Αυτό που αναμένεται να γίνει από στιγμή σε στιγμή είναι η επίσημη ανακοίνωση της έναρξης χερσαίας εισβολής, που οι Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έχει αρχίσει εδώ και μια βδομάδα. Αντίθετα, από τις ελπίδες για μια πιθανή διπλωματική λύση που μπορεί να "προκύψει", τα πάντα καταμαρτυρούν ότι ο πόλεμος είναι προ των πυλών.
Η γνωστή αντίφαση: Τη στιγμή που αρνούνται επισήμως ότι επίκειται χερσαία εισβολή τα πολύ σοβαρά επεισόδια που γίνονται στα σύνορα της Αλβανίας με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, τονίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, μπορεί να εξελιχθούν σε έναν ευρύ βαλκανικό πόλεμο!
Αντιθέτως, "απαλλαγμένοι" από το βάρος της ευθύνης, "παροπλισμένα" ηγετικά στελέχη και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με δηλώσεις τους διαμορφώνουν το "σκηνικό", αλλά και προϊδεάζουν την κοινή γνώμη γι' αυτό που έρχεται. Προχτές το βράδυ η "σιδηρά κυρία", πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ κατά τη διάρκεια της τελετής για τον εορτασμό της 20ής επετείου από την άνοδο της στην εξουσία, ανάμεσα σε όλα που τόνισε για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, που έγινε με "οκτώ χρόνια καθυστέρηση", υποστήριξε ότι οι Βρετανοί "πρέπει να προετοιμαστούμε, αν χρειαστεί, για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων και να αναμένουμε συγκρούσεις επί μεγάλο διάστημα μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος"!
Εμφάνιση έκανε και ο πρώην υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ και του πολέμου του Βιετνάμ Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα.Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το Βιετνάμ υπηρετώντας υπό τον Τ. Φ. Κένεντι και τον Λ. Τζόνσον, δήλωσε ότι μία αποτυχία να απορροφηθεί η γνώση από τα μαθήματα του πολέμου του Βιετνάμ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολέθριες περιπλοκές στο Κοσσυφοπέδιο.
Πιθανότατα ο πρώτος που θα άκουσε τις νουθεσίες του ΜακΝαμάρα ήταν ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη Αμερικανός στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ,βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ. Ο Κλαρκ ενδέχεται να ζητήσει άδεια για να αναθεωρηθούν, με βάση τις νέες συνθήκες, οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει το φθινόπωρο σχετικά με την πιθανή χρήση χερσαίων δυνάμεων στο Κόσσοβο, δήλωσε χτες Αμερικανός αξιωματούχος. Το ΝΑΤΟ διεξήγαγε πέρσι μια τέτοια μελέτη και συμπέρανε ότι μια χερσαία επιχείρηση στο Κόσσοβο θα χρειαζόταν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες. "Αν επρόκειτο να γίνει μια ανάπτυξη δυνάμεων, θα χρειαζόταν αναθεώρηση αυτής της εκτίμησης. Μας δημιουργείται η αίσθηση ότι οι στρατιωτικοί μπορεί να ετοιμάζονται να ζητήσουν μια τέτοια αναθεώρηση. Αυτό βέβαια δε μας φέρνει απαραιτήτως πιο κοντά στην ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων", δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Με την υπόθεση αυτή ασχολήθηκε και χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ", στο οποίο αναφερόταν ότι το ΝΑΤΟ θα επανεξετάσει - για χθες - το θέμα των χερσαίων δυνάμεων, ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής της συμμαχίας που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον. Το δημοσίευμα ανέφερε ακόμα ότι η Συμμαχία μπορεί να θελήσει να αυξήσει τις πιέσεις προς το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δηλώνοντας ρητώς ότι το θέμα των χερσαίων δυνάμεων εξακολουθεί να αποτελεί μια επιλογή.
Παράλληλα, και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον δήλωσε χθες ότι το ΝΑΤΟ θα στείλει μια διεθνή δύναμη στο Κόσσοβο, μόλις "ολοκληρωθεί το έργο" των αεροπορικών επιδρομών της Συμμαχίας. Ωστόσο, κατά την ενημέρωση αυτή δημοσιογράφων στο Λονδίνο, ο Ρόμπερτσον δε διευκρίνισε αν θα είναι μια δύναμη εισβολής ή η ήδη σχεδιασμένη ειρηνευτική αποστολή. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι το ενδεχόμενο μιας επέμβασης χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο θα "συζητηθεί" στη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, η οποία αρχίζει την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. "Αυτό θα αποτελέσει μέρος των θεμάτων που θα συζητηθούν", δήλωσε. Ερωτηθείς όσον αφορά την ανάγκη ενίσχυσης των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στις χώρες που συνορεύουν με το Κόσσοβο, ιδιαίτερα την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, με την προοπτική μιας χερσαίας επίθεσης, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι και αυτό το θέμα θα συζητηθεί στη Διάσκεψη Κορυφής. "Οι ιθύνοντες - των χωρών του ΝΑΤΟ - συναντώνται για να συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα", κατέληξε.
Κομβικό σημείο αποτελεί και η δράση του UCK. O "έρωτας" μεταξύ των δυτικών και του UCK είναι γεγονός και μόνο οι κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν στις επιθέσεις κατά της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας αρνούνται ακόμα τη "συνεύρευση"... αφού δεν είναι "καθωσπρέπει", καθώς σε αυτή τη συνεύρευση συμμετέχουν, εκτός των "κατατρεγμένων Αλβανών": Μουτζαχεντίν - κατά τα άλλα"ορκισμένοι εχθροί των ΗΠΑ και του δυτικού πολιτισμού" - Δυτικοί πράκτορες, αλλά και "απόφοιτοι" των φυλακών στις ΗΠΑ και άλλων χωρών. Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει.
Από τη μια, ο εκπρόσωπος Τύπου του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών Νεμπόιζα Βούγιοβιτς, αναφερόμενος και παραδεχόμενος τη σύλληψη ενός Γιουγκοσλάβου υπολοχαγός που συνελήφθη από τους "μαχητές" του UCK τη νύχτα της 14ης προς την 15η Απριλίου κοντά στο Γιούνικ στο Κόσσοβο και παραδόθηκε στις 16 Απριλίου στον αμερικανικό στρατό σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τόνισε πως "αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια συνεργασία και ένας συντονισμός ανάμεσα στους "τρομοκράτες" και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που διοικούνται από τις ΗΠΑ". Αν αυτή είναι η μία πλευρά της αλήθειας τότε τι να πει κανείς για τις πληροφορίες που μεταφέρονται από Ελληνες δημοσιογράφους από την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, τα Σκόπια και αφορούν τις "προβλέψεις" του ηγέτη του "Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών" Αμπτεν Τζαφέρι, ο οποίος, σε συνεντεύξεις του, τόνιζε ότι στις αρχές Μαϊου θα αρχίσουν οι χερσαίες επιθέσεις του ΝΑΤΟ, ενώ ο UCK θα πραγματοποιεί ένοπλες επιθέσεις υπό την κάλυψη των ελικοπτέρων "Απάτσι", που ήδη έχουν αρχίσει να μεταφέρονται στην Αλβανία. Στόχος κατά τον Τζαφέρι: η μεταφορά του πολέμου στο τρίγωνο Αλβανίας - ΠΓΔΜ - Γιουγκοσλαβίας...
Βέβαια, ούτε το Μαυροβούνιο είναι έξω από το παιχνίδι της ανεξέλεγκτης δράσης του UCK που έχει αναλάβει το ρόλο του δυναμιτιστή και την εξέλιξη του πολέμου σε βαλκανικό πόλεμο. Πληροφορίες που μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, αναφέρουν ότι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες σκότωσαν τέσσερα μέλη του UCK κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο χωριό Καλουντιέρσκι Λαζ, κοντά στην πόλη Ροζάλ στο βορειοανατολικό Μαυροβούνιο. Παράλληλα, στην ολοένα και αυξανόμενη ένταση που παρατηρείται στα σύνορα Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας όπου τα μεθοριακά επεισόδια είναι καθημερινότητα, παρατηρητές του ΟΑΣΕ ανέφεραν ότι στις μάχες δύο"μαχητές" του UCK σκοτώθηκαν ενώ ακόμα 18 τραυματίστηκαν.
Από την άλλη, σε εκτενείς αναλύσεις του ο αλβανικός Τύπος με αφορμή την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι κατόπιν πρόσκλησης που του απέστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 50χρονα της Συμμαχίας, σχολιάζοντας τα όσα εκτυλίσσονται στη χώρα σε στρατιωτικό επίπεδο και ειδικότερα τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, σημειώνει πως η Αλβανία αποτελεί πλέον προστατευόμενη περιοχή και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στις όποιες χερσαίες επιχειρήσεις διεξαχθούν από το ΝΑΤΟ...
Την ίδια στιγμή ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν εκατοντάδες Αμερικανούς πεζοναύτες, που αφίχθηκαν στα Τίρανα να βρίσκονται ήδη στη Βόρεια Αλβανία, επιχειρώντας μια καταγραφή των περιοχών, όπου θα ήταν δυνατό να αναπτυχθούν οι επόμενες μονάδες που θα ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα δύναμη. Εγκυρες πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο των ΝΑΤΟικών περιέχει επίσης απομάκρυνση από τη Βόρεια Αλβανία των προσφύγων, ώστε οι στρατιωτικές δυνάμεις να προχωρήσουν απερίσπαστες στο έργο τους και να αναπτυχθούν σε όλη τη μεθόριο. Ο στρατιωτικός διοικητής της συμμαχικής δύναμης, που είναι αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε ο διακανονισμός των ζωνών ευθύνης για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών... αλλά "ό,τι έχει να κάνει με τη δύναμη που είναι αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια δε θα διαφοροποιηθεί μελλοντικά και δε θα εμπλακεί σε επιχειρήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα", δήλωσε ο Βρετανός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Αλβανία. Για τη δημιουργία υποδομής για μια δύναμη στρατιωτικού χαρακτήρα ανακοινώθηκε ότι έχει σχηματιστεί μια άλλη δύναμη με το όνομα "TASK FORCE HAWK".
Τελικά, με μια μέρα καθυστέρηση από την τελευταία ανακοίνωση έφτασαν τα πρώτα 24 ελικόπτερα "Απάτσι", σηματοδοτώντας την κλιμάκωση του πολέμου. Παράλληλα, αφίχθηκαν τελικά προχτές το βράδυ 700 αλεξιπτωτιστές της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας που είχαν ξεκινήσει από το Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί, για να υποστηρίξουν την αποστολή των "Απάτσι" φθάνει τους 3.300 οπλίτες. Ωστόσο, αξιωματούχος του Πενταγώνου επισήμανε πως ο αριθμός τους θα μπορούσε ενδεχομένως να φθάσει τους 5.000, ενώ ο αριθμός των "Απάτσι" θα αγγίξει ή θα ξεπεράσει τα 80. Ηδη από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Αμύνης Ουίλιαμ Κοέν ανακοίνωσε ότι 11 επιπροσθέτως ελικόπτερα "Απάτσι" και τα διμελή πληρώματά τους έχουν κληθεί και πάλι από τη 18η αεροπορική μεραρχία του Φορτ Μπραγκς, πιλότοι, που, όπως ο ίδιος δήλωσε, πρόκειται για βετεράνους του πολέμου του Κόλπου και άρα πολύ έμπειρους και ετοιμοπόλεμους πιλότους.
Το έδαφός της είναι το προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ αλλά και του UCK, ενώ η ένταση του πολέμου έχει ήδη καταφθάσει παρά τις συνεχείς αντιδράσεις και αρνήσεις για "εξυπηρετήσεις" των ΝΑΤΟικών. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι τελικά η ΠΓΔΜ δε θα μπορέσει να αντισταθεί στις εντεινόμενες πιέσεις των Βρυξελλών να παραχωρήσει το έδαφός της για χερσαίες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, τουλάχιστον σύμφωνα με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ανεξάρτητης εφημερίδας της ΠΓΔΜ "Ντέβνικ". Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι "ελπίδες" της ΠΓΔΜ να ενταχθεί - το συντομότερο δυνατό - στο ΝΑΤΟ έχουν μηδενικές πιθανότητες να εκπληρωθούν, καθώς η χώρα είναι τρίτη στη σειρά για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ενώ αντίθετα το ΝΑΤΟ πρόκειται να ζητήσει σύντομα από τις αρχές της χώρας τη χρήση στρατιωτικών αποθηκών για όπλα και για στρατιωτικό εξοπλισμό. Η "Ντέβνικ" τονίζει, ότι αυτό αυξάνει τις υποψίες ότι οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για χερσαίες επιχειρήσεις, ώστε να είναι όλα έτοιμα και να απομένει μόνο η πολιτική απόφαση εκ μέρους του ΝΑΤΟ, παρότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ζητήσει την άδεια για χρήση του εναέριου χώρου της χώρας για επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας... Αναλόγως απαισιόδοξος για τις εξελίξεις αλλά και για την πιθανότητα η χώρα του να γίνει σύντομα μέλος του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε προχθές το βράδυ στο τηλεοπτικό κανάλι Α1 και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ,ο οποίος δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ ανήκει στην τρίτη ομάδα χωρών τις οποίες το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να εντάξει ως μέλη του. Κατά τον ίδιο, στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται η Σλοβενία και η Ρουμανία, στη δεύτερη η Βουλγαρία και η Σλοβακία, στην τρίτη η ΠΓΔΜ και στην τέταρτη η Αλβανία. Επίσης, αποκάλυψε ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας - περίπου πριν από τρεις βδομάδες - είχε ζητήσει να κηρυχτεί η ΠΓΔΜ σε "κατάσταση άμεσου κινδύνου πολέμου". Παρά το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή του, είπε ότι θα το προτείνει και πάλι μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον. Εάν την επόμενη φορά γίνει αποδεκτή η πρόταση, να κηρυχτεί η χώρα σε κατάσταση "άμεσου κινδύνου πολέμου", αυτό θα σημαίνει ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να διαλύσει την κυβέρνηση και να διορίσει ο ίδιος νέα. Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ,κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια, δήλωσε ότι ο Κλαρκ τον διαβεβαίωσε πως "προς το παρόν, το ΝΑΤΟ δεν εξετάζει την περίπτωση των χερσαίων επιχειρήσεων". Ομως, το γεγονός αυτό επεσήμανε ο Γκλιγκόροφ, τον έβαλε σε ιδιαίτερη ανησυχία...
Αυτή η ένταση όπως ήταν φυσικό έχει μεταφερθεί και στους πολίτες που σε κάποιες περιπτώσεις ξεσπούν την οργή τους κατά των στρατιωτών του ΝΑΤΟ που ήδη βρίσκονται στη χώρα. Το απόγευμα της Τρίτης, δύο Γάλλοι στρατιώτες της δύναμης του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ τραυματίστηκαν και ένα συμμαχικό όχημα πυρπολήθηκε στη διάρκεια επίθεσης αντι - νατοϊκών διαδηλωτών στο χωριό Κουτσέβιστε, δήλωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας. Ο ταγματάρχης Ερίκ Μονιό δήλωσε ότι ομάδα Σκοπιανών διαδηλωτών επιτέθηκε με πέτρες εναντίον τεσσάρων οχημάτων της δύναμης του ΝΑΤΟ κοντά στο Κουτσέβιστε, 15 χιλιόμετρα βόρεια των Σκοπίων. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ δέχονται επίθεση από Σκοπιανούς διαδηλωτές, η σημερινή επίθεση ήταν η πλέον σοβαρή, καθώς πυρπολήθηκε και ένα στρατιωτικό όχημα, τόνισε ο Γάλλος ταγματάρχης.
Εξάλλου η συνειδητοποίηση της σχέσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τους "μαχητές" του UCK, έχει γιγαντώσει την ανησυχία τους. Η ανακάλυψη του οπλοστασίου του UCK κοντά στο Κουμάνοβο, οι αντιδράσεις και οι δηλώσεις των ηγετών του UCK για τη μεταφορά του πολέμου και στην ΠΓΔΜ - γνωστές και οι αποσχιστικές τάσεις των Αλβανών του Τέτοβο - καθώς και η μετατροπή της δυτικής πλευράς των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη Γιουγκοσλαβία, σε ένα απέραντο στρατόπεδο εκπαίδευσης και στάθμευσης των "μαχητών", έχουν προκαλέσει τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας και μεταλλάξει όλη τη χώρα σε ένα καζάνι που βράζει.
Το ουράνιο, έλεγε πρότινος η κυβέρνηση του Ιράκ, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας και καρκίνου, σε εκατομμύρια παιδιά. Η αμερικανική κυβέρνηση το διέψευσε. Το εμπλουτισμένο ουράνιο, διαμαρτύρονταν ενώσεις βετεράνων Αμερικανών στρατιωτών του πολέμου του Κόλπου, είναι πιθανότατα υπεύθυνο για μια πλειάδα "ανεξήγητων" παθήσεων που τους πλήττουν κατά χιλιάδες. Η αμερικανική κυβέρνηση το διέψευσε. Χτες ένα δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας ανέφερε πως και στις επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας χρησιμοποιούνται βλήματα και πύραυλοι με γόμωση ουρανίου. Αναμένεται... η διάψευση της αμερικανικής κυβέρνησης!Η εφημερίδα "Μαϊνίτσι" επικαλείται δηλώσεις του Τζουζέπε Μαράνι - εκπροσώπου της συμμαχίας - και γράφει πως χρησιμοποιούνται πύραυλοι με περίβλημα ουρανίου. Ο εκπρόσωπος "επιβεβαίωσε" στην εφημερίδα τη χρησιμοποίηση πυραύλων "με περίβλημα μη εμπλουτισμένου ουρανίου".
Η εφημερίδα σημειώνει πως "είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο στον Κόλπο που επιβεβαιώνεται η χρήση αυτού του πολεμικού υλικού".
Το μη εμπλουτισμένο ουράνιο, λόγω της πυκνότητάς του, "αυξάνει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα των πυραύλων κατά την πρόσκρουσή τους στα άρματα μάχης", εξηγεί ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος. Διατείνεται πάντως ότι τα όπλα αυτά "δεν αντιπροσωπεύουν κινδύνους ραδιενέργειας για τους ανθρώπους ή το περιβάλλον".
Κάπως αλλιώς, όμως, τα λένε αμερικανικές οργανώσεις, που υποβάλλουν διαρκώς υπομνήματα στις αρχές των ΗΠΑ για τη χρήση τέτοιων υλικών. Το ουράνιο, λένε, είναι τόσο καρκινογόνο, όσο και ο αμίαντος. Και ο σοβαρότερος κίνδυνος είναι ότι παραμένει στο περιβάλλον και μετά το πέρας των επιχειρήσεων, αποτελώντας διαρκή απειλή για τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές όπου βρίσκεται.
Ο πιο γνωστός τύπος αεροσκάφους που χρησιμοποιεί βλήματα που περιέχουν ουράνιο είναι το "Α-10", ο "δολοφόνος των τανκς", που αναλαμβάνει όλο και περισσότερες αποστολές, ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο. Αλλη μια ανθρωπιστική προσφορά του ΝΑΤΟ στους κατοίκους της Γιουγκοσλαβίας...
Καταστραμμένη γέφυρα στο χωριό Οστρούζνιτσα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -
Ωρες πριν τη γνωστοποίηση της είδησης πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπήαποφάσιζε την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, η γνωστή πολυεθνική του πετρελαίου "ΤΕΞΑΚΟ" έσπευσε να κάνει γνωστή την απόφασή της να σταματήσει τις αποστολές βενζίνης προς το Βελιγράδι. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μείνει "αμέτοχη";
Σε ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρεται πως το τελευταίο φορτίο 65.000 βαρελιών βενζίνης που παραδόθηκε στο Μαυροβούνιο έγινε στις 10 Απρίλη, αφού προηγουμένως στελέχη της "ΤΕΞΑΚΟ" πήραν διαβεβαιώσεις πως το φορτίο "θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά εντός των ορίων του Μαυροβουνίου"... Εκπρόσωπος της ίδιας εταιρίας πρόσθεσε πως εφεξής δεν πρόκειται να διεκπεραιωθούν οι υπόλοιπες συμφωνίες που η "ΤΕΞΑΚΟ" είχε συμφωνήσει με τη Γιουγκοσλαβία, τονίζοντας πως για την περίοδο που θα διαρκούν οι εχθροπραξίες δεν πρόκειται να γίνουν άλλες παραδόσεις.
Το ίδιο 24ωρο, η Βουλγαρία (και μετά την παραχώρηση του εναέριου χώρου της στο ΝΑΤΟ) ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις απαιτήσεις ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, εκφράζοντας την ετοιμότητα και την προθυμία της να ακολουθήσει τα μέτρα αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας σε προμήθειες πετρελαίου και καυσίμων.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Ράτκο Βλαϊκοφ, "το στρατηγικό εθνικό συμφέρον θα υπερισχύσει οποιωνδήποτε προσωρινών οικονομικών ωφελημάτων", αφού όπως ισχυρίστηκε "το εθνικό αυτό συμφέρον απαιτεί γρήγορη κατάπαυση του πυρός στη Γιουγκοσλαβία, διά της στέρησης μιας πολεμικής μηχανής από τα μέσα που χρησιμοποιεί για την εθνική κάθαρση στο Κόσσοβο".
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-
Τους ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς για το Βελιγράδι φαίνεται πως εκμεταλλεύεται η φιλοδυτική κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, φροντίζοντας βήμα βήμα και με κάθε τρόπο να κλιμακώνει την ένταση στις σχέσεις των δύο ομοσπονδιών που συνιστούν τη Γιουγκοσλαβία...
Ο Μαυροβούνιος πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς αρνήθηκε και χτες να θέσει τις περίπου 10.000 αστυνομικές δυνάμεις του υπό τις διαταγές του γιουγκοσλαβικού στρατού. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Φαϊνάσιαλ Τάιμς" ο Τζουκάνοβιτς θεώρησε το παραπάνω ενδεχόμενο "αδιαπραγμάτευτο", προσθέτοντας πως το υπουργείο Εσωτερικών του Μαυροβουνίου "ποτέ δε θα τεθεί υπό τις διαταγές του γιουγκοσλαβικού στρατού".
Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, Ντράγκισα Μπούρτζαν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι επισκέφτηκε τα βόρεια χωριά του Μαυροβουνίου, κατηγορώντας παραστρατιωτικές δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού πως απώθησαν βίαια, σκότωσαν έξι απ' αυτούς και τραυμάτισαν αρκετούς άλλους. "Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και όποιος και εάν το διέπραξε θα πρέπει να δικαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης" κατέληξε ο Ντρ. Μπούρζαν.
Σε ανακοίνωσή του ο γιουγκοσλαβικός στρατός αρνήθηκε τις παραπάνω κατηγορίες.
Στις φλόγες άλλη μια περιοχή στο Νόβι Σαντ
Αμερικανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο των Τιράνων
Ελικόπτερο "ΑΠΑΤΣΙ" στα Τίρανα