ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει και ταυτότητα και πολιτική

Του Δάνη ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ακούσαμε την περασμένη Τετάρτη τον πρωθυπουργό να μιλάει σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Νίκαια και δεν πιστεύαμε στ' αυτιά μας. "Δριμύτατες" κατηγορίες διατύπωσε ο κ. Σημίτης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), με αφορμή την κρίση στη Γιουγκοσλαβία! Για τις Ηνωμένες Πολιτείες είπε: "Η λογική της μιας μόνης υπερδύναμης, του "πλανητάρχη", είναι από μόνη της λαθεμένη. Δεν μπορεί μια υπερδύναμη να προβάλει ως εγγύηση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας". Ενώ για την Ευρωπαϊκή Ενωση τόνισε: "Εχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων, έδειξε μια μεγάλη πολιτική αδυναμία. Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να βάλει έγκαιρα τη σφραγίδα της για σταθεροποίηση και για τη λύση ενός προβλήματος που αγγίζει την ίδια, βρίσκεται στην ίδια γειτονιά μ' αυτήν".

Λες και δεν είναι ο κ. Σημίτης, όπως και οι άλλοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, που συμφώνησαν από κοινού με τις ΗΠΑ, μέσα στο ΝΑΤΟ, και για τον πόλεμο και για το νέο δόγμα του, γνωρίζοντας τη διεκδίκηση της ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας από τις ΗΠΑ. Ας αφήσουμε το "ευχαριστώ" στις ΗΠΑ στις 31 Γενάρη 1996, για την παρέμβασή τους στην κρίση των Ιμίων, έμπρακτη ομολογία της υποτέλειας. Ας έρθουμε στην πιο πρόσφατη υπόκλιση του Ελληνα πρωθυπουργού μπροστά στον πλανητάρχη, αλλά και την έκφραση ομοθυμίας από τους υπόλοιπους εταίρους της ΕΕ, κατά τη διάρκεια των πανηγυρικών τελετών για τα 50χρονα του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Οταν άκουγαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τους άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους να διακηρύσσουν ότι η επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας γίνεται γιατί "θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν σε μια ελεύθερη, δημοκρατική και ενιαία Ευρώπη", άκουγαν τον πρώτο τη τάξει σύμμαχό τους να στηρίζει το δικό τους όραμα.

* * *

Οσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πάει πολύ να κατηγορείται για έλλειψη πολιτικής και για απώλεια της πρωτοβουλίας των κινήσεων, ειδικά, μάλιστα, στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Προφανώς, ο πρωθυπουργός θέλει να ξεχάσουμε ότι στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και τα όσα επακολούθησαν οι Ευρωπαίοι "εταίροι" δεν είχαν μόνο την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι. Δεν ήταν, άραγε, η Γερμανία, που εξόπλισε μισθοφόρους ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, για να αποσχιστούν η Κροατία και η Σλοβενία; Δεν ήταν αυτή που τις αναγνώρισε ντεφάκτο; Δεν ήταν, άραγε, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που το Δεκέμβρη του '91 αποφάσισαν την αναγνώριση της Σλοβενίας και της Κροατίας, ανοίγοντας έτσι τον "κύκλο του αίματος" που συνεχίζεται σήμερα;

Αν, πάλι, οι Ευρωπαίοι "εταίροι" ήθελαν μια άλλη πορεία των εξελίξεων, είχαν την ευκαιρία να το δείξουν αρκετές φορές στο διάστημα των 53 ημερών που μεσολάβησαν από την έναρξη των βομβαρδισμών μέχρι σήμερα. Να μην υπέγραφαν, παραδείγματος χάριν, το περασμένο καλοκαίρι τα σχέδια για την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας. Να σταματούσαν τους βομβαρδισμούς, ασκώντας τα δικαιώματά τους στο ΝΑΤΟ. Να απέσυραν τις δυνάμεις τους από την επιδρομή. Να μην υπέγραφαν στην Ουάσιγκτον το κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ, όπου τονίζεται: "Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας συμβιβασμός... οι αεροπορικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν... Εντείνουμε τη στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ".

Ολα αυτά, βεβαίως, ισχύουν για τους κυρίους Σρέντερ, Σιράκ, Μπλερ, Ντ' Αλέμα, δηλαδή τους "ισχυρούς" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και για τον κ. Σημίτη, που μιλάει για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σαν να μη συμμετέχει η κυβέρνησή του και στους δυο οργανισμούς που συμπρωταγωνιστούν στο έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της ανθρωπότητας. Συμμέτοχος και συνένοχος ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

Ενόψει, μάλιστα, των ευρωεκλογών, θα ήταν πολύ βολικό για τον κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του να καταλάβουν τη θέση του εισαγγελέα στο δικαστήριο κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όταν με την πολιτική τους και τις πράξεις τους έχουν εξασφαλίσει περίοπτη θέση στο εδώλιο των κατηγορουμένων.

* * *

Ομως, αν αυτά που λέει ο πρωθυπουργός έχουν σαν στόχο την αποενοχοποίηση του ίδιου και της κυβέρνησής του, ενόψει της λαϊκής ετυμηγορίας στις εκλογές της 13ης Ιούνη, διακρίνουμε και μια ακόμη σκοπιμότητα. Να δικαιολογηθεί η άποψη ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επιβεβλημένη, αφού μόνον έτσι θα είναι δυνατή η δημιουργία ενός "αντίπαλου δέους" στην παντοκρατορία της μοναδικής υπερδύναμης, των Ηνωμένων Πολιτειών. Αρκεί βεβαίως, όπως σημειώνει ο κ. Σημίτης, η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποκτήσει μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. "Το γεγονός πως δεν έχουμε ακόμη μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας καταδείχτηκε περίτρανα με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και με πολύ αρνητικά αποτελέσματα", είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε νέους ευρωβουλευτές την περασμένη Πέμπτη.

Αλλά, δυστυχώς για τους θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρώπη "τους" έχει και κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας. Τις πολιτικές αυτές τις βλέπουμε, μάλιστα, να εφαρμόζονται καθημερινά στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν είναι κοινή η πολιτική των "δεκαπέντε" για την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας; Δεν είναι κοινή πολιτική η ομόφωνη απόφαση των "15" για το εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία; Δεν είναι κοινή η πολιτική τους για τη μετατροπή ολόκληρης της Βαλκανικής σε προτεκτοράτο, μέσω και του "Συμφώνου Σταθερότητας" που τώρα συζητούν; Δεν είναι κοινή η πολιτική τους για τη διεύρυνση προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη; Δεν είναι κοινή η πολιτική τους στην "αντιμετώπιση" και τη "διευθέτηση" των περιφερειακών προβλημάτων και συγκρούσεων, όπως ορίζεται από τη Συμφωνία του Πέτερσμπεργκ και τη Συνθήκη του Αμστερνταμ; Δεν είναι κοινή η πολιτική τους για τη "διά πυρός και σιδήρου" καταστολή κάθε προσπάθειας να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της "νέας τάξης";

Οσο για το αν η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κοινή αμυντική πολιτική, δε χρειάζεται πολύς κόπος για να τη βρούμε σαφέστατα διατυπωμένη στο κοινό ανακοινωθέν της Ουάσιγκτον σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, οι δεκατρείς από τις δεκαπέντε χώρες της ΕΕ είναι, ταυτοχρόνως, και μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ και η διεύρυνση της ΕΕ ακολουθεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, μια και όλα τα υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Ενωση κράτη μπαίνουν πρώτα στην ατλαντική "συμμαχία", όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία.

* * *

Για να μη μένει, όμως, καμιά αμφιβολία, για το αν θέλουν οι "δεκαπέντε" μια κοινή αμυντική πολιτική, διαφορετική απ' αυτήν των ΗΠΑ, ας ρίξουμε μια ματιά στο κοινό ανακοινωθέν της Ουάσιγκτον. "Επιβεβαιώνουμε ότι ένας ισχυρότερος ρόλος της Ευρώπης θα συμβάλει στη ζωτικότητα της Συμμαχίας μας τον 21ο αιώνα, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας των μελών της", αναφέρει το ανακοινωθέν με τις υπογραφές των Ευρωπαίων και των υπερατλαντικών συνεταίρων. Οσον αφορά δε στις "ξεχωριστές δράσεις" που θα μπορεί να αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ίδιο ανακοινωθέν αναφέρει: "Αναγνωρίζουμε τη σταθερή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να έχει την ικανότητα αυτόνομης δράσης, ώστε να μπορεί να πάρει αποφάσεις και να εγκρίνει στρατιωτική δράση εκεί όπου η Συμμαχία δεν είναι συνολικά δεσμευμένη".

Μπορεί οι "δεκαπέντε" να μην έχουν καταφέρει (ακόμη;),και δεν ξέρουμε αν τα καταφέρουν, να αποκτήσουν τους μηχανισμούς της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, όπως το να έχουν έναν "κύριο ΚΕΠΠΑ", αυτό, όμως, οφείλεται περισσότερο στους εσωτερικούς ανταγωνισμούς τους, για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι περισσότερο "γερμανική", περισσότερο "γαλλική", ή περισσότερο "βρετανική". Αν όμως η ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ζήτημα που αφορά στους εσωτερικούς ανταγωνισμούς των "δεκαπέντε", ή στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, για τον ελληνικό λαό, όπως και για τους λαούς όλης της Ευρώπης, δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι η ταυτότητα αυτή έχει την κοινή σφραγίδα του ιμπεριαλισμού.

Ενόψει των ευρωεκλογών, θα ήταν πολύ βολικό για τον κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του να καταλάβουν τη θέση του εισαγγελέα στο δικαστήριο κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όταν με την πολιτική τους και τις πράξεις τους έχουν εξασφαλίσει περίοπτη θέση στο εδώλιο των κατηγορουμένων

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ συνάντηση, που στόχευε στη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης στην κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πράγα, με πρωτοβουλία του "Διεθνούς Ιδρύματος "NINO PASTI" για την ειρήνη και την ανεξαρτησία των λαών". Το πολύμορφο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα που αναπτύσσεται στην Ελλάδα, καθώς και οι προτάσεις και η μεταφορά της εμπειρίας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) συνάντησαν τη συνολική εκτίμηση όλων των παραβρισκομένων (σελίδα 11)

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ της αντιπροσωπείας του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών στη Γιουγκοσλαβία έγινε σε στιγμές, που το ΝΑΤΟ έδειχνε έμπρακτες διαθέσεις έντασης των βομβαρδισμών (όπως ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας την παραμονή της αναχώρησης της αντιπροσωπείας). Διέσχισε την απόσταση πάνω από τη γέφυρα, που ενώνει τα δύο μέρη της πόλης - "παλιό" και "νέο" - ως το κατεστραμμένο κτίριο της έδρας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κάτω από την πολύ υγρή και μάλλον ψυχρή ατμόσφαιρα της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, αλλά και κάτω από τους θερμούς χαιρετισμούς πολλών κατοίκων της, των οποίων η προσοχή τραβήχτηκε από τις γαλανόλευκες και κόκκινες σημαίες. Η αντιπροσωπεία κατέθεσε λουλούδια στο κατεστραμμένο κτίριο της τηλεόρασης και επισκέφτηκε και το επίσης βομβαρδισμένο κτίριο της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (σελίδα 14)

"ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ πριν τις ευρωεκλογές και εν μέσω του εγκληματικού αμερικανοΝΑΤΟικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, η κυβέρνηση δε διστάζει να προσφέρει τους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας σαν μέρος της λείας, που τα οικονομικά γεράκια έρχονται να αρπάξουν στα φλεγόμενα Βαλκάνια", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με την οποία καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ (σελίδες 36 - 37)

ΤΗΝ ΤΑΧΕΙΑ παρεκτροπή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας από τον κοινωνικό του ρόλο, για τον οποίο και δημιουργήθηκε - δηλαδή τη στεγαστική συνδρομή των χαμηλόμισθων εργαζομένων - και τη μετατροπή του, ουσιαστικά, σε τραπεζική επιχείρηση, υπηρετεί το σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο"Ρυθμίσεις - μέτρα υπέρ δικαιούχων ΟΕΚ", που αυτή τη βδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή. Πρόκειται για την κατάληξη μιας σειράς παρεμβάσεων που έχουν γίνει, ειδικότερα τους τελευταίους μήνες, από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αλλοίωσης του χαρακτήρα του ΟΕΚ (σελίδα 38)

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ του ωραρίου των τραπεζών σε ωράριο σούπερ μάρκετ και το μετασχηματισμό των τραπεζοϋπαλλήλων σε πωλητές, φοβούνται οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, για τους οποίους - να σημειωθεί - πως ακόμα κι αυτές οι 38,20 ώρες δουλιάς σήμερα μόνο στα χαρτιά υφίστανται (σελίδα 39)

ΠΡΟΩΡΑ προσφεύγουν στις κάλπες, αύριο, οι Ισραηλινοί, προκειμένου να εκλέξουν νέο Κοινοβούλιο, αλλά και νέο πρωθυπουργό μετά από την αδυναμία της κυβέρνησης συνασπισμού του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να διατηρηθεί στην εξουσία για την τετραετία, την οποία προβλέπει η ισραηλινή νομοθεσία. Για πρώτη φορά, η προεκλογική περίοδος διήρκεσε, περίπου, 5 μήνες, καθώς από τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη δεν κατέστη δυνατή η υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Αν και η εκλογική μάχη αποδείχτηκε ιδιαίτερα σκληρή σε χαρακτηρισμούς και αλληλοκατηγορίες, αλλά και σε προγνωστικά, εντούτοις στο κυρίαρχο προεκλογικό θέμα, που δεν είναι άλλο από την ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", δεν αναμένεται καμία "εντυπωσιακή" αλλαγή (σελίδες 44 - 45)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ