Υποσχέσεις για παροχή κινήτρων και φοροελαφρύνσεων απέσπασαν οι ξενοδόχοι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επικαλούμενοι πέραν των άλλων και τις επιπτώσεις που δέχτηκε ο ελληνικός τουρισμός από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Αυτό προέκυψε από σχετικές δηλώσεις που έγιναν χτες μετά από συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Στις δηλώσεις του ο Γ. Δρυς έκανε λόγο "για κοινό τόπο και κοινό βηματισμό" στις κυβερνητικές θέσεις και στις θέσεις που εξέφρασαν οι παραπάνω φορείς σε φορολογικά ζητήματα. Σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα ο τουρισμός, ανέφερε ότι "η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια των αντοχών της ελληνικής οικονομίας". Σε σχέση με το ίδιο ζήτημα είχε επισημάνει νωρίτερα ότι εξήγησε στους εκπροσώπους του τουρισμού "τις κυβερνητικές θέσεις ενόψει της δύσκολης συγκυρίας λόγω της κατάστασης στη Γιουγκοσλαβία", σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη παράταση θα επιφέρει μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αρ. Διβάνης, χαρακτήρισε τη συνάντηση "ικανοποιητική" με "θετική κατάληξη", προσθέτοντας παράλληλα ότι ο ξενοδοχειακός κόσμος αντιλαμβάνεται "τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η σημερινή κυβέρνηση". Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κόσμο αναμένεται να ικανοποιηθούν - όπως προέκυψε από τη συνάντηση - από την κυβέρνηση μέσω του δρομολογούμενου φορολογικού νομοσχεδίου. Τέτοια ζητήματα, που αποτελούν πάγιες αξιώσεις των ξενοδόχων, είναι τα εξής:
Η ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα στήριξης των επιχειρηματιών μέσα από την υποτιθέμενη φορολογική μεταρρύθμιση που διέπει την κυβερνητική λογική.
Και μετά τη μείωση των επιτοκίων στο 14% (για κεφάλαια κίνησης) και 13% για δημοτικά και κοινοτικά έργα, τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών παραμένουν πανάκριβα
Με τοκογλυφικούς όρους, κάλυπτε και συνεχίζει να καλύπτει η κυβέρνηση τις χρηματοδοτικές ανάγκες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εποπτευόμενων από τους ΟΤΑ επιχειρήσεων (δήμοι, κοινότητες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιτόκια που πληρώνουν οι ΟΤΑ για τα δάνεια που παίρνουν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι πολύ υψηλότερα από τα επιτόκια που πληρώνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για τα δάνεια που παίρνουν από τις ιδιωτικές ή τις ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες. Αυτό προκύπτει από σχετικό έγγραφο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, η πολιτική ηγεσία του οποίου έχει και τον τελικό λόγο για το ύψος των επιτοκίων και τους άλλους όρους χρηματοδότησης των ΟΤΑ.
Από το παραπάνω έγγραφο προκύπτει ότι το ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αποφάσισε στις 29 Μάρτη 1999 να μειώσει τα επιτόκια των άληκτων δανείων προς δήμους και κοινότητες, καθώς και τις εποπτευόμενες από τους ΟΤΑ επιχειρήσεις και φορείς ή οργανισμούς ως εξής:
Είναι όμως αξιοσημείωτο πως και μετά τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια προς τους ΟΤΑ, που αποφάσισε η κυβέρνηση - και γνωστοποίησε με την απόφασή της η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων - τα επιτόκια των δανείων που πληρώνουν οι ΟΤΑ είναι υπερτριπλάσια του επίσημου πληθωρισμού και σχεδόν διπλάσια του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου, το οποίο μετά τη φορολογία των τόκων είναι μόλις 6,8%. Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι το επιτόκιο που χρεώνει το Ταμείο Παρακαταθηκών στα δάνεια των ΟΤΑ για κεφάλαια κίνησης (14%) είναι μεγαλύτερο από το βασικό επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης που χρεώνουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις οι περισσότερες τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Πίστεως, Eurobank κλπ.), το οποίο κινείται μεταξύ 12,5% και 12,75%, ενώ για τους "φερέγγυους πελάτες" - δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις - μπορεί να είναι μειωμένο μέχρι και 4 μονάδες!
Συνεχίζονται οι κυβερνητικοί εκβιασμοί προς τους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ να αποδεχτούν τους όρους που απαιτούν οι υποψήφιοι Αμερικανοί αγοραστές, αφού και χθες σε συνάντηση των εργαζομένων με την υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, η τελευταία ούτε λίγο ούτε πολύ, απαίτησε από τους εργαζόμενους να δεχτούν τους όρους των Αμερικανών, αναφέροντας ότι οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να κάνουν άλλες υποχωρήσεις. Ωστόσο όμως, παρά τις υποχωρήσεις που έχει κάνει η πλειοψηφία του σωματείου εργαζομένων προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός, αυτή τη στιγμή οι υποψήφιοι αγοραστές αθετούν τις συμφωνίες που είχαν κάνει με τους εργαζόμενους σε επιμέρους σημεία. Συγκεκριμένα, ενώ είχαν δεχτεί αρχικά την προσθήκη του χρονοεπιδόματος στο Βασικό Μισθό, τώρα λένε ότι δε δέχονται ούτε αυτό.
Σήμερα το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων προκειμένου να καθορίσει την παραπέρα στάση του, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Από το Φλεβάρη μέχρι σήμερα οι βενζίνες ακρίβυναν 18 δραχμές
Σε τροχιά συνεχών αυξήσεων κινούνται οι τιμές των υγρών καυσίμων από τις 17 του Φλεβάρη, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Χτες ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις στις τιμές από την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια γι' αυτή τη βδομάδα, τις οποίες αποδίδει στις αναπροσαρμογές των διεθνών τιμών. Συγκεκριμένα, οι νέες αυξήσεις είναι 2 δρχ. για τη βενζίνη σούπερ και την αμόλυβδη, 0,90 δρχ. για το πετρέλαιο κίνησης και 1,20 δρχ. για το πετρέλαιο θέρμανσης. Σωρευτικά η τιμή της βενζίνης σούπερ έχει αυξηθεί επίσημα από τα μέσα του Φλεβάρη μέχρι σήμερα πάνω από 18 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης περίπου 19 δρχ., του πετρελαίου κίνησης περίπου 16,5 δρχ. το λίτρο και του θέρμανσης πάνω 13 δρχ.
Οι "ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης" που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης γι' αυτή τη βδομάδα έχουν ως εξής: για τη βενζίνη σούπερ στο λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης 210,40 δρχ. το λίτρο. Για την αμόλυβδη στις ίδιες περιοχές 194 δρχ. το λίτρο. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές είναι εκτός πραγματικότητας, αφού οι εταιρίες διαθέτουν τα καύσιμα στους πρατηριούχους σε τιμές υψηλότερες από τις λιανικές που διαμορφώνει το υπουργείο επιμένοντας να κάνει τα στραβά μάτια στην κερδοσκοπία των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.
Ο μοναδικός λόγος, για τον οποίο ο ελληνικός τουρισμός έχει δεχτεί πλήγματα τον τελευταίο καιρό, είναι το κλίμα που έχουν δημιουργήσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι λαϊκές κινητοποιήσεις στις οποίες ακούγονται συνθήματα όπως "έξω οι Αμερικάνοι"!
Η αθλιότητα αυτή - με τους πλέον επιεικείς χαρακτηρισμούς - ξεστομίστηκε χτες από ξενοδόχο που ακούει στο όνομα... Πλεύρης και στον οποίο οι συνάδελφοί του επιτρέπουν να τους εκπροσωπεί και να συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση ως οικονομικός παράγων του τόπου...
Ο εν λόγω εκπρόσωπος των επιχειρηματιών συναντήθηκε χτες μαζί με άλλους με τον υφυπουργό Οικονομικών, από τον οποίο όλοι μαζί απέσπασαν τη διαβεβαίωση ότι θα στηριχτούν από την ελληνική κυβέρνηση, λόγω των επιπτώσεων που προκάλεσαν στον ελληνικό τουρισμό οι δολοφονικοί ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη γειτονική Γιουγκοσλαβία.
Και μετά από όλα αυτά, ο περί ου ο λόγος, τόλμησε, χωρίς ίχνος συναίσθησης και ντροπής για τις απειλές που συσσωρεύονται ενάντια στη χώρα μας, χωρίς - έστω - τον απαιτούμενο σεβασμό απέναντι στο θρήνο των εκατομμυρίων πολιτών της Γιουγκοσλαβίας - όχι, βεβαίως, εξαιτίας των χειρισμών του ελληνικού Τύπου και των φιλειρηνικών διαδηλώσεων στη χώρα μας - να μας πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πρέπει να "το βουλώσουμε" ως άνθρωποι, ως πολίτες, ως εργαζόμενοι και ως λαός μπροστά στις εγκληματικές βαρβαρότητες που συντελούνται δίπλα μας, για να μην "ενοχλήσουμε" τους Αμερικάνους"τουρίστες"... Αίσχος!