ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Σχέδια, αλλά και προετοιμασία καλυμμένης χερσαίας εισβολής

Οσο τα σχέδια της χερσαίας εισβολής θα αφήνουν πολλά κενά και ερωτηματικά να αιωρούνται, τόσο πιο πολλοί θα προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό είτε με πολιτικές κορόνες είτε με πολεμικές ιαχές

Οσο το ΝΑΤΟ θα φαίνεται ότι χαράσσει μία νέα πολιτική και στρατηγική προσέγγιση ως προς τον "ακήρυχτο πόλεμο" εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, πολλά εξακολουθούν να είναι τα σενάρια που αφορούν τη χερσαία εισβολή, αυτή που αφήνουν να διαρρέει από την Ουάσιγκτον ότι δεν πρόκειται να γίνει, αλλά "απλώς" σχεδιάζεται... Η προοπτική όμως μιας χερσαίας εισβολής κάνει την αλβανική κυβέρνηση να αδημονεί και όλο πιο συχνά Αλβανοί αξιωματούχοι στο πλευρό ή όχι των "μαχητών του UCK" σπεύδουν να προβούν σε δηλώσεις, παίζοντας το ρόλο του εκπροσώπου ή κάποιες άλλες φορές προσπαθώντας να εκβιάσουν τις καταστάσεις.

Συνεχίζοντας τις βάρβαρες και ολοένα πιο αιματηρές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις, την ίδια ώρα ενισχύει τις δυνάμεις του στις γειτονικές χώρες, δηλαδή σε Αλβανία και ΠΓΔΜ. Ηδη εντός των επομένων ημερών αναμένεται η αποστολή των πρώτων 2.100 εφέδρων, που και επισήμως μετά την έγκριση του Προέδρου Κλίντον επιστρατεύονται. Οι υπόλοιποι 31.100 από όλα τα όπλα θα ακολουθήσουν. Ταυτόχρονα ακόμα 300 αεροσκάφη για την υποστήριξή τους αποστέλλονται στην Ιταλία, ενώ σε μία ένδειξη "κατανόησης" και "στήριξης", η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία διπλασίασε το αρχικό ποσό των 6,5 σε σχεδόν 12,9 δισ. δολάρια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και οι δαπάνες του πολέμου.

Στο μεταξύ, σε μία ένδειξη των προθέσεων του ΝΑΤΟ, ένα κύμα των αεροπορικών επιθέσεων επικεντρώθηκε το προηγούμενο διήμερο κοντά στα σύνορα της Αλβανίας με τη Γιουγκοσλαβία. Ετσι μετά την ολοκλήρωση των βομβαρδισμών μόνο με νεκρή ζώνη θα μπορούσε να παρομοιαστεί η περιοχή στα σύνορα, όπου τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν σερβικά φυλάκια, καθώς και τις προωθημένες θέσεις των σερβικών μεθοριακών περιπόλων.

Οι βομβαρδισμοί ολοκληρώθηκαν στις 9.50 το πρωί τοπική ώρα και με την απόσυρση των αεροσκαφών, σερβικές δυνάμεις και το πυροβολικό ξεκίνησαν νέες επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα με την Αλβανία και συγκεκριμένα στα χωριά Γιακόβα και Γιουνίκ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ωστόσο αυτοί οι βομβαρδισμοί ξαναέφεραν στο προσκήνιο τον UCK, ο οποίος αναφέρεται ότι μετά τους βομβαρδισμούς από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατάφερε να καταλάβει κάποιες σερβικές θέσεις πλησίον των συνόρων, με αποτέλεσμα να διεξάγονται συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων του πεζικού για την ανακατάληψη από τους Σέρβους των θέσεων αυτών, ενώ τις ίδιες δυνάμεις υποστηρίζει και το πυροβολικό.

Οι πληροφορίες αυτές μεταδίδονται με κάθε επιφύλαξη, καθώς ο UCK παρά το γεγονός ότι έχει εκδώσει δημοσιογραφικές ταυτότητες και έχει διαπιστεύσει πολλούς ξένους ανταποκριτές, δε δέχεται κανέναν απ' αυτούς ούτε καν μέχρι τα σύνορα, ενώ εφόσον οι δημοσιογράφοι συναντήσουν στη διαδρομή μαχητές του UCK, οι δεύτεροι τους ζητούν να περάσουν στο μέτωπο, αλλά χωρίς να συντάσσονται με αυτούς, αφού δεν τους εμπιστεύονται. Πάντως, στα δύο στρατόπεδα που βρίσκονται μεταξύ Τροπόγιας και συνόρων βρίσκονται ελάχιστοι άνδρες του UCK, ενώ δεκάδες μικρά στρατόπεδα εκπαίδευσης βρίσκονται σε απόμερα σημεία, κυρίως στη διαδρομή από την κεντρική έως και τη βόρεια Αλβανία. Ακόμα και οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι η δύναμη του UCK είναι ιδιαίτερα μικρή και οι αριθμοί που δίνονταν στη δημοσιότητα και ήθελαν 25 χιλιάδες άνδρες να στελεχώνουν τον UCK, εντάσσονται σε μία γενικότερη προπαγάνδα της Οργάνωσης, σε μία ύστατη προσπάθεια να αυξήσει τις δυνάμεις της και να προσελκύσει κόσμο.

Αλβανικές κορόνες

Οσο η προπαγάνδα του UCK φαίνεται να μην αποδίδει, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο μπορεί να επηρεάσουν οι "πολεμικές" θέσεις που παίρνουν συνεχώς Αλβανοί αξιωματούχοι. Για άλλη μια φορά χτες ο Πρόεδρος της χώρας "επανέλαβε την επίσημη δυτική γραμμή", τασσόμενος υπέρ ενός "διεθνούς προτεκτοράτου" ή μιας "διεθνούς αρχής" στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτή τη δήλωση έκανε χτες ο Αλβανός Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι,μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, τονίζοντας επίσης ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εάν δεν υπάρξει "αποχώρηση των δυνάμεων της σερβικής πολεμικής μηχανής και εάν αυτές δεν τεθούν υπό διεθνή στρατιωτική προστασία με επικεφαλής το ΝΑΤΟ". Ο Μεϊντάνι μίλησε επίσης για μία "ανθρωπιστική συνιστώσα", όπως η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η UNICEF και για μία "οικονομική συνιστώσα" με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε για την επικίνδυνη, όπως τη χαρακτήρισε, "ιδέα μιας διαίρεσης του Κοσσυφοπεδίου", γιατί αποβλέπει "στην αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής". Εξάλλου, ο Αλβανός Πρόεδρος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Le Monde" δήλωσε χαρακτηριστικά: "Για να πετύχουμε μία οριστική πολιτική λύση που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου, ανεξάρτητου κράτους στο Κοσσυφοπέδιο, πρέπει να περάσουμε πρώτα από μία μεταβατική περίοδο. Ισως δούμε τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στο Μαυροβούνιο. Το σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε πολυεθνικές κοινωνίες, για να υπάρχει ισορροπία στα Βαλκάνια"!

Απομακρύνθηκε ο Ντράσκοβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

"Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Βουκ Ντράσκοβιτς απομακρύνεται από τη θέση που κατέχει εξαιτίας των πρόσφατων δημόσιων δηλώσεών του που δεν απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης και θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης". Με αυτή την ιδιαίτερα λιτή και πολύ ξεκάθαρη ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μομίρ Μπουλάτοβιτς, που μεταδόθηκε από το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ", έθεσε ένα τέρμα στη σεναριολογία που είχε οργιάσει τις τελευταίες δύο μέρες, και ήθελε τις θέσεις που εξέφρασε ο Ντράσκοβιτς να απηχούν τις απόψεις του ίδιου τον Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ηδη την επόμενη στιγμή μετά την ανακοίνωση, οι αντιδράσεις από τους κόλπους του ΝΑΤΟ εξέφρασαν αυτή τη δυσαρέσκειά τους, αλλά βρήκαν ακόμα μία ευκαιρία να "δαιμονοποιήσουν" τον Μιλόσεβιτς, αφού όπως τόνισαν διάφοροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, η απομάκρυνση του Ντράσκοβιτς από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αποτελεί ένδειξη ότι ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να ανεχθεί τις διαφορετικές φωνές...

Την απάντηση όμως φαίνεται να λαμβάνουν όχι από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, αλλά από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντερ Φερχόιγκεν,ο οποίος χαρακτήρισε ότι το "διάβημα" του Ντράσκοβιτς για τη γερμανική πολιτική ηγεσία έχει "μικρή εμβέλεια" ως προς τις εσωτερικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, και "ακόμη μικρότερη" σημασία για την πολιτική που ακολουθούν οι δυτικές χώρες στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Φερχόιγκεν, ο οποίος με την ιδιότητα του συντονιστή εξωτερικής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών και υπεύθυνου για τις σχέσεις του SPD με τις βαλκανικές χώρες, είχε επί χρόνια στενές επαφές με παράγοντες της αντιπολίτευσης στη Γιουγκοσλαβία, υπήρξε καταλυτικός: "Γνωρίζω τον Ντράσκοβιτς επί πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και θεωρούσα πάντοτε ότι έχει τρικυμία εν κρανίω. Αυτό που συνιστώ είναι να παρθούν στα σοβαρά οι δηλώσεις του και να μη αποτελέσουν βάση για πολιτικά σενάρια. Ο ρόλος του στην κυβέρνηση δεν είναι σαφής και δεν πιστεύω επ' ουδενί ούτε ότι μίλησε εξ ονόματος του Μιλόσεβιτς, ούτε ότι ο λόγος του έχει κάποιο βάρος μέσα στους κόλπους της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας...". Ο σκεπτικισμός πάντως αναφορικά με τη σημασία και το ρόλο των δηλώσεων του Βουκ Ντράσκοβιτς είναι γενικός, αφού και ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Μάρτιν Ερντμαν χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντράσκοβιτς "ασαφείς και άγουρες"

Στο προσκήνιο το χαρτί της διπλωματίας

Μεταξύ Γερμανίας - Γιουγκοσλαβίας - Ρωσίας μαραθώνιος συναντήσεων και διαβουλεύσεων

Το χαρτί της "διπλωματικής λύσης" άρχισε και πάλι να παίζει πολύ έντονα μετά την ανάμειξη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ακόμα ένα βήμα, απολύτως σύμφωνο με την παραδοσιακή τακτική που θέλει τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να έρχεται να συνομολογήσει, αλλά και να επισημοποιήσει οποιαδήποτε λύση βρεθεί. Εξάλλου το είχε δηλώσει και ο ίδιος στην έναρξη αυτού του "ακήρυχτου πολέμου"...

Το θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο όσον φορά τις διπλωματικές κινήσεις, και ένα τρίγωνο έχει δημιουργηθεί μεταξύ Γερμανίας - Ρωσίας - Γιουγκοσλαβίας, με τους πολιτικούς αναλυτές να παρατηρούν ότι η πραγματικά "καυτή γραμμή" βρίσκεται μεταξύ Βελιγραδίου - Μόσχας. Μπορεί η απομάκρυνση του αντιπροέδρου Βουκ Ντράσκοβιτς να ανατάραξε λίγο το σκηνικό που ήθελαν να στηθεί, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι επί της ουσίας τίποτα δεν αλλάζει, αφού οι απόψεις του Ντράσκοβιτς αποτελούν ακόμα μία από τις γνωστές παλινδρομήσεις του και δεν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις διπλωματικές κινήσεις που έχουν στηθεί. Το ουσιαστικό ήταν να μπει σε αυτό το παιχνίδι και η Ρωσία και μάλιστα να παρουσιαστεί ως ο βασικός παράγοντας που θα θέσει τις βάσεις για μία πιθανή επικείμενη διπλωματική λύση.

Ο Κόφι Ανάν από το Βερολίνο που ήταν χτες, πριν τη μετάβασή του στη ρωσική πρωτεύουσα, λίγο πριν την ανακοίνωση της απομάκρυνσης Ντράσκοβιτς, ακολουθώντας την πάγια τακτική του εξέφρασε την άποψη ότι οι δηλώσεις του - πρώην πλέον - αντιπροέδρου της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Βουκ Ντράσκοβιτς είναι "ελαφρώς ενθαρρυντικά στοιχεία", πρόσθεσε δε ότι "η παρούσα κατάσταση μπορεί να αναλυθεί μόνο με πολλή φροντίδα" και πρόσθεσε ότι "εν ευθέτω χρόνω" ο ΟΗΕ θα ανταποκριθεί "σε θετικά, εποικοδομητικά στοιχεία" συμφωνίας του Βελιγραδίου στα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση του Ανάν με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ,προειδοποίησαν από κοινού από το Βερολίνο ότι μια διπλωματική επίλυση του προβλήματος του Κόσσοβου θα είναι "μακρά και σύνθετη". "Είμαστε στην αρχή μιας πολιτικής διαδικασίας, όχι στο τέλος", υπογράμμισε ο καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στη γερμανική πρωτεύουσα, έπειτα από τη συνομιλία του με τον Ανάν. Ενώ και οι δύο πολιτικοί συνέστησαν προσοχή και υπομονή, μετριάζοντας τον ενθουσιασμό, χαρακτηρίζοντας ως "υπέρμετρες προσδοκίες" τις απόψεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ,που προεξόφλησε στην εφημερίδα "Ελ Μούντο" ότι "θα υπάρξει ειρηνευτική διαδικασία πριν το καλοκαίρι".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Ανάν, ο οποίος βρίσκεται από χτες το βράδυ στη Μόσχα, είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρόπο που θα προχωρήσει η διαδικασία, αφού "η άσκηση "βέτο" μπορεί να μπλοκάρει τα πράγματα. Χρειάζεται να βρουν έναν τρόπο για να κάνουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να εργαστεί από κοινού γι' αυτό το θέμα", είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στη Ρωσία, η οποία έχει δηλώσει ότι θα θέσει "βέτο" σε πρόταση που θα προβλέπει ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο, παρά την επιθυμία της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

Εντούτοις, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η χώρα που δείχνει να πρωτοστατεί στις πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις και τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ ως διαπραγματευτή, ανακοίνωσε χτες ότι αναμένεται σήμερα στη Βόννη ο εντεταλμένος του Ρώσου Προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν για το Κοσσυφοπέδιο, πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν, για συνομιλίες με τον Σρέντερ και τον Φίσερ. Την Παρασκευή ο υφυπουργός Εξωτερικών Βόλφανγκ Ισινγκερ θα μεταβεί στη Μόσχα - εξουσιοδοτημένος από τον Φίσερ - για να συζητήσει τα βασικά σημεία μιας απόφασης των οκτώ περισσότερο αναπτυγμένων χωρών ("G8"), που θα αποτελέσει και τη βάση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα επιταχύνθηκε και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Μάρτιν Ερντμαν, ανώτεροι διπλωματικοί εκπρόσωποι των "Οκτώ" θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Μάη, στη Βόννη για να προετοιμάσουν - "υπό τον όρο ότι δε θα υπάρξουν απρόβλεπτα προβλήματα", όπως είπε ο Γερμανός διπλωμάτης - τη συνάντηση των οκτώ υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Καναδά, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας - μια εβδομάδα αργότερα, τη μεθεπόμενη Τρίτη, 11 Μάη.

Στη Μόσχα, όπου θα είναι σήμερα το κέντρο του διπλωματικού "πολέμου", ο Ανάν θα λάβει μέρος στις διαβουλεύσεις και συζητήσεις όπου θα συμμετάσχουν ακόμα εκτός της ρωσικής αντιπροσωπείας, ο Καναδάς, αλλά και η Ελλάδα. Ενώ θα "αντικαταστήσει" τον Στρόουμπ Τάλμποτ, αναπληρωτή υπουργό των ΗΠΑ, ο οποίος μάλλον δεν κατάφερε πολλά πράγματα σε διπλωματικό επίπεδο, αφού το θέμα της σύνθεσης της "ειρηνευτικής δύναμης" και υπό την αιγίδα ποιου οργανισμού αποτελεί ακόμα το αγκάθι οποιασδήποτε προσέγγισης. Παράλληλα ο Κόφι Ανάν αναζητεί συνεργάτες που θα χρησιμοποιήσει ως ειδικούς απεσταλμένους στο Κόσσοβο. Ο ένας απ' αυτούς θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Εντουαρντ Κούκαν και ο ΓΓ βολιδοσκοπεί άλλους τρεις για να επιλέξει ένα δεύτερο. Πρόκειται για τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι, τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας Φλάβιο Κότι.

ΠΓΔΜ
"Ο πόλεμος της διπλανής πόρτας"

ΣΚΟΠΙΑ.-

Εκατοντάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να συσσωρεύονται στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία, προσδοκώντας να βρουν καταφύγιο, ένα μέρος ασφαλές, ώστε να γλιτώσουν από τις βόμβες που βρέχει ο ουρανός όλο τον προηγούμενο μήνα. Ομως οι πρόσφυγες είναι το κυριότερο πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσουν οι αρχές της ΠΓΔΜ, μαζί με την ανεξέλεγκτη δράση του UCK, που όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα κύματα των προσφύγων και την αναταραχή που δημιουργούν. Η κατάσταση στα σύνορα είναι τραγική... τα συνοριακά επεισόδια είναι συνεχή, ενώ χτες πέντε πρόσφυγες σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης στη γιουγκοσλαβική πλευρά των συνόρων με την ΠΓΔΜ, απέναντι από το Μπλάτσε, 30 χιλιόμετρα βόρεια των Σκοπίων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ.

Σε αυτή την κατάσταση δύο είναι οι πρωταγωνιστές: Από τη μία οι αστυνομικές περίπολοι, που προσπαθούν να αποτρέψουν τη διέλευση διαφόρων αγνώστων ατόμων, που πολλές φορές γίνονται ένα με το ποτάμι των προσφύγων, από την άλλη οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ, που προσπαθούν να φυγαδεύσουν όσους μπορούν περισσότερους και μάλιστα να τους φέρουν στα σπίτια τους και πιθανά ανάλογα με τις εξελίξεις να τους πολιτογραφήσουν ως μέλη της κοινωνίας της ΠΓΔΜ. Αυτή η νέα πραγματικότητα έχει δημιουργήσει μία ουσιαστικά και κυριολεκτικά ασφυκτική, αν όχι επικίνδυνη κατάσταση... αφού οικονομικά η χώρα δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, πολύ περισσότερο η προσωρινή εγκατάστασή τους ανάμεσα στον πληθυσμό που μπορεί να αποτελέσει τον πυροδοτικό μηχανισμό για ...την έκρηξη που θα οδηγήσει στη διάλυση.

Οι πέντε βδομάδες του πολέμου που μαίνεται λίγα χιλιόμετρα από τις εστίες των κατοίκων και η μετατροπή όλων των κορυφογραμμών στα σύνορα με την Αλβανία και τη Γιουγκοσλαβία σε αποθήκες και στρατόπεδα του UCK και η συνεχώς αυξανόμενη ΝΑΤΟική δύναμη, που προς το παρόν σταθμεύει στο έδαφος της ΠΓΔΜ, ενδεχομένως θα φέρουν τον πόλεμο στην ΠΓΔΜ, ακόμα και αν υπάρξει μια κάποια λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Ηδη ο πόλεμος έχει στερήσει από την ΠΓΔΜ το δεύτερο στην τάξη εμπορικό εταίρο, τη Γιουγκοσλαβία, ενώ η οικονομική κατάρρευση είναι προ των πυλών, όπως και η παντελής αδιαφορία της Δύσης όσον αφορά τους πρόσφυγες...

Αλλη μια βομβαρδισμένη γέφυρα
πεζοναύτες περιφέρονται σε αεροπορική βάση στα Τίρανα ενώ τα "ΑΠΑΤΣΙ"

Πεζοναύτες περιφέρονται σε αεροπορική βάση στα Τίρανα, ενώ τα "ΑΠΑΤΣΙ" "ασκούνται" πάνω από τα κεφάλια τους

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Τα αεροδρόμια παραδίδονται στο ΝΑΤΟ

ΣΟΦΙΑ.-

Ολες τις διευκολύνσεις παραχωρεί τελικά η βουλγαρική κυβέρνηση προς τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις προκειμένου να κλιμακωθούν οι επιχειρήσεις και ο "ακήρυχτος πόλεμος" κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Μετά την παραχώρηση του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας, το ΝΑΤΟ θα κάνει απόλυτη χρήση και του πολιτικού αεροδρομίου της βουλγαρικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα όλα τα αεροδρόμια της Σόφιας να κλείσουν τις προσεχείς ημέρες. Για την κάλυψη των αναγκών του επιβατικού κοινού από και προς τη Βουλγαρία θα χρησιμοποιείται ένας και μόνο αερολιμένας σε όλη τη χώρα, αυτός της παρευξείνιας πόλης, της Βάρνας. Αυτό αναφέρει η έγκυρη απογευματινή "Νόστεν Τρουντ", η οποία δημοσιεύει σήμερα πρωτοσέλιδα χάρτη της αεροπλοϊας, στον οποίο παρουσιάζεται η ζώνη στο δυτικό μέρος του βουλγαρικού FIR, που θα παραχωρηθεί στο ΝΑΤΟ για επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας. Δυτικά της γραμμής των πόλεων Λομ - Βράτσα - Σόφια - Γότσε Δέλτσεφ θα είναι η επιχειρησιακή ζώνη του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία. Στη ζώνη αυτή περιλαμβάνεται και ο βασικός διάδρομος που συνδέει αεροπορικώς τη Βουλγαρία με το FIR - Αθηνών, διαμέσου του σημείου "Τσουτσουλίγοβο", ενώ σε διάδρομο, που διαγράφεται από τις πόλεις Σβίλεγκραντ - Στάρα Ζαγορά - Παναγιούριστε - Σόφια - Καλότινα θα πετούν τα πολεμικά του ΝΑΤΟ, που θα χρησιμοποιούν αεροπορικές βάσεις στην Τουρκία για τις αποστολές τους στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ