Πασχαλινή ήταν η κίνηση χτες στην αγορά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα είδη διατροφής, που προορίζονται για τις μέρες των γιορτών και στα παιδικά είδη, ρούχα, λαμπάδες, γλυκίσματα, γιατί στα υπόλοιπα είδη, όπως τονίζουν οι έμποροι, η κίνηση δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική. Οι τιμές στα κρέατα και τα οπωροκηπευτικά κινήθηκαν στην Κεντρική Αγορά της Βαρβακείου στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών, με την ανελλιπή παρουσία του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου Ανάπτυξης. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία, όμως, οι τιμές τουλάχιστον στα αμνοερίφια ξεπερνούσαν τις 2.000 δρχ., ακόμα και τις 2.500 δρχ. το κιλό στα μικρά αμνοερίφια. Πάντως, και σ' αυτά ταείδη, παρά την αυξημένη ζήτηση λόγω των ημερών, οι κρεοπώλες δεν αναμένουν αύξηση του τζίρου τους σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο των καταστηματαρχών κρεοπωλών της Βαρβακείου. Συγκεκριμένα, χτες τα ντόπια αρνιά πωλούνταν προς 1.500 - 2.000 δρχ. το κιλό, Ν. Ζηλανδίας κατεψυγμένα στις 1.250 και Βουλγαρίας νωπά στις 1.500 δρχ. το κιλό. Το κατσίκι πωλούνταν ως επί το πλείστον στις 2.000 δρχ., οι συκωταριές στις 1.300 - 1.500 και τα έντερα στις 1.300 - 1.400 δρχ. το κιλό.
Από τα οπωροκηπευτικά οι ντομάτες πωλούνταν χτες προς 200 - 400 δρχ. το κιλό, γύρω στις 250 κυρίως, οι πατάτες 120 - 200 δρχ., τα ξερά κρεμμύδια 140 - 150 δρχ., τα φρέσκα 150 - 250, τα μαρούλια 100 - 150 δρχ. το ένα, το λάχανο 140 δρχ., το σπανάκι 150 δρχ. το κιλό, το κουνουπίδι 120 δρχ., τα λεμόνια 100 δρχ. το κιλό, οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια 300 δρχ. το κιλό, οι πιπεριές 500 δρχ. το κιλό. Τέλος, τα μήλα πωλούνταν από 200 δρχ. και πάνω, τα πορτοκάλια 200 - 240 και τα αχλάδια στις 200 δρχ. το κιλό.
Αποκαλυπτικά στοιχεία της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής
Κατά 11,6% επιβαρύνει τις λιανικές τιμές των καυσίμων το κέρδος των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ κατά 3,7% των πρατηρίων, τονίζει η Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής (ΕΒΝΑ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο,καταγγέλλοντας ότι αυτό οφείλεται επειδή στο χώρο της χονδρικής έχει διαμορφωθεί ολιγοπωλιακή κατάσταση και οι εταιρίες ακολουθούν σιωπηρά εναρμονισμένες πρακτικές τιμών. Επίσης, η Ενωση αναφερόμενη στις συνεχείς ανατιμήσεις υπογραμμίζει ότι από τις 25 του Φλεβάρη οι αυξήσεις ανέρχονται σε 40% κατά μέσο όρο, επιβαρύνοντας το δείκτη τιμών καταναλωτή πάνω από 0,1%. Την ίδια στιγμή, όμως, το υπουργείο επιμένει στην έκδοση παραπλανητικών τιμών λιανικής πώλησης των καυσίμων χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά ποσοστά κέρδους που επιβάλλουν οι εταιρίες.
Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν οι τιμές χονδρικής που επέβαλαν στα πρατήρια γι' αυτή τη βδομάδα οι εταιρίες. Συγκεκριμένα, ενώ το υπουργείο υπολογίζει την "ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης" της βενζίνης σούπερ στις 207,8 δρχ. το λίτρο, οι εταιρίες την πωλούν στους πρατηριούχους στις 214 - 221,9 δρχ. το λίτρο, δηλαδή, η χονδρική τιμή είναι υψηλότερη από την "ενδεικτική λιανική" του υπουργείου κατά 3% - 6,8%.
Την αμόλυβδη οι εταιρίες την πωλούν από 197,7 μέχρι 206,5 δρχ. το λίτρο, ακριβότερα από την "ενδεικτική λιανική" του υπουργείο που είναι 191,5 δρχ. από 3,2% μέχρι 7,8%.
Τέλος, με απόκλιση από 2,5% μέχρι 5,2% πωλούν και το πετρέλαιο θέρμανσης οι εταιρίες αυτή τη βδομάδα προς τα πρατήρια. Δηλαδή, ενώ το υπουργείο συνιστά να πωλείται στη λιανική στις 76,8 δρχ. το λίτρο, οι εταιρίες το προμηθεύουν στους βενζινοπώλες στις 78,7 - 80,8 δρχ. το λίτρο.
Περαιτέρω επιδείνωση εμφανίστηκε στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας κατά το 1998 σε σχέση με το προηγούμενο έτος 1997. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ) σχετικά με τις εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας κατά το περασμένο έτος, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το '98 άγγιξε τα 15,6 δισ. δολάρια και αυξήθηκε κατά 328,4 εκατ. δολάρια σε σχέση με το 1997. Η παραπάνω εξέλιξη, που έρχεται να προστεθεί στην πάγια κατάσταση που διαμορφώνεται χρόνο με το χρόνο, με τη συνεχή αύξηση της αξίας των εισαγόμενων προϊόντων που έρχονται στη χώρα μας σε βάρος της αξίας των εξαγωγών, καταδεικνύει για μια ακόμη φορά την παραγωγική αποσάθρωση που συντελείται στην ελληνική οικονομία λόγω των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της προκατόχου της.
Αναλυτικότερα, η εικόνα που εμφανίζεται από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για το δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 1998 είναι η εξής:
Επισημαίνεται πάντως ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο τις εμπορευματικές συναλλαγές, ενώ δε συμπεριλαμβάνονται σ' αυτές οι συναλλαγές υπηρεσιών και και οι μη καταχωρημένες συναλλαγές.
Με σχετική Ερώτηση στη Βουλή, βουλευτές του Κόμματος καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει εδώ την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και να καλύψει, με προσλήψεις, τις ελλείψεις προσωπικού
Και νέα παρέμβαση έκανε το ΚΚΕ, προκειμένου να σταματήσει εδώ η εγκληματική πολιτική εκποίησης του - κερδοφόρου και στρατηγικής σημασίας - ομίλου επιχειρήσεων ΕΛΠΕ ("Ελληνικά Πετρέλαια") και να καλυφθούν οι παρατηρούμενες ελλείψεις σε προσωπικό, ώστε να σταματήσουν τα 12ωρα απασχόλησης που κρύβουν πολλούς κινδύνους.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του ΚΚΕ - που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Γκατζής,Μήτσος Κωστόπουλος και Σταύρος Παναγιώτου και απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας - είναι το ακόλουθο:
"Ο όμιλος των επιχειρήσεων των ΕΛΠΕ ("Ελληνικά Πετρέλαια"), ένας από τους πλέον σημαντικούς για τη χώρα με μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων και αλματώδη αύξηση κερδών (40,2 δισ. το 1998 έναντι 15 δισ. το 1997), αποτελεί επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο - κλειδί στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα το 5ετές επενδυτικό πρόγραμμα - 250 δισ. - θα οδηγήσει τον όμιλο σε παραπέρα ανάπτυξη και παραγωγική δραστηριότητα.
Παρά την προδιαγεγραμμένη αναπτυξιακή πορεία της επιχείρησης, η κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα της, των ιδιωτικοποιήσεων, προχώρησε στη μετοχοποίηση του 23,5% του ομίλου, ενώ αν η βούληση εκφράζεται με τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, σκοπεύει να προχωρήσει στην παραπέρα μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση του ομίλου, με τις γνωστές καταστρεπτικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, την εθνική οικονομία και τον ίδιο τον όμιλο.
Και ενώ η αύξηση της παραγωγικότητας και των κερδών του ομίλου έχουν καλές προοπτικές, αυξάνουν παράλληλα και οι ελλείψεις σε προσωπικό. Την κάλυψη των κενών θέσεων με προσωπικό θεωρούν ως απαραίτητη οι εργαζόμενοι του ομίλου, ώστε να σταματήσει η εντατικοποίηση και τα μόνιμα 12ωρα εργασίας σε αρκετές βάρδιες, αλλά και ό,τι κινδύνους από αυτά συνεπάγεται". Στο διά ταύτα, με την Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό, απαντώντας στην εξής Ερώτηση: αν προτίθεται να πάρει για τον όμιλο ΕΛΠΕ μέτρα (και αν ναι, ποια θα είναι αυτά) "για τη διατήρηση του υπάρχοντος - έστω - ιδιοκτησιακού καθεστώτος και πώς σκοπεύει να καλύψει τις ελλείψεις σε προσωπικό".
ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας). -
Στα πλαίσια της πολιτικής τού "πωλείται Ελλάς" η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σέρνοντας το χορό των ιδιωτικοποιήσεων, προσφέρει και τις ιαματικές πηγές της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο, σε συνδυασμό και παράλληλα με τη συνέχιση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας του ΕΟΤ (ξενοδοχειακές μονάδες ΞΕΝΙΑ, υδροθεραπευτήρια κ. ά.), που κάλυπταν κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις χιλιάδων απόμαχων της δουλιάς, εργαζόμενων και χαμηλόμισθων.
Ηδη, οι τέσσερις πρώτες ιαματικές πηγές, αυτές της Φθιώτιδας, βγήκαν στο "σφυρί" και την προηγούμενη Δευτέρα χτυπήθηκαν από δύο κοινοπραξίες υπό τον Κ. Μήτση η μία και ξενοδόχων επιχειρηματιών της Υπάτης η δεύτερη. Οι δύο προσφορές, όμως, δεν ανοίχτηκαν, λόγω έλλειψης κάποιων δικαιολογητικών, που, ενδεχομένως, να οδηγήσει το ΔΣ του ΕΟΤ στην κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού, αλλά αυτό δεν αποθαρρύνει την κυβέρνηση, αφού "το μοναστήρι να 'ναι καλά...".
Να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό ζητείται η συνδυασμένη εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών Πλατύστομου (785 στρέμματα), Λουτρών Υπάτης, Θερμοπυλών (760 στρέμματα), Καλλιδρόμου, προκειμένου να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις τουριστικής υποδομής για τη διαφοροποίηση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και την ποιοτική αναβάθμισή του. Δηλαδή, με λίγα λόγια, εγκαταστάσεις που θα είναι προσιτές μόνο στην τουριστική "ελίτ" ή σε υψηλά εισοδήματα, αφού, εκτός των υδροθεραπευτηρίων, παραδίνονται προς 40ετή εκμετάλλευση τα τοπικά ξενοδοχεία, "Ξενία" και κάμπινγκ του ΕΟΤ και περιλαμβάνουν επενδύσεις για δημιουργία κέντρων ομορφιάς, ξενοδοχειακών μονάδων πολυτελείας κ. ά.