολογία, εξανάγκασε τον εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου να επιβεβαιώσει ότι "ασφαλώς έγινε μια συνάντηση στη Βόννη την Πέμπτη. Δε δημοσιοποιήθηκε. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αεροπορική επιχείρηση που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ενταθεί περαιτέρω", υποστήριξε ο εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο "Ρόιτερ", αλλά χαρακτήρισε ότι "δεν είναι αληθή" αυτά που υποστηρίζουν στους τίτλους της πρώτης σελίδας οι εφημερίδες "Σάντεϊ Τέλεγκραφ" και "Ιντιπέντεντ", όταν και οι δύο αναφέρουν ότι η Βρετανία στέλνει 50.000 άνδρες στο Κόσσοβο.
Παρά τις διαψεύσεις, η "Σάντεϊ Τάιμς" επανέρχεται χθες με ένα νέο δημοσίευμα, όπου αναφέρει ότι το Λονδίνο σχεδιάζει να καλέσει εκατοντάδες γιατρούς και νοσηλευτές να μεταβούν στο Κόσσοβο ενόψει της ανάπτυξης χερσαίων στρατευμάτων στην περιοχή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, γιατροί που έχουν υπηρετήσει στο στρατό τα τελευταία 10 χρόνια ενδέχεται να αναγκαστούν να αφήσουν τις δουλιές τους και να καταταγούν εκ νέου, ενώ ο αριθμός των γιατρών και νοσοκόμων που θα υπηρετήσουν στο Κόσσοβο δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά πιθανολογείται ότι θα είναι η μεγαλύτερη αποστολή τέτοιου είδους που έχει πραγματοποιήσει η Βρετανία από την κρίση στο Σουέζ, το 1957.
Η αοριστία καλύπτει τη μυστική συνάντηση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Κοέν και ο γερμανικός Τύπος πολύ δειλά και φειδωλά ασχολήθηκε με το γεγονός, όπως αναφέρει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής του "Ρ" Θ. Βόρειος, τονίζοντας ότι η περίεργη σιωπή εξακολουθεί να υφίσταται αν και η συνάντηση έλαβε χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα...
Από τα όσα σημειώνονται το σημαντικότερο είναι ότι μάλλον δε συμφώνησαν τελεσίδικα σε επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία με χερσαίες δυνάμεις, αλλά ότι θα αυξήσουν τον έτοιμο για επέμβαση στρατό τους σε πάνω από 50.000 άνδρες. Ισως και 150.000.
Υπάρχει ωστόσο μια λεπτομέρεια από τη μυστική αυτή συνάντηση, που η εφημερίδα "Ντερ Τάγκερσπίγκελ" του Σαββάτου (29/5) "πληροφορήθηκε την Παρασκευή στα πλαίσια της ενημέρωσης στο υπουργείο Αμυνας στη Βόννη". Η εφημερίδα αυτή του Βερολίνου πληροφορεί: "Παράλληλα προς τις διπλωματικές προσπάθειες για λύση της σύγκρουσης στο Κόσσοβο, το ΝΑΤΟ κάνει στο μεταξύ κυνήγι με στόχο τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Πρόκειται κατ' ευθείαν γι' αυτόν, τονίζεται σε κύκλους του ΝΑΤΟ. Στο φόντο είναι η σκέψη ότι στο Βελιγράδι δε διαφαίνεται κανείς που μετά απ' αυτόν θα μπορούσε να συνεχίσει τον πόλεμο".
Η ερμηνεία αυτής της πληροφορίας είναι ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες εμπόλεμες χώρες του ΝΑΤΟ θα προσπαθήσουν με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους να "βγάλουν από τη μέση" τον Μιλόσεβιτς, με την ελπίδα ότι "μετά απ' αυτόν δε θα υπάρξει άλλος πολιτικός στη Γιουγκοσλαβία, για να συνεχίσει τον πόλεμο", δηλαδή να συνεχίσει την αντίσταση.
Χαρακτηριστικό απ' αυτήν την άποψη είναι το άρθρο του ποινικολόγου του Διεθνούς Δικαίου Βόλφγκανγκ Σόμπουργκ στον "Τάγκερσπίγκελ" (29/5) που γράφει: "Φυσικά μια ενέργεια σύλληψης (του Μιλόσεβιτς) μπορεί να είναι επικίνδυνη, να τερματιστεί αιματηρά ή να αποτύχει". Αλλά αν οι ΝΑΤΟικές κυβερνήσεις υποσχεθούν - με προκηρύξεις - στους Σέρβους αποζημιώσεις, τότε "θα μπορούσε να υπάρξει ίσως υποστήριξη από δημοκράτες στην ίδια τη Σερβία". Κατά την ίδια εφημερίδα: "Προετοιμάζουν ιδιαίτερα οι ΗΠΑ μια νέα ομαδική διεύρυνση του εναέριου πολέμου". Προς το σκοπό αυτό "παρακάλεσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγκατασταθούν στη Νότια Γερμανία άλλα περίπου 40 (αμερικανικά) αεροπλάνα ανεφοδιασμού στον αέρα, από τα οποία τα 20 στο Φύρστενφελντμπρουκ και τα άλλα 18 στο Μάνχινγκ".
Επίσης ο αναπληρωτής αρχικατήγορος του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης δήλωσε κατά το "Σπίγκελ" ότι αν ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του βγουν από τη Γιουγκοσλαβία μπορεί να συλληφθούν αμέσως, αν όμως δε βγουν από τη χώρα τους τότε "κάποιος θα 'πρεπε να μπει μέσα για να τους συλλάβει".
Στο μεταξύ από τη Μόσχα αναγγέλθηκε ότι Ρώσοι κομμουνιστές επιδιώκουν τη συγκρότηση δικαστηρίου - αντίβαρου στο δικαστήριο της Χάγης - που θα δικάσει τους ΝΑΤΟικούς υπεύθυνους της γενοκτονίας κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας.
Την ίδια άποψη υποστηρίζουν και επιστήμονες του Βελιγραδίου, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ζόραν Στογιάνοβιτς και ο δόκτορας Σλαβένκο Τέρζικ. Τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα, υποστηρίζουν, αποτελούν γενοκτονία και οι υπεύθυνοι θα μπορούσαν να παραπεμφθούν σε δικαστήριο τύπου Ράσελ (του Αγγλου φιλοσόφου, μαθηματικού και ειρηνιστή, βραβείο Νόμπελ, Ράσελ, Μπέρτραντ). Ας σημειωθεί ότι 41 δικηγόροι του Αμβούργου έχουν καταχωρήσει μήνυση για παραπομπή σε δίκη του καγκελάριου Σρέντερ και του υπουργού Αμυνας Ρούντολφ Σάρμπινγκ, αλλά δεν έγινε αποδεκτή.
Ανοιχτή επιστολή προς το λαό της Ελλάδας για την ομόφωνη καταδίκη των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας
Η Σάλι Κάρι, ΓΓ της Διεθνούς οργάνωσης "Για το μέλλον της ανθρωπότητας" έστειλε την παρακάτω επιστολή για τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στους ΝΑΤΟικούς απάνθρωπους βομβαρδισμούς:
"Η συντριπτική απόρριψή σας των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία αντανακλά την ομορφιά και τη δύναμη της ξεκάθαρης σκέψης που είναι απελπιστικά αναγκαία στον κόσμο, πιο πολύ τώρα από οποτεδήποτε.
Η ξεκάθαρή σας θέση παρέχει έναν φάρο φωτός που μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα να απελευθερωθεί από το σημερινό ηθικό και πνευματικό έρεβος που σκεπάζει την ανθρώπινη συνείδηση.
Μακάρι το δυναμικό παράδειγμά σας, της αλληλεγγύης και της ακεραιότητας, να μεταφέρει την ορμή του φωτός και της δύναμης στις καρδιές και τα μυαλά των λαών παντού. Μάρτυς μας ο Θεός.
Με εγκάρδια ευγνωμοσύνη, και από τους συναδέλφους μου".
Η έγερση μήνυσης κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ως εγκληματία πολέμου έχει οδηγήσει σε μικροδιαμάχη μεταξύ "Πρασίνων" και σοσιαλδημοκρατών. Η "Πράσινη" Ανγκέλικα Μπέερ, εκπρόσωπος του κόμματος για ζητήματα πολιτικής της άμυνας, δήλωσε ότι μ' αυτόν τον τρόπο μπαίνουν σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις με τον Μιλόσεβιτς. Επίσης, ο "Πράσινος" υφυπουργός Εξωτερικών Λούντγκερ Φόλμερ υπογράμμισε ότι στη γιουγκοσλαβική πολιτική δεν υπάρχει "εναλλακτική λύση". Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε αντίθετα ότι η κυβέρνησή του "έλαβε γνώση" της παραπομπής του Μιλόσεβιτς "με μεγάλο σεβασμό" και ότι για τη Γερμανία είναι αυτονόητο να εκπληρώσει "όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ' αυτό" το γεγονός.
Χαρακτηριστικό της στάσης της "αδρανούσας" πλειοψηφίας της ηγεσίας των "Πρασίνων" είναι το γεγονός ότι αρνείται να ζητήσει την αποφασισθείσα από το συνέδριο του Μπίλενφελντ διακοπή των βομβαρδισμών και περιμένει να συμφωνήσει με τη διακοπή και το SPD. Αλλά το SPD συνεχίζει να αρνείται τη διακοπή, υποστηρίζοντας τη γραμμή του ΝΑΤΟ για διεύρυνση των αεροπορικών επιθέσεων.
Θ. Β.
Αριστερά:
Ιταλός στρατιώτης σε ΝΑΤΟική άσκηση ναρκαλιευτή στην ΠΓΔΜ