ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δε γεννάμε παιδιά για τον πόλεμο

Δυναμική εκδήλωση των γυναικών έξω από το λιμάνι

"Εμείς γεννάμε τα παιδιά μας για να αγαπάνε και όχι για να πολεμάνε",βροντοφώναξαν οι γυναίκες της ΟΓΕ, το βράδυ της Δευτέρας, έξω από την κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα επιχείρησαν να εισβάλουν στο ΝΑΤΟκρατούμενο λιμάνι που εδώ και μήνες έχει γίνει πύλη εισόδου ξένων στρατευμάτων. Διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς και στη δολοφονία αθώων αμάχων έκαψαν, σε μια συμβολική κίνηση, το σκιάχτρο του ΝΑΤΟ που αυτήν τη στιγμή κρέμεται απειλητικό πάνω από τα Βαλκάνια.

Προηγουμένως οι γυναίκες είχαν στήσει ανθρώπινη αλυσίδα από τον Λευκό Πύργο ως την Κεντρική Πύλη του λιμανιού κρατώντας κλαδιά ελιάς και αναμμένους πυρσούς. συμμετέχοντας στο συμβολικό αποκλεισμό του, που διοργάνωσε το Συντονιστικό Γυναικείων Οργανώσεων. Καθοριστική ήταν η συμμετοχή των γυναικών της ΟΓΕ στην αντιπολεμική εκδήλωση, καθώς, αν και από την αρχή διαχώρισε τη θέση της, δηλώνοντας ότι τα αιτήματα του Συντονιστικού είναι πίσω από τις απαιτήσεις των καιρών, είχε δυναμική και μαζική παρουσία στην εκδήλωση.

Οι γυναίκες της ΟΓΕ, κρατώντας ψηλά το σκιάχτρο του ΝΑΤΟ και τους αναμμένους πυρσούς πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Δημαρχείου, όπου συγκεντρώθηκαν, προς την κεντρική πύλη στο λιμάνι, βροντοφωνάζοντας "Ακη, Σημίτη πάρτε το χαμπάρι, έξω από τα σύνορα δε βγαίνουνε φαντάροι" καιι διαλαλώντας προς κάθε κατεύθυνση πως "ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πόλεμοι".

Φτάνοντας στην κεντρική πύλη, φορώντας ένα μαύρο - πένθιμο πανί και την παγωμένη μάσκα του θανάτου στο πρόσωπο, παρουσίασαν μια μικρή παράσταση αφιερωμένη στην ειρήνη.

Αναφερόμενη στη συμμετοχή της ΟΓΕ στην εκδήλωση, η Χριστίνα Παστελά,μέλος του Κλιμακίου Θεσσαλονίκης δήλωσε: "Θελήσαμε να δώσουμε το δικό μας στίγμα. Να διαδηλώσουμε την απαίτησή μας να σταματήσει ο πόλεμος και πολύ περισσότερο να απεμπλακεί η δικιά μας η χώρα από αυτόν τον πόλεμο. Να άρει η ελληνική κυβέρνηση πρώτα απ' όλα την υπογραφή της από τον πόλεμο και να πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ειρήνης που θα έπρεπε να συνδυαστούν με τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού και πολύ περισσότερο των γυναικών. Ασχετα με το αν εμείς δε συμμετέχουμε στο συντονιστικό, στηρίζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που μπορεί να ενισχύσει τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο. Με τη συμμετοχή μας δίνουμε το στίγμα και τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει".

  • Η ΟΓΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο 15-16 Μάη, διοργανώνει καραβάνι ειρήνης που θα ξεκινήσει το μεσημέρι του Σαββάτου από την Αθήνα και θα καταλήξει στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή στις 11πμ, όπου και θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τη συμμετοχή γυναικών από ολόκληρη την Ελλάδα.
Λένε "όχι" στους βομβαρδισμούς

Η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία, σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση στη Σερβία, δηλώνει ότι είναι αντίθετη στους βομβαρδισμούς αμάχου πληθυσμού και τη δημιουργία θυμάτων, προσφύγων και οικολογικής καταστροφής.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων καταγγέλλει το διεθνή παραλογισμό της νέας φασιστικής τάξης πραγμάτων και συντάσσεται με κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, όπου Γης, στο πλευρό του αγωνιζόμενου Γιουγκοσλάβικου λαού.

Το ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων του Κρατικού Θεραπευτήριου Λέρου, απευθύνει στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας, αγωνιστικό - αδελφικό χαιρετισμό αντίστασης ενάντια στους συνεχιζόμενους δολοφονικούς βομβαρδισμούς, των φασιστοειδών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των ανεκδιήγητων, ανιστόρητων, υποκριτών της ΕΕ, που απροκάλυπτα δολοφονούν εκατοντάδες αμάχους, ισοπεδώνουν την υποδομή και την πολιτιστική κληρονομιά της Χώρας, εγκληματούν οικολογικά, δημιουργούν καραβάνια προσφύγων, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών της Γιουγκοσλαβίας.

Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης '41 - '44 καταγγέλλει τα εγκλήματα που αυτές τις μέρες συντελούνται από τους ΝΑΤΟ-Αμερικανούς σε βάρος των γειτονικών μας λαών σαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με την πίστη ότι οι υπόλογοι πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο σαν εγκληματίες πολέμου. "Εμείς, συνεχίζει η ανακοίνωση, σαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έχουμε ζήσει στο πετσί μας παρόμοιες καταστάσεις, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δοκιμαζόμενο λαό της Ν. Γιουγκοσλαβίας και τον συγχαίρουμε για την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα που δείχνει στην αντιμετώπιση αυτής της βάρβαρης επίθεσης".

Ο Δήμος Πάρου και άλλοι φορείς του νησιού σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι αυτός ο άδικος και δολοφονικός πόλεμος δεν περιέχει κανένα στοιχείο ανθρωπισμού εφόσον σκοτώνει αμάχους και από τις δύο πλευρές, καταστρέφει το περιβάλλον για αιώνες και ισοπεδώνει την οικονομική υποδομή της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσσόβου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ τονίζει ότι επιβάλλεται να συγκροτηθεί ένα Διεθνές Δικαστήριο για να δικαστούν οι υπεύθυνοι του ολοκαυτώματος σαν εγκληματίες ακήρυχτου πολέμου.

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στην κινέζικη πρεσβεία που έγινε όχι από λάθος αλλά από εσκεμμένη ενέργεια, βάζοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

Απαγόρευση χρήσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και οποιεσδήποτε άλλες διευκολύνσεις των γκανγκστερικών επιδρομών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ζητά από την ελληνική κυβέρνηση η Ελληνική Κοινότητα του Ανόβερου.

Επτά τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα φάρμακα, κλινοσκεπάσματα και ρουχισμό συγκεντρώθηκαν από τους δημότες των Αγ. Αναργύρων και θα προστεθούν στην προσφορά άλλων 30 Δήμων για να αποσταλούν στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Χημικών και η Συνδικαλιστική Καπνεργατική Αλληλεγγύη.

Προσφυγή κατά της διέλευσης των ΝΑΤΟικών

Η διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων μέσω του ελληνικού εδάφους, με σκοπό τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας θα απασχολήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προσέφυγε ο Δ. Φίλης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις της κυβέρνησης που επέτρεψαν τη διέλευση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το ελληνικό έδαφος.Στην προσφυγή υποστηρίζεται επίσης ότι είναι παράνομες και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για χρησιμοποίηση από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης και Αγχιάλου του Βόλου, καθώς και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Υποδέχονται το "Καραβάνι Ειρήνης"

Με σκοπό να ακουστεί η απαίτηση των Ελληνίδων να σταματήσει εδώ και τώρα ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας, οργανώνει το Σάββατο 15 του Μάη, στις 12 το μεσημέρι, αντιπολεμική εκδήλωση στο λιμάνι του Βόλου. Εκεί θα υποδεχτεί το γυναικείο καραβάνι ειρήνης, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Σαββατοκύριακο 15 και 16 του Μάη. Οσες γυναίκες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Καραβάνι Ειρήνης της ΟΓΕ μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: (0421) 47.356, 28.050, 33.307.

Αντιφασιστικές εκδηλώσεις στο Βέλγιο

Αντιφασιστικές διαδηλώσεις με αφορμή την 54η επέτειο από τη λήξη του Β Παγκόσμιου Πολέμου έγιναν σχεδόν σ' όλες τις μεγάλες πόλεις του Βελγίου.

Στις 8 Μάη, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική και αντιπολεμική πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στη σάλα "ΜΑΝΤΑΛΕΝΕ". Η πορεία διοργανώθηκε από το ΚΚ Βελγίου σε συνεργασία με τις Κομματικές Οργανώσεις των κομμουνιστικών κομμάτων των χωρών των μεταναστών. Στο χώρο που έληξε η πορεία πήραν το λόγο και χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι των φορέων που είχαν προσκληθεί καθώς και εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κομμάτων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε το μέλος του ΠΓ Σπύρος Χαλβατζής,η ομιλία του οποίου έγινε δεκτή με προσοχή και ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στα σημεία που αφορούσαν στα όσα συμβαίνουν στα Βαλκάνια και το αντιπολεμικό κίνημα του ελληνικού λαού.

Η εκδήλωση τέλειωσε με όλους τους παρευρισκόμενους να τραγουδούν τη Διεθνή και με το σύνθημα να ενδυναμωθεί η συνεργασία όλων των κομμουνιστικών κομμάτων.

Αντιφασιστική διαδήλωση έγινε και στην Αμβέρσα από χιλιάδες διαδηλωτές όλων των προοδευτικών, αντιφασιστικών και φιλειρηνικών οργανώσεων και κομμάτων, με την ενεργή συμμετοχή του ΚΚ Βελγίου. Κύρια συνθήματα ήταν το "Ποτέ πια φασισμός" και η απαίτηση για άμεσο σταμάτημα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Συγκέντρωση σήμερα στο ΔΣΑ

"Η δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και οι δικηγόροι" είναι το θέμα συγκέντρωσης - συζήτησης που θα γίνει σήμερα στις 7.30 το βράδυ στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι παρατάξεις: Δικηγορική Αγωνιστική Συνεργασία, Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων και Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας. Θα μιλήσουν οι δικηγόροι Π. Γαλετσέλλης, Β. Δημόπουλος, Γ. Πανουτσόπουλος και Κ. Παπαδάκης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΟΦΙΑΣ
Ζητούν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους

Με υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον πρόεδρο της Βουλής και τους υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας, η Οργάνωση Ελλήνων Φοιτητών Σόφιας,εκφράζει την ανησυχία της για τις ΝΑΤΟικές ρουκέτες που "κατά λάθος" πέφτουν και σε Βουλγαρικό έδαφος, ενώ, αφού τονίζει τις ευθύνες της ελληνικής και της βουλγαρικής κυβέρνησης γι' αυτό τον άδικο πόλεμο, απαιτεί από τους αρμόδιους απαντήσεις και εγγυήσεις για την ασφάλεια των Ελλήνων φοιτητών στη Βουλγαρία.

Στο υπόμνημα, που στάλθηκε επίσης σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, τονίζεται: "Η Οργάνωση Ελλήνων Φοιτητών Σόφιας θεωρεί αναγκαίο μετά την τέταρτη κατά σειρά πτώση ρουκέτας στο έδαφος της Βουλγαρίας να εκφράσει την ανησυχία της ελληνικής φοιτητικής κοινότητας στη Σόφια. Οπως είναι γνωστό, η τελευταία ρουκέτα έπεσε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της Σόφιας και λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις περιοχές που κατοικούν Ελληνες".

Υπογραμμίζοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας η ΟΕΦΣ λέει: "αυτοί οι βομβαρδισμοί γίνονται με τη συγκατάθεση και της Ελλάδας, εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους όπως είναι η Γιουγκοσλαβία, γι' αυτό και οι ευθύνες της Ελλάδας είναι τεράστιες.

Η συμμετοχή της Βουλγαρίας στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας είναι αδιαμφισβήτητη εφ' όσον έχει δώσει άδεια για τη χρησιμοποίηση του FIR της στο ΝΑΤΟ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, πως η πτώση των "κατά λάθος" ρουκετών έχει αυξηθεί και θεωρείται πλέον μεγάλη τύχη το γεγονός πως δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές στη Βουλγαρία. Το μέλλον βέβαια κρίνεται αβέβαιο και η ανάγκη εγγύησης της ασφάλειας των Ελλήνων φοιτητών στη Βουλγαρία, είναι επιτακτική".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ