ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ" 'Η ΔΡΑΣΗ;

""Πόλεμος" για το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι πιο "αντιΝΑΤΟικό" από το άλλο έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης". Με αυτή τη φράση σχολίασε χτες το "Βήμα" το φραστικό καυγά που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες, όπου ο ένας κατηγορεί τον έτερο μονομάχο για "διγλωσσία" όσον αφορά τη στάση τους στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό. Φυσικά, εύκολα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει από τα "ντοκουμέντα" που επιστράτευσαν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων για να αποκαλύψουν τη "διγλωσσία" του άλλου - τα επαίσχυντα ψηφίσματα των Ομάδων που ανήκουν στο Ευρωκοινοβούλιο - ότι και οι δύο έχουν στην πραγματικότητα συναινέσει και ευλογήσει τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, επιρρίπτοντας μάλιστα την ευθύνη στην "εθνοκάθαρση του Μιλόσεβιτς".

***

Παρ' όλα αυτά, τα δύο αυτά κόμματα, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δυστυχώς, επιχειρούν να πείσουν ότι βρίσκονται σε αρμονία με το λαϊκό φρόνημα και ζητούν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να υπάρξει "πολιτική λύση"... Αλλο ζήτημα, βέβαια, το περιεχόμενο που δίνει το κάθε κόμμα στο περιεχόμενο αυτής της "πολιτικής λύσης". Μάλιστα, προκειμένου να πείσουν για την ειλικρίνεια των λόγων τους, προχωρούν σε διάφορες "πρωτοβουλίες", οι περισσότερες μάλιστα εκ των οποίων λαμβάνουν χώρα καθημερινά, με συχνότητα καταπληκτική για τις ανάγκες του τηλεοπτικού μάρκετινγκ... Τέτοιες "πρωτοβουλίες" είναι οι αλλεπάλληλες προτάσεις για... συσκέψεις πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διμερείς συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, συμμετοχή σε διάφορες συσκέψεις και φόρα, όπου παίρνουν μέρος συνήθως οι ίδιοι σχεδόν άνθρωποι κ.ο.κ. Οπωσδήποτε το πρόβλημα δε βρίσκεται σε αυτές ή άλλες δραστηριότητες οποιουδήποτε κόμματος. Το θέμα είναι, αν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δίνουν κάποια ώθηση στο κυρίαρχο ζητούμενο, αν δηλαδή ενισχύουν τη συμβολή του ελληνικού λαού στο σταμάτημα του πολέμου. Αυτό είναι το φυσιολογικό αλλά και απαραίτητο "διά ταύτα" που πρέπει να έχουν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, αν δε θέλουν να κατηγορηθούν ότι γίνονται για λόγους ψηφοθηρικούς ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών.

***

Αν, λοιπόν, τα υπόλοιπα κόμματα θέλουν - όπως διακηρύσσουν - να συμβάλουν σε αυτό τον ύψιστο στόχο, τότε θα πρέπει να πείσουν πρώτα και κύρια ότι δεν επιθυμούν την ανάμειξη της χώρας με οποιοδήποτε τρόπο στο ΝΑΤΟικό πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Και ο πλέον ξεκάθαρος τρόπος για να δοκιμαστεί η ειλικρίνεια των φιλειρηνικών διακηρύξεών τους είναι να ενισχύσουν, αποφασιστικά και με όλα τα μέσα, το αντιπολεμικό κίνημα που διαρκώς διογκώνεται στη χώρα μας. Οι γενικόλογες διακηρύξεις ενάντια στον πόλεμο δεν αρκούν. Χρειάζεται να δώσουν συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις στα αιτήματα που προβάλει το αντιπολεμικό κίνημα και απηχούν τα αισθήματα ολόκληρου του λαού. Για παράδειγμα:

- Συμφωνούν να σταματήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση του ΝΑΤΟ από το ελληνικό έδαφος, τη θάλασσα και τον εναέριο χώρο; Να μη χρησιμοποιηθεί κανένα λιμάνι, αεροδρόμιο, οδικό ή σιδηροδρομικό δίκτυο από τους ΝΑΤΟικούς επιδρομείς για μεταφορά δυνάμεων και στρατιωτικού υλικού;

- Συμφωνούν ότι πρέπει να επιστρέψει αμέσως το "Θεμιστοκλής" και να μη φύγει κανένας Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα;

- Συμφωνούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να άρει την υπογραφή της στην απόφαση του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο;

- Συμφωνούν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσυπογράψει το ολοκληρωτικό εμπάργκο, που θα οδηγήσει σε λιμοκτονία το γιουγκοσλαβικό λαό;

- Κατανοούν και εκφράζουν ετοιμότητα να αντιπαλέψουν τη λεγόμενη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που σημαίνει επέμβαση σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και μάλιστα χωρίς καν την ενημέρωση του ΟΗΕ;

***

Μέσα από την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων περνά η έμπρακτη αντίθεση στον πόλεμο. Η συμβολή του κάθε κόμματος δοκιμάζεται στην πράξη από την υποστήριξη που παρέχει στο αντιπολεμικό - αντιΝΑΤΟικό κίνημα στην επιβολή της πραγματικά φιλειρηνικής θέσης της χώρας. Οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων έχουν "εδώ και τώρα" μια ευκαιρία να πείσουν για την ειλικρίνεια των αντιπολεμικών διακηρύξεών τους. Η Συντονιστική Επιτροπή κατά του Πολέμου, που αποτελείται από εκπροσώπους 100 και πλέον μαζικών και κοινωνικών φορέων, τους έχει ήδη αποστείλει συγκεκριμένο κείμενο με τις θέσεις της, που εκφράζουν το σύνολο σχεδόν του λαού. Τι λένε λοιπόν πάνω σε αυτές και κυρίως πώς θα στηρίξουν στην πράξη το αντιπολεμικό κίνημα και τους πολύμορφους αγώνες που κάνει καθημερινά; Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα και άλλες - μικροκομματικές - σκοπιμότητες εξυπηρετούν.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Οπωσδήποτε το πρόβλημα δε βρίσκεται σε αυτές ή άλλες δραστηριότητες οποιουδήποτε κόμματος. Το θέμα είναι, αν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δίνουν κάποια ώθηση στο κυρίαρχο ζητούμενο, αν δηλαδή ενισχύουν τη συμβολή του ελληνικού λαού στο σταμάτημα του πολέμου. Αυτό είναι το φυσιολογικό αλλά και απαραίτητο "διά ταύτα", που πρέπει να έχουν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, αν δε θέλουν να κατηγορηθούν ότι γίνονται για λόγους ψηφοθηρικούς ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών

ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΝΟΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να μη λείψει κανείς!

- Αντιπολεμική διαδήλωση - συναυλία διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο το απόγευμα του Σαββάτου στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔ της Μακεδονίας. Ποια η σημασία αυτής της εκδήλωσης;

- Θα ήθελα πρώτα να πω ότι δε θα μπορούσε να μείνει το ΠΑΜΕ έξω από τις πρωτοβουλίες συμπαράστασης στο γιουγκοσλαβικό λαό και καταδίκης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, όπως και της ελληνικής κυβέρνησης για τη στάση της. Το ΠΑΜΕ συγκροτήθηκε, για να συσπειρώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι από το ξένο και το ελληνικό κεφάλαιο, για τη διαφύλαξη των όποιων κατακτήσεων των εργαζομένων, όλων αυτών των δυνάμεων που είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για μια καλύτερη ζωή.

Η εκδήλωση του Σαββάτου είναι η αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων, που γίνονται από το ΠΑΜΕ μετά τη συγκρότησή του και που συνδυάζεται με την αναχώρηση των πρώτων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και την παρουσία των συνδικαλιστών μας στις ανθρώπινες αλυσίδες σε πόλεις της Γιουγκοσλαβίας. Με τη διαδήλωσή τους στα σύνορα οι άνθρωποι της δουλιάς και του μόχθου θα ζητήσουν να σταματήσουν άμεσα εδώ και τώρα οι βομβαρδισμοί, να εγκαταλειφθούν όλα τα σχέδια για παραπέρα κλιμάκωση του πολέμου και φυσικά θα καταγγελθεί η διπρόσωπη πολιτική της κυβέρνησης.

Εχει μια επιπλέον σημασία η σαββατιάτικη εκδήλωση. Γίνεται τη μέρα που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ και οι ηγέτες του Οργανισμού αυτού συγκεντρώνονται στις ΗΠΑ, για να συζητήσουν τη "νέα δομή του". Θα σχεδιάζουν δηλαδή πώς θα δημιουργούν χούντες, πώς θα προκαλέσουν και νέους πολέμους.

- Μιλήστε μας για το πρόγραμμα αυτών των εκδηλώσεων.

- Θα συγκεντρωθούμε στις 3 η ώρα μετά το μεσημέρι έξω από στρατόπεδο του Πολυκάστρου και στις 4 η ώρα θα γίνει η εκδήλωση στα σύνορα. Λίγο πιο μπροστά, στη 1 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης θα αναχωρήσουν από την Πύλη "7" του λιμανιού στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Στις εκδηλώσεις στο Πολύκαστρο και στα σύνορα που θα πλαισιωθούν από καλλιτεχνικό πρόγραμμα, θα μιλήσουν το στέλεχος του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκος και στη συνέχεια στέλεχος της τοπικής "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".

- Ποιο είναι το κάλεσμα που θέλετε να απευθύνετε στους εργαζόμενους της Βόρειας Ελλάδας;

- Απευθυνόμαστε σ' όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους και τους καλούμε να συμμετέχουν σ' όλες τις εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ με αρχή αυτή που γίνεται το Σάββατο. Παράλληλα, καλούμε όλους τους εργαζόμενους από τους νομούς της Κ. Μακεδονίας να συμμετέχουν σ' αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας, δυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό το μήνυμα αντίστασης στα σχέδια των πολεμοκάπηλων του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν πρέπει να λείψει, όχι μόνο από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αλλά και από όλες που θα ακολουθήσουν με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, προκειμένου να αναδειχτεί αυτό όχι μόνο σαν βασικός παράγοντας καθορισμού των εξελίξεων στο εργατικό κίνημα, αλλά και σαν καταλύτης της γενικότερης εξέλιξης στη χώρα μας.

Λ. Ν.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Η Συνάντηση Αριστερών Κομμάτων της Ευρώπης ολοκλήρωσε χτες τις εργασίες της με την έγκριση ψηφίσματος, με το οποίο καταδικάζονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η επιδρομή και οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και απαιτείται ο άμεσος τερματισμός τους (σελίδα 9).

ΑΓΚΥΡΑ: Πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα τα "ανοίγματα" του Μπουλέντ Ετσεβίτ προς την τουρκική ακροδεξιά, ενώ το σενάριο της μεταξύ τους κυβερνητικής συνεργασίας εμφανίζεται ως το πλέον πιθανό και εφικτό (σελίδα 26).

ΜΟΛΙΣ λίγες μέρες πριν την Εργατική Πρωτομαγιά, τη μέρα - σύμβολο, που έχει δεθεί άρρηκτα με την κατάκτηση και την υπεράσπιση του 8ωρου, οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη "Χαλυβουργική", χωρίς καμιά αιδώ, αποφάσισαν να προσυπογράψουν την κατάργησή του! (σελίδα 29).

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ για την εξάπλωση της επιδημίας του ΕΪΤΖ στη χώρα μας είναι τα στοιχεία που αφορούν τη συχνότητα εμφάνισης του ιού, καθώς η εφαρμογή του νέου επιδημιολογικού συστήματος παρακολούθησης της επιδημίας έδειξε μεγάλη αύξηση των νέων μολύνσεων ( (σελίδα 40).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ