ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ" ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Ελάχιστες μέχρι ανύπαρκτες είναι οι "ελπίδες" για το αν η Εξεταστική Επιτροπή, που συστάθηκε για την υπόθεση Οτσαλάν και ξεκινά τις επόμενες μέρες τη λειτουργία της, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο παλλαϊκό αίτημα να χυθεί "άπλετο φως" για την παράδοση του Κούρδου ηγέτη στα χέρια των διωκτών του και ακόμα να φανούν οι αιτίες και οι πρωταίτιοι που οδήγησαν σε αυτή την απάνθρωπη και αποκρουστική εξέλιξη.

Η κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει να οριοθετήσει αυστηρά το πλαίσιο των ερευνών που πρέπει να γίνουν και κυρίως την κατεύθυνσή τους, δυναμιτίζοντας έτσι εκ των προτέρων τις όποιες προσδοκίες για τα "αποτελέσματα" της Επιτροπής. Μόνο όσοι εθελοτυφλούν δε βλέπουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το "πόρισμα" της Επιτροπής αφ' ενός για να δικαιώσει "επίσημα" τους ισχυρισμούς της περί "υπερπατριωτών που εγκλημάτησαν σε βάρος της χώρας", προσπαθώντας έτσι να μεταθέσει από πάνω της τις εγκληματικές ευθύνες της και από την άλλη να "εξαγνίσει" και "νομιμοποιήσει" την πολιτική της υποτέλειας και της υποταγής στη νέα τάξη και τους αφέντες της.

Γιατί η πραγματική εγκληματική ευθύνη για την οποία εγκαλεί ο λαός την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι δεν έδωσε πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν, ότι αντιμετωπίζει τον κουρδικό λαό σαν τρομοκράτη, ότι μπλέχτηκε στα πλοκάμια των Μυστικών Υπηρεσιών, ακριβώς γιατί η πολιτική της είναι πολιτική εξάρτησης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, είναι πολιτική υποχωρήσεων στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

***

Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση Σημίτη δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί αντικείμενο της Επιτροπής να αποτελέσουν, σχεδόν αποκλειστικά, οι "παρανομίες" που διαπράχθηκαν για την είσοδο του Οτσαλάν στη χώρα και οι ποινικές ευθύνες των "ιδιωτών", αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο την πολιτική της, αλλά και τον πρωθυπουργό, που είναι ο αρχιτέκτονας και πρωταγωνιστής της. Δεν έχει κρύψει ότι θέλει η Εξεταστική Επιτροπή να αποτελέσει ένα "πλυντήριο" για το ξέπλυμα των εγκληματικών ευθυνών και της πολιτικής της. Ενα τέτοιο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής όχι μόνο θα προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στην αλήθεια, αλλά θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για να παρουσιαστεί "άσπιλη και αμόλυντη" στην "κοινή γνώμη", ακριβώς όπως το επιδιώκει. Αν επιμείνει όμως σε αυτή την κατεύθυνση αυτό που θα καταφέρει είναι να μετατραπεί το πόρισμα της Εξεταστικής σε μπούμερανγκ, γιατί και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας με οργή και αγανάκτηση θα διαπιστώσει ότι άλλη μια φορά "τα κουκούλωσαν για να μη βρωμάνε".

***

Η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Οτσαλάν έχει νόημα μόνο αν απαντήσει στα πελώρια και αμείλικτα ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από το πραγματικό και πέραν κάθε αμφισβήτησης γεγονός της παράδοσης του Κούρδου ηγέτη από "ελληνικά χέρια" στο καθεστώς της Αγκυρας. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί για παράδειγμα να μην απαντηθεί το ερώτημα ποιο ρόλο έπαιξε η βούληση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον Κ. Σημίτη, να χαρακτηρίσει τον αγώνα του κουρδικού λαού "αποσχιστικό κίνημα" και "τρομοκρατικές" τις μορφές που επιλέγουν για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους.

Σοβαρά και υπεύθυνα είναι τα συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία ήδη έχει θέσει το ΚΚΕ στη Βουλή. Οπως: Ποια ήταν η στάση που κράτησε η κυβέρνηση της χώρας τότε που ο Οτσαλάν περιπλανιόταν από χώρα σε χώρα; Γιατί επιλέχθηκε η Κένυα για να σταλεί ο Οτσαλάν; Ποιες ενέργειες έγιναν και ποιο ήταν το αποτέλεσμά τους για να βρεθεί η χώρα που θα έδινε τελικά άσυλο; Ηταν σε γνώση του Οτσαλάν ο όλος σχεδιασμός και οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης ή τον παραπλάνησαν με ψευδείς υποσχέσεις, όπως προκύπτει και από την κατάθεση Καλεντερίδη; Υπήρχε απόφαση και δόθηκε η εντολή να πετάξουν έξω τον Οτσαλάν από την πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι; Το υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον πρέσβη και τον Οτσαλάν ότι οι εγγυήσεις των Κενυατών ήταν ασφαλείς; Δόθηκε η εντολή για εγκατάλειψη των συνεργατών του Οτσαλάν στο αεροδρόμιο; Γιατί επιλέχθηκε η μυστικότητα σε όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης και όχι η δημοσιότητα;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ουσιαστικά και πραγματικά ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν καθαρές απαντήσεις και όχι οι ευθύνες των "Ναξάκηδων και Μπαντουβάδων", που στο κάτω κάτω της γραφής δεν είναι παρά αναπόσπαστο τμήμα της κυρίαρχης πολιτικής.

***

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο λαός έχει ήδη βγάλει το δικό του πόρισμα, κατά τρόπο τελεσίδικο και αμετάκλητο και το έχει ήδη διατυπώσει και διαδηλώσει με πολλούς τρόπους. Αλλωστε έχει τεράστια εμπειρία πλέον αποκτήσει από τις διάφορες εξεταστικές επιτροπές, που κατά διαστήματα έχουν συσταθεί. Η ουσία είναι σχεδόν πάντα η πλήρης ουσιαστικά συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών, των αιτιών που οδηγούν σε τέτοιες καταστάσεις, των πραγματικών ευθυνών των κυβερνώντων. Αυτή τη φορά το σίγουρο είναι ότι σε τέτοια περίπτωση το μόνο που θα έχουν καταφέρει θα είναι να δυναμώσει η λαϊκή κατακραυγή και να επιβεβαιώσει το μέγεθος της ξεφτίλας τους, την ανυπόληπτη και ραγιάδικη πολιτική τους απέναντι στη νέα τάξη, στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο λαός έχει ήδη βγάλει το δικό του πόρισμα, κατά τρόπο τελεσίδικο και αμετάκλητο και το έχει ήδη διατυπώσει και διαδηλώσει με πολλούς τρόπους. Αλλωστε έχει τεράστια εμπειρία πλέον αποκτήσει από τις διάφορες εξεταστικές επιτροπές, που κατά διαστήματα έχουν συσταθεί. Η ουσία είναι σχεδόν πάντα η προσπάθεια για πλήρη συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών, των αιτιών που οδηγούν σε τέτοιες καταστάσεις, των πραγματικών ευθυνών των κυβερνώντων


ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΧΟΥΡΔΑΚΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΣΑΕΑ
Ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης

- Γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ);

- Η αιτία του προβλήματος είναι γνωστή. Στον προϋπολογισμό του 1999 δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη πίστωση για τα επιδόματα των αναπήρων και των ΑμΕΑ. Η μόνη αναφορά που υπάρχει είναι ότι "τα επιδόματα των ΑμΕΑ θα πληρώνονται από τις νομαρχίες". Η πίστωση για τα επιδόματα του 1998 ήταν 58 δισ. δραχμές. Η πίστωση για το 1999 για τις νομαρχίες, για όλα τα έξοδά τους και για τα επιδόματα, είναι 90 δισ. δραχμές. Δηλαδή 19 δισ. λιγότερα ακόμη και από αυτά που υποχρεώνει ο νόμος για την οικονομική επιχορήγηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Με αυτά πρέπει να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση και υποχρέωση για τα επιδόματα των ΑμΕΑ. Είναι ένα τέχνασμα της κυβέρνησης για τη μείωση ουσιαστικά των επιδομάτων και να μεταφέρει την αντιπαράθεση των ΑμΕΑ με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Τα πρώτα επιδόματα που κόβονται είναι των εκτάκτων καταστάσεων και ειδικών κοινωνικών προβλημάτων.

- Τι σηματοδοτεί η αύξηση 8% στα επιδόματα των ΑμΕΑ;

- Πρόκειται για αύξηση - κοροϊδία. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε την πρακτική της κυβέρνησης των τελευταίων χρόνων να ανακοινώνει πολλές φορές μέσα στο χρόνο τις αυξήσεις των ΑμΕΑ, δημιουργώντας την πεποίθηση ότι ενδιαφέρεται και τελικά να καταβάλλονται τον επόμενο χρόνο όπως έγινε και με την αύξηση του '98 και '97, που δόθηκε μετά από 15 μήνες. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις για το '98 δεν την έχουν πάρει ακόμη.

Η κυβέρνηση δεν κάνει καμιά κουβέντα για την επέκταση των επιδομάτων σε ορισμένες κατηγορίες ατόμων, όπως νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση, κωφοί 18-65 ετών, ημιπληγικοί ή γέροντες με γεροντική άνοια.

Είναι τρομακτικό ότι ηλικιωμένοι των δύο τελευταίων κατηγοριών, που κύρια πλήττονται από τα παραπάνω προβλήματα, βρίσκονται ουσιαστικά στο έλεος της τύχης τους και οι οικογένειές τους που αναλαμβάνουν την ευθύνη της περίθαλψής τους κυριολεκτικά διαλύονται και εξουθενώνονται. Και έρχεται ύστερα ο κ. Σημίτης να μιλάει για προγράμματα βοήθειας στο σπίτι, να μετατρέπει τα σπίτια των ηλικιωμένων σε πασαρέλα για την προβολή του, αδιαφορώντας για την τραγωδία που βιώνουν οι οικογένειες αυτών των κατηγοριών.

Ακόμα υπάρχουν και κατηγορίες βαριά αναπήρων, που το ύψος των επιδομάτων είναι απαράδεκτα χαμηλό όπως με νοητική στέρηση, πολλαπλά ανάπηροι κτλ. - Ποια είναι η στάση η ηγεσία Εθνικής Συνομοσπονδίας των ΑμΕΑ (ΕΣΑΕΑ);

- Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι η ΕΣΑΕΑ έχει μετατραπεί σε ένα μηχανισμό με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί τη χειραγώγηση των αναπήρων και τη συγκάλυψη των προβλημάτων, των αιτιών και των υπευθύνων. Ετσι και σ' αυτό το ζήτημα "κάτι" ψελλίζει για τα μάτια του κόσμου, αλλά ουσιαστικά σφυρίζει αδιάφορα.

Το λόγο έχουν οι ίδιοι οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, που πρέπει να βαδίσουν το δρόμο της αγωνιστικής συσπείρωσης από τα κάτω και της συμπόρευσης με το γενικότερο λαϊκό και εργατικό κίνημα, τους μόνους φυσικούς συμμάχους ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των πάντων, των ιδιωτικοποιήσεων, του χτυπήματος κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα των δεικτών της ΟΝΕ και των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Ρ. ΜΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ