ΜΟΣΧΑ.-
Σε πλήρες αδιέξοδο προσκρούουν οι προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Γιουγκοσλαβικό είπε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ. Προς τι τότε η νέα 48ωρη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Σ. Τάλμποτ, στη ρωσική πρωτεύουσα;
"Μα για να λύσουμε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες", απάντησε, δίχως να εξηγήσει ακριβώς τι εννοεί, ο ίδιος ο Τάλμποτ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει "την ένταση που προκαλούν στις αμερικανο - ρωσικές σχέσεις οι ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιθέσεις". Ο Τάλμποτ χτες βράδυ αναμενόταν να συναντηθεί με Ρώσους διπλωμάτες, ενώ σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον Ρώσο ειδικό απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν, τον Φιλανδό Πρόεδρο Μαάρτι Αχτισαάρι και τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ. Υποτίθεται πως μετά από αυτές τις τριμερείς διαβουλεύσεις ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν θα μεταβεί στο Βελιγράδι για να ενημερώσει τη γιουγκοσλαβική ηγεσία...
Υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί και η παραμικρή πρόοδος μέσα στο τρέχον 24ωρο; Ο ίδιος ο Ιβάνοφ εμφανίζεται - και δικαίως... - σφόδρα απαισιόδοξος. "Πολύ δραστήριες και εντατικές διαβουλεύσεις διαδραματίζονται και δυστυχώς είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε απτά αποτελέσματα", είπε ο Ιβάνοφ σε δημοσιογράφους, ενώ σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον Τάλμποτ, πρόκειται να ταξιδέψει στη Στοκχόλμη για μία συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και αργότερα θα μεταβεί στο Πεκίνο για νέες διαβουλεύσεις με την κινεζική ηγεσία.
Ο Ιβάνοφ έκανε ενδιαφέρουσες δηλώσεις σε συνέντευξή του στην ημερήσια ισπανική εφημερίδα "ΕΛ ΠΑΪΣ". Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως οι "σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ έχουν παγώσει και δε θα μπορέσουν πια να είναι οι ίδιες όπως πριν από τις 24 του Μάρτη" (ημέρα έναρξης των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας). Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επισήμανε ακόμα ότι "η στρατοκρατική πολιτική του ΝΑΤΟ αποτελεί φανερή αποτυχία των στρατηγών, που διαβεβαίωναν ότι θα καταγάγουν μία ένδοξη νίκη μέσα σε διάστημα λίγων ημερών". Πρόβλεψε δε πως οι διαπραγματεύσεις "θα τραβήξουν σε μάκρος", εξηγώντας πως "αν προχωρήσει η πολιτική λύση, αυτό θα καταδείξει την αναποτελεσματικότητα των στρατιωτικών ενεργειών"...
ΣΚΟΠΙΑ.-
Ολο και οξύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ, εξαιτίας των νέων κυμάτων προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, που δείχνουν να "βλέπουν ως μονόδρομο" την ΠΓΔΜ. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεόκοπη χώρα είναι ήδη τεράστιο και πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί, ενώ η προοπτική να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο ο αριθμός των προσφύγων που θα παραμείνουν στην ΠΓΔΜ κρίνεται κάτι περισσότερο από επικίνδυνη.
Αυτή ακριβώς η επικινδυνότητα της διαγραφόμενης κατάστασης οδήγησε χτες επισήμως τις αρχές της ΠΓΔΜ να δηλώσουν ότι θα διαμαρτυρηθούν κατά της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, γιατί παρεμποδίστηκαν να μεταφέρουν στην Αλβανία νεοαφιχθέντες στο έδαφός της πρόσφυγες. Το επεισόδιο έγινε στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής, όταν συνοριακοί φρουροί της ΠΓΔΜ είχαν διαπληκτιστεί με εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο συνοριακό φυλάκιο Μπλάτσε, σχετικά με την τύχη δεκάδων προσφύγων που μόλις είχαν αφιχθεί στην ΠΓΔΜ από το Κόσσοβο. Ενώ οι αρχές της χώρας έχουν ανακοινώσει επισήμως ότι δεν μπορούν να δεχτούν στο έδαφός τους περισσότερους από τους ήδη υπαρχοντες 240 χιλιάδες πρόσφυγες και έχουν ζητήσει - και έγινε δεκτό - οι νεοαφιχθέντες να οδηγούνται στην Αλβανία, οι εκπρόσωποι της Αρμοστείας αντιτάχθηκαν και προσέφεραν στους πρόσφυγες κατάλυμα... αφού οι ίδιοι αρνήθηκαν να μεταφερθούν. Μάλιστα η Υπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία δύο ακόμα νέων στρατοπέδων, αφού αναμένονται χιλιάδες ακόμα πρόσφυγες!
Οι σχέσεις των αρχών της ΠΓΔΜ και της Υπατης Αρμοστείας είναι από την αρχή της κρίσης έκρυθμη, αλλά για πρώτη φορά από επίσημα χείλη καταγγέλθηκε η Υπατη Αρμοστεία ότι "παίζει πολιτικά παιχνίδια". Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Μπόρις Τραϊκόφσκι,κατάγγειλε σε χθεσινή συνέντευξη πολύ χαρακτηριστικά ότι: "Η Υπατη Αρμοστεία ασχολείται περισσότερο με την πολιτική παρά με το έργο της, που είναι η σωτηρία της ζωής των προσφύγων. Αυτοί (της Υπατης Αρμοστείας) δεν είναι εδώ για να κανονίζουν πόσοι άνθρωποι θα εισέλθουν στη χώρα και πόσοι θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες", τόνισε ο κ. Τραϊκόφσκι.
Η υπουργός Υγείας της Σερβίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από την έλλειψη ηλεκτρικού και νερού
Περίπου 60 χιλιάδες ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας εξαιτίας των διακοπών του ηλεκτρικού και του νερού, λόγω των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας της Σερβίας.
"Εάν το ΝΑΤΟ συνεχίσει να κτυπά στρατιωτικούς στόχους όπως κάνει μέχρι τώρα, σε μικρό χρονικό διάστημα θα γίνουμε το.... υγιέστερο έθνος του κόσμου, αφού όλοι οι ασθενείς μας θα πεθάνουν", τόνισε η δόκτορ Λεποσάβα Μιλίσεβιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το μεγαλύτερο τμήμα του Βελιγραδίου και πολλές περιοχές ολόκληρης της Σερβίας υποφέρουν από την τακτική διακοπή του ηλεκτρικού, μετά από την απόφαση του ΝΑΤΟ να αρχίσει τους βομβαρδισμούς κατά ηλεκτρικών σταθμών σε ολόκληρη τη χώρα.
Αξιωματούχοι της Συμμαχίας ισχυρίζονται ότι η έλλειψη ηλεκτρικού θα προκαλέσει σοβαρά εμπόδια στην αλυσίδα ενημέρωσης της διοίκησης των γιουγκοσλαβικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Τα προβλήματα στη Σερβία πολλαπλασιάζονται λόγω της διπλής διακοπής τόσο σε ρεύμα όσο και σε νερό σε πολλές περιοχές της χώρας.
Τα νοσοκομεία έχουν φυσικά γεννήτριες, αλλά συνήθως είναι μικρές και φτάνουν μόνο για την ηλεκτροδότηση των χώρων.
Η κ. Μιλίσεβιτς τόνισε στη συνέχεια ότι ο κατάλογος των ασθενών που η θεραπεία τους εξαρτάται αποκλειστικά από τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και από νερό, περιλαμβάνει 9.500 ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, 3.500 παιδάκια με εγκεφαλική παράλυση και 400 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.
"Για τους ίδιους λόγους δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα τεστ ποιότητας στο νερό σε πάνω από 250 τοπικές και περιφερειακές δεξαμενές ύδατος", πρόσθεσε η ίδια.
Καταλήγοντας η κ. Μιλίσεβιτς, ανέφερε ότι στη διάρκεια της δίμηνης αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ έχουν υποστεί ζημιές πάνω από 115 ιατρικές μονάδες, ενώ πολλές από αυτές έχουν καταστραφεί πλήρως.
"Πρακτικά - επισήμανε - η υγεία ολόκληρου του πληθυσμού της Σερβίας βρίσκεται σε κίνδυνο".
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Την πρόβλεψη πως αμέσως μετά την παύση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία θα ξεσπάσουν πολιτικές ταραχές, εξέφρασε χτες ο ηγέτης του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης" και πρώην αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Βουκ Ντράσκοβιτς.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Βελιγράδι ο Ντράσκοβιτς είπε πως "θα ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις δημοκρατικές δυνάμεις που αναζητούν συμφιλίωση με τη Δύση και στις δυνάμεις που επιζητούν την περαιτέρω απομόνωση της Σερβίας". Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά, δίχως ωστόσο να στοιχειοθετήσει αυτή την πεποίθηση: "Τη μέρα που θα σταματήσει η επίθεση του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας πολιτικές συγκρούσεις, πολύ ισχυρές ανάμεσα σ' αυτές τις δυνάμεις"...
Οσον αφορά τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Ντράσκοβιτς είπε: "Οι Σέρβοι είναι εκείνοι που θα αλλάξουν την ηγεσία στη Σερβία κατά τις εκλογές μετά τον πόλεμο. Εμείς θα νικήσουμε ηθικά και θα είμαστε το αθώο θύμα, που γρήγορα θα στραφεί μετά τον πόλεμο στην ανοικοδόμηση και τα δημοκρατικά κινήματα".
Ο Ντράσκοβιτς τάχθηκε υπέρ της άμεσης σύγκλισης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λέγοντας πως το Βελιγράδι θα μπορούσε να αποδεχτεί μια ειρηνευτική συμφωνία για τη λήξη των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη βάση των αρχών της "Ομάδας των Οκτώ", "δίχως αυτό να σημαίνει αδυναμία, αλλά υπευθυνότητα για τη σωτηρία του λαού αυτής της χώρας από την τρομοκρατία και την επίθεση". Υποστήριξε δε ότι "η υπομονή των Ρώσων βρίσκεται στα όριά της" και πως "σήμερα ή αύριο μπορεί κανείς να αναμένει μια εναρμόνιση των ρωσικών και των αμερικανικών θέσεων και την εκπόνηση ενός κειμένου απόφασης". Απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ντράσκοβιτς υποστήριξε πως θα "ήταν λογικό να παραμείνει ο στρατός στις μεθοριακές περιοχές της επαρχίας", εκφράζοντας την ελπίδα πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει λύση συμβιβασμού σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Αναφερόμενος στις κατηγορίες για εθνικές εκκαθαρίσεις που διατύπωσε κατά των σερβικών αρχών αποστολή του ΟΗΕ που επισκέφθηκε το Κόσσοβο, ο Ντράσκοβιτς σχολίασε: "Ακόμη και τώρα, ενώ πέφτουν βόμβες, η αστυνομία μας συνέλαβε στο Κόσσοβο μερικές εκατοντάδες Σέρβους που κατηγορούνται για εγκλήματα, βιαιοπραγίες και βιασμούς. Αν αυτοί βρεθούν ένοχοι θα κριθούν πολύ αυστηρά".
Αντίθετα με τον Ζόραν Τζίντζιτς, ηγέτη επίσης αντιπολιτευόμενου κόμματος στη Γιουγκοσλαβία, ο Ντράσκοβιτς αρνήθηκε ότι υπάρχουν λιποταξίες στους κόλπους του γιουγκοσλαβικού στρατού. "Οι πληροφορίες αυτές εμφανίστηκαν μετά την απόφαση για μερική αποχώρηση του γιουγκοσλαβικού στρατού από το Κόσσοβο. Η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ ερμηνεύει αυτή την αποχώρηση ως λιποταξίες, κάτι το οποίο δεν είναι ακριβές"...
Συγκεντρώνουν τα απομεινάρια του νοικοκυριού τους, αφού βομβαρδίστηκε το σπίτι τους