Δραματικές οι συνέπειες για το λαό της Γιουγκοσλαβίας - Σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομία της Ελλάδας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-
Η Κομισιόν υιοθέτησε χτες στις Βρυξέλλες το "σχέδιο κοινής θέσης" για τοολοκληρωτικό πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, με το οποίο ηΕλλάδα και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) συμμορφώθηκαν "ομόφωνα" στις απαιτήσεις των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, για οικονομικό στραγγαλισμό, ως συμπλήρωμα της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή. Η ξεχωριστή απόφαση της ΕΕ προετοιμάζει τη σχετική συζήτηση στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον, όπου το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας θα σκληρύνει και θα επενδυθεί με την "ομόφωνη" συνυπογραφή των 19 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για κατάπτυστη απόφαση, ιδιαίτερα της ελληνικής κυβέρνησης, αφού η χώρα μας, ως ο μεγαλύτερος πετρελαϊκός τροφοδότης της Γιουγκοσλαβίας, θα πληγεί καίρια για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Η κυβέρνηση δεν ευθύνεται μόνο γιατί συμφώνησε τάχιστα και άνευ όρων στις επιταγές των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών "μεγάλων δυνάμεων", αλλά και γιατί προσπάθησε να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι, δήθεν, δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, γιατί η απόφαση γενικευμένου εμπάργκο θα λαμβανόταν, έτσι και αλλιώς, με "ειδική πλειοψηφία".
Δυστυχώς για την κυβερνητική προπαγάνδα, το χτεσινό "σχέδιο κοινής απόφασης" της Κομισιόν τονίζει, από τον τίτλο ακόμη, ότι η απόφαση της ΕΕ λαμβάνεται "ομόφωνα" ως "κοινή θέση" στη βάση του άρθρου Ι.2 των διατάξεων του Μάαστριχτ για την "Κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας" (ΚΕΠΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι, ανά πάσα στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να θέσει βέτο και η απόφαση να μη ληφθεί. Επιπλέον, ακόμη και στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα, αν όχι να θέσει βέτο, τουλάχιστον να παρατείνει τις διαδικασίες λήψης της τελικής απόφασης, η οποία μετά την "ομοφωνία" θα τεθεί σε ισχύ, ήδη από την ερχόμενη Τετάρτη. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν ταράζουν την κυβερνητική υποτέλεια στα "μεγάλα αφεντικά". Μάλιστα η απόφαση για το πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ, συνοδεύεται και με φράσεις περί της "εξτρεμιστικής", "εγκληματικής", και "ανεύθυνης" πολιτικής της Γιουγκοσλαβίας, τις οποίες συνυπογράφει, βέβαια, και η ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, όπως προκύπτει από το "σχέδιο κοινής θέσης" της Κομισιόν, στο πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας εμπλέκεται και η Κύπρος, οι συνδεδεμένες χώρες της ΚΑ Ευρώπης, μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και οι χώρες ΕΖΕΣ. Ανάλογη εμπλοκή είχε γίνει και στο ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά του Παναμά επί Νοριέγκα, όταν οι ΗΠΑ προετοίμαζαν και εκεί την "ανθρωπιστική" εισβολή τους.
Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της "ομόφωνης" πολιτικής "κοινής θέσης" στην ΚΕΠΠΑ ήταν ο Α. Παπανδρέου και η ελληνική κυβέρνηση, ακριβώς επειδή φοβούνταν για ξεχωριστές πολιτικές "ειδικής πλειοψηφίας" στην πολύχρονη γιουγκοσλαβική κρίση. Οσον αφορά τις οικονομικές απώλειες τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, για το 1996, μιλούν από μόνα τους. Οι ανάγκες της Γιουγκοσλαβίας σε πετρέλαιο και παράγωγά του, ήταν 1,6 εκατ. τόνοι, από τα οποία παρήγαγε 1,1 εκατ. τόνους και τα υπόλοιπα τα εισήγαγε. Η ΕΕ αποτελεί το μεγαλύτερο τροφοδότη της Γιουγκοσλαβίας (73%), και από τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση, με εξαγωγές 217.680 τόνων, δηλαδή πάνω από το 60% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τη χώρα. Η δεύτερη πιο σημαντική χώρα πετρελαϊκής τροφοδοσίας της Γιουγκοσλαβίας ήταν η Ιταλία με 131.780 τόνους και ακολουθούσαν Αυστρία (7.660 τόνοι) και Γαλλία (6.472). Το 1997 η ευρωπαϊκή πετρελαϊκή τροφοδοσία της Γιουγκοσλαβίας, και ιδιαίτερα η ελληνική, αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επιβολή του εμπάργκο και τις τοποθετήσεις Σημίτη
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε στο ενεργητικό της ακόμη μια επιθετική πράξη κατά της Γιουγκοσλαβίας, με την υπογραφή της για το εμπάργκο κατά της γειτονικής χώρας, υπογραμμίζει το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, σχετικά με το παραπάνω ζήτημα, αλλά και τις τοποθετήσεις του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ και καλεί τον ελληνικό λαό να γιγαντώσει το φιλειρηνικό κίνημα. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΚΚΕ τονίζεται:
"Και "πριν αλέκτωρα φωνήσαι τρις" η κυβέρνηση πήρε πίσω την επιφύλαξή της στην επιβολή του εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας και αποφάσισαν όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ. Ετσι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε στο ενεργητικό της ακόμη μια επιθετική πράξη κατά της γειτονικής χώρας.
Αυτή η εχθρική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ, κάνουν σαφέστατο ότι η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και της συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο έχει αποφασίσει να υπογράψει τα πάντα, στο όνομα των δήθεν εθνικών συμφερόντων.
Οι ισχυρισμοί κυβερνητικών στελεχών, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά, είναι ψευδέστατοι και υποκριτικοί. Αποσκοπούν στην απόκρυψη του οφθαλμοφανέστατου, ότι η κυβέρνηση έχει κάνει από καιρό τις επιλογές της, που στρέφονται ευθέως κατά των λαϊκών συμφερόντων.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες ο λαός μας και οι δυνάμεις που κρατάνε πατριωτική στάση πρέπει να ξεσηκωθούν σύσσωμοι. Να βροντοφωνάξουν να πάρει πίσω η κυβέρνηση την υπογραφή της για τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, να διακόψει κάθε διευκόλυνση. Το κάθε κόμμα κρίνεται από την έμπρακτη συμβολή του στη γιγάντωση του αντιπολεμικού κινήματος".
Στρατό μισθοφόρων Κοσσοβάρων που φτάνει τους 50.000 άνδρες συγκροτεί το ΝΑΤΟ στην Αλβανία. Σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του ΝΑΤΟ, που έφερε χτες στη δημοσιότητα η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", οι στρατός αυτός που θα είναι υπό τη σημαία του UCK, εξοπλίζεται και εκπαιδεύεται από Δυτικούς και προορίζεται για τις χερσαίες επιχειρήσεις, που θα ξεκινήσουν από τη Βόρεια Αλβανία.
Οπως αναφέρεται οι άνδρες αυτής της δύναμης στρατολογούνται στους καταυλισμούς των προσφύγων σε Αλβανία και Σκόπια. Η ΝΑΤΟική έκθεση που στηρίζεται σε πληροφορίες στελεχών της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Συμμαχίας και Παρατηρητών του ΟΑΣΕ, αναφέρει ότι οι νεαροί Κοσσοβάροι εκπαιδεύονται επί 10ημέρου και συγκροτούνται σε μονάδες στη Β. Αλβανία. Σε δεύτερη ΝΑΤΟική ανάλυση - έκθεση αναφέρεται ότι ο UCK συνεχίζει την προσπάθεια για να δημιουργήσει διαδρόμους εισόδου από την Αλβανία στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και ότι συνεχίζει εντατικά τη στρατιωτική εκπαίδευση των μελών του.
Οσον αφορά την εκπαίδευση των Κοσσοβάρων μισθοφόρων, αυτή, όπως αναφέρεται, είναι 10 ημερών και εστιάζεται στη σωματική βελτίωση και στη χρήση φορητών όπλων. Ωστόσο, ορισμένοι Δυτικοί παρατηρητές έχουν ενδείξεις ότι γίνεται εξοικείωση και στη χρήση ελαφρών αντιαρματικών όπλων. Το σκέλος αυτό της εκπαίδευσης δένει με το ρόλο για τον οποίο φαίνεται ότι προορίζονται οι άνδρες του UCK, δηλαδή θα ακολουθήσουν την πορεία των επιθετικών ελικοπτέρων"Απάτσι" και τα MLRS κατά των σερβικών δυνάμεων.
Ομως στρατολόγηση Αλβανών για την επάνδρωση του UCK γίνονται σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας και στην Ελλάδα, που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών Αλβανών που εργάζονταν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις περιοχών της Αν. Κρήτης και του Νομού Ηρακλείου, όπως συμπατριώτες τους δηλώνουν ότι γίνονται δέκτες ελκυστικών προτάσεων, για να επιστρέψουν στην Αλβανία.
Πάντως, ο πρώην υφυπουργός Αμυνας πτέραρχος ε. α. Ν. Κουρής σε συνέντευξή του στον σταθμό "Πλάνετ" αναφέρει ότι οι μισθοφόροι του UCK θα ριχθούν ως"δόλωμα", για να εξαναγκαστούν οι Σέρβοι να κινήσουν τα τεθωρακισμένα και τα άρματα μάχης, ώστε να γίνουν στόχοι των επιθετικών ελικοπτέρων. Και εκτιμά ότι μαζί με τους άνδρες του UCK "συμμετέχουν και οι λεγόμενοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, οι οποίοι σε αυτή τη φάση στελεχώνουν σχηματισμούς του UCK και χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών μέσα στο Κοσσυφοπέδιο και την κατάργηση στόχων στη συμμαχική ΝΑΤΟική αεροπορία". Σχετικά με τη συμμετοχή Τούρκων ο Ν. Κουρής εκτιμά ότι "οι Τούρκοι στρατηγοί δε θα θελήσουν να παίξουν το ρόλο της φθηνής ανθρώπινης ζωής για να γίνουν εύκολη λεία των τεθωρακισμένων των Σέρβων".
Καμία απολύτως βάση δεν πρέπει να δίνουν οι εργαζόμενοι στις υποκριτικές διακηρύξεις της κυβέρνησης Σημίτη περί δήθεν αντίστασης στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΝΑΤΟικών συμμάχων. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχει παραχωρήσει λιμάνια, αεροδρόμια, ένοπλες δυνάμεις στην υπηρεσία του ιμπεριαλιστικού πολέμου ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, αλλά και ότι, ενώ παντού λέει "γιες μεν", την ίδια στιγμή επιχειρεί ξεδιάντροπα να εμπαίξει το λαό. Τελευταίο παράδειγμα η προσυπογραφή στο εμπάργκο πετρελαίου. Ας είμαστε καθαροί... Πρόκειται για συναίνεση σε πράξη γενοκτονίας του γιουγκοσλαβικού λαού. Τα παραδείγματα από χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει, δεκάδες φορές μέχρι σήμερα, ολοκληρωτικό εμπάργκο, δείχνουν ότι αυτό πλήττει ευθέως και αποκλειστικά τους λαούς, οι οποίοι οδηγούνται στο λιμό και τη φυσική εξόντωσή τους. Αυτή είναι η αλήθεια και κανένα γελοίο πρόσχημα, όπως αυτά που επικαλείται η κυβέρνηση Σημίτη δεν την αλλάζει. Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για αυτή την εγκληματική πράξη της, που καταπατά βάναυσα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Υ. Γ. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να δίνει μάχη για να μην πεθάνει από την πείνα ο γιουγκοσλαβικός λαός και η κυβέρνησή "του" να τον περιφρονεί σκαιότατα. Πρέπει να πληρώσει και μάλιστα ακριβά.
Δικαιολογίες και "τρικ" χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για να "εξηγήσει" τους λόγους που έσπευσε να προσαρμοστεί στην αμερικανονατοϊκή απαίτηση για την επιβολή εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία.
Ετσι, λοιπόν, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ν. Αθανασάκης,απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα άλλαξε θέση γιατί δεν είχε κανένα νόημα η επιμονή της, αφού η σχετική απόφαση θα ληφθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την προσεχή Δευτέρα με τη διαδικασία της σχετικής πλειοψηφίας.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ισχυρίστηκε επίσης ότι "υπήρξε αλλαγή στην ιταλική στάση και κατόπιν αυτού συμφωνήσαμε στην έκδοση της απόφασης στο ΚΟΡΕΠΕΡ με τη σημείωση για τη συμφωνία μας αυτή, να γίνει ο διαχωρισμός για πετρέλαιο που θα διακινείται για ανθρωπιστικούς λόγους.
Με άλλα, πιο απλά λόγια, η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμη φορά στοιχίζεται απόλυτα πίσω από την Ουάσιγκτον και τους εταίρους της κατά της Γιουγκοσλαβίας...