ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκκληση ακαδημαϊκών για ειρήνη

Υπογράφουν 26 μέλη της Ακαδημίας Αθηνών

Η παθητική αναμονή για το πώς θα εξελιχθεί και πού θα αποβεί ένας βρώμικος πόλεμος σαν αυτόν του ΝΑΤΟ ενάντια στον ανεξάρτητο λαό της Γιουγκοσλαβίας, αποθρασύνει όλο και περισσότερο τους ανθρωποφάγους "εγκεφάλους" ενός τέτοιου πολέμου. Ο πόλεμος αυτός έπρεπε να ξεσηκώσει άμεσα, από την πρώτη στιγμή του, σύσσωμη, χωρίς ταλαντεύσεις, αναμονές και προσμονές ότι θα υπάρξει, ίσως, ένα "θαύμα", την παγκόσμια και ελληνική κοινή γνώμη και πρώτους τους πνευματικούς "ταγούς". Ο πόλεμος τράβηξε πολύ, η Γιουγκοσλαβία ισοπεδώνεται απ' άκρου εις άκρον, ο περήφανος λαός της ρημάζεται επειδή δεν υποτάσσεται στη μονοκρατορία της "νέας τάξης πραγμάτων". Η ολέθρια πορεία αυτού του σιχαμερού πολέμου έφερε και την αντίδραση - όχι όλων - αλλά 26 μελών της Ακαδημίας Αθηνών.

Σε χτεσινή τους ανακοίνωση οι είκοσι έξι υπογράφοντες ακαδημαϊκοί "διακατεχόμενοι από βαθύτατη ανησυχία για τα συμβαίνοντα στη Γιουγκοσλαβία", αναφέρουν:

"Εμφορούμενοι από το ακαδημαϊκό μας χρέος σεβασμού και προαγωγής των πνευματικών και ηθικών αξιών και με επίγνωση των καταστροφικών συνεπειών - ανθρωπίνων, οικολογικών και πολιτιστικών - από τη συνέχιση του πολέμου για τους λαούς της ΝΑ Ευρώπης

Απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναζητήσουν, προτείνουν και διασφαλίσουν δίκαιη και ειρηνική συνολική διευθέτηση, σε αρμονία με τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Διότι πιστεύουμε πως αποτελεί χρέος κάθε πνευματικού ανθρώπου τόσον η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσον και η επιτακτική αποφυγή μέσων υπεράσπισης που καταλήγουν στην αναίρεσή τους".

Τέλος οι είκοσι έξι ακαδημαϊκοί υπενθυμίζουν ότι "η έμπρακτη προσήλωση στις ανθρώπινες αξίες συνδέεται άρρηκτα με την καθολική εφαρμογή τους".

Υπογράφουν οι: Γεώργιος Μητσόπουλος, Κωνσταντίνος Στρεφανής, Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Μιχαήλ Σακελλαρίου, Ευάγγελος Μουτσόπουλος, Μενέλαος Παλλάντιος, Αριστόβουλος Μάνεσης, Γιάννης Παππάς, Γεώργιος Κοντόπουλος, Γαλάτεια Σαράντη, Αγγελική Λάϊου, Τάσος Αθανασιάδης, Σπύρος Ιακωβίδης, Νικόλαος Ματσανιώτης, Ιωάννης Πεσμαζόγλου, Γιάννης Σκαλκέας, Νικόλαος Αρτεμιάδης, Κωνσταντίνος Τούντας, Αθανάσιος Καμπύλης, Κωνσταντίνος Δρακάτος, Αλέξανδρος Καμπίτογλου, Αθανάσιος Πανάγος, Παύλος Μυλωνάς, Παναγιώτης Τέτσης, Νικόλαος Κονομής, Δημήτρης Νανόπουλος.

Η τελευταία "σελίδα" του Φ. Γερμανού

Σύσσωμος ο δημοσιογραφικός, πολιτικός κόσμος, ο κόσμος των Γραμμάτων και των Τεχνών συνόδευσε, χθες το απόγευμα, στην τελευταία του κατοικία, τον πρόωρα χαμένο, δημοσιογράφο και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανό,κάτω από τους μελαγχολικούς ήχους του σαξόφωνου με τη μουσική της αγαπημένης του ταινίας "Καζαμπλάνκα". Το ξάφνιασμα από τον αδόκητο θάνατό του, χαραγμένο ακόμη στα πρόσωπα όλων όσοι τον αγάπησαν, τον γνώρισαν και τον θαύμασαν, μαζί με τη θλίψη του αποχαιρετισμού, προσέθεταν στη μελαγχολία του συννεφιασμένου καιρού, που δε συγκρατούσε τα "δάκρυά" του. Αβάσταχτος ο πόνος των δικών του ανθρώπων, της οικογένειάς του και των πολύ στενών του φίλων, στεκόταν αξιοπρεπής μέσα στα μάτια τους. Ετσι ταιριάζει στον άνθρωπο με το χαμόγελο και το αστείρευτο χιούμορ, στον άνθρωπο που με την παρουσία του και το έργο του πρόσφερε πολλά τόσο στη δημοσιογραφία όσο και στη λογοτεχνία.

Παρά τη βροχή, πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε, χθες, στο Α Νεκροταφείο για να πει το στερνό και απρόσμενο "αντίο" στον μόλις 65 χρόνων δημοσιογράφο, χρονογράφο, στον πρωτεργάτη της ελληνικής τηλεόρασης, στον συγγραφέα, πρωτοπόρο της μυθιστορηματικής βιογραφίας, που έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο την περασμένη Παρασκευή. Εξη μήνες πάλεψε, με δύναμη και αξιοπρέπεια, χωρίς να επιτρέψει να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα της υγείας του και να γίνει οίκτος. Διακριτικά και ήσυχα, αγωνίστηκε αλλά υπέκυψε, αφήνοντας, ωστόσο πίσω του σπουδαίο έργο που θα τον θυμίζει πάντα.

Ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, Παναγιώτης Παναγιώτου σε δήλωσή του αναφέρει: "Η ΕΡΤ πενθεί. Εφυγε ο αρχιμάστορας. Φαίνεται ότι κάποιος έκλεψε το χρόνο του Φρέντυ Γερμανού κι έτσι μείναμε μόνοι, εμείς οι φίλοι, οι συνεργάτες του, οι άνθρωποι της ΕΡΤ, που για πολλά χρόνια μάς έδειχνε το δρόμο με το δημοσιογραφικό ήθος του και το απαράμιλλο χιούμορ του. Τα γόνιμα και παραγωγικά χρόνια του, ο Φρέντυ Γερμανός τα χάρισε στην ΕΡΤ. Εμείς θα τον θυμόμαστε για πάντα".

Περιήγηση στο βιβλίο

Με την προβολή της ταινίας "Καβάφης" του Γιάννη Σμαραγδή,που αφιερώθηκε στον Βασίλη Διαμαντόπουλο,έκλεισε χθες στο σινέ "Αλίκη" στο χώρο της 22ης Γιορτής Βιβλίου, η πρώτη βδομάδα προβολών με θέμα "Το Βιβλίο στο Σινεμά".

Το αφιέρωμα ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη με το φιλμ νουάρ "Οι Δολοφόνοι" του Ρόμπερτ Σιόντμακ,βασισμένο στο διήγημα "Οι φονιάδες" στου Ερνεστ Χέμινγουέι. Συνεχίστηκε με τον "Ταχυδρόμο" από το βιβλίο "Ο ταχυδρόμος του Νερούδα" του Αντόνιο Σκαρπέτα. Στην πρώτη βδομάδα προβλήθηκαν ακόμα το "Ακατόνε" του Παζολίνι,βασισμένο στο βιβλίο του "Μια ζωή βίαιη", τα "Απομεινάρια μιας ημέρας" του Τζέιμς Αϊβορι, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κάζουο Ισιγκούρο, το "Ονομα του Ρόδου" του Ζαν Ζακ Ανώ από το μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Εκο κ. ά.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται από 31/5 - 6/6 στο αίθριο της"Στοάς του Βιβλίου" με την ταινία "Η τιμή της αγάπης" τηςΤώνιας Μαρκετάκη,βασισμένη στο πεζογράφημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη "Η τιμή και το χρήμα".

Πληροφορίες για ταινίες του αφιερώματος παρέχει σχετικός κατάλογος που κυκλοφόρησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

  • Σήμερα (9μμ) στο "Κέντρο Λόγου και Τέχνης "104" των εκδόσεων Καστανιώτη, παρουσιάζονται τα βιβλία του Στρατή Χαβιάρα "Οταν τραγουδούσαν τα δέντρα" και "Τα ηρωϊκά χρόνια".Για το συγγραφέα θα μιλήσει ο Παύλος Μάτεσις.

Στον ίδιο χώρο, αύριο (8μμ) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Δημήτρη Καλλιγερόπουλου "Μύθος και ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και των Αυτομάτων".Θα μιλήσουν οι: Θ. Τάσιος (καθηγητής ΕΜΠ), Κ. Τσόκλης (ζωγράφος), Μ. Κορρές (αρχιτέκτονας), Μ. Λουκάκης (φιλόλογος).

  • Στη "Στοά του Βιβλίου" (Πεσμαζόγλου 5) αύριο (12.30μμ) παρουσιάζεται το βιβλίο του Κωστή Γκιμοσούλη "Χέρι στη φωτιά" ("Κέδρος"). Θα μιλήσουν οι: Κώστας Μουρσελάς, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Νικόλ Ρούσσου, Ελιάνα Χουρμουζιάδου. Η ηθοποιός Μυρτώ Αλικάκη θα διαβάσει αποσπάσματα.
  • Ο μόλις 16χρονος Αλεξανδρής Κοταρίδης παρουσιάζει τηνόγδοη ποιητική του συλλογή "Της ζωής το πλάνο",σήμερα (7.30μμ), στοΘέατρο Κολεγίου Αθηνών (Στέφανου Δέλτα 4, Παλαιό Ψυχικό). Θα μιλήσουν οι: Κωνστ. Σαχίνης, Ανδρέας Μουρίκης, Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια, Ευγενία Κουτσουλιέρη. Θα απαγγείλουν οι: Πέγκυ Σταθακοπούλου και Αλμπέρτο Εσκενάζυ. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.
  • "Δεν ήξερες... δε ρώταγες",τιτλοφορείται το νέοβιβλίο του Αρη Σφακιανάκη που παρουσιάζεται σήμερα (7.30μμ), στο νέο βιβλιοπωλείο "Τσαμαντάκη" (Καραολή Δημητρίου 32, Πειραιάς). Θα μιλήσει ο Πέτρος Τατσόπουλος.
  • Το βιβλίο του Σπύρου Κωσταγιόλα "Η γυναίκα του πιθήκου" ("Αγκυρα") παρουσιάζεται, αύριο (8.30μμ), στη "Στοά του Βιβλίου".Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Τασσώ Καββαδία και Μπέτυ Μοσχοβίτη.
  • Το καινούριο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη "... Υστερα, ήρθαν οι μέλισσες" (Καστανιώτης) παρουσιάζεται, αύριο (8μμ), στην αίθουσα "Μιλλένιουμ - Ελίτροχος" (Πάροδος Ρήγα Φεραίου 96, Πάτρα). Προλογίζει ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης.
  • Το νέο βιβλιοπωλείο "The Bookstore" (Μεσολογγίου και Ασκληπιού, πλ. Σημηριώτη, Νέα Ιωνία), εγκαινιάζεται στις 27/5 (7.30μμ).
Ποικίλες εκδηλώσεις

Το Πνευματικό Κέντρο και ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Βύρωνα,στο πλαίσιο του 14ου Παιδικού Φεστιβάλ "Παιδί και Πολιτισμός - Ειρήνη στον κόσμο - Ειρήνη στα Βαλκάνια",διοργανώνουν αύριο (5.30μμ) στο Εθνικό Στάδιο Βύρωνα ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ ποδοσφαιριστών Βύρωνα - Καισαριανής και Γιουγκοσλαβίας (Τζόρτζεβιτς, Στογιάνοβιτς, Γιακόβλεβιτς, Ντράγκατς, Γιοβάνοβιτς κ. ά.).

  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Ιλίου, αύριο (5μμ) στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου (Αγ. Φανουρίου 99), θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο με θέμα "Ο λαϊκός πολιτισμός υπό αμφισβήτηση".Επίσης στην πλατεία Αγ. Φανουρίου θα παρουσιαστεί το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων. Ακολουθεί μουσική βραδιά με τον Νίκο Γράψα.Στις 27/5 (8μμ) στην Αλάνα (λεωφ. Πετρουπόλεως) θα παρουσιαστούν χορευτικά τοπικών συλλόγων και συναυλία του Βασ. Πάτσιου.Στις 28/5 (8μμ) χοροί από το Πολιτιστικό Κέντρο, ηπειρώτικο γλέντι με την "Ενωση Ηπειρωτών" και παραδοσιακά εδέσματα. Η βραδιά θα κλείσει με το παραδοσιακό συγκρότημα του Πέτρου Λούκα.Στις 29/5 (8μμ) ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δήμου Πορταριάς "Ορμίνιος" θα παρουσιάσει χορούς. Ακολουθεί συναυλία του Νίκου Γράψα με μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιλίου. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 30/5 (11πμ) με αναπαράσταση πηλιορείτικου γάμου και συναυλία του παραδοσιακού συγκροτήματος του Δήμου Πορταριάς.
  • Αύριο (6.30μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος" (Πειραιώς 254, Ταύρος), η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αγγελική Σταυροπούλου θα μιλήσει με θέμα "Το ταξίδι των Κρητών ζωγράφων προς τη Βενετία και τα Ιόνια νησιά".
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της Αλίκης Βουγιουκλάκη διοργανώνει σήμερα (8.30μμ) ο Δήμος Πειραιά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου.

Εγινε χθες, θα γίνει και σήμερα, 5 - 8μμ, οντισιόν στο θέατρο "Νίκης Τριανταφυλλίδη", για άντρες ηθοποιούς προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της νέας παραγωγής του θεάτρου. Πληροφορίες στα τηλ. 8227.185 και 5238.601.

  • Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Αναργύρων και δάσκαλός τους Σάββας Κωνσταντούρος θα παρουσιάσουν αύριο (7.30μμ) στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο "Σπ. Αποστόλου" το παιδικό θεατρικό έργο του Γιάννη Ξανθούλη "Τύμπανα, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα".

Ο "δαίμων του τυπογραφείου" ξαναχτύπησε. Από παραδρομή, στο φύλλο του Σαββάτου (22/5), αποδόθηκε στον ζωγράφο, χαράκτη και συγγραφέα Γιάννη Στεφανίδη,που υπέγραφε το κείμενο "Η Υπογραφή", η ιδιότητα του επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης και του ιστορικού Τέχνης.

Αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του λογοτέχνη και ιστορικού Γιώργου Δεληγιάννη είναι η αυριανή (8.30μμ) εκδήλωση του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πετρούπολης.Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Αθ. Διάκου και Μπουμπουλίνας). Θα μιλήσει η συγγραφέας Κική Σαλταφέρου - Τσακαλιά.Θ' απαγγείλουν οι ηθοποιοί Ανδρέας Παπαδόπουλος και Μαίρη Δρακοπούλου.Θα τραγουδήσει και θα παίξει κιθάρα η Μαρκέλλα Σελιανίτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ