Το γεγονός ότι οι ΝΑΤΟικοί επιμένουν μονότονα, παρά τα πλήγματα στο γόητρό τους και στους τουλάχιστον δεδηλωμένους στόχους τους, αποκαλύπτει ταυτόχρονα πως υπάρχουν άλλες χειρότερες εξελίξεις σε εκκρεμότητα
Αποκαλυπτικό και γεμάτο ραγδαίες εξελίξεις ήταν το πρώτο 10ήμερο των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία. Μέσα σ' αυτά τα δέκα μερόνυχτα, έγινε κυρίως έκδηλη η μεγιστοποίηση ενός πολέμου, που δε θα μπορούσε ποτέ να συγκρατηθεί μέσα στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας (γεγονός που πιστοποιεί η αυξανόμενη κινητικότητα της Ρωσίας προς τις ζώνες πυρός, αλλά και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ!) και η επιτάχυνση των φάσεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, δεδομένων της εισόδου στη λεγόμενη τρίτη φάση, των διευρυμένων εξουσιών του Αμερικανού στρατηγού Γουέσλεϊ Κλαρκ και του "ανοιχτού" παράθυρου των ΝΑΤΟικών εκπροσώπων για υλοποίηση ακόμη και χερσαίας επέμβασης.
Εξάλλου, μέσα σ' αυτές τις πρώτες μέρες των ΝΑΤΟικών επιδρομών - που θα τραβήξουν πολύ σε διάρκεια, με επικίνδυνες συνέπειες όχι μόνον για τα Βαλκάνια! - αποδείχτηκαν τα ελάχιστα (σύμφωνα με τις δυτικές προσδοκίες... ) πλήγματα που προκάλεσε ο κατακλυσμός φονικών όπλων από αέρος και θαλάσσης κατά του Βελιγραδίου, αλλά και η προσχεδιασμένη διασπορά της φωτιάς του πολέμου μέσω "τυχαίων" βλημάτων ή και της "βόμβας" των χιλιάδων προσφύγων στις γείτονες χώρες, όπως και οι σκοτεινές προσπάθειες Βρετανών, Γερμανών ακόμη και Καναδών για απόσχιση και του Μαυροβουνίου από τη Γιουγκοσλαβία.
Ο Αμερικανός στρατηγός και διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Γουέσλεϊ Κλαρκ, φαίνεται πως είναι ένας από τους σημαντικούς ανθρώπους που κινούν τα νήματα αυτού του πολλαπλώς απειλητικού πολέμου μέσα και έξω από τα παρασκήνια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως παρά τις "γκρίνιες" ορισμένων Ευρωπαίων συμμάχων, ο στρατηγός Κλαρκ διαθέτει (με την εξουσιοδότηση του γγ του ΝΑΤΟ μετά από απόφαση του μόνιμου συμβουλίου πρεσβευτών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου!) διευρυμένες εξουσίες, έχοντας ήδη προειδοποιήσει, από τις αρχές της βδομάδας, πως το ΝΑΤΟ έχει μπει στο λεγόμενο τρίτο στάδιο της επέμβασής του στη Γιουγκοσλαβία. Πώς μεταφράζεται αυτό; Σε εκτεταμένους βομβαρδισμούς πυκνοκατοικημένων αστικών κέντρων σε νευραλγικά σημεία της Γιουγκοσλαβίας και δη του Βελιγραδίου, κάτι που υποτίθεται πως γίνεται "κυρίως" για τη συντριβή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς και "των δυνάμεων που τον υποστηρίζουν". Ομως, τα χειρότερα δε σταματούν εδώ!
Δε θα πρέπει, εξάλλου, να περάσει απαρατήρητη η προπαγανδιστική εκστρατεία των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ με κραυγαλέες περιπτώσεις τις ακόλουθες: Αφ' ενός, την πλύση εγκεφάλου της κοινής γνώμης (Οι πρόσφυγες δεν είναι αποτέλεσμα των φονικών ΝΑΤΟικών επιδρομών, αλλά των "εκκαθαριστικών σερβικών επιχειρήσεων"). Αφ' ετέρου, την επίκληση τάχα αξιόπιστων πηγών που "αποδείκνυαν" (κατά τους ΝΑΤΟικούς εκπροσώπους και τα στελέχη των αυτονομιστών του "KLA") τη δολοφονία στελεχών της κοσσοβάρικης αλβανικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα και ο Φεχμί Αγκάνι. Ωστόσο, οι μάσκες προπαγάνδας έπεσαν με τον πιο πικρό τρόπο όταν οι δύο έστειλαν εύγλωττα μηνύματα "πως είναι σώοι και αβλαβείς" με πρώτο τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα να δηλώνει κατά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, να συναντιέται με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς και να συμφωνούν στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο.
Τώρα, η λεγόμενη απευκταία τέταρτη φάση (και γι' αυτό δε θα πρέπει να υπάρχουν πολλές ψευδαισθήσεις), δηλαδή εκείνη της χερσαίας επέμβασης, δε φαίνεται να είναι ούτε τόσο απίθανη, ούτε τόσο μακρινή. Ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος Τζέιμι Σι, απαντώντας σιβυλλικά σε δημοσιογραφική ερώτηση για τη λεγόμενη τέταρτη φάση, σημείωσε "πως για την ώρα δε συζητείται". Δήλωση που "ανοίγει" το παράθυρο "αργότερα" σε ένα βασικό μέρος του "μεγαλύτερου" σχεδίου, κάτι που προλειαίνεται από μία ανάλογη δήλωση του στρατηγού Κλαρκ (μελετώνται όλα τα "ενδεχόμενα"), αλλά και τις αυξανόμενες φωνές Αμερικανών διοικητών, Γερμανών και Βρετανών στρατιωτικών αξιωματούχων περί υλοποίησης του σχεδίου της χερσαίας επέμβασης (σε λίγους ή αρκετούς μήνες)...
Ουσιαστικά, όμως, οι βόμβες, δεν έχουν μοναδικό στόχο τη Γιουγκοσλαβία και φυσικά ούτε τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Εχουν στόχο να καταφέρουν θανατηφόρο πλήγμα στο Διεθνές Δίκαιο, στους παγκόσμιους οργανισμούς και την εξουδετέρωση οποιουδήποτε αντίπαλου δέους ή άλλης δύναμης... Γι' αυτό και κατά μερικούς τολμηρούς αναλυτές, η σημερινή επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία δεν είναι η "θαρραλέα προσπάθεια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης ανθρωπιστικής καταστροφής που συντελείται στο Κόσσοβο από τις σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις" (όπως αρέσκεται εκ του πονηρού να υποστηρίζει ο Πρόεδρος Κλίντον και ο γγ του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ). Είναι η καταστολή οποιασδήποτε διεθνούς ή μεμονωμένης αντίστασης (με πρώτη τη Ρωσία... και έπονται άλλοι...) απέναντι σε μία κυβέρνηση (αυτή των ΗΠΑ) που έχει αυτοαναγορευτεί όχι σε υπερδύναμη (γιατί τέτοια είναι...), αλλά σε παγκόσμιο πρόεδρο, εισαγγελέα, χωροφύλακα και εκτελεστή! Απ' αυτή την άποψη, διαφαίνεται, πλέον, πως η κρίσιμη αναμέτρηση σχετικά με το ποιος θα έχει τη μέγιστη μερίδα σχεδιασμού και "κατεύθυνσης" του μέλλοντος, έχει αρχίσει, όχι σε θεωρητικό αλλά σε - μάλλον λίαν! - ρεαλιστικό επίπεδο...
Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ
Εως την Παρασκευή (2/4), σύμφωνα με το "CDI Military Spending Clock", οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ξοδέψει 63 δισ. 831 εκατ. δολάρια για στρατιωτικούς σκοπούς - μόνο για το 1999. Στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις αναλυτών, το κόστος των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ "έχει ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια δολάρια". Πλην όμως, ο αριθμός αυτός μοιάζει ιδιαιτέρως "μετριοπαθής": Το κόστος μόνο του F - 117A Nighthawk που κατέπεσε την περασμένη βδομάδα είναι 2,2 δισ. δολάρια, χωρίς τον οπλισμό του.
Είναι ενδιαφέρον να δει κάποιος τι είδους εξοπλισμός έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή και χρησιμοποιείται στη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με το CNN, το περιοδικό "Janes" και στοιχεία που έγιναν γνωστά από το NATO και την CIA, αυτά είναι σε αδρές γραμμές τα εξής: Το Βέλγιο έχει διαθέσει 10 μαχητικά F - 16, η Βρετανία 3 αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης 3 "E3 Sentries", 3 αεροπλάνα - τάνκερ "Tristar", 12 μαχητικά "Harrier GR7", 4 βομβαρδιστικά "Tornado GR1", 1 υποβρύχιο με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων "Τόμαχοκ", 1 φρεγάτα, την "HMS Iron Duke". Η Τσεχία έχει διαθέσει νοσοκομειακή υποδομή. Η Δανία 4 F - 16, η Γαλλία 40 αεροσκάφη, μεταξύ αυτών 19 "Μirage" (2000C και 2000D), 2 "Jaguar", 2 μεταγωγικά C - 135 - FR, 1 E3F (ιπτάμενο ραντάρ), 2 ελικόπτερα "Puma" και 14 μαχητικά "Super - Etandard" μαζί με το αεροπλανοφόρο "Foch" και 1 πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, το "Amethyste". Ακόμη, 1 φρεγάτα, την "Cassard", με αντιαεροπορικό ρόλο, και 2.400 άνδρες που συμμετέχουν στην αποστολή του NATO στην ΠΓΔΜ.
Η Γερμανία έχει διαθέσει 4 μαχητικά "Tornado" με εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, 3.000 στρατιωτικούς στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ. Η Ουγγαρία έχει διαθέσει τον εναέριο χώρο της. Η Ισλανδία και η Πολωνία δε συμμετέχουν. Η Ιταλία έχει διαθέσει 42 μαχητικά αεροσκάφη και 11 αεροπορικές βάσεις.
Η Ολλανδία έχει ένα πολεμικό σκάφος στη Μεσόγειο, 16 μαχητικά αεροσκάφη F-16s και δύο DC - 10 για ανεφοδιασμό. Η Νορβηγία έχει διαθέσει 6 F-16 και 180 στρατιώτες.
Η Πορτογαλία έχει διαθέσει 3 F-16, και ένα μεταγωγικό C - 130 "Hercules". H Ισπανία διέθεσε 4 F-18 και ένα μεταγωγικό "Hercules". Η Τουρκία έχει διαθέσει 11 F-16.
Οι ΗΠΑ, τέλος, έχουν διαθέσει τη σπουδαιότερη δύναμη. 230 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τρία από τα πιο "βαριά" βομβαρδιστικά τους, τα Β - 1b, που κοστίζουν 4 δισ. δολάρια το ένα (χωρίς τον οπλισμό τους...), τα "αόρατα" F-117A, αρκετά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52, B-2, τα μαχητικά που χαρακτηρίζονται "ιπτάμενο πυροβολικό" A-10, τέσσερα πολεμικά πλοία με "Τόμαχοκ" και 2 επιθετικά υποβρύχια με δυνατότητες εκτόξευσης "Τόμαχοκ".
Δοθείσης της συγκέντρωσης αυτής της απίστευτης δύναμης πυρός, τη διατήρησή της σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, τις αποστολές που εκτελεί και τη συχνότητα που τις εκτελεί, καθίσταται σαφές ότι μια ρεαλιστική αποτίμηση του ποιο είναι το κόστος της ΝΑΤΟικής επιδρομής είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο...
Ο ρόλος των αυτονομιστών του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου" εν σχέσει με την εξέλιξη των σημερινών ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστικός. Οι αντάρτες του "KLA" δεν ήταν μόνον αυτοί που κάλεσαν το ΝΑΤΟ να επέμβει για να διασφαλίσει την "αυτονομία" και εν συνεχεία την ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου (πράγμα που το έκαναν στο παρελθόν και άλλες παρατάξεις των Κοσσοβάρων). Ηταν αυτοί που επέτρεψαν - μετά από ένα "μοιραίο" ξεκαθάρισμα λογαριασμών εξουσίας και στόχων ανάμεσα σε παλιότερα στελέχη του - να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς (με πρώτη την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ) και να βάλουν την υπογραφή τους στην εν πολλοίς "στημένη" συμφωνία του Ραμπουγέ.
Ομως, η δράση τους δε σταματά εδώ. Ούτε στη διασπορά ειδήσεων σε πρόθυμα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι ο μέγιστος όγκος των Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων είναι θύματα του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με πρόσφατο τηλεγράφημα του ΑΣΟΣΙΕΪΤΕΝΤ ΠΡΕΣ από τα Τίρανα, άνδρες των αυτονομιστών ανταρτών έχουν κατακλύσει τις μεθοριακές περιοχές της Αλβανίας στα σύνορα με την Αλβανία και προχωρούν σε διαχωρισμό των προσφύγων στην κατηγορία των γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων (που μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίσουν το οδυνηρό ταξίδι της προσφυγιάς) και στους νέους άνδρες που θα πρέπει να συμπαραταχτούν στο πλευρό τους ακόμη και με το ζόρι!
"Εάν οι άνδρες αρνηθούν να ενωθούν στον "KLA", τότε η γενική διοίκηση των ανταρτών προειδοποιεί ότι η στρατιωτική αστυνομία της οργάνωσης θα δράσει ακόμη και εκτός του Κοσσυφοπεδίου" αναφέρεται σε ανακοίνωση των ανταρτών που μεταδόθηκε από την αλβανική τηλεόραση. Το χειρότερο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης προειδοποιεί: "Οσοι από τους Κοσσοβάρους αρνηθούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα δεχτούν τα αντίποινά μας παντού και δε θα μπορέσουν να βρουν πουθενά άσυλο σ' όλη την Αλβανία".
Οπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του ίδιου πρακτορείου, (στο οποίο αναφέρονται επώνυμες μαρτυρίες Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων) όλοι οι Κοσσοβάροι ηλικίας, από 18 έως 50 ετών, "θα πρέπει να ανακοινώσουν την απόφασή τους στον τοπικό διοικητή μέσα σε διάστημα ενός μήνα... "Εάν αρνηθούν θα πρέπει να τους πάρουμε με τη βία"!
Δ. ΟΡΦ.
Κονβόι από αμερικανικά τεθωρακισμένα στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία στην ΠΓΔΜ