ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
"Επί σκοπούν" το "Θεμιστοκλής"!

Ενας αξιωματικός, ένας υπαξιωματικός και ένας ακόμα - ο τρίτος κατά σειρά - ναύτης έκαναν χτες δημόσια γνωστή την αντίθεσή τους στη συμμετοχή του πλοίου στις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Διευρύνεται η αντίδραση. Νέες επιστολές στρατευσίμων από 112 Πτέρυγα Μάχης (Ελευσίνα) και Μυτιλήνη

"Επί σκοπούν", δηλαδή σε άμεση ετοιμότητα για απόπλου προς πολεμική επιχείρηση, βρίσκεται από χτες το μεσημέρι το αντιτορπιλικό "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ", που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να συνεισφέρει ως ελληνική συμμετοχή στις επιχειρήσεις εισβολής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Η χτεσινή αποκάλυψη ότι το πλοίο θα περιπολεί κανονικά στην εμπόλεμη ζώνη, που καθόρισε με τη διαταγή του από τις 13 Απρίλη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και η κυνική ομολογία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, ότι η κυβέρνησή του θα στέλνει εκτός συνόρων όπου αξιώνουν τα αφεντικά της τον ελληνικό στρατό να πολεμά, έχει προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων τόσο μέσα στο ίδιο το πλοίο, όσο και ευρύτερα στο στόλο.

Ασφαλέστατες πληροφορίες αναφέρουν ότι χτες ένας αξιωματικός και ένας υπαξιωματικός ζήτησαν ακρόαση κυβερνήτου, όπου και δήλωσαν παλικαρίσια ότι αδυνατούν να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις που δεν αφορούν προάσπιση των εθνικών συνόρων!

Ταυτόχρονα, χτες, και τρίτος ναύτης του "Θεμιστοκλής", μετά τον Νίκο Γαρδίκη και τον Αντώνη Πατσούλα,ο Γιώργος Παπαϊωάννου,με γραπτή δήλωσή του έκανε καθαρό πως "κανένας Ελληνας φαντάρος δεν πρέπει να βγει έξω από τα σύνορα"!

Οι αντιδράσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας ευρύτερα στο στράτευμα και ενδεικτικές είναι δύο ακόμα επιστολές στρατευσίμων που έφτασαν χτες στα δημοσιογραφικά γραφεία. Η μία είναι από ναύτη που υπηρετεί στη Μυτιλήνη και η άλλη από σμηνίτη που υπηρετεί στην Ελευσίνα.

Από το "Θεμιστοκλής" ο Γ. Παπαϊωάννου σημειώνει στην επιστολή του πως η διαταγή για τον απόπλου του πλοίου προς την Αδριατική "δημιουργεί πλήθος ερωτηματικά και βάζει σε ένα μεγάλο δίλημμα συνείδησης όλο το πλήρωμα του "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" και φυσικά και εμάς". "Τα πραγματικά ερωτήματα, σημειώνει, είναι υπαρκτά και αναπάντητα: Τι δουλιά έχει ένα πλοίο του ελληνικού ΠΝ στην Αδριατική; Ποια εθνικά συμφέροντα εξυπηρετεί έξω από τα σύνορα της χώρας; Από ποιους εχθρούς πρόκειται να προστατέψει τον ελληνικό λαό; Δε θα είναι μέρος της ΝΑΤΟικής δύναμης που έχει φέρει τον πόλεμο και σπέρνει το θάνατο στη Γιουγκοσλαβία; Δε θα υπηρετεί υπό τις διαταγές του στρατηγού Κλαρκ και του επιτελείου του; Δε θα είναι στον ίδιο στόλο με τα αμερικανικά πλοία που εκτοξεύουν τους πυραύλους ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας;".

"Οι απαντήσεις, συνεχίζει, σ' αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα πρέπει να δοθούν από όλους μας και "δεν προβλέπεται", ούτε μπορεί να υπάρξει διαταγή που να απαγορεύει στον ελληνικό λαό και στο τμήμα του που υπηρετεί τη θητεία του να σκέφτεται και να απαντάει...".

"Δεν έχει καμία σημασία, συνεχίζει, αν το πλοίο διαθέτει "ΤΟΜΑΧΟΚ" ή αν θα ανοίξει πυρ εναντίον κάποιου. Θα είναι μέρος του πολεμικού στόλου του ΝΑΤΟ και θα κάνει ό,τι αποφασίσουν αυτοί που ματοκυλούν το γιουγκοσλάβικο λαό και δολοφονούν αμάχους "κατά λάθος"".

"Τα στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού, οι ένστολοι πολίτες αυτής της χώρας, δεν έχουν καμία σχέση με τέτοιου είδους ενέργειες. Δεν πρέπει να πάρουν μέρος σε τέτοια εγκλήματα ενάντια στην ειρήνη και τους λαούς, με τους οποίους ζούμε μαζί εκατοντάδες χρόνια", καταλήγει ο ναύτης και τονίζει: "Ολόκληρος ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιδράσει σ' αυτή την αποστολή, να αντιδράσει στην ενεργό συμμετοχή του "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, να απαιτήσει να μη βγει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας, να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή έξω από την Ελλάδα, να γυρίσει το "ΚΙΜΩΝ" από την Αδριατική και να μην αντικατασταθεί από το "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" ούτε από κανένα άλλο πλοίο".

Από τη Μυτιλήνη ο ναύτης Σ.,όπως υπογράφει ,σημειώνει: "Η συμμετοχή μας στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, που σκοτώνουν αμάχους στη Γιουγκοσλαβία, δεν έχει καμιά σχέση ούτε με τον όρκο μας στην πατρίδα, ούτε με το Σύνταγμα της χώρας μας". "Η νεολαία, τονίζει, δεν πρέπει να επιτρέψει τη συμμετοχή Ελλήνων φαντάρων στη διεθνή "ειρηνευτική" δύναμη των πολυβόλων και των βομβαρδισμών. Ολοι να απαιτήσουμε να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατιωτικά σώματα από τη Βοσνία και την Αλβανία, καθώς και τα ελληνικά πολεμικά πλοία από την Αδριατική".

Από την 112 Πτέρυγα Μάχης ο σμηνίτης Νίκος Αργυρίου δηλώνει με επίσης γραπτή δήλωσή του: "Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά η ενεργητική αντίθεση λαού και στρατευμένων σε αυτόν τον άδικο και παράλογο πόλεμο". "Σ' αυτό τον παραλογισμό του αίματος η ελληνική κυβέρνηση όλο και περισσότερο εμπλέκει τον Ελληνικό Στρατό". "Εχω διαβάσει τις δηλώσεις φαντάρων από 84 μονάδες του στρατού που λένε ότι δεν πολεμάνε για τα συμφέροντα άλλων, καθώς και την άρνηση των συναδέλφων ναυτών του Α/Τ "Θεμιστοκλής" να συμμετάσχουν στην αποστολή του πλοίου στην Αδριατική μαζί με τις άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Χθες οι ναύτες του "Θεμιστοκλής", σήμερα εγώ, αύριο όλοι μας στο μακελειό. Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι ο θάνατος για τα δολάρια, τα μάρκα και τις δραχμές, τα κέρδη και τα χρηματιστήριά τους.

Νομίζω ότι η μόνη σύμφωνη με τη συνείδησή μου ενέργεια που απομένει είναι να δηλώσω δημόσια ότι σε περίπτωση που η δική μου μονάδα καλεστεί να συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή την ανθρωποσφαγή εγώ θα αρνηθώ".

"... δε βγαίνουν απ' τα σύνορα Ελληνες φαντάροι"

Συγκέντρωση χτες στο Πέραμα, νέα συγκέντρωση σήμερα στις 6.30 το απόγευμα έξω από το Ναύσταθμο

"Ακη, Σημίτη, πάρτε το χαμπάρι, δε βγαίνουν από τα σύνορα οι Ελληνες φαντάροι"!Αυτό το μήνυμα έστειλαν στην υποταγμένη στο ΝΑΤΟ, στους Αμερικάνους και την Ευρωπαϊκή Ενωση ελληνική κυβέρνηση, εργαζόμενοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι και εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων του Πειραιά, που χτες από τις 8 το πρωί και για πάνω από 4 ώρες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Πέραμα στο χώρο από όπου αποπλέουν τα καράβια για Σαλαμίνα. Η ίδια κινητοποίηση επαναλήφθηκε και το απόγευμα στον ίδιο χώρο. Απαίτησαν να μη φύγει το Α/Τ "Θεμιστοκλής" για την Αδριατική, προκειμένου να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Σήμερα, η Παμπειραϊκή Επιτροπή Ειρήνης, 22 εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Πειραιά, Δήμοι του Πειραιά, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, 7 Γυναικείοι Σύλλογοι, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και 8 Δημοτικές Κινήσεις Δήμων του Πειραιά,πραγματοποιούν στις 6.30 το απόγευμα μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση έξω από το Ναύσταθμο στη Σαλαμίνα. Κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση απευθύνουν η ΠΕΔΥΕ,η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".

Οι συγκεντρωμένοι χτες υποδέχονταν, καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, τα καραβάκια από τη Σαλαμίνα με συνθήματα, όπως: "Κλείστε τα λιμάνια, γυρίστε και το πλοίο, εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ το σφαγείο","50 χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία" και "Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν". Νεολαίοι, με την ανακοίνωση - κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση, αλλά και την επιστολή του Νίκου Γαρδίκη στο χέρι, καλούσαν τους ναύτες που κατευθύνονταν στο Ναύσταθμο να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να τους κάνει συνένοχους στο έγκλημα που συντελείται στη Γιουγκοσλαβία.

Ανάρπαστος έγινε και ο "Ριζοσπάστης".Οι κομμουνιστές έδωσαν δεκάδες φύλλα της εφημερίδας, ενώ όσα και να είχαν θα τα διακινούσαν. Ο κόσμος, με ενδιαφέρον, έπαιρνε την εφημερίδα του ΚΚΕ, δίνοντας συγχαρητήρια στη μάνα του ναύτη Αντώνη Πατσούλα που υπηρετεί στο Α/Τ "Θεμιστοκλής", η οποία τον καλεί να μην προδώσει τον όρκο του. Επίσης ενδιαφέρον έδειξαν για την αποκάλυψη του "Ρ" ότι ο Κλίντον έχει ορίσει ως εμπόλεμη ζώνη όλο το χώρο πάνω από τη Λευκάδα.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΚ!
Θα στέλνουμε φαντάρους όπου θέλουμε!

Κυνικότατη δήλωση Σημίτη, με την οποία ομολογεί ότι τα εθνικά σύνορα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και ότι ο Ελληνικός Στρατός υπάρχει για να υπηρετεί όποια αξίωση έχουν οι ιμπεριαλιστές

Η κυβέρνηση θα στέλνει τον Ελληνικό Στρατό όπου της αρέσει και χωρίς περιορισμό! Η κυβέρνηση θα στέλνει τα παιδιά του ελληνικού λαού να πολεμήσουν οπουδήποτε εκτός των συνόρων της χώρας, αρκεί να το διατάξουν οι "σύμμαχοι", αρκεί να το επιτάσσουν τα συμφέροντα της εγχώριας πλουτοκρατίας!

Η παραπάνω αδιανόητη θέση, τραγική απόδειξη του ανείπωτου βαθμού επικινδυνότητας που συνιστά για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διατυπώθηκε χτες διά στόματος πρωθυπουργού! "Η ελληνική κυβέρνηση θα στέλνει τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπου νομίζει ότι είναι σωστό, χωρίς κανένα περιορισμό"! Αυτά ήταν τα λόγια του Ελληνα πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε από το "Ρ" αν θα σταλούν Ελληνες στρατιώτες, αν θα σταλεί το αντιτορπιλικό "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" στην "εμπόλεμη ζώνη".

Η δήλωση Σημίτη έγινε: 80 χρόνια μετά την επιστροφή στην Ελλάδα 400 φερέτρων Ελλήνων στρατιωτών, που κάποιοι άλλοι σαν τον Κ. Σημίτη είχαν στείλει τότε, το 1919, να συμμετάσχουν στην εισβολή στην Ουκρανία, κατά της νεαρής ΕΣΣΔ. Σαράντα πέντε χρόνια μετά την επιστροφή στην Ελλάδα των φερέτρων των Ελλήνων στρατιωτών που κάποιοι σαν τον Κ. Σημίτη έστειλαν να πολεμήσουν τη δεκαετία του '50 στην Κορέα. Εβδομήντα εφτά χρόνια μετά την επιστροφή αμέτρητων φερέτρων Ελλήνων από τη φλεγόμενη Μικρά Ασία...

Εμπορική πράξη! Η συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ πρωθυπουργού και δημοσιογράφων, μετά τη λήξη των δηλώσεων Σημίτη, είναι αποκαλυπτική.

Ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός πώς σχολιάζει τη διαταγή Κλίντον με την οποία ορίζεται ως "εμπόλεμη ζώνη", τόσο η Αδριατική όσο και το Ιόνιο, σε όλη την έκταση από την περιοχή πάνω από το Ακτιο. Ιδού η απάντηση: "Αυτό το διάταγμα - είπε - εντάσσεται σε μια πρακτική η οποία υφίσταται σε όλες τις περιπτώσεις. Πρακτική να επισημαίνεται στους τρίτους που δε συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ότι οι περιοχές αυτές είναι επικίνδυνες και ως εκ τούτου - συνέχισε ο πρωθυπουργός - δεν έχουν δικαίωμα αποζημίωσης από εκείνους που προκαλούν τη ζημιά και, εν προκειμένω, οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν τον εαυτό τους"! Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, κάτι σαν "εμπορική πράξη", κάτι σαν παράγραφο... ασφαλιστηρίου συμβολαίου, θέλησε να εμφανίσει ο Κ. Σημίτης το διάταγμα πολέμου του Κλίντον!

Οταν ακολούθως ο "Ρ" επιχείρησε να θέσει ερώτημα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε πως πρόκειται για "επικίνδυνη περιοχή", αλλά εκεί, σε αυτή την επικίνδυνη περιοχή στέλνει η κυβέρνηση το αντιτορπιλικό "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ", ο Κ. Σημίτης, στο άκουσμα της ονομασίας του πλοίου, παρενέβη, διέκοψε το δημοσιογράφο του "Ρ". Αρχισε, δε, και πάλι να υποστηρίζει ότι το διάταγμα Κλίντον "δεν αφορά θέματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων... δεν αφορά την κίνηση των Ελλήνων πολιτών"!

Στο επόμενο ερώτημα του "Ρ",όμως, ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να αντισταθεί μπροστά στην αλήθεια των κυβερνητικών προθέσεων. "Είναι στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εμπλακεί σε μια περιοχή, η οποία αποκαλείται "ζώνη πυρός" από τον Πρόεδρο Κλίντον, στέλνοντας εκεί Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις;" ήταν το ερώτημα του "Ρ".Η απάντηση του Κ. Σημίτη άφησε άναυδους τους πάντες. "Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο που υπάρχει στη Γιουγκοσλαβία", είπε υποκριτικά για να συνεχίσει: "Η ελληνική κυβέρνηση θα στέλνει τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπου νομίζει ότι είναι σωστό, χωρίς κανέναν περιορισμό"! Μετά την παραπάνω δήλωση, χαμογέλασε, χαιρέτησε και έφυγε...

"Αρνούμαι" του ναύτη κόντρα στο "δέχομαι" των "μούτσων"

Αρνούμαι να πολεμήσω υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ και να συμμετέχω στο αιματοκύλισμα του γιουγκοσλαβικού λαού, είπε ο ναύτης Νίκος Γαρδίκης. Ενα "αρνούμαι" εξ ονόματος των στρατευμένων παιδιών της Ελλάδας και όλου του ελληνικού λαού, κόντρα στο "δέχομαι" των κυβερνώντων.

  • Ενα "αρνούμαι" της λογικής, κόντρα στο "δέχομαι" της παραφροσύνης. Λογικός είναι ο σκεπτόμενος και ενεργών υπέρ της ειρήνης και της ζωής. Παράφρων είναι ο συνεργός στον πόλεμο υπέρ των δολοφόνων μικρών παιδιών, των εμπρηστών χωρών και των εξολοθρευτών λαών.
  • Ενα "αρνούμαι" της συνείδησης, κόντρα στο "δέχομαι" της ασυνειδησίας. Ευσυνείδητος είναι αυτός που αντιλαμβάνεται τον έξω κόσμο σε σχέση με το "εγώ" του και πράττει με συνείδηση της ηθικής και του χρέους. Ασυνείδητος είναι αυτός που διαχωρίζει το "εγώ" του από τη συνείδηση κι ενεργεί, αδιαφορώντας για την ηθική αξία ή απαξία των πράξεών του.

* Ενα "αρνούμαι" της αξιοπρέπειας κόντρα στο "δέχομαι" της αναξιοπρέπειας. Αξιοπρεπής είναι ο άξιος, ο ευγενής, ο περήφανος, που πράττει το "πρέπον" και "δίκαιον". Αναξιοπρεπής είναι ο ανάξιος, ο αγενής, ο χαμερπής, που πράττει το "απρεπές" και το "άδικον".

* Ενα "αρνούμαι" του θάρρους της ενσυνείδητης απειθαρχίας, κόντρα στη δειλία της άκριτης υπακοής. Απείθαρχος σε παράνομες και ανήθικες διαταγές είναι ο νουνεχής, ο υψηλόφρων και ο γενναίος. Υπάκουος στο λάθος και στο άδικο είναι ο άνοος, λιγόψυχος και φυγόστρατος.

* Ενα "αρνούμαι" του πατριωτισμού, κόντρα στο "δέχομαι" της πατριδοκαπηλίας. Πατριώτης είναι ο αγνός κι αδόλευτος υπερασπιστής των συνόρων της γης των πατέρων. Πατριδοκάπηλος είναι ο εκμεταλλευτής της ιδέας της πατρίδας για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών κι αλλότριων συμφερόντων.* Ενα "αρνούμαι" του διεθνισμού, κόντρα στο "δέχομαι" του εθνικισμού. Διεθνιστής είναι ο ειρηνιστής, ο υπηρέτης της συνεργασίας των εθνών και της συναδέλφωσης των λαών. Εθνικιστής είναι ο φιλοπόλεμος, ο ξενόφοβος, ο ρατσιστής.

Ο ναύτης Νίκος Γαρδίκης είναι ο λογικός, ο ευσυνείδητος, ο αξιοπρεπής, ο θαρραλέος, ο πατριώτης, ο διεθνιστής Ελληνας. Κι αυτόν τον ναύτη του "αρνούμαι", θέλουν να κηρύξουν "λιποτάκτη", οι "μούτσοι" του "δέχομαι".

Ποιοι είναι οι κυβερνώντες "τιμητές" και "τιμωροί";

Οι παράφρονες,που σέρνουν την Ελλάδα σ' ένα άδικο πόλεμο, ο οποίος απειλεί να βάλει πυρκαγιά σ' όλα τα Βαλκάνια, να κάψει και την πατρίδα μας.Οι ασυνείδητοι,που δε συγκινούνται, βλέποντας τις ερειπωμένες πολιτείες της Γιουγκοσλαβίας, "σπαρμένες" με διαμελισμένα κορμιά αθώων παιδιών, ανυπεράσπιστων γυναικών και ανήμπορων γερόντων.

Οι αναξιοπρεπείς,που συμπεριφέρονται σαν "πόρνες" των ιμπεριαλιστών, πουλώντας τους, για "πέντε παράδες", το κορμί και την ψυχή της Ελλάδας.

Οι υπάκουοι,που στέλνουν τα στρατευμένα παιδιά μας έξω από τα σύνορα, κρέας στα κανόνια του πολέμου.

Οι δειλοί,που κρύβονται πίσω από τις πλάτες των δολοφόνων και βολεύονται στα καταγώγια του φόβου τους.

Οι πατριδοκάπηλοι,που φωνάζουν "πρώτα η Ελλάδα" κι εννοούν "πρώτα το ΝΑΤΟ" και "πάνω απ' όλα η πάρτη τους".

Οι εθνικιστές,που μιλούν για "Μεγάλη Ιδέα" και "Ισχυρή Ελλάδα", αλλά μικραίνουν το μπόι της χώρας μας, μετατρέποντάς τη σε "τρεμάμενο σπουργίτι" μπροστά στην απειλή της Τουρκίας και σε "κουβερνάντα" των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας, με τη φωνή του ναύτη Νίκου Γαρδίκη, δηλώνουν: Είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να υπερασπιστούμε τα σύνορα της πατρίδας και την Εθνική Ανεξαρτησία της χώρας μας, έναντι οποιουδήποτε εχθρού και με όποια θυσία απαιτηθεί. Ταυτόχρονα, όμως, θα υπερασπιστούμε την ειρήνη, τη συνεργασία και τη φιλία των λαών, αρνούμενοι να πολεμήσουμε στο πλευρό των ιμπεριαλιστών που δολοφονούν τους λαούς για να εμπεδώσουν τη "νέα τάξη" ενός εφιαλτικού για την ανθρωπότητα μέλλοντος. Αυτό προστάζει η συνείδησή μας, εκεί μας ωθεί ο πολιτισμός μας, έτσι ορίζει η ιστορία μας.

Αυτή η δήλωση γεμίζει με περηφάνια όλους τους Ελληνες. Κι αν τολμούν οι "ριψάσπιδες" κυβερνώντες, ας υλοποιήσουν τις απειλές τους, να κηρύξουν "λιποτάκτες" τους γενναίους. Θα βρουν μπροστά τους όλο τον ελληνικό λαό...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Στο Θερμαϊκό το "Αϊζενχάουερ";

Η είδηση δημοσιεύτηκε χτες και η κυβέρνηση δεν τη διαψεύδει. Θα χρησιμοποιηθεί ως αεροδρόμιο αν δε δοθούν στους Αμερικανούς δύο αεροδρόμια της χώρας μας

Η χρησιμοποίηση της Ελλάδας ως ορμητήριου για την αμερικανοΝΑΤΟική εισβολή στα Βαλκάνια αποτελεί βασικό παράγοντα στα σχέδια που καταστρώνουν τα ΝΑΤΟικά επιτελεία. Εκτός από τα στρατεύματα και τα όπλα, που καθημερινά αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να στείλουν και αεροπλανοφόρο στο Θερμαϊκό Κόλπο, από όπου θα εφορμούν τα μαχητικά προς τη νότια Γιουγκοσλαβία. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα χτες η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης "Αγγελιοφόρος", που αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ πιέζει να εγκατασταθούν στα αεροδρόμια της Λάρισας και της Πρέβεζας τα νέα μαχητικά που στέλνουν οι ΗΠΑ, επειδή έχουν κορεστεί τα αεροδρόμια της Ιταλίας.

Ως εναλλακτική λύση, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ΝΑΤΟικές πηγές, αντιμετωπίζεται η άφιξη αεροπλανοφόρου. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα καταπλεύσει και θα αγκυροβολήσει στο Θερμαϊκό Κόλπο το αεροπλανοφόρο "Αϊζενχάουερ" προκειμένου να φιλοξενήσει τα νέα αμερικανικά μαχητικά. Πρόκειται για 60 μαχητικά που θα κατευθύνονται στη Σερβία μέσω της περιοχής του Αξιού Ποταμού. Ομως, στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρόκειται να τεθεί και το νέο ραντάρ στην Περαία, που θα τεθεί σε λειτουργία σε ένα μήνα και με το οποίο, σε συνδυασμό με τα άλλα επίγεια ραντάρ, θα καλύπτεται όλη η περιοχή μέχρι τη Βοσνία. Πηγές του υπουργείου Αμυνας δεν έδιναν σαφή απάντηση και απλά ανέφεραν ότι για επιχειρησιακούς λόγους η ύπαρξη του αεροπλανοφόρου στο Θερμαϊκό δεν του παρέχει κάποιο πλεονέκτημα από ό,τι αν βρίσκεται στην Αδριατική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ