ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Εκκληση βοήθειας

Καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για τα "παιδιά του δρόμου"

"Αγαπητοί φίλοι,

Μέλη της ελληνικής κοινωνίας, που ήδη είναι και δική μας, όλων των Νικαραγουανών που ζουν τώρα στη χώρα σας,

Οπως ξέρετε, τη χώρα μας, όπως και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, έπληξε ένας καταστροφικός κυκλώνας, που άφησε πίσω του πάνω από 8.000 νεκρούς, 100.000 αστέγους, ενώ πάνω από 800.000 άνθρωποι έχασαν και τη μικρή περιουσία που είχαν καταφέρει να αποκτήσουν.

Η κατάσταση αυτή έκανε ακόμα πιο αφόρητη τη ζωή στη Νικαράγουα, μια από τις πιο ταλαιπωρημένες και υπανάπτυκτες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Από την περιορισμένη βοήθεια που έστειλαν μία σειρά διεθνείς οργανισμοί, πολύ λίγα έφτασαν στους απλούς ανθρώπους, που εξακολουθούν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Μ' άλλα λόγια, επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία που είχε γίνει και με το σεισμό του 1972 στη διάρκεια της δικτατορίας του Σομόζα.

Ιδιαίτερα πλήττονται τα παιδιά απ' όλη την κατάσταση. Ο αναλφαβητισμός και η βρεφική και παιδική θνησιμότητα, που είχαν πέσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα τη δεκαετία του 1980 με τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Σαντινίστας, το μοναδικό "φωτεινό διάλειμμα" που γνώρισε η χώρα μας, έχουν ανέβει και πάλι πολύ ψηλά, ενώ ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός παιδιών που ζουν στους δρόμους και ορισμένα απ' αυτά "δουλεύουν" πουλώντας μαντίλια, σπίρτα, εφημερίδες κλπ, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, βιασμών, καταστολής.

Δεν έχουμε ξεχάσει τη μεγάλη αλληλεγγύη που μας πρόσφερε ο ελληνικός λαός, κύρια οι Ελληνες εργαζόμενοι, όταν αντιμετωπίζαμε τον αποκλεισμό,τις απειλές και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μόνο και μόνο επειδή είχαμε επιλέξει ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, μετά την επικράτηση της επανάστασης των Σαντινίστας.

Σήμερα έχουμε για μίαν ακόμα φορά την ανάγκη σας, για ν' αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που άφησε ο κυκλώνας, κυρίως στα παιδιά. Γι' αυτό μια ομάδα Νικαραγουανών που ζούμε στην Ελλάδα, μαζί με την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) ξεκινήσαμε μια καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων, που θα παραδώσουμε απευθείας σε οργάνωση με την οποία συνεργάζεται η ΕΕΔΔΑ σε προγράμματα που αφορούν στα παιδιά του δρόμου.

Ο αριθμός λογαριασμού είναι: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, 116/296008-72

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία θέλετε.

Φιλικά,

Αλντο Μπερμούδες, 9738.881"

ΗΠΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Νέα αθώωση για την τραγωδία του τελεφερίκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ακόμα ένα χαστούκι για τους Ιταλούς και κυρίως για αυτούς που έχασαν ανθρώπους αγαπημένους όταν η "γκαγκστερική πτήση" του αμερικανικού ελικοπτέρου από τη βάση του Αβιάνο έκοψε τα καλώδια του τελεφερίκ στις ιταλικές Αλπεις συμπαρασύροντας στο θάνατο 20 ανθρώπους το Φλεβάρη του περασμένου χρόνου. Η αθώωση του κυβερνήτη του αεροσκάφους στις 4 του Μάρτη προκάλεσε τη μήνιν των Ιταλών και όλου του πολιτικού κόσμου της γείτονος, που απειλούν μάλιστα για την αλλαγή αυτή του καθεστώτος και το κλείσιμο των βάσεων. Χθες η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση απέσυρε την κατηγορία περί ανθρωποκτονίας εξ αμελείας που εκκρεμούσε ενώπιον του στρατοδικείου εναντίον και του συγκυβερνήτη του αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους, του σμηναγού Τζόζεφ Σβάιτσερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παραμένει πάντως η κατηγορία της παρακώλυσης δικαιοσύνης και συγκεκριμένα ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, σμηναγός Ρίτσαρντ Ασμπι απέκρυψαν βιντεοταινία σχετική με τη μοιραία αποστολή. Η αντίδραση πιθανά αναμένεται...

ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εγκαίνια του νέου περιφερειακού ενεργειακού συστήματος

ΤΑΜΠΑ.-

Με μια λιτή τελετή ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα εγκαινίασαν, χτες, τον κεντρικό σταθμό ενός περιφερειακού ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο φιλοδοξεί να επεκταθεί στη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία και στοχεύει να μειώσει το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις συμμετέχουσες χώρες και να αυξήσει τα ενεργειακά τους αποθέματα.

Η τελετή έγινε στην πόλη Τάμπα, όπου έχει κατασκευαστεί ο κεντρικός σταθμός του συστήματος, ο οποίος στοίχισε 229 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 80 εκατομμύρια κατέβαλε η Ιορδανία και τα υπόλοιπα η Αίγυπτος. Οι δύο χώρες συνδέθηκαν, μεταξύ τους, με τέσσερα καλώδια μήκους 13,3 χιλιομέτρων, τα οποία τοποθετήθηκαν στο βυθό του κόλπου της Ακαμπα, που χωρίζει την Αίγυπτο από την Ιορδανία.

Στο περιθώριο της χτεσινής τελετής, οι Μουμπάρακ και Αμπντάλα συζήτησαν και τις τελευταίες εξελίξεις στην "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, το Σάββατο, θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του Αμπντούλ Ιλάχ Κχατίμπ και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση ενόψει της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μάρτη.

ΟΗΕ
"Πρωτόκολλο" για τα δικαιώματα των γυναικών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ενα "προαιρετικό πρωτόκολλο" στη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διάκρισης κατά των Γυναικών αποφάσισαν να υιοθετήσουν τα Ηνωμένα Εθνη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για πρώτη φορά στις γυναίκες να προσφεύγουν κατ' ευθείαν στον ΟΗΕ και να καταθέτουν μηνύσεις αν έχουν πέσει θύματα διακρίσεων, σεξουαλικής κακοποίησης και άλλων παραβιάσεων της διεθνούς συνθήκης του 1981. Η Σύμβαση, που είχε ψηφιστεί νωρίτερα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1979 και τέθηκε σε ισχύ από το Σεπτέμβρη του 1981, επικυρώθηκε από 163 χώρες, όχι όμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες χώρες του Κόλπου.

Η συνθήκη απαγορεύει όλες τις μορφές νομικής διάκρισης κατά των γυναικών, ζητά ίση πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες στην πολιτική και δημόσια ζωή, αλλά αντίθετα με άλλες συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι γυναίκες ή οι εκπρόσωποί τους δεν επιτρέπεται να υποβάλουν ατομικές μηνύσεις κατά των κυβερνήσεων που παραβίασαν τη σύμβαση. Συνεπώς στην περίπτωση που το "προαιρετικό πρωτόκολλο" ψηφιστεί, θα επιτρέψει στις γυναίκες να προσπεράσουν τις κυβερνήσεις των χωρών τους και η επιτροπή να εξετάσει την υπόθεσή τους. Η Γενική Συνέλευση αναμένεται να ψηφίσει το μέτρο αυτή την άνοιξη, αφού 10 χώρες θα προχωρήσουν στην ψήφιση του μέτρου, πριν αυτό γίνει διεθνής νόμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ