ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναζητήσεις και απογοητεύσεις

Μια ταινία, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, μια ταινία φαινομενικά απλή και ...δίκαιη, που, αντίθετα, ο υποψιασμένος θεατής θα διαπιστώσει ότι δεν είναι καθόλου απλή και καθόλου δίκαιη, είναι αυτή, που θα προβάλει ο ΣΚΑΪ στις 21.30. Πρόκειται για την ταινία του Αρν Γκλίμστερ "Αναζητώντας τη δικαιοσύνη", με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Σον Κόνερι. Ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα θρίλερ, που ξεκινά σαν μια αστυνομική περιπέτεια με... αντιρατσιστικά στοιχεία, η ταινία καταλήγει σε μια ιστορία με "ίσες δόσεις". Τόσα συν έχει ο λευκός, τόσα συν έχει ο μαύρος και το αντίθετο. Αποτέλεσμα, κατόπιν αλχημείας, είναι να έχει πολλά περισσότερα μείον ο μαύρος Ολι, όμως η μεγάλη και "δίκαιη" Αμερική να ζει αδελφωμένη με όλες τις αποχρώσεις... Ενας καθηγητής της Νομικής, υπέρμαχος της κατάργησης της θανατικής καταδίκης, προσπαθεί να αθωώσει ένα μαύρο που καταδικάστηκε σε θάνατο για το φόνο ενός λευκού κοριτσιού. Ομως, ο καθηγητής θα διαπιστώσει ότι τα φαινόμενα εξαπατούν. Το ίδιο και ο θεατής... Δυστυχώς.

Από το SEVEN X στις 21.00 "Η πρώτη απογοήτευση" του Κάρολ Ριντ.

Μια εξαιρετική ταινία, η οποία αφηγείται με μεγάλη τρυφερότητα τη φιλία, που αναπτύσσεται ανάμεσα σ' ένα μπάτλερ και στο γιο ενός πρεσβευτή, που ζει ουσιαστικά μόνος του μέσα στην τεράστια πρεσβευτική κατοικία. Ο μπάτλερ, που λυπάται το παιδί που το βασανίζει η μοναξιά, του διηγείται καταπληκτικές, συναρπαστικές ιστορίες, που έχουν εκείνον ως κεντρικό ήρωα. Και το μοναχικό αγόρι, που κρέμεται από τα χείλη του και θεωρεί τον μεσήλικα ως ίνδαλμά του, θα πέσει από τα σύννεφα και θα νιώσει την πρώτη απογοήτευση, όταν ανακαλύψει ότι ο ήρωάς του δεν έχει ζήσει, δεν έχει τολμήσει τίποτε στη ζωή του, ούτε καν διαζύγιο δεν κατάφερε να ζητήσει από την κακιά και ζηλότυπη γυναίκα του, για να παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπά. Με τους Ραλφ Ρίτσαρτσον, Μισέλ Μοργκάν, Τζακ Χόκινς και Μπόμπι Χένρι.

Από την ΕΤ-3 στη 01.00 "Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων" του Ντάνι Μπόιλ. Τρεις διαφορετικοί σε χαρακτήρα συγκάτοικοι, με έντονα "σκωπτική"διάθεση, αναζητούν τον τέταρτο άνθρωπο, που θα μοιραστεί το μεγάλο, άνετο και πολυδάπανο σπίτι τους. Δέχονται σε "ακρόαση" πολλούς ενδιαφερόμενους, αλλά τους απορρίπτουν. Τελικά, καταλήγουν σ' ένα μοναχικό και σιωπηλό άνδρα.

Η Τέχνη στο "Εναλλάξ"

Η Τέχνη παίζει κυρίαρχο ρόλο στο σημερινό τηλεοπτικό περιοδικό του"902 TV" "Εναλλάξ".Ας πάρουμε, όμως τις σελίδες από την αρχή. Η ύλη του διαμορφώνεται έτσι. Θα παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου "Το νησί των μεταναστών" σε σκηνοθεσία Π. Σεβαστίκογλου. Αμέσως μετά η γλύπτρια Πάολα Λάκκα θα μας παρουσιάσει το έργο της: "Γλυπτά και καθημερινή χρήση".Θα ακούσουμε την Εύα Τεντόρα να παίζει πιάνο, ενώ η Εριέττα Βαρδώνη θα μας ξεναγήσει στον κόσμο των Εικαστικών. Θα ακούσουμε τον Γεώργιο Σάββα να μας εξηγεί τι είναι ακριβώς ο βιολογικός καθαρισμός και ποια είναι η σημασία του. Επίσης, θα δούμε παραδοσιακά υφαντά, θα απολαύσουμε τους ρυθμούς της Τζαζ από το συγκρότημα "Μον Πιγκάλ", ενώ στην επόμενη σελίδα η Βικτώρια Κονταρίνημιλά για τη γλυπτική. Οπως πάντα, οι φοιτητές έχουν το λόγο. Από το τμήμα των Διεθνών Σχέσεων της ΑΣΟΕΕ οι σπουδαστές μιλούν για το αντικείμενο των σπουδών τους.

Ο Σον Κόνερι στην ταινία του Αρν Γκλίμστερ "Αναζητώντας τη δικαιοσύνη"

Ο Σον Κόνερι στην ταινία του Αρν Γκλίμστερ "Αναζητώντας τη δικαιοσύνη". (ΣΚΑΪ 21.30)

Εικόνες... ντοκιμαντέρ

Ενα κατ' εξοχήν κινηματογραφικό είδος, το ντοκιμαντέρ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού χτες στη Θεσσαλονίκη, άνοιξε τις πύλες του το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, με τίτλο "Εικόνες του 21ου αιώνα". Συνδιοργανωτές του φεστιβάλ, που θα διαρκέσει εφτά ημέρες, είναι το υπουργείο Πολιτισμού, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η ΝΕΤ. Μιλώντας χτες βράδυ στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου, τόνισε ότι η ΕΡΤ με απόλυτο σεβασμό στο ξεχωριστό αυτό είδος τηλεοπτικής γραφής και με απόλυτο σεβασμό στους δημιουργούς, θα συνεχίσει να φιλοξενεί στο πρόγραμμά της, πολλά και ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ. Αναφέρθηκε στις δυο όψεις της τηλεόρασης, υπογραμμίζοντας ότι εκτός από το "μαύρο" και το αρνητικό της πρόσωπο, διαθέτει και μια θετική πλευρά, στην οποία προσπαθεί να πορευτεί η ΕΡΤ. Η συμμετοχή της ΕΡΤ στη διοργάνωση του διεθνούς Φεστιβάλ, όπως είπε ο Π. Παναγιώτου, δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι τέτοιες δραστηριότητες, συνάδουν με το νομικό πλαίσιο που διέπει την ΕΡΤ, αλλά έχουν σχέση και με τη συνεχή προσπάθεια της κρατικής τηλεόρασης, να αναδεικνύει τη θετική και δημιουργική πλευρά της τηλεόρασης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ