ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΧΑ.-
Το συνηθισμένο σκηνικό έλαβε χώρα και χτες στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο Ιράκ, καθώς αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποιούσαν περιπολία, έπληξαν ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν επαναλάμβανε τις γνωστές θέσεις της Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις, παρά την ισχνή λεκτική αντίδραση που πρόβαλε η ηγεσία του Κατάρ στους καθημερινούς αμερικανικούς βομβαρδισμούς.
Τουλάχιστον τρεις ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες, βόρεια και νότια της πόλης της Μοσούλης, έπληξαν χτες το πρωί αμερικανικά F-15, απαντώντας, όπως ανακοινώθηκε, στις ιρακινές προκλήσεις και στον "εγκλωβισμό" τους από τα ιρακινά ραντάρ. Τις επιδρομές σχολίασε λακωνικά τόσο ο διοικητής Μάνινγκ Μπράουν από την αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, όσο και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Ρίτσαρντ Μπρίντζες. Και οι δύο υποστήριξαν, ως συνήθως, ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονταν σε θέση "αυτοάμυνας" και ότι όλα επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους. Την επιδρομή επιβεβαίωσε και το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο ανέφερε ότι τα "εχθρικά αεροσκάφη εισήλθαν ανά 10 κύματα στον ιρακινό εναέριο χώρο και πραγματοποίησαν συνολικά 30 εξόδους", αλλά δεν ανέφερε τίποτε για ζημιές ή θύματα από τους νέους βομβαρδισμούς.
Στο μεταξύ, την αντίθεση της κυβέρνησής του με τις συνεχιζόμενες αμερικανικές επιδρομές στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" εξέφρασε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεϊκ Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζαμπρ αλ Τανί. Ο αξιωματούχος του Κατάρ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, τόνισε ότι "το Κατάρ κατανοεί τις αμερικανικές θέσεις, αλλά δε συμφωνεί με τις αλλεπάλληλες καθημερινές επιδρομές στο Ιράκ", συμπληρώνοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη ηρεμίας στην περιοχή. Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι το Κατάρ φιλοξενεί στο έδαφός του μεγάλη αμερικανική αεροπορική βάση, από την οποία απογειώνονται τα αμερικανικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν περιπολίες στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Νότο.
Την αεροπορική βάση Αλ Τζαμπέρ, στην έρημο του Κατάρ, επισκέφτηκε, μετά τις επίσημες συναντήσεις του, ο Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος εξήρε το "ηθικό και την τόλμη" των Αμερικανών πιλότων. Ο Κοέν δε σχολίασε τη διαφωνία της ηγεσίας του Κατάρ και αρκέστηκε να επαναλάβει τους γνωστούς ισχυρισμούς περί "αυτοάμυνας". Οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ είναι η πρώτη, έστω και τυπική, δημόσια έκφραση διαφωνίας στις συνεχιζόμενες αμερικανικές επιδρομές από τις γείτονες, στο Ιράκ, αραβικές κυβερνήσεις του Κόλπου, καθώς, όπως άφησε να εννοηθεί ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, καμία αντίρρηση δεν εξέφρασαν οι ηγεσίες του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τις οποίες είχε, ήδη, επαφές.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-
Η είδηση στην έκθεση περί τα ανθρώπινα δικαιώματα που εξέδωσε η αρμόδια Επιτροπή του Πακιστάν χτες δεν είναι στο ότι η κυβέρνηση του Ναουάζ Σαρίφ καταδιώκει απηνώς τον αντιτιθέμενο σ' αυτήν και την πολιτική της Τύπο. Ούτε στο ότι επέβαλε "ισλαμικό" νόμο και μετακυλά εξουσίες για την τήρηση της τάξης στο στρατό. Ούτε στο ότι ίδρυσε ισλαμικά δικαστήρια, που μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Η είδηση βρίσκεται, πέραν όλων αυτών, σ' έναν αριθμό: 30 εκατομμύρια. Τριάντα εκατομμύρια παιδιά από 5 ως 18 ετών που εργάζονται.Συχνά για πολύ λιγότερο από όσο κοστίζει ένα κομμάτι ψωμί.
Η έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες, αποκαλύπτει διάφορα θαυμαστά: Γυναίκες δολοφονήθηκαν επειδή διάλεξαν άλλον άνδρα από αυτόν που προτιμούσε η οικογένειά τους. 52% των ερωτηθέντων γυναικών τυγχάνουν βίαιης μεταχείρισης στα ίδια τους στα σπίτια, από τους υποτιθέμενους "προστάτες" τους (ιερή υποχρέωση, υποτίθεται, σε μια ισλαμική κοινωνία). 888 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 1998 μόνο στην επαρχία Πουντζάμπ - κυρίως από συγγενείς, συνήθως τους συζύγους τους. Οι δολοφονίες που "σπονσοράρει" η αστυνομία ή γίνονται καθώς το θύμα βρίσκεται υπό σύλληψιν, αυξάνονται. Η Ισλαμική "ορθοδοξία" που ευαγγελίζεται ο Σαρίφ τείνει να μετατρέψει τη χώρα σε... ισάξια του Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. Οι σχετικοί νόμοι, παρά τις οξύτατες αντιδράσεις εντός κι εκτός της χώρας, προωθούνται προς ψήφιση.
Στη νότια επαρχία Σιντχ το νόμο επιβάλλουν στρατιωτικά δικαστήρια, παρά την ανακήρυξη της σχετικής απόφασης ως άκυρης από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι αιρετικοί του Ισλάμ φυλακίζονται. Για "βλασφημία".
Οσο για την παιδική εργασία, οι "προσπάθειες για τη μείωση των παιδιών που εργάζονται" αποτελούν μάλλον τη βιτρίνα μιας κυβέρνησης που κεντρικό στόχο της έχει να παίξει το ρόλο του "καλού παιδιού" για τη Δύση και να αντλήσει δάνεια...
ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-
Προβλήματα, διαφωνίες, έλλειψη εμπιστοσύνης, απειλές συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό της Βόρειας Ιρλανδίας, ένα μόνο μήνα πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή της ειρήνης της "Μεγάλης Παρασκευής". Ενα χρόνο μετά η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε τέλμα και σε αυτό συμφωνούν όλοι.
Συνεπώς δεν είναι σίγουρο πόσο θα βοηθήσει η ώθηση που προσπάθησαν να δώσουν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας με την υπογραφή, τη Δευτέρα, τεσσάρων συνθηκών για νέες πολιτικές δομές. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας, Μο Μόουλαμ, δήλωσε ότι οι συνθήκες που υπογράφτηκαν θα δώσουν σε όλους την ευκαιρία "να πορευτούν το δρόμο της ειρήνης, ο οποίος οδηγεί σε ένα μέλλον χωρίς βία", ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Αντριους, δήλωσε ότι οι συνθήκες αυτές αντιπροσωπεύουν "μια πολύ καλή μέρα" για τη συμφωνία της "Μεγάλης Παρασκευής". Παράλληλα εξέφρασαν την ευχή το "κομμάτι του παζλ" που λέγεται "αφοπλισμός" "να ταιριαστεί" και να μην αποτελέσει εμπόδιο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Ωστόσο, η διένεξη μεταξύ των προτεσταντών και των ρωμαιοκαθολικών πολιτικών της Βόρειας Ιρλανδίας, όσον αφορά τον αφοπλισμό του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) και τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού ρωμαιοκαθολικών και προτεσταντών πολιτικών για τη Βόρεια Ιρλανδία, εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι. Δε βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση ούτε οι χτεσινές συναντήσεις του ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς,τόσο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Μπέρτι Αχερν,όσο και με τον ηγέτη του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος, Ντέιβιντ Τριμπλ.Στο περιθώριο αυτών των συναντήσεων ο Ανταμς δήλωσε ότι "η ειρηνευτική διαδικασία είναι σε τέλμα"... Ταυτόχρονα δήλωσε ότι παίρνει στα σοβαρά τις απειλές κατά της ζωής του που είδαν το φως της δημοσιότητας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό δε θα τον κάνει να σταματήσει να χρησιμοποιεί την ειρηνευτική διαδικασία για τη Βόρεια Ιρλανδία ως θεμέλιο λίθο για την οικοδόμηση μιας ενωμένης Ιρλανδίας.
ΑΓΚΥΡΑ.-
Την κατηγορηματική του αντίθεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναβολής των εκλογών διακήρυξε χτες ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ.
Σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα η χώρα οδεύει στις κάλπες κι ο Ετσεβίτ θεωρεί ότι η παράταση της προεκλογικής περιόδου θα επέφερε πολιτικό και οικονομικό "χάος".
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ετσεβίτ τόνισε ότι το αίτημα που διατύπωσαν περισσότεροι από εκατό βουλευτές για έκτακτη σύνοδο του Κοινοβουλίου το Σάββατο, αποτελεί "απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος".
Οι βουλευτές, που ζητούν επίσης αλλαγές στη νομοθεσία που επιτρέπει στους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να τους διαγράφουν από τις λίστες υποψηφίων, δεν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες ψήφους για την αναβολή των εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Απρίλη.
Στην έκτακτη σύνοδο του Σαββάτου για να υπάρχει απαρτία πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον 184 από τους 550 βουλευτές, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στην επαρχία, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.
ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ.-
Η "γάγγραινα" της γερμανικής κοινωνίας που ονομάζεται ανεργία συνεχίζει να "εξαπλώνεται", καθώς και νέα αύξηση - στα ποσοστά της - παρατηρήθηκε και για το μήνα Φλεβάρη, όπως ανακοίνωσε χτες το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας. Η άνοδος ήταν μεν μικρή - από το 11,5% στο 11,6% - αλλά τα πολύ υψηλά ποσοστά της ανεργίας και πάλι πλησιάζουν τα επίπεδα ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση από το τέλος του 1998 και μετά από μία εξάμηνη "ανάπαυλα".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας 4,46 εκατομμύρια Γερμανοί έμειναν έξω από την παραγωγική διαδικασία, 9,700 περισσότεροι από ό,τι το μήνα Γενάρη και το χαρακτηριστικό είναι ότι ναι μεν τα επίπεδα της ανεργίας για περίπου 11 ομόσπονδα κρατίδια στη Δυτική Γερμανία παρέμειναν απαράλλαχτα, στο 9.7%, δε συμβαίνει το ίδιο και στην Ανατολική Γερμανία όπου από 18,9% η ανεργία ανήλθε στο 19.2%. Τα αίτια; Οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν ήταν ούτε συγκεκριμένες ούτε καθαρές. Κάποιοι μίλησαν για "αδυναμία" της οικονομίας να αντιμετωπίσει πραγματικά το πρόβλημα και κάποιο το έθεσαν ότι "μπορεί να είναι εποχιακό". Η ουσία παραμένει ότι παρά τις εξαγγελίες των σοσιαλδημοκρατών για τη "λύση του χρόνιου προβλήματος" και παρά τις "προσπάθειες" για συνομιλίες με την εργοδοσία για την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας, η ανεργία παραμένει ένα εκρηκτικό ζήτημα...
Μεταφορά ενός από τους φονικούς πυραύλους