ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
"ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ" ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ

Τι είναι εκείνο που ενώνει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την ηγετική του ομάδα, όπως κι αν αυτή εκφράζεται και συσπειρώνεται μέσα από τις πολυποίκιλες εσωκομματικές της εκφάνσεις; O ενοποιητικός ιστός δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη νομή της εξουσίας. Τι είναι, επομένως, εκείνο που θα μπορούσε να χωρίσει το ΠΑΣΟΚ, τι είναι εκείνο που προκαλεί τεταμένες σχέσεις μεταξύ των πρωτοκλασάτων του κυβερνώντος κόμματος και μεταξύ των ομάδων τους; Μα, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τον κίνδυνο και την αγωνία για την απώλεια της "κουτάλας", ή, για να το πούμε όπως θα το καταλάβουν καλύτερα οι φίλοι μας της ΟΝΕ και συνταυτιζόμενοι με το γενικότερο ...ευρωπαϊκό πνεύμα της εποχής, το ζήτημα είναι να μη χαθεί "la tarte du pouvoir". O κίνδυνος για την απώλεια "της πίτας της εξουσίας", κύριοι! Αυτό είναι το μέγα πρόβλημα σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι που γεννά όλες τις υπόλοιπες παρενέργειες στο εσωτερικό του.

***

Ενόψει, λοιπόν, του 5ου Συνεδρίου του κόμματος που ξεκινά την Πέμπτη, αν κάποιος θα ήθελε να δώσει ένα περίγραμμα της κατάστασης στο ΠΑΣΟΚ, θα εστίαζε στα εξής: Από τη μια "πλευρά", βρίσκονται ο κ. Σημίτης και η ελεγχόμενη από αυτόν πλειοψηφία. Πρόκειται για τους κατόχους των νημάτων διαχείρισης της εξουσίας. Είναι, με άλλα λόγια, "οι έχοντες και οι κατέχοντες", τόσο το μαχαίρι, όσο και το πεπόνι. Και, φυσικά, θέλουν τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας τους στο σύστημα εκπροσώπησης των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

Θέλουν παράλληλα - και για να παίξουν τον παραπάνω ρόλο - τη νομιμοποίηση και επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους σε εσωκομματικό επίπεδο. Επιθυμούν, με την έγκριση και υπερψήφισή τους από το συνέδριο, να είναι εκείνοι που θα διαπραγματευτούν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, τόσο τη συμμετοχή του κόμματος, όσο και την προσωπική τους συμμετοχή, στα εκκολαπτόμενα σενάρια για τη διαμόρφωση ενός αστικού πολιτικού σκηνικού με "κεντρο-αριστερο-δέξιους" πυλώνες. Πρόκειται για τους πυλώνες ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού, που ενδέχεται να αντικαταστήσουν τους πυλώνες του κλασικού "γαλαζοπράσινου" δικομματισμού, που γνωρίσαμε μετά τη μεταπολίτευση.

Μην το ξεχάσουμε: Οι σημερινοί κυρίαρχοι του ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι οι μετοχές τους στο πολιτικό χρηματιστήριο έχουν αξία, μόνο εφόσον εκπροσωπούν ένα κόμμα που θα παραμείνει - όπως αυτοί το λένε - ένα "μεγάλο κόμμα". Ως εκ τούτου, το σύνθημά τους "όλοι μαζί", το οποίο απευθύνουν προς τους εσωκομματικούς"φίλους" τους, πάσχει από την ιδιοτέλεια, που, έτσι κι αλλιώς, χαρακτηρίζει όλους όσοι συνηθίζουν να αυτοαναγορεύονται σε "σωτήρες του έθνους".

***

Από την άλλη "πλευρά", υπάρχει η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση". Θεωρούν τον εαυτό τους "ριγμένο" από την κατανομή "ρόλων", στην οποία προέβη ο κ. Σημίτης, μόλις πήρε τα εξουσιαστικά ηνία. Πιστεύουν, παράλληλα, ότι η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, ακόμα κι αν αφήνει περιθώρια για επανακατάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, δεν επιτρέπει πολλές ελπίδες για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εφόσον, λοιπόν, είναι σήμερα "ριγμένοι" - σήμερα που το ΠΑΣΟΚ αυτοδύναμα κυβερνά - τότε, αύριο, όταν το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη θα έχει την ανάγκη δεκανικιών για να υπάρξει στην κυβέρνηση, εκτιμούν πως οι ίδιοι θα βρεθούν εντελώς στο περιθώριο.

Βασικό ατού της "προπαγάνδας" τους είναι το εξής: Η ομάδα του Κ. Σημίτη δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη διατήρηση της εξουσίας στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως εμείς, εφόσον πάρουμε τα ηνία του ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να το διατηρήσουμε πολύ ψηλά στην εκτίμηση της ολιγαρχίας, γιατί παίζουμε καλύτερα το ρόλο του αναχώματος απέναντι στα λαϊκά στρώματα, γιατί είμαστε μεταφορείς της κλασικής σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης περί "κοινωνικής συνοχής και συναίνεσης", γιατί είμαστε οι ...εγγυητές μιας "κεντροαριστερής συμπόρευσης".

***

Στα πλαίσια διεκδίκησης "ζωτικού χώρου" σε αυτό το παιχνίδι κατανομής και νομής της εξουσίας εντός του ΠΑΣΟΚ, αρχίζει και η περίφημη διαφήμιση των "διαφωνιών" και των "διαφορών", που χωρίζουν τους μεν από τους δε. Το αν αυτές οι διαφορές ή οι διαφωνίες έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα, αν ακουμπούν τις στρατηγικές επιλογές της ακολουθούμενης πολιτικής, το γνωρίζουν οι πάντες. Αλλωστε, μόλις προχτές, όσοι αποχώρησαν από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, δήλωσαν ευθαρσώς κατά την έξοδό τους ότι "στήριξαν και στηρίζουν την κυβέρνηση του κόμματός τους". Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την κυβέρνηση των Ιμίων, των "S - 300", της υπόθεσης Οτσαλάν, της εκτίναξης της ανεργίας σε διψήφια νούμερα, των προϋπολογισμών της ΟΝΕ...

Επομένως, εκείνοι της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", που γνωρίζουν ότι στο συνέδριο οι συσχετισμοί δεν τους ευνοούν, που ξέρουν ότι εκεί το μόνο που έχουν να ελπίζουν είναι η διατήρηση των υφιστάμενων συσχετισμών, έχουν κάθε λόγο να παίζουν στο επίπεδο των εσωκομματικών εντυπώσεων, μπαίνοντας ή βγαίνοντας από τις εσωκομματικές τους διαδικασίες, κάνοντάς τις "μπάχαλο" ή όχι, όπως έγινε το Σάββατο στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Οι άλλοι έχουν επίσης κάθε λόγο να τους απειλούν με "ξεκαθάρισμα λογαριασμών".

Εκείνο, όμως, που δεν έχουν δικαίωμα κανένας τους, είναι να "δουλεύουν" τους πολίτες αυτής της χώρας. Διότι, για όσους γνωρίζουν από συνεδριάσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο εύκολο είναι να εισέλθεις σε αυτές, άλλο τόσο εύκολο είναι και να εξέλθεις. Το δύσκολο είναι να εξέλθεις, να αποχωρήσεις και να καταγγείλεις συνεδριάσεις, όπου επικυρώνονται οι πολιτικές λιτότητας, οι νέες δομές του ΝΑΤΟ, τα διατάγματα του Αμστερνταμ κλπ. Εχετε δει κανέναν από όσους αποχώρησαν - για τους υπόλοιπους δεν τίθεται θέμα - από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ να έχουν αποχωρήσει από καμία εκ των "δύσκολων" συνεδριάσεων; Ούτε εμείς έχουμε δει. Ισα - ίσα. Σηκώνουν τα χέρια καμιά φορά ψηλότερα κι από τους "εκσυγχρονιστές", μήπως τους κατηγορήσει κανείς ότι δεν ήταν κι αυτοί εκεί...

Βέβαια, είναι και οι της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" υπέρμαχοι του "όλοι μαζί". Οι λόγοι, ίδιοι με αυτούς των "συντρόφων" τους της πλειοψηφίας.***

Σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή, δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα ζητήματα που πραγματικά απασχολούν το εσωτερικό των "αντιμαχομένων" (σ.σ.: για όσα απασχολούν την κοινωνία ούτε λόγος να γίνεται). Ανεξάρτητα των μηνυμάτων που θα στείλουν οι μεν στους δε, κατά τη διάρκεια των 4ήμερων εργασιών, όλοι γνωρίζουν ότι τα μηνύματα αυτά θα αποκρυπτογραφηθούν, πιθανώς, μετά τις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα των τελευταίων θα είναι ενδεχομένως καθοριστικό για τις τακτικές που θα ακολουθήσουν όλες οι πτέρυγες των "σωτήρων" του τόπου.

Μόνο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει το βασικό. Οπως και σήμερα, έτσι και τότε, βασικό πρόταγμα - ανεξαρτήτως αν, τελικά, επιτευχθεί - θα είναι το "όλοι μαζί". "Ολοι μαζί", αφ' ενός διότι εκείνα που τους ενώνουν είναι ασυγκρίτως περισσότερα και σημαντικότερα από εκείνα που τους χωρίζουν. Αφ' ετέρου, διότι, και στις προσπάθειες διατήρησης της "κουτάλας" - της "τάρτας της εξουσίας", που λέγαμε παραπάνω και ...γαλλιστί - έχει εφαρμογή το "η ισχύς εν τη ενώσει".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Για όσους γνωρίζουν από συνεδριάσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο εύκολο είναι να εισέλθεις σε αυτές, άλλο τόσο εύκολο είναι και να εξέλθεις. Το δύσκολο είναι να εξέλθεις, να αποχωρήσεις και να καταγγείλεις συνεδριάσεις, όπου επικυρώνονται οι πολιτικές λιτότητας, οι νέες δομές του ΝΑΤΟ, τα διατάγματα του Αμστερνταμ κλπ. Εχετε δει κανέναν από όσους αποχώρησαν - για τους υπόλοιπους δεν τίθεται θέμα - από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, το Σάββατο, να έχουν αποχωρήσει από καμία εκ των "δύσκολων" συνεδριάσεων;


ΤΗΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΔΕΛΛΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι

- Πώς ανταποκρίνονται οι μαθητές στο κάλεσμα των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά για το συλλαλητήριο στις 18 του Μάρτη, στα Προπύλαια;

- Οι μαθητές έχουν ήδη ενημερωθεί για το συλλαλητήριο της Πέμπτης και έχει ήδη τεθεί σαν θέμα στις γενικές συνελεύσεις τους, ενώ μερικά σχολεία έχουν πάρει ήδη αποφάσεις για τη συμμετοχή τους. Πιστεύουμε, ότι θα είναι ένα ακόμα μεγάλο συλλαλητήριο και μια μαχητική αγωνιστική πορεία. Το συλλαλητήριο της Πέμπτης στα Προπύλαια, είναι μια απάντηση των μαθητών προς τον υπουργό Παιδείας και σε όλους εκείνους που θέλουν να πιστεύουν ότι οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία νικημένοι και με σκυμμένο το κεφάλι. Τους απαντάμε λοιπόν, ότι οι μαθητές όχι μόνο δε σκύβουν το κεφάλι, αλλά μέσα στις τάξεις τους συζητάνε και προβληματίζονται πάνω στις διατάξεις του νόμου 2525/97 και συζητούν ακόμα πιο αποφασιστικά για την πορεία των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων. Κάτι άλλωστε που θα φανεί και από τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, γιατί ο πανελλαδικός συντονισμένος αγώνας των μαθητών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, σε καμία περίπτωση δεν έληξε.

- Πώς διαμορφώνονται οι στόχοι που βάζει το μαθητικό κίνημα από δω και μπρος;

- Οι στόχοι μας δεν έχουν αλλάξει, εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιοι που είχαμε και πριν από τρεις μήνες όταν ξεκίνησαν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας. Ζητάμε την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98, την αποσύνδεση του λυκείου με την εισαγωγή στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους. Ζητάμε, ένα σύγχρονο σχολείο που να σου δίνει τα απαραίτητα εφόδια για μια σύγχρονη ζωή. Αμεση επιδίωξή μας είναι η κατάργηση των εξετάσεων στη Β Λυκείου και πάνω από όλα να μη γίνουν φέτος. Και αν νομίζει ο κ. Αρσένης ότι θα γίνουν φέτος, είναι γελασμένος.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας, με συλλαλητήρια, μαθητικά μπλόκα και ό,τι άλλο αποφασίσουν τα τοπικά Συντονιστικά Αγώνα και οι γενικές συνελεύσεις των μαθητών.

- Τι λένε οι μαθητές για το πρόγραμμα αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών του υπουργείου, αλλά και για τις εξετάσεις της Β Λυκείου από τις οποίες εξαιρούνται οι μαθητές των τμημάτων Διεθνούς Απολυτηρίου των ιδιωτικών σχολείων;

- Ξέρουμε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι εξοντωτικό, το έχουμε δηλώσει αρκετό καιρό πριν. Με τα συνεχή 7ωρα, μαθήματα τα Σάββατα και μέσα στις διακοπές Πάσχα, οι μαθητές έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται να αναπληρωθούν οι ώρες, αλλά είναι ένα είδος τιμωρίας του υπουργείου, για τις αγωνιστικές μαθητικές κινητοποιήσεις, το προηγούμενο διάστημα. Αλλωστε, σε μερικά σχολεία δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα αναπλήρωσης, ενώ σε κάποια άλλα αντί για μάθημα, γίνεται συζήτηση με τους καθηγητές.

Οσον αφορά τις εξετάσεις της Β Λυκείου, οι μαθητές καταδικάζουν τις διακρίσεις ανάμεσα στα παιδιά της εργατικής τάξης που αγωνίζονται μέσα από συνεχείς εξετάσεις να βγάλουν το Λύκειο και να πάρουν το απολυτήριο και εκείνων που φοιτούν σε ιδιωτικά και πληρώνουν για να πάρουν το "Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά" (σ. σ. Διεθνές Απολυτήριο) που θεωρείται ισότιμο του εθνικού απολυτηρίου, και εκτός αυτού να εξαιρούνται και από τις εξετάσεις στη Β Λυκείου.

Χ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ