ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Βομβάρδισαν εν ψυχρώ την κινεζική πρεσβεία

Δυο νεκροί και τρεις αγνοούμενοι από την καινούρια κτηνωδία των ΝΑΤΟικών. Εγκλημα πολέμου χαρακτηρίζουν την ενέργεια οι Κινέζοι. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για τα συνηθισμένα "λάθη". Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΕΚΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ηταν οι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής προς Σάββατο στο Βελιγράδι, όταν η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας συγκλονίστηκε από - τουλάχιστον - τρεις εκρήξεις και τυλίχτηκε στις φλόγες: τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, που έπλητταν για 47η συνεχή ημέρα στόχους στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας, είχαν στείλει τους πυραύλους τους να χτυπήσουν διπλωμάτες και δημοσιογράφους που εκείνη την ώρα εργάζονταν εκεί...

"Εγκλημα πολέμου" χαρακτήρισε Κινέζος αξιωματούχος την ενέργεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν αρχικά στη δημοσιότητα γιουγκοσλαβικές και κινεζικές πηγές, τουλάχιστον 27 άνθρωποι "τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν, από σωστικά συνεργεία που έσπευσαν εκεί, σε νοσοκομεία" του Βελιγραδίου. Μερικά λεπτά αργότερα, γινόταν γνωστό ότι υπήρχαν δύο νεκροί. Ο ένας εξ αυτών δεν έγινε δυνατό να αναγνωριστεί έως χτες το μεσημέρι.

Το δεύτερο θύμα ήταν μια γυναίκα που βρισκόταν στην πρεσβεία με την ιδιότητα της ανταποκρίτριας του πρακτορείου "Xinhua". Η Σάο Γιουνχουάν, γεννημένη το 1951, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και απεσταλμένη του πρακτορείου στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από τον περασμένο Μάρτη, εξέπνευσε λίγο μετά τη μεταφορά της στην εντατική. Τη δολοφονία της από τις βόμβες του ΝΑΤΟ καταδίκασε με ανακοίνωσή του υψηλόβαθμο στέλεχος του "Xinhua", στο Πεκίνο.

Οι ζημιές στο κτίριο της πρεσβείας, όπως φάνηκε και από τις εικόνες που μετέδωσαν γιουγκοσλαβικά ΜΜΕ και διεθνή πρακτορεία, ήταν ιδιαίτερα μεγάλες. Οπως έγινε γνωστό, - τουλάχιστον - 3 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια και αγνοούνταν ως χτες το μεσημέρι.

"Καταδικάζουμε τη βάρβαρη ενέργεια"

Το γεγονός της απίστευτης θρασύτατης επίθεσης του ΝΑΤΟ - σε κινεζικό έδαφος! - προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση από πλευράς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο μόνιμος εκπρόσωπός της στα Ηνωμένα Εθνη απαίτησε άμεσα την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (του οποίου η Κίνα είναι μόνιμο μέλος).

Λίγο πριν μπει στην αίθουσα όπου επρόκειτο να λάβει χώρα η συνεδρίαση, ο Κιν Χουασούν σταμάτησε μπροστά σε μια ομάδα δημοσιογράφων και έκανε μια σύντομη δήλωση. Εξέφρασε "συντριβή" για το βομβαρδισμό αυτό, αλλά δεν έμεινε εκεί. "Σθεναρά καταδικάζουμε το ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό και θα εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας. Η βάρβαρη πράξη του ΝΑΤΟ αποτελεί παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και κανόνων του διεθνούς δικαίου", καθώς "και της Συνθήκης της Γενεύης", πρόσθεσε ο Κινέζος διπλωμάτης, ζητώντας "να σταματήσουν" - αμέσως - οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία "για να αποφευχθούν και νέες ανθρώπινες καταστροφές", επισημαίνοντας επίσης "ότι το ΝΑΤΟ θα φέρει την ευθύνη για τις συνέπειες του βομβαρδισμού της πρεσβείας της Κίνας".

Στη Νέα Υόρκη, επίσης, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων, Κόφι Ανάν, εμφανίστηκε "σοκαρισμένος και συντετριμμένος" από τις επιθέσεις αυτές, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Φρεντ Εκχαρντ. "Δηλώνει", πρόσθεσε, "την πεποίθησή του ότι μια επείγουσα πολιτική λύση πρέπει να εξευρεθεί στην παρούσα κρίση στην περιοχή".

Από το Πεκίνο, η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε "τον αποτροπιασμό και τη σθεναρή καταδίκη της βάρβαρης αυτής πράξης".

"Σκόπιμο χτύπημα"

Τόσο ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γκόραν Μάτιτς, όσο και ο πρεσβευτής της ΟΔΓ στα Ηνωμένα Εθνη Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς και ο Λιούμπισα Ρίστιτς, πρόεδρος του κόμματος Γιουγκοσλαβική Αριστερά, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίθεση εναντίον της κινεζικής πρεσβείας ήταν σκόπιμη...

"Ηταν εκ προθέσεως η στόχευση της κινεζικής πρεσβείας. Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η τρέλα. Ολοι πρέπει να συζητήσουν", είπε ο Μάτιτς, ενώ ο Ρίστιτς τόνισε ότι η επίθεση ξεκάθαρα "στρέφεται εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (...). Αυτή μπορεί να αποτελέσει την απαρχή του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου".

"Να σταματήσει το σύγχρονο Αττίλα", ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα ο πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας στον ΟΗΕ Β.Γιοβάνοβιτς."Πρόκειται για έγκλημα που είναι αποδεκτό απ' όλους όσοι αποφάσισαν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενός μέρους της Ευρώπης, εναντίον όλης της Ευρώπης (...). Ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας δεν ήταν ένα ατύχημα".

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Κατόπιν του κινεζικού αιτήματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως για 35 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ώρα Νέας Υόρκης - 07.35 ώρα Ελλάδας - κεκλεισμένων των θυρών. Επρόκειτο να ακολουθήσει δημόσια συνεδρίαση του Σώματος, στην οποία ενεγράφησαν πάνω από δώδεκα ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους οι αντιπρόσωποι της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράκ και της Κούβας.

Μετά την κλειστή συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας με ανακοίνωσή του "σημείωσε" ότι το ΝΑΤΟ διέταξε "έρευνα" για τα αίτια της "πτώσης των βομβών" του στην πρεσβεία, ενώ εξέφρασε "ανησυχία"...

Δεν "πέρασε" - προφανώς λόγω του συσχετισμού ισχύος στο Συμβούλιο Ασφαλείας - η διατύπωση που είχε προτείνει η Κίνα περί "κατάφωρης παραβίασης διεθνώς κείμενων νόμων" από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένη Εθνη, Πίτερ Μπάρλεϊ, ήδη πριν υπάρξει συνεδρίαση, πόσο μάλλον απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφραζαν τη "λύπη τους" για το βομβαρδισμό της πρεσβείας, αλλά απέδιδαν την ευθύνη στον Μιλόσεβιτς (!) και προσέθεταν ότι η... "εκστρατεία" του ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί χωρίς παρέκκλιση.

Η Ρωσία

Ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν χτες ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, "ανέβαλε" και μάλιστα "επ' αόριστον" την προγραμματισμένη από τις 8 ως τις 10 Μάη επίσκεψη που θα έκανε στη Βρετανία, για συνομιλίες με το βρετανό ομόλογό του, Ρόμπιν Κουκ.

Επικαλούμενα πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσαν ότι η αναβολή αποφασίστηκε "ύστερα από το βομβαρδισμό με ΝΑΤΟικούς πυραύλους της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι". Τα ρωσικά πρακτορεία μετέδωσαν επίσης ότι εκτός του Κουκ ο Ιβανόφ σχεδίαζε να συναντηθεί και με το μετριοπαθή ηγέτη των Αλβανών Κοσσοβάρων, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις επιβεβαίωσε την αναβολή.

"Λυπάμαι που δεν έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας" δήλωσε στο BBC ο Βρετανός Ρόμπιν Κουκ.

Η συνάντηση των Ιβανόφ - Κουκ, σχολίασε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ήταν "πολύ σημαντική", δεδομένου ότι σε αυτήν αναμενόταν να διασαφηνιστούν λεπτομέρειες της "κατ' αρχήν Συμφωνίας" στο πλαίσιο του "G-8- στο Πέτερσμπεργκ.

Ωστόσο, αναμενόταν χτες στη Βόννη, τον πρώτο σταθμό περιοδείας του, που επρόκειτο να τον οδηγήσει και στο Βελιγράδι, ο "ειδικός μεσολαβητής" για τα Βαλκάνια, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

"Ανησυχίες" ασφάλειας στο Πεκίνο

Η κινεζική αστυνομία απέκλεισε χτες τις προσβάσεις προς την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο, λίγο μετά αφ' ότου από την κινεζική τηλεόραση ανακοινώθηκε "ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από το ΝΑΤΟ". Οι δρόμοι προς την αμερικανική πρεσβεία αποκλείστηκαν με θωρακισμένα αστυνομικά οχήματα. Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσε ότι αργότερα χτες επρόκειτο να συζητηθεί η "αύξηση των μέτρων ασφάλειας της πρεσβείας".

ΚΚΕ
Μόνο η λαϊκή πάλη θα τους σταματήσει

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για το βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι

Ο βομβαρδισμός από το ΝΑΤΟ της κινέζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι αποτελεί ενέργεια κλιμάκωσης του πολέμου και όχι κάποιο νέο λάθος.

Το ΚΚΕ αταγγέλλει τη νέα πρόκληση και τους αυτουργούς της. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά, ότι στους διεθνείς εγκληματίες μόνο η γλώσσα της παλλαϊκής αντίδρασης ταιριάζει. Σε διαφορετική περίπτωση θα δρουν ασύδοτοι και δίχως τον παραμικρό φραγμό.

Αιμόφυρτος κινέζος διπλωμέτης μετά τον βομβαρδισμό της πρεσβείας

Αιμόφυρτος Κινέζος διπλωμέτης μετά το βομβαρδισμό της πρεσβείας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ