ΤΙΡΑΝΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-
Τα δόντια του συνεχίζει να δείχνει ο UCK και αυτή τη φορά τα έδειξε και προς τον εκλεγμένο ηγέτη των Αλβανών Κοσσοβάρων Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, αφού μάλλον δεν "άρεσαν" ιδιαιτέρως οι πρώτες δηλώσεις του, μία μέρα μετά την άφιξή του στην ιταλική πρωτεύουσα.
Χθες ο Γιακούπ Κράσνικι,εκπρόσωπος του UCK στην Αλβανία, από τα Τίρανα - όπου και η έδρα της "κυβέρνησης" και του "πρωθυπουργού" Χακίμ Τάτσι που έχουν ανακηρύξει αυθαίρετα οι "μαχητές του UCK" - ξεκαθάρισε, τόσο προς τον Ρουγκόβα όσο και σε όσους έχουν ώτα και είναι σε θέση να λάβουν το μήνυμα, ότι "ο Ρουγκόβα δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου". Ποιος; Μα "μόνο ο UCK και η προσωρινή κυβέρνηση μπορούν ν' αποφασίσουν για την τύχη του Κοσσυφοπεδίου". Τις δηλώσεις αυτές ο Κράσνικι τις έκανε χθες στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι "Κλαν", όπου διευκρίνισε μάλιστα και τη στάση του UCK όσον αφορά την απόφαση της Συνόδου του "G8", λέγοντας ότι "η ειρηνική πολιτική απέτυχε και κάθε λύση που οδηγείται προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα καθίσταται αδύνατη. Μετά το μακελειό και το αίμα που χύθηκε από το καθεστώς του Βελιγραδίου, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία".
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μετά την αιφνιδιαστική μεταβίβαση, οι εκπρόσωποι του UCK... απανταχού της Γης είχαν καλωσορίσει "την απελευθέρωση" του Ρουγκόβα από το καθεστώς του Βελιγραδίου και μάλιστα ο ίδιος εκπρόσωπος Κράσνικι την Πέμπτη από τα Τίρανα και πάλι είχε καλέσει τον Ρουγκόβα τώρα που είναι πια ελεύθερος να δηλώσει δημόσια την υποστήριξή του στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και την κλιμάκωση των επιχειρήσεων. Επίσης κάλεσε τον Ρουγκόβα δημόσια να διακηρύξει ακόμα: ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Ραμπουγέ - αυτή τη συμφωνία που υπογράφτηκε μετά το φασιστικό παραμερισμό του - να δηλώσει τη δημόσια και απεριόριστη υποστήριξή του στην ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Στην προχθεσινή ανακοίνωση του, o UCK απαιτούσε από τον Ρουγκόβα να δώσει αμέσως σαφέστατες εξηγήσεις για όσα συνέβησαν στο Βελιγράδι και τις επαφές και συμφωνίες που είχε με τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση...
Με τις τελευταίες αυτές δηλώσεις ο UCK κάνει την παρουσία του πιο ισχυρή και ηχηρή, αλλά και ως προς το βάθος χρόνου. Αν κανείς απορεί ακόμα πώς οι "μαχητές του UCK" βρίσκουν το θράσος να δίνουν εντολές προς όλες τις επίσημες αλβανικές φωνές, μάλλον θα πρέπει να θυμηθεί συνολικά τη στάση της Δύσης... ενώ χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν έδωσε και νουθεσίες για τη νέα στάση που θα πρέπει να κρατήσει ο UCK. "Θα πρέπει να γίνει πολιτική δύναμη" δήλωσε ο Βεντρίν χθες στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Ρουγκόβα "σίγουρα θα παίξει κάποιο ρόλο στο μελλοντικό Κόσσοβο". Πάντα σύμφωνα με το σχέδιο που περιλαμβάνει "μία αποτελεσματική διεθνή παρουσία που θα εγγυηθεί την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων". Οσο για τον αφοπλισμό του UCK που προβλέπει το σχέδιο; Για το λόγο αυτό, ο Βεντρίν προτείνει τη μετατροπή του σε πολιτική δύναμη. Ομως ο UCK το ξεκαθάρισε: δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα όπλα.
ΣΟΦΙΑ.-
Οι κάτοικοι της Βουλγαρίας θα πρέπει πλέον όταν περπατούν να κοιτούν ψηλά μήπως και κατά σύμπτωση βρέξει και πάλι... πυραύλους του ΝΑΤΟ. Δεν είναι σίγουρο αν οι πιλότοι των πολεμικών αεροσκαφών ή οι χειριστές των πυραυλικών συστημάτων γνωρίζουν να διαβάζουν τους χάρτες, αλλά ένα είναι σίγουρο: Οι "έξυπνες βόμβες" έχουν την τάση να μπερδεύουν την ανατολική με τη δυτική πλευρά των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας με τη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να φιλοδωρούν τους Βούλγαρους με "εκρηκτικού περιεχομένου μπουκέτα".
Ενας ακόμα πύραυλος, ο πέμπτος από την έναρξη των Νατοϊκών φονικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, στις 24 του Μάρτη, έπεσε το ξημέρωμα της Παρασκευής σε βουλγαρικό έδαφος, χωρίς να προκαλέσει θύματα, ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Εσωτερικών στη Σόφια, καθώς επίσης ότι ο πύραυλος, ο τύπος και η προέλευση του οποίου δε διευκρινίζονται, έπεσε κοντά στο χωριό Λούλιν, περίπου 20 χλμ δυτικά της Σόφιας και 50 χλμ από τα βουλγαρογιουγκοσλαβικά σύνορα και έκανε ένα μικρό κρατήρα. Ωστόσο, μάλλον είναι της πάσης γνωστό ποια είναι η "εθνικότητα" του πυραύλου, αν και "δε διευκρινίζεται" από τις βουλγαρικές αρχές... ίσως γιατί ήταν μόνο η δεύτερη μέρα μετά την παραχώρηση του FIR στο ΝΑΤΟ. Πάντως, σύμφωνα με τα χθεσινά δημοσιεύματα του Τύπου της γείτονος, που επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες, δεν ήταν ο μοναδικός πύραυλος που προσγειώθηκε, αλλά ένας από αρκετούς, χωρίς να διευκρινίζεται πού και πότε και χωρίς να βρεθούν τα συντρίμμια τους. Υπενθυμίζεται ότι ένας πύραυλος HARM του ΝΑΤΟ είχε πέσει στις 28 του Απρίλη σε σπίτι στα περίχωρα της δυτικής Σόφιας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες ζημιές, αλλά όχι θύματα, ενώ τρεις πύραυλοι του ΝΑΤΟ είχαν πέσει προηγουμένως κοντά στα σύνορα.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Μια ακόμα παλινδρόμηση για τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αφού μόλις μια εβδομάδα μετά την κατηγορηματική άρνησή της να προσυπογράψει τη συνέχιση των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, το βράδυ της Πέμπτης ενέκρινε το ποσό για την κάλυψη του μέχρι στιγμής κόστους του "ακήρυχτου πολέμου" κατά της Γιουγκοσλαβίας. Μάλιστα το ύψος της εκταμίευσης θα ανέλθει στα 13,1 δισ. δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο από εκείνο που είχε ζητήσει αρχικά ο Πρόεδρος Κλίντον, δηλαδή 6,5 δισ. Ωστόσο, παρά τη γενναιοδωρία των ρεπουμπλικανών, δεν υποστηρίχτηκαν κάποιες φωνές υποστηρικτών του Πενταγώνου που ζητούσαν να εγκριθούν στρατιωτικές δαπάνες ύψους 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Το πακέτο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο αφορά εκτός την κάλυψη των δαπανών των αεροπορικών επιδρομών και αυτής της πολεμικής ετοιμότητας των ΗΠΑ, δηλαδή προβλέπονται δαπάνες δισεκατομμυρίων για όπλα τελευταίας τεχνολογίας, έργα στρατιωτικής υποδομής και αύξηση των μισθών των Αμερικανών στρατιωτών.
Μία ακόμα εξέλιξη από την αμερικανική πρωτεύουσα που αφορά τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ήταν η διαταγή του υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν για νέα αποστολή 176 πολεμικών αεροσκαφών στην Ευρώπη, για την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής δύναμης, όπως ανακοίνωσε προχτές το Πεντάγωνο. Η νέα αεροπορική δύναμη θα αποτελείται αναλυτικά από 18 σκάφη τύπου "Α-18", 18 τύπου "F-16CJ", 36 "F-15E", 24 "FA-18" και μέχρι 80 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού "KC-135" ή άλλα αντίστοιχα. Τα αμερικανικά αεροσκάφη θα προστεθούν στα 639 που ήδη επιχειρούν από διάφορες βάσεις ξηράς και θάλασσας κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Ενδεικτικό, όσον αφορά τη σκέψη που οδήγησε τον Κοέν να δώσει την παρούσα διαταγή, είναι ότι δόθηκε ελάχιστες ώρες μετά τη συμφωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των επτά περισσότερο βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας στη Βόννη, για μια στρατηγική επίλυσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα λοιπόν με τη "σκεπτική" του Πενταγώνου διά στόματος του εκπροσώπου του Κένεθ Μπέικον,είναι ότι ο Κοέν έλαβε την απόφαση σε ανταπόκριση αιτήματος του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ στρατηγού Ουέσλι Κλαρκ, αφού "Πιστεύω ότι απέχουμε πολύ από την κατάπαυση των βομβαρδισμών"... διότι ο Μιλόσεβιτς δεν έχει παράσχει ενδείξεις ότι είναι έτοιμος να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Δύσης, για να επέλθει τέλος στη σύγκρουση.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. -
Τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ και τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Εντουαρντ Κουκάν, διόρισε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ως απεσταλμένους του Οργανισμού στα Βαλκάνια.
Η απόφαση για την τοποθέτηση του Καρλ Μπιλντ στη θέση αυτή, πάρθηκε μετά από διαβουλεύσεις δύο βδομάδων που είχε ο Κόφι Ανάν με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες.
Η επιλογή του Καρλ Μπιλντ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο απαίτησε πολύ μεγαλύτερο διάστημα απ' ό,τι συνηθίζεται, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχικώς είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για το πρόσωπό του. Και αυτό γιατί ο Μπιλντ είχε καταδικάσει την τακτική του ΝΑΤΟ να βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία χωρίς παράλληλη εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ότι έτσι επιδεινώνεται το προσφυγικό πρόβλημα. Οπως είναι γνωστό, ο Μπιλντ υπήρξε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εφαρμογή των μη στρατιωτικών πλευρών της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, το 1995, για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Το ίδιο 24ωρο, το Βελιγράδι έδωσε την έγκρισή του για τη διοργάνωση ανθρωπιστικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών σε διάφορες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες έχουν "παγώσει" από την πρώτη μέρα των ΝΑΤΟικών επιδρομών στις 24 Μάρτη.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανέφεραν ότι ο Ανάν απηύθυνε επιστολή στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, ενημερώνοντάς τον για την αποστολή.
Ο Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας με αρμοδιότητα τα ανθρωπιστικά ζητήματα, δήλωσε ότι έλαβε απάντηση από τον πρεσβευτή της Γιουγκοσλαβίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα διευκολύνει την εκτέλεση της αποστολής. Νωρίτερα, πηγές των Ηνωμένων Εθνών υποστήριζαν ότι περίπου πέντε άτομα, που θα συγκροτήσουν την πρώτη ομάδα τέτοιας δραστηριότητας, θα μεταβούν στο Βελιγράδι το προσεχές διάστημα και ακολούθως θα μεταβεί στη Γιουγκοσλαβία μία άλλη ομάδα 15 ατόμων μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι δε ζήτησε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ για όσο διάστημα θα βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία οι άνθρωποι των Ηνωμένων Εθνών, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν ορισμένες συνεννοήσεις. Γι' αυτό και ανέφερε ότι οι ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρίσκονται εδώ και καιρό στο Κοσσυφοπέδιο μπόρεσαν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους "μετά από προφανή συνεργασία με τις γιουγκοσλαβικές αρχές και το ΝΑΤΟ".