ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΠΙΖΝΕΣΜΑΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Το "όνειρό" τους - που για το γιουγκοσλάβικο λαό και όχι μόνο αποτελεί"εφιάλτη" - άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Ο λόγος για τα"μεγάλα αφεντικά" των πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ (κυρίως) και συμπληρωματικά της Ευρώπης, που με την έναρξη των αμερικανο-ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, άρχισαν να "τρίβουν τα χέρια τους" για τις "χρυσές δουλιές", που τους έφερε μέχρι στιγμής αυτός ο βρώμικος πόλεμος. Οι μεγαλομέτοχοι των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών πολεμικών βιομηχανιών ("Μπόινγκ", "General Dynamics", "Aerospace", "Mirra", "Τορνέιντο" κλπ.), βάζοντας τον Κλίντον, τον Μπλερ, τον Σρέντερ και τους άλλους ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - που τους θεωρούν υπαλλήλους τους - να υπογράψουν την απόφαση για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, κέρδισαν πολλά και προσδοκούν περισσότερα. Πέτυχαν και πολιτικά και οικονομικά οφέλη, μέσα από το οικονομικό και πολιτικό ξαναμοίρασμα του κόσμου, τα οποία προσπαθούν να διευρύνουν, με αλλαγές στις σφαίρες πολιτικής και οικονομικής επιρροής.

****

Μέσα απ' αυτό το βρώμικο πόλεμο, οι μεγαλοεπιχειρηματίες πέτυχαν από τη μια να αδειάσουν τις φρακαρισμένες αποθήκες τους από τα πολεμοφόδια (βόμβες, πυραύλους και άλλο πολεμικό υλικό), που τα πούλησαν στους στρατούς εκείνων που βομβαρδίζουν εδώ και ένα μήνα τη Γιουγκοσλαβία. Λέγεται μάλιστα ότι ένα μεγάλο μέρος των πολεμοφοδίων που είχαν στις αποθήκες τους ήταν στα πρόθυρα ημερομηνίας λήξης και μόλις πρόλαβαν να το πουλήσουν (στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ), που με τη σειρά τους βιάστηκαν να το καταναλώσουν στα κεφάλια του γιουγκοσλάβικου λαού, βαφτίζοντας τους βομβαρδισμούς... "ανθρωπιστική βοήθεια"! Ταυτόχρονα, τα μεγάλα αφεντικά των πολεμικών βιομηχανιών, μεθυσμένα από τα παχυλά κέρδη, που τους αποφέρουν οι"μπίζνες του πολέμου", έχουν δώσει εντολή στους "υψηλόβαθμους υπαλλήλους τους" - δηλαδή στους κυβερνήτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - να στηρίξουν πολιτικά τη συνέχιση του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, με το επιχείρημα ότι "οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν μέχρι ο Μιλόσεβιτς να σκύψει το κεφάλι".

Βέβαια, η συνέχιση του πολέμου εξασφαλίζει "νέες δουλιές" στις αμερικάνικες και ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής όπλων και οπλικών συστημάτων και παράλληλα προσπαθεί να επιβάλει την πολιτική κυριαρχία των ιμπεριαλιστών με την πυγμή των όπλων και τους βομβαρδισμούς. Οι αποθήκες του στρατού των ΗΠΑ και των άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που έχουν αδειάσει από τους πυραύλους Τόμαχοκ, Κρουζ και άλλα πολεμοφόδια, πρέπει να ξαναγεμίσουν, για να συνεχιστεί η παροχή "ανθρωπιστικής βοήθειάς" στη Γιουγκοσλαβία!

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και πρόσφατο τηλεγράφημα, που μετέδωσαν από την Ουάσιγκτον το ΑΠΕ και το "Ρόιτερ", το οποίο αναφέρει: "Ο αμερικανικός στρατός, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε συμβατικούς πυραύλους τύπου Κρουζ, συνήψε συμβόλαιο ύψους 41,3 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρία "Μπόινγκ", για να μετατρέψει 95 πυρηνικούς πυραύλους, ώστε να φέρουν συμβατικές κεφαλές. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 έχουν εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους Κρουζ, που μεταφέρουν κεφαλές βάρους 900 κιλών, εναντίον στόχων στη Σερβία τις τελευταίες βδομάδες. Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός έχει μείνει πλέον με λιγότερους από 100 πυραύλους με συμβατικές κεφαλές και γι' αυτό παρήγγειλε στην "Μπόινγκ" τη μετατροπή 95 πυρηνικών πυραύλων, που είχαν μείνει στο οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου".

*****

Από το παραπάνω τηλεγράφημα, είναι σαφές ότι, πέρα από τις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να εδραιώσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους με την επιβολή των όπλων, οι μεγάλοι κερδισμένοι από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία είναι οι πολεμικές βιομηχανίες που κάνουν χρυσές δουλιές. Βέβαια, οι μπίζνεσμαν του πολέμου τη δουλιά τους κάνουν, καθώς, σπέρνοντας τη φωτιά και τον όλεθρο στον περήφανο και ανεξάρτητο λαό της Γιουγκοσλαβίας, θησαυρίζουν, έχοντας την αμέριστη βοήθεια των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ(μεταξύ αυτών και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης).

Και είναι σίγουρο πως όσο μεγαλώνουν τα ποσοστά κέρδους των πολεμικών βιομηχανιών και άλλων πολυεθνικών, τόσο θα αποθρασύνονται οι μεγαλομέτοχοί τους και θα εντείνονται οι κίνδυνοι εξάπλωσης του πολέμου και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Αν υπάρχει κάποια ελπίδα να τερματιστεί μια ώρα νωρίτερα ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και να ματαιωθεί η επέκταση της φωτιάς του σε άλλες βαλκανικές χώρες, η ελπίδα αυτή βρίσκεται στους λαούς του κόσμου και όχι στις κυβερνήσεις - "μαριονέτες", που λένε μόνο ΝΑΙ στα γεράκια του ΝΑΤΟ. Μόνο η αντίσταση των λαών της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλου του κόσμου και η συσπείρωσή τους γύρω από ένα ευρύ αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, μπορεί να αναγκάσει τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να σταματήσουν να ενεργούν σαν υπάλληλοι των πολεμικών βιομηχανιών και των πολυεθνικών εταιριών.

****

Στις μέρες μας, ο "οχαδερφισμός" και η "κατανόηση" σε αποφάσεις της κυβέρνησης Σημίτη - που προσπαθεί με "αστερίσκους" και με τη διγλωσσία να δικαιολογήσει τη "ραγιάδικη" στάση απέναντι στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ - δε δικαιολογούνται. Αν δεν αντισταθούμε ΤΩΡΑ σε όλους εκείνους, που υποστηρίζουν ή ανέχονται τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία,με επιχειρήματα του τύπου "είμαστε μικρή χώρα και σιωπούμε, γιατί αν αντιδράσουμε στο "μεγάλο αδερφό" θα μας συντρίψει", θα είμαστε άξιοι της τύχης μας. Αν δεν ξεσηκωθούμε σήμερα ΟΛΟΙ και δεν αναγκάσουμε την κυβέρνηση να καταδικάσει έμπρακτα το βρώμικο πόλεμο - διακόπτοντας τις στρατιωτικές διευκολύνεις (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ.) που προσφέρονται στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις επιθέσεις τους στη Γιουγκοσλαβία - αύριο, ίσως θα είναι αργά...

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα μεγάλα αφεντικά των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών πολεμικών βιομηχανιών έχοντας μεθύσει από τα παχυλά κέρδη, που τους προσφέρουν οι "μπίζνες του πολέμου", έχουν δώσει εντολή τους "υψηλόβαθμους υπαλλήλους τους" - δηλαδή τους κυβερνήτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - να εμμένουν στη συνέχιση αυτού του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία με το στερεότυπο επιχείρημα ότι "οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν μέχρι ο Μιλόσεβιτς να σκύψει το κεφάλι"


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΦΙΑΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣΙΩΝ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ"
Ανεπιθύμητοι στο νησί μας

- Τι ώθησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρτεμισίων να απαιτήσει τη μη συμμετοχή αντιπροσωπειών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επέτειο της Ενωσης της Ζακύνθου με την Ελλάδα;

- Το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη την άκρως επικίνδυνη κατάσταση, που επικρατεί στην περιοχή των Βαλκανίων με τους βομβαρδισμούς του λαού της Σερβίας, δεν μπορούσε να μείνει απαθές μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Ετσι, πιστεύοντας ότι εκφράζουμε και τα συναισθήματα της πλειοψηφίας του Ζακυνθινού λαού και αφού λάβαμε σοβαρά υπόψη και την ιστορία των νησιών του Ιονίου, που σε άλλες ιστορικές περιόδους αντιτάχθηκαν σθεναρά στους ξένους κατακτητές, με ψήφισμά μας απαιτήσαμε να μην παρευρεθεί στο γιορτασμό της επετείου της Ενωσης καμία ξένη αντιπροσωπεία, που θα εκπροσωπεί χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συμμετέχει στο βομβαρδισμό ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό το κάνουμε σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον ηρωικό λαό της γειτονικής χώρας, στους ανθρώπους που αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων" του Κλίντον και των Ευρωπαίων συνεργατών του, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Την ίδια στιγμή το Βόρειο Ιόνιο έχει χαρακτηριστεί από τον Κλίντον σαν εμπόλεμη ζώνη. Τι απαντάτε σε αυτό;

- Η απάντησή μας είναι ότι δε θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι και το αεροδρόμιο του νησιού μας, σαν σταθμός πολεμικών αποστολών ή σταθμός ανεφοδιασμού της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι η πράξη αυτή έρχεται σε αγαστή συμφωνία με αυτά που πιστεύει ολόκληρος ο Ζακυνθινός λαός και γενικά ο λαός της πατρίδας μας ενάντια στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ. Ο λαός της Ζακύνθου μπορεί να έχει μικρή φωνή, αλλά έχει μεγάλη καρδιά και θα αντιμετωπίσουμε προτάσσοντας ακόμα και τα στήθη μας σε κάθε απόπειρα νατοϊκής εισβολής για να χρησιμοποιηθεί έστω και μια σπιθαμή εδάφους του νησιού μας. Με τον τρόπο αυτό, πιστεύουμε ότι εκπληρώνουμε με τον καλύτερο τρόπο την ανθρώπινη υποχρέωση, που έχουμε απέναντι στον ηρωικό λαό της Γιουγκοσλαβίας.

- Η φετινή επέτειος της Ενωσης του νησιού με την Ελλάδα αποκτά - με βάση τις εξελίξεις στα Βαλκάνια - ιδιαίτερο χαρακτήρα;

- Οντως φέτος έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα για να θυμίζει στο ζακυνθινό λαό, αλλά γενικότερα στο λαό των Ιόνιων νησιών ότι το μεγαλύτερο αγαθό στον άνθρωπο είναι η ελευθερία επιλογής διακυβέρνησής του και ότι πρέπει να αντιστέκεται σε οποιονδήποτε προσπαθεί να του επιβληθεί. Μας θυμίζει ακόμα τους αγώνες που έδωσαν οι συμπατριώτες μας ενάντια στην ξενοκρατία, συγκεκριμένα στην αγγλοκρατία της εποχής εκείνης. Δεν μπορούσαμε σαν γνήσιοι απόγονοι του Σολωμού και του Κάλβου να μείνουμε απαθείς σε ζητήματα ελευθερίας και πατριωτισμού, που αυτοί ύμνησαν και έκαναν γνωστή την πατρίδα μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς οι νεότεροι δηλώνουμε ότι πάντα θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης, όταν τίθενται προβλήματα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης των λαών, για τα προβλήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Με την ευκαιρία του γιορτασμού απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό στον ηρωικό λαό της Γιουγκοσλαβίας και μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας του ευχόμαστε να νικήσει και να ηττηθεί το ΝΑΤΟ. Επίσης καλούμε τους λαούς στο σύνολό τους να αντισταθούν στη "νέα τάξη πραγμάτων", οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει αυτή.

Ε. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ