ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Ο UCK, εμπροσθοφυλακή των ΝΑΤΟικών
  • Η μετάλλαξη του UCK από "ορδές ατάκτων" σε "τακτικό στρατό"
  • Ανησυχητική δράση και στην ΠΓΔΜ

Παραδεχόμενοι ότι οι βομβαρδισμοί από μόνοι τους δε θα καταφέρουν να λυγίσουν και να κάνουν τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας γονυπετή, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι 24ωροι αεροπορικοί βομβαρδισμοί μπορεί να δώσουν μία ώθηση στον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσόβου" - (UCK) - να πάρει το πάνω χέρι σ' αυτόν τον "εμφύλιο" πόλεμο.

Αυτό το πολύ "ρεαλιστικό" σενάριο ξεδιπλώθηκε την Πέμπτη από τον στρατηγόΧένρι Σέλντον,αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, ως μία από τις συντονισμένες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε νίκη του ΝΑΤΟ στην επίθεσή του αυτή ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Ο Σέλντον δεν ξέχασε να τονίσει ότι ο σχεδόν κατατροπωμένος UCK, δείχνει σημάδια "ανάστασης" και παραδέχτηκε ότι επίμονη αεροπορική καμπάνια του ΝΑΤΟ δημιουργεί "μία μετατόπιση της ισορροπίας των δυνάμεων προς όφελος του UCK". Ο στρατηγός Σέλντον βέβαια, δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει πώς ακριβώς πραγματοποιήθηκε αυτή η "ανάσταση" του UCK, ίσως γιατί όλοι πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά. Απλά για πρώτη φορά επισήμως τουλάχιστον, κάποιος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι ο UCK δεν αποτελεί τίποτα άλλο από την εμπροσθοφυλακή, την ομάδα κρούσης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Και "νομίμως"...

Τακτικός στρατός

Αυτή η τάση της νομιμοποίησης που κύριο στόχο έχει τη δημιουργία ενός στρατού που θα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα για την εξυπηρέτηση των "στρατηγικών στόχων και επιλογών" για όλα τα Βαλκάνια, εκδηλώθηκε χθες και με μία ακόμα εξέλιξη στη Γερμανία από τον Σαμπρί Κιτσμάρι - εκπρόσωπο του UCK - που αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η οργάνωσή του ζήτησε επισήμως από τη γερμανική κυβέρνηση "διευκολύνσεις" για την απόκτηση οπλισμού και συγκεκριμένα φορητών αντιαρματικών όπλων. Σχετικές πληροφορίες είχαν κυκλοφορήσει ήδη προχθές στη Βόννη, ύστερα από αντίστοιχο διάβημα του UCK προς τη γαλλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο επικεφαλής και γενικός εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του UCK για την Ευρώπη, Μπαρντίλ Μαχμούτι - με έδρα τη Γενεύη - ζήτησε ανάλογες "διευκολύνσεις" από το Παρίσι. Οσο για τις σχέσειςτου UCK με το ΝΑΤΟ, ο Κιτσμάρι είπε ότι "υπάρχει ανοιχτή γραμμή" επικοινωνίας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το επίπεδο αυτής της επικοινωνίας και το χαρακτήρα της.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες νεαροί Αλβανοί του Κοσσόβου που στρατολογήθηκαν λίγες μέρες πριν, κάπου στο εξωτερικό, συνεχίζουν να φτάνουν κατά κύματα στην Αλβανία, φεύγοντας κατ' ευθείαν για το Βορρά όπου και εντάσσονται στην ήδη υπάρχουσα δύναμη του UCK. Εκεί εκπαιδεύονται στα όπλα, μαθαίνουν να διαβάζουν τους χάρτες και προετοιμάζονται ψυχολογικά για την αναμέτρηση με το σερβικό στρατό. Η εκπαίδευση, ο πανάκριβος και υπερσύγχρονος εξοπλισμός, οι μετακινήσεις, οι στολές, όλα γίνονται πιθανά από "ευγενικούς χορηγούς". Ποιοι ακριβώς είναι αυτοί; Η αλβανική προπαγάνδα μιλά για Κοσσοβάρους και Αλβανούς της διασποράς... γνωρίζοντας ότι πρόκειται για εκατομμύρια δολάρια, θα πρέπει να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας για την ικανότητα αυτών των συγκεκριμένων ανθρώπων να επιτύχουν - όντας μετανάστες που τυγχάνουν της χειρότερης μεταχείρισης στη Δύση όπου έχουν καταφύγει - πολύ γρήγορα, και να βγάλουν τόσα πολλά χρήματα ώστε να είναι σε θέση να τρέφουν και να εξοπλίσουν τους "μαχητές" χρόνια τώρα...

Οσα μπορούν να καταφέρουν να αποσπάσουν δημοσιογράφοι στην περιοχή, μάλλον το αντίθετο αποδεικνύουν. Συνήθως οι δημοσιογράφοι που επισκέπτονται το Νομό Τροπόγιας, πρέπει πρώτα να ενημερωθούν για το πού μπορούν να κινηθούν, πού μπορούν να κινηματογραφήσουν και ποια χωριά δεν πρέπει να πλησιάσουν. Ολα αυτά βεβαίως για ευνόητους λόγους. Η κατάσταση την οποία καταγράφουν και μεταφέρουν οι κάμερες, δε μαρτυρά πάντα την πραγματικότητα. Ενα ξένο τηλεοπτικό συνεργείο που επισκέφθηκε πριν τρεις μέρες την περιοχή, δεν κατάφερε να αποτυπώσει την καθημερινή εικόνα των χωριών που βρίσκονται στην περιφέρεια της Τροπόγιας, αφού ξαφνικά η πόλη μεταμορφώθηκε. Ελάχιστοι στρατιώτες του UCK παρέμειναν στους δρόμους και λιγοστοί πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί, φρόντισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Γενικά η Βόρεια Αλβανία δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα φιλόξενος τόπος για δημοσιογράφους και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Πέντε διαφορετικά τηλεοπτικά συνεργεία έχουν μέχρι στιγμής αποτελέσει στόχο των μασκοφόρων του Βορρά, με τελευταίο το συνεργείο του BBC από το οποίο αφαίρεσαν χθες όλο τον εξοπλισμό και μεγάλη ποσότητα χρημάτων. Ωστόσο όσοι κατάφεραν να αποσπάσουν κάποια ψήγματα της πραγματικότητας λένε ότι την προσπάθεια δημιουργίας ενός κανονικού τακτικού στρατού, φαίνεται να ενισχύει και ένας μεγάλος αριθμός ανδρών μυστικών υπηρεσιών από δυτικές χώρες, οι οποίοι δίχως καν να κρατούν τα προσχήματα, ακολουθούν τις ομάδες του UCK και περνούν - όταν αυτό επιτυγχάνεται - τα σύνορα, ώστε να ενημερώνουν εγκαίρως για τις κινήσεις του σερβικού στρατού. Το πείραμα δεν είναι πάντα επιτυχές αφού ο UCK επιδιώκει να διασφαλίσει ένα δίαυλο από όπου οι άνδρες του θα περνούν στο Κόσσοβο και ταυτόχρονα θα ανεφοδιάζουν τις εκεί δυνάμεις τους.

Στα "χωράφια" της ΠΓΔΜ

Κι αν η Βόρεια Αλβανία αποτελεί ένα μέρος φιλόξενο για τους "μαχητές" του UCK, η ΠΓΔΜ που μόνιμα φοβάται ότι η χώρα θα γίνει παρανάλωμα, καθώς ανάμεσα στις διακηρύξεις του UCK, το Τέτοβο είναι Κόσσοβο, προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει όσο μπορεί. Ετσι για άλλη μια φορά χθες, ένας αξιωματούχος της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι το γεγονός πως μαζί με τους πρόσφυγες έρχονται και "μαχητές" του UCK, αποτελεί "απειλή για την ασφάλεια της χώρας". Η δήλωση αυτή ανήκει στον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Πάβλε Τραγιάνοφ, ο οποίος ακόμα δήλωσε ότι είναι δύσκολη η ανακάλυψή τους και παρότι μέχρι στιγμής ο αριθμός τους είναι μικρός, υπάρχουν και στην ΠΓΔΜ άτομα που θέλουν να καταταγούν στον UCK καθώς και ότι Αλβανοί της ΠΓΔΜ εκπαιδεύονται και μετέχουν σε μάχες. Ο Τραγιάνοφ αναφέρθηκε και στο προχθεσινό περιστατικό κοντά στο χωριό Λόιανε, της επαρχίας Κουμανόβου, τρία χιλιόμετρα από τα γιουγκοσλαβικά σύνορα, όπου οι αρχές της ΠΓΔΜ κατέσχεσαν μεγάλη ποσότητα οπλισμού, συγκεκριμένα 308 όπλα και εξαρτήματα, εκρηκτικό υλικό και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών διακόπτοντας συγχρόνως οργανωμένο κανάλι μεταφοράς οπλισμού.

Συγκεκριμένα, ο Τραγιάνοφ δήλωσε, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τον προορισμό των όπλων, αλλά τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει μέτρα στις παραμεθόριες περιοχές για να εμποδίσει την είσοδο όπλων από την Αλβανία προς την ΠΓΔΜ και τη μεταφορά τους από την ΠΓΔΜ προς τη Γιουγκοσλαβία. Επίσης είπε, ότι από την κρίση της Αλβανίας και μετά πριν από δυο χρόνια, έχει αρχίσει η μεταφορά όπλων προς τη χώρα του και επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία και ο στρατός έχουν παραταχθεί στα χωριά που συνορεύουν με τη Γιουγκοσλαβία για να εμποδίσουν αφ' ενός μεν την είσοδο ομάδων του UCK και αφ' ετέρου, για να εμποδίσουν την έξοδο από το έδαφος της ΠΓΔΜ προς τη Γιουγκοσλαβία, Αλβανών που επιθυμούν να καταταγούν στον UCK. Οσο για τις διεθνικές σχέσεις, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα σοβαρά προβλήματα, όμως τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που συγκεντρώνεται στη χώρα, μπορεί να προκαλέσει διαπληκτισμούς και σε τελική ανάλυση να βλάψει τις διεθνικές σχέσεις. Γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει τη δράση του UCK, καθώς όπως υπογράμμισε "μια τέτοια δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ίδιες τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων". Αν ο Τραγιάνοφ είναι κάπως συγκρατημένος, δε συμβαίνει το ίδιο και με τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ αφού βρίθουν από ρεπορτάζ για τη δράση του UCK. Το τηλεοπτικό κανάλι Α1 μετέδωσε ότι στο χωριό Τανούσκεφσκι, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία - 15 χλμ. από τα Σκόπια - και έχει εγκαταλειφθεί από τους 800 κατοίκους του, έχουν βρει καταφύγιο άνδρες του UCK. Τις ίδιες παρατηρήσεις κάνει και για χωριά της οροσειράς Σαρ Πλάνινα και επίσης σημειώνει ότι στο έδαφος της χώρας γίνονται εγχειρήσεις σε τραυματίες του UCK. Χθες η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", δημοσιογράφοι της οποίας έκαναν αποστολή σε χωριά της οροσειράς Σαρ Πλάνινα, τονίζει ότι υπάρχει ένταση στην περιοχή και ότι αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή στην πόλη του Τετόβου και στα χωριά της περιοχή Τετόβου. Μάλιστα, γράφει, ότι στα χωριά Μπρόντε, Βέσαλα και Μποσόφτσι της οροσειράς Σαρ Πλάνινα υπάρχουν αρχηγεία του UCK.

Ιταλοί τελωνειακοί, την ώρα που ανακαλύπτουν οπλισμό σε κιβώτια, που, υποτίθεται, περιείχαν τροφή για τους πρόσφυγες του Κόσσοβου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ