ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φτωχό "Δελτίο" και Μουσείο

Στην επανέκδοση του περιοδικού "Δελτίο" της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού αναφέρονται με Ερώτησή τους προς την υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής.

"Πρόκειται για ένα σπάνιο έντυπο πολιτισμικής και ιστορικής αξίας και προσφοράς" σημειώνουν οι βουλευτές. "Το "Δελτίο" εκδιδόταν από το 1899 έως το 1911, κυκλοφορούσε εκτός από τη χώρα μας και στα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου και επιστήμονες διεθνούς κύρους δημοσίευαν σε αυτό άρθρα"."Η επανέκδοσή του τα δύο τελευταία χρόνια συναντά οικονομικές δυσκολίες,στις οποίες δε μπορεί να αντεπεξέλθει η Εταιρεία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της".

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού "εάν σκοπεύει και πώς να ενισχύσει οικονομικά την έκδοση του εντύπου "Δελτίο", ώστε να συνεχιστεί η μεγάλη προσφορά του;".

H ίδια πολιτική λιτότητας πλήττει κι άλλες δραστηριότητες της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού. Σε άλλη Ερώτηση των δύο βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρεται ότι "με φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες δημιούργησε στον Αλμυρό Μαγνησίας ένα σπάνιο Αρχαιολογικό Μουσείο σε ιδιόκτητο νεοκλασικού τύπου μαρμαρόχτιστο κτίριο, το οποίο παραχώρησε στο κράτος το Δεκέμβρη του 1960. Οι σεισμοί του 1980 κατέστρεψαν το κτίριο του Μουσείου και ανέστειλαν την πολύτιμη πολιτιστική προσφορά του ως τις 17/5/98 οπότε και ξαναλειτούργησε μετά την επισκευή του".

"Δυστυχώς, όμως, διαψεύστηκαν οι ελπίδες της Φιλάρχαιης Εταιρείας Αλμυρού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων μαζικών φορέων, αλλά κυρίως των κατοίκων της περιοχής για μόνιμη λειτουργία του Μουσείου, αφού έκλεισε ελλείψει προσωπικού, γιατί δεν ανανεώθηκε η 5μηνη σύμβαση των προσληφθέντων".

Οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό Πολιτισμού: "τι μέτρα σκοπεύει να πάρει και πότε για τη μόνιμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Μουσείου Αλμυρού;".

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Θησαυροί που ασφυκτιούν

Σχεδόν 300 εκθέματα,(ανάμεσά τους χειρόγραφοι κώδικες, έγγραφα, αρχέτυπα, παλαιά και νέα βιβλία, χάρτες, χαρακτικά, εφημερίδες και περιοδικά που καλύπτουν 12 αιώνες, από τον 9ο έως τον 20ό αιώνα), περιλαμβάνει η έκθεση "Θησαυροί της Εθνικής Βιβλιοθήκης",που εγκαινιάστηκε στις 4/3 και θα λειτουργεί έως τις 27/3.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Εθνική Βιβλιοθήκη παρουσιάζει μέρος των συντηρημένων θησαυρών της, προσπαθώντας να δημιουργήσει μία "γέφυρα επικοινωνίας" με το ευρύ κοινό. Μάλιστα μέχρι σήμερα έχουν περάσει την πύλη της 2.000 επισκέπτες. Οπως είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Βασίλης Κρεμμυδάς,"η έκθεση προσπαθεί να δώσει μία συνολική άποψη για την ιστορία του χειρογράφου και του βιβλίου, από το γραφέα και συγγραφέα, τον τυπογράφο, το τυπογραφείο, τα τυπογραφικά στοιχεία και τη γεωγραφία της βιβλιοπαραγωγής, τις βιβλιοθήκες και την αγορά του βιβλίου". Ωστόσο επισήμανε ότι "επιδιώκουμε να αναδειχτεί η αντίφαση που σήμερα ταλανίζει τη Βιβλιοθήκη. Δηλαδή να διαθέτει θησαυρούς ζηλευτούς και να μην είναι σε θέση ούτε να τους συντηρήσει, ούτε να τους διαφυλάξει σωστά, επομένως ούτε να τους προσφέρει στην έρευνα".

Αυτό το εθνικό ίδρυμα που ασφυκτιά, πλέον, στο κτίριο των Χάνσεν και Τσίλερ, χρειάζεται σύμφωνα με τον Βασίλη Κρεμμυδά νέες εγκαταστάσεις.Το αίτημα χρονίζει και όπως είπε, "προς το παρόν υπάρχουν δύο προοπτικές. Η μία αφορά στη στέγαση στο Αιγινήτειο και η άλλη σε κάποιο κτίριο στο υπό μελέτη Πολιτιστικό Πάρκο του Κεραμεικού". Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τις ανάγκες των βιβλίων χρειάζονται 60 χλμ ράφια και υπάρχουν μόλις 15 χλμ.Εργάζονται 65 υπάλληλοι και εκτιμάται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 300,στο εργαστήριο συντήρησης απασχολούνται δύο συντηρητές αλλά δεν επαρκούν. Κι ακόμα το θεσμικό πλαίσιο του 1943 αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τον εκσυγχρονισμό, αφού δεν προβλέπει δραστηριότητες (λχ εκδόσεις). Ο φετινός προϋπολογισμός της Βιβλιοθήκης είναι 150 εκατ. και σύμφωνα με τον Β. Κρεμμυδά για το 1999 μάλλον θα καλυφθούν οι ανάγκες. Τα 65 εκατ. που χρειάζονται ετησίως για ενοίκια σε άλλα κτίρια, θα καλυφθούν με ένα κοινοτικό κονδύλι (70 εκατ.) που για πρώτη φορά φέτος θα δοθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη, καθώς το "ενδιαφέρον" της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι "απογοητευτικό", όπως χαρακτηρίστηκε.

Μνήμη δύο Κυπρίων ποιητών

Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Εκδήλωση, αφιερωμένη σε δύο σημαντικότατους Κυπρίους ποιητές, τον Θεοδόση Πιερίδη (1903 - 1968) και τον Τεύκρο Ανθία (1908 - 1968), με αφορμή τη συμπλήρωση, πέρσι, 30 χρόνων από το θάνατό τους, πραγματοποιείται, σήμερα (8.30 μμ), στο Σπίτι της Κύπρου,με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και της Ενωσης Συντακτών Κύπρου.

Ο κομμουνιστής αγωνιστής Θεοδόσης Πιερίδης γεννήθηκε στο χωριό Τσέρι και έζησε πολλά χρόνια στην Αίγυπτο, στη Γαλλία και τη Ρουμανία ως πολιτικός πρόσφυγας. Στην Κύπρο επέστρεψε το 1962, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της. Το έργο του, που άρχισε το 1928, περιλαμβάνει πλήθος άρθρων, μελετών και ποιητικών συλλογών, μεταξύ των οποίων η "Κυπριακή Συμφωνία".

Ο επίσης διωκόμενος από την αγγλοκρατία αγωνιστής Τεύκρος Ανθίας γεννήθηκε στο χωριό Κοντέα της Αμμοχώστου. Εγραψε ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, έργα για παιδιά και λαογραφία. Η πολύπλευρη δραστηριότητά του, ως δάσκαλος, αγωνιστής, διανοούμενος, δημοσιογράφος και ποιητής, τον επέβαλε ως έναν από τους σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της Κύπρου.

Στην εκδήλωση, για το έργο του Θεοδόση Πιερίδη, θα μιλήσει ο δημοσιογράφος Σοφιανός Χρυσοστομίδης και για το έργο του Τεύκρου Ανθία,ο ποιητής Γιώργος Μολέσκης.Ποιήματα των τιμώμενων θα διαβάσουν η Κωνσταντίνα Ζάνου και η Στεφανία Πάντζη.

Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

"Ανθρώπινα Δικαιώματα: Πραγματικότητα ή Ψευδαίσθηση" είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων που συνδιοργανώνουν η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και ο σταθμός "102 FM" της ΕΡΤ-3.

Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες σε εκείνους που αγωνίζονται ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε αυτό το πλαίσιο σήμερα (9μμ) θα προβληθεί η ταινία του Ντ. Κρόνεμπεργκ "Γυμνό Γεύμα" και μία μικρού μήκους ταινία της Διεθνούς Αμνηστίας. Επίσης θα γίνει προβολή βίντεο και διαφανειών, με θέμα τη Στρατευμένη Νεολαία και τα Ναρκωτικά και τα Ναρκωτικά στην Ευρώπη. Θα προλογίσουν ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρουχάς και ο γενικός διευθυντής Επιτελείου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Χωραφάς.

Στη Γενεύη της Ελβετίας, το Σάββατο (9μμ) ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος και οι συνεργάτες του, θα παρουσιάσουν ένα απάνθισμα από τα πιο όμορφα τραγούδια Ελλήνων δημιουργών. Συνοδεύει πενταμελής λαϊκή ορχήστρα. Ενορχήστρωση - πιάνο: Γιώργος Σαλβάνος.Την εκδήλωση διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Γενεύης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σήμερα (5.30μ.μ.), στον κινηματογράφο "Διάνα" (Περικλέους 14, Μαρούσι), το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου πραγματοποιεί προβολή της ταινίας του Κρις Κολόμπους "Η ζωή σε δύο πράξης" με τις Σούζαν Σάραντον και Τζούλια Ρόμπερτς.

Μέχρι τις 13/3 θα είναι ανοιχτή στη Στοά του Βιβλίου η έκθεση"Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία" που οργανώνουν οι εκδόσεις "Αίολος" και η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Στην έκθεση παρουσιάζονται λειτουργικά ομοιώματα και ανακατασκευές αντιπροσωπευτικών πλοίων, οργάνων και πολεμικών μηχανών της ελληνικής αρχαιότητας, πίνακες με θεματικές ενότητες για την τεχνολογία της αρχαιότητας και βίντεο με το ίδιο θέμα.

Γαλλικό παράσημο στον Αγγελόπουλο

Τον τίτλο και το μετάλλιο του Αξιωματούχου του Τάγματος της Λεγεώνος της Τιμής,απένειμε προχτές, στη Γαλλική Πρεσβεία, στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο Γάλλος Πρέσβης, Μπερνάρ Κεσετζιάν,εξαίροντας τα 45 χρόνια σταδιοδρομίας του στην κινηματογράφο. "Μέσα σ' αυτά τα χρόνια - είπε μεταξύ άλλων ο Πρέσβης - συγκλονίσατε τα κριτήρια της έβδομης τέχνης, δημιουργώντας ένα είδος σύνθεσης όλων των τεχνών".

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος συγκινημένος για τις πολλές τιμές, που του έγιναν αυτό το χρόνο, είπε "δεν είναι η πρώτη φορά που δέχομαι μια ανταμοιβή. Αυτό το χρόνο έχω δεχτεί υπερβολικά πολλές. Ετσι, εκτός από τη μελαγχολία για το τέλος του αιώνα, υπάρχει αυτή η μελαγχολία των ανταμοιβών" και συμπλήρωσε πως αν είχε ένα ποτήρι σαμπάνια θα έπινε στην υγεία της επόμενης ταινίας του"αυτής που θα κάνω για τον έρωτα και την αγάπη, αλλά και της πρώτης μου ταινίας".

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν: η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη, ο Κώστας Γείτονας, ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο Ζυλ Ντασσέν, η Ελένη Καραϊνδρου, ο Αντώνης Αντύπας, ο Γιώργος Μανιώτης, κ. ά.

200ή με "Μαντάμ Σουσού"

Η αθάνατη "Μαντάμ Σουσού",η ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά,στη θεατρική της εκδοχή, γιορτάζει, αύριο, τις 200 παραστάσεις της στο θέατρο "Βρετάνια",με πρωταγωνιστές τους Αννα Παναγιωτοπούλου, Σταύρο Παράβα, Νίκο Γαλανό.Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος,τα σκηνικά- κοστούμια ο Γιώργος Ασημακόπουλος,τη χορογραφία ο Φωκάς Ευαγγελινός.Η "Μαντάμ Σουσού", που κλείνει φέτος τα 60 χρόνια της, παρουσιάζεται μετά μουσικής, καθώς ο Διονύσης Τσακνής μελοποίησε 15 τραγούδια σε στίχους τηςΜαριανίνας Κριεζή.Παίζουν επίσης: Οδέτη Ιωάννου, Πάνος Πανάγου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Χρίστος Σιμαρδάνης, Ευδοκία Πλατή, Γιάννα Ανδρεοπούλου, Γιώργος Σμπυράκης κ.ά.

Η πρώτη έκδοση σε βιβλίο έγινε το 1940 και η θεατρική προσαρμογή από τον ίδιο το συγγραφέα το 1942. Πρώτοι διδάξαντες υπήρξαν η Κατερίνα Ανδρεάδη και ο Αιμίλιος Βεάκης.Ακολούθησε κινηματογραφική εκδοχή σε σενάριο του συγγραφέα το 1948. Η "ηρωίδα", με την τεράστια δημοτικότητα, έγινε και τεράστια τηλεοπτική επιτυχία, πρώτα με την Αννα Παϊτατζή και μετά με την Αννα Παναγιωτοπούλου.

λεζαντα"

Το χειρόγραφο 77 ενός βυζαντινού χειρόγραφου κώδικα και εξώφυλλο βιβλίου "Περί Ναττιλίας", εκδομένο στη Σύρα το 1831



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ