ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Νέα σελίδα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα

Ο ταξικός, αντιπολεμικός, αντιιμπεριαλιστικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, το πρώτο καθήκον του ΠΑΜΕ

Μια νέα σελίδα στην ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος "άνοιξε" το περασμένο Σάββατο, 3 του Απρίλη, όταν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας περισσότεροι από 1.500 συνδικαλιστές, που συμμετείχαν στην Πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής για την ταξική αγωνιστική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, αποφάσιζαν τη συγκρότηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).

Ενός μετώπου, που έχει μπροστά του τη δύσκολη, αλλά και επιτακτικά αναγκαία, αποστολή της ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος, παραμερίζοντας τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν αναλάβει ρόλο "Δούρειου Ιππου" για την "άλωση" των δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης από το μεγάλο κεφάλαιο. Ενός μετώπου, που φιλοδοξεί ταυτόχρονα να συντονίσει τη δράση των εργαζομένων, με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται εξίσου από την ακολουθούμενη πολιτική, που παραδίδει "γην και ύδωρ" στα μονοπώλια.

Στιγμή τη στιγμή στις 10 περίπου ώρες που διήρκεσε η σύσκεψη, γινόταν και πιο έντονο το κλίμα ενθουσιασμού και αγωνιστικής ανάτασης και ενισχυόταν συνεχώς η απόφαση για σύγκρουση. Σύγκρουση με τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου, αφού όλοι συμφώνησαν ότι αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση, συστατικό στοιχείο για την αποτελεσματικότητα της δράσης είτε αυτή στοχεύει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων είτε στην κατάκτηση νέων.

Ολα τα παραπάνω όμως ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες στιγμές, προϋποθέτουν ανάπτυξη της πάλης ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ανάπτυξη της πάλης για ειρήνη και προκοπή. Και η ειρήνη στα Βαλκάνια βομδαρδίζεται. "Πλημμύρα" η οργή. Σφοδρή καταδίκη από όλους, των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, δριμύτατη καταγγελία των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Εκφραση αισθημάτων αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Οι συνδικαλιστές κάλεσαν τον ελληνικό λαό σε αντιιμπεριαλιστική δράση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το επαπειλούμενο ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια και αμέσως μόλις έληξαν οι εργασίες της σύσκεψης έκαναν τα λόγια πράξη, πραγματοποιώντας πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν τη δέσμευση να δώσουν με αποφασιστικότητα τη μάχη, με έκδηλη την αισιοδοξία τους ότι πολύ σύντομα η προσπάθειά τους θα αποδώσει τους πρώτους καρπούς και ότι η αποστολή του ΠΑΜΕ θα στεφθεί από επιτυχία. Μια αποστολή που, συγκεκριμένα, αφορά σε: Αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αντίσταση στους μηχανισμούς φθοράς και σήψης, πάλη για αγωνιστική, ηθική εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αντιπαράθεση της ενότητας και του μετώπου στον οδοστρωτήρα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ΟΝΕ. Αντίσταση στους "κοινωνικούς διαλόγους" και σε κάθε μορφή ταξικής συνεργασίας. Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενάντια στην πολιτική που "γεννά" ανεργία και ερημώνει περιοχές.

Από το σώμα των 1.500 συνδικαλιστικών στελεχών - που προέρχονταν από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκ των οποίων οι 350 είχαν αποφάσεις συμμετοχής των ΔΣ ή των γενικών συνελεύσεων και ένα ευρύτατο συνδικαλιστικό φάσμα - αναδείχτηκε 75μελής Επιτροπή που θα έχει την ευθύνη της πανελλαδικής καθοδήγησης.

Η Επιτροπή ήδη αποφάσισε τη διοργάνωση βδομάδας αντιπολεμικής δράσης, από τις 24 έως τις 30 του Απρίλη,ενώ δρομολογεί και την οργάνωση του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς,που θα προσλάβει έντονο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί του Σαββάτου, 1η Μάη, στην πλατεία Συντάγματος και θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή εξετάζει τους τρόπους παρέμβασης σε κάθε χώρο δουλιάς, για την επίτευξη του ταξικού συντονισμού των εργαζομένων, στη βάση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Εξι μέλη της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, συνδικαλιστές και απλοί εργαζόμενοι σε δηλώσεις τους στο "Ρ" τονίζουν τη σπουδαιότητα της συγκρότησης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και μας μιλάνε για τους στόχους του από δω και πέρα.

Βάσω ΝΙΕΡΗ

Μπήκαν τα θεμέλια της αντεπίθεσης

Ο Αν. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, δήλωσε: "Σήμερα, που κεφάλαιο, κυβέρνηση και δορυφόροι τους προχωρούν αδίστακτα και συντονισμένα για να συνθλίψουν όλο το φάσμα των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας, πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της πιο έντονης και εκτεταμένης αντιπαράταξης, που δε θα περιορίζει την πάλη στα χαρακώματα της αντίστασης για την υπεράσπιση κατακτήσεων και δικαιωμάτων, αλλά μέσα από καθημερινούς αγώνες θα κάνει μπορετό το ξετύλιγμα μεγάλων ταξικών αγώνων. Θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να μπει το σύνολο της εργατικής τάξης στην τροχιά της αντεπίθεσης, να μπούμε δυναμικά στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων, δημιουργώντας τους όρους για θεμελιακές κατακτήσεις, για ριζικές αλλαγές, για το Σικάγο του καιρού μας.

Τα θεμέλια για την αντεπίθεση της εργατικής τάξης, κόντρα στις επιλογές του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων που βρίσκονται στην υπηρεσία του, άρχισαν να μπαίνουν με τη δημιουργία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Ο στόχος του ΠΑΜΕ για ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, για ένα συνδικαλιστικό κίνημα που δε θα βαυκαλίζει τους εργαζόμενους με ψεύτικα όνειρα για να διατηρεί και να διαιωνίζει τη σημερινή κατάσταση, όπως σήμερα κάνουν οι παραδομένες και προδοτικές ηγεσίες - ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - αλλά με όρους, ρήξεις και συγκρούσεις θα βάλει φωτιές στο καθεστώς της ζούγκλας του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των πολυεθνικών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, πρέπει να εκφραστεί στην πράξη κι αυτό θα γίνει μπορετό μόνο αν αυτός ο στόχος μπολιάσει όχι μόνο τα πρωτοπόρα, αλλά όλα τα τμήματα των εργαζομένων.

Χωρίς καμία επανάπαυση, χωρίς κανέναν εφησυχασμό, έχουμε υποχρέωση να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι απαίτηση, είναι ανάγκη των δύσκολων καιρών που περνάμε, των δυσκολότερων που μας επιφυλάσσουν.

Σήμερα που τα Βαλκάνια βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Σήμερα που οι αμερικανο - ΝΑΤΟικοί εκτελεστές των λαών σπέρνουν τον θάνατο στη μαρτυρική Γιουγκοσλαβία.

Σήμερα που η κυβερνητική υποτέλεια έχει σαν αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στο επίκεντρο της δίνης του πολέμου.

Σήμερα που η κυβέρνηση "στρώνει το χαλί" για να περάσουν τα κτήνη της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Σήμερα που τα παιδιά μας σέρνονται στο σφαγείο.

Σήμερα που η ταξική αντεπίθεση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς στις προτεραιότητές της δεν μπορεί παρά να έχει αντάμα με τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, τον αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική κτηνωδία, ενάντια στον πόλεμο για την προστασία της ειρήνης.

Σήμερα η αναγκαιότητα στήριξης και άνδρωσης του ΠΑΜΕ γίνεται όρος ανάγκης, γίνεται όρος ζωής".

Πρωτοβουλία ζωτικής σημασίας

Ο Χρ. Σκεπετάρης,μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, υπογράμμισε: "Στόχος της δημιουργίας του ΠΑΜΕ είναι η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα συνολικό "κάθισμα" στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και στο σύνολο των δευτεροβάθμιων Ομοσπονδιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αντίδραση σε μια σειρά από αντεργατικές διατάξεις που κατά καιρούς περνά η κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει αυτοσκοπό την ΟΝΕ.

Βλέπουμε μια ολομέτωπη επίθεση της ολιγαρχίας ενάντια στις εργασιακές σχέσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν το 8ωρο, οι συμβάσεις εργασίας, η μονιμότητα, οι κοινωνικές παροχές, να κινδυνεύει όλο το φάσμα των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι δεν υποτάσσονται, μια σειρά κλάδοι βγήκαν στους δρόμους, αντέδρασαν δυναμικά. Οι αγώνες αυτοί δεν έφεραν όμως ικανοποιητικά αποτελέσματα διότι δεν υπήρχε συντονισμός, ούτε συμπαράσταση από άλλους κλάδους, διότι, όπως ανέφερα, οι περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις ελέγχονται από την κυβέρνηση. Είναι κατανοητό ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ότι δεν πάει άλλο, ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση. Την ανάγκη αυτή κατανόησαν κάποιοι συνδικαλιστές και πήραν τη, ζωτικής σημασίας, πρωτοβουλία δημιουργίας του Μετώπου.

Σ' αυτή την πρωτοβουλία καλούμε κάθε συνδικαλιστή, που δεν του αρέσει να βλέπει τη διάλυση και την αναξιοπιστία των συνδικάτων, ιδιαίτερα σε μια εποχή που, όπως προανέφερα, εντείνονται οι επιθέσεις στην εργατική τάξη, να συσπειρωθεί στο ΠΑΜΕ και όλοι μαζί να δράσουμε ώστε να βγάλουμε το συνδικαλιστικό κίνημα από το αδιέξοδο, να δώσουμε αγωνιστική προοπτική, να περιφρουρήσουμε τις κατακτήσεις και να κατακτήσουμε ό,τι μας ανήκει, να προωθήσουμε την ταξική αγωνιστική ενότητα, μια ενότητα στη βάση, στους εργαζόμενους, χωρίς διαχωριστικές γραμμές.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι η πρωτοβουλία παίρνει σάρκα και οστά σε μια περίοδο που οι δολοφόνοι των λαών, οι Αμερικανοί, με συνεταίρους τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πραγματοποιούν "χειρουργικούς" βομβαρδισμούς εναντίον άμαχου και απροστάτευτου πληθυσμού, με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες. Με λύπη και οργή βλέπουμε 58 χρόνια από το 1941 να βομβαρδίζεται ξανά το Βελιγράδι. Ο παραλογισμός τους έφτασε στο σημείο να βομβαρδίζουν ακόμα και νοσοκομεία, γέφυρες, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σιδηροδρόμους κ.ά. Αυτές τις ενέργειες τις καταδικάζουμε απερίφραστα, τις καταδικάζει όλος ο λαός, όλοι οι λαοί των Βαλκανίων και είναι σίγουρο ότι με την πάλη τους θα περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους σε μια ειρηνική ζωή".

Αντιιμπεριαλιστική δράση, τώρα!

Ο Μ. Νουφαρίτσης,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, δήλωσε: "Η συγκρότηση του ΠΑΜΕ είναι ένα ελπιδοφόρο γεγονός. Ολοι όσοι συμμετείχαμε σ' αυτή την προσπάθεια, δεσμευτήκαμε από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής του, ότι θα ριχτούμε δυναμικά στη μάχη, ώστε να απλωθεί σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε εργαζόμενο, σε όλο το λαό, το μήνυμα του ΠΑΜΕ και οι στόχοι του, να εργαστούμε για τον ταξικό συντονισμό των εργαζομένων, ώστε να εκφραστεί η αντίθεσή τους με το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης. Να εκφραστεί η απόφασή τους να εναντιωθούν στην επίθεση που κάνει το μεγάλο κεφάλαιο, μέσω του "εργαλείου" του, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της. Μια επίθεση που ισοπεδώνει τα πάντα. Να εκφραστεί ακόμα η καταδίκη τους στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια.

Θα πλησιάσουμε τους εργαζόμενους και θα τους πούμε αλήθειες, όπως ότι η λύση των προβλημάτων τους, η κοινωνία όπου δεν υφίσταται εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, "περνά" μέσα από την ανατροπή αυτής της πολιτικής, μέσα από βαθιές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.

Επιδιώκουμε τη συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Μετά τις γιορτές και με αφορμή τον ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη, όλα αυτά θα προωθηθούν με συγκεντρώσεις, συσκέψεις κατά κλάδο και χώρο δουλιάς, με εξορμήσεις και περιοδείες. Θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε ώστε να φτάσουν οι στόχοι μας στους εργαζόμενους. Σήμερα, ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της δράσης μας γίνεται πιο έντονος, παλεύουμε και για την υπεράσπιση της ειρήνης, παλεύουμε ενάντια στο ΝΑΤΟ και στην εγκληματική πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Μπροστά και στην Πρωτομαγιά τέτοιου περιεχομένου και πλαισίου συγκεντρώσεις θα υποστηρίξουμε και θα κινηθούμε στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που κινούνται οι δυνάμεις της συναίνεσης".

Μπροστά σε τεράστιες ευθύνες

Ο Μπ. Βορτελίνος,μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, τονίζει σχετικά με τους στόχους και την προοπτική του ΠΑΜΕ: "Η μεγάλη συμμετοχή συνδικάτων και συνδικαλιστών το Σάββατο 4 του Απρίλη, στην Πανελλαδική Σύσκεψη που διοργάνωσε η Επιτροπή για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, δείχνει την απήχηση που έχει στους εργαζόμενους η πρωτοβουλία που πήραμε για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Μας βάζει μπροστά σε τεράστιες ευθύνες σαν Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στο να οργανώσουμε την πάλη της εργατικής τάξης σε ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό, μια και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δεν οργανώνουν την πάλη της εργατικής τάξης, αλλά συναινούν και στην κατεύθυνση της ΟΝΕ και μάλιστα παραπλανώντας τους εργαζόμενους με τον ισχυρισμό ότι οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο.

Σαν Πανελλαδικό Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο πρώτο καθήκον μας είναι η αντιπολεμική δράση με περιοδείες, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις στους χώρους δουλιάς, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, με κύριο σύνθημα "Κανένας φαντάρος έξω από τα ελληνικά σύνορα". Παράλληλα οργανώνουμε βδομάδα αντιπολεμικής δράσης από τις 24 έως τις 30 Απρίλη, με στόχο να καταδείξουμε τις τεράστιες ευθύνες των ιμπεριαλιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, που πρωτοστατούν στο έγκλημα κατά των λαών της Βαλκανικής, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης που το στηρίζει.

Ταυτόχρονα, γιορτάζουμε ταξικά την Πρωτομαγιά, συγκεντρωνόμαστε εκείνη τη μέρα στις 10πμ στην πλατεία Συντάγματος και πορευόμαστε στην αμερικάνικη πρεσβεία. Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς πρέπει να προσλάβει αντιπολεμικά - αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, να διατρανώσουν οι εργαζόμενοι την αντίθεσή τους με την εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ, την πολιτική της κυβέρνησης, να πουν "όχι" στην αποστολή των παιδιών τους, των στρατιωτών μας, σε τρίτες χώρες. Η ειρήνη είναι δικαίωμα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα της εργατικής τάξης και ως εκ τούτου είναι πρώτα και κύρια δική της υπόθεση.

Αυτή μας τη δράση καλούμε όλους τους εργαζόμενους να τη δυναμώσουν με την πάλη και την ενεργητική συμμετοχή τους σε όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. Τα μηνύματα μέχρι σήμερα είναι θετικά, αισιόδοξα και ενθαρρυντικά παρά το μικρό χρονικό διάστημα, μια και ακουμπά στη θέληση των εργαζομένων και αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά τη δράση μας, στο να αγκαλιάσουμε όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας".

Στο ΠΑΜΕ έχουν θέση όλοι

Ο Τάσος Φωτόπουλος,εργαζόμενος στον ΟΤΕ, μας δήλωσε: "Οσο οι επιθέσεις των ιμπεριαλιστών κλιμακώνονται, όσο οι επιθέσεις του κεφαλαίου και της κυβέρνησης εντείνονται, όσο ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός κάνει βαριά την παρουσία του στο εργατικό κίνημα, η ανάγκη αντίδρασης των δυνάμεων της εργασίας καθίσταται όλο και πιο επιτακτική. Σ' αυτή τη συγκυρία και εμείς οι δυνάμεις των Αυτόνομων Συνδικαλιστικών Συσπειρώσεων, πήραμε θέση στο δίλημμα. Τη θέση της συμμετοχής μας στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα είναι πάρα πολλά και πολύ μεγάλα. Γνωρίζουμε όμως ότι και η πείρα που έχει συσσωρευτεί είναι τεράστια. Το κατά πόσο θα αξιοποιηθεί η σημερινή συγκυρία και η "διάθεση" των ταξικών δυνάμεων για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, σε ταξική κατεύθυνση και δράση, θα εξαρτηθεί από όλους όσοι συμμετέχουμε στο ΠΑΜΕ. Πιστεύω ότι οι μόνες εγγυήσεις που μπορούμε να δώσουμε στους εργαζόμενους για να μας εμπιστευτούν είναι: Η εσωτερική μας λειτουργία και οι μορφές οργάνωσης και πρακτικής παρέμβασης που θα αναπτύξουμε. Σ' αυτό το αγωνιστικό ταξικό μέτωπο, που άνοιξε, έχουν θέση όλοι οι εργαζόμενοι, όλες οι δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική ενάντια στους "δείκτες" της ΟΝΕ. Ενάντια στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Μια θέση ισότιμη και συντροφική".

"Δεν έχουμε δικαίωμα αποτυχίας"

Ο Γ. Μπουλούγαρης,πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, σημείωσε: "Η επιτυχία της πρωτοβουλίας μας, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα, είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Η συμμετοχή και ο διάλογος που αναπτύχθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Πανελλαδική Σύσκεψη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών, απέδειξαν ότι παραμένει ολοζώντανη η ελπίδα και μεγαλώνει η διάθεση για δουλιά στη βάση, για την υλοποίηση των στόχων μας.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να φτάσει το μήνυμα του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε εργαζόμενο. Να τους καλέσουμε σε κοινή συστράτευση, να οικοδομήσουμε μια αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας, να διαμορφώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Να αποκαλύψουμε τις αιτίες για την αφαίρεση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων. Να καταγγείλουμε τη στοχοπροσηλωμένη στην ΟΝΕ κυβερνητική πολιτική. Να δημιουργήσουμε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή συνείδηση στους εργαζόμενους, κάτι που αποτελεί συστατικό στοιχείο της πάλης μας για τα προβλήματα της ίδιας της ύπαρξής μας.

Η επίθεση στη Γιουγκοσλαβία δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Αμεσος στόχος ο επιτυχής ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, όπου πρέπει η εργατική τάξη να εκφράσει την καταδίκη του πολέμου, να καταγγείλει την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, βεβαίως.

Εφτασε η ώρα που θα κριθεί στην πράξη η επιτυχία του ΠΑΜΕ. Είναι μονόδρομος. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ