ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ομολογούν την αποτυχία στον πληθωρισμό

Αναζητούνται "ελαστικές ερμηνείες" των κριτηρίων που προβλέπονται από τη Συνθήκη του Μαάστριχτ

Και επίσημα πλέον ομολογείται ότι ο στόχος επίτευξης του κριτηρίου του πληθωρισμού για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ δεν επιτυγχάνεται και αναζητείται πλέον... άλλου είδους προσέγγιση του θέματος, που ξεκινά από την "ελαστική ερμηνεία" του κριτηρίου και φτάνει στη λεγόμενη πολιτική διαπραγμάτευση.

Στα πλαίσια αυτά, ανώτατος παράγοντας της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε χτες ότι όντος υπάρχει θέμα νέας ερμηνείας του κριτηρίου του πληθωρισμού. Μάλιστα το θέμα αυτό πρόκειται να συζητηθεί στη συνάντηση των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών, αύριο Τετάρτη στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμος.

Σύμφωνα με τον ορισμό της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιτυγχάνει το κριτήριο του πληθωρισμού, όταν αυτός είναι το πολύ 1,5 μονάδα μεγαλύτερος από το μέσο πληθωρισμό των τριών χωρών με τις καλύτερες (χαμηλότερες) επιδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα στο τέλος του 1999, θα έπρεπε να επιτύχει μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% ή και ακόμη χαμηλότερα, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εισέλθει, σύμφωνα με αναλυτές, σε νέα αντιπληθωριστική πορεία. Ο βασικότερος λόγος της κάμψης του πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι η είσοδος της οικονομίας σε περίοδο ύφεσης, με συνέπεια τον περιορισμό της επενδυτικής και καταναλωτικής ζήτησης, κάτι που με τη σειρά του πιέζει τις τιμές των εμπορευμάτων καθοδικά. Η ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι άσχετη με τις περιοριστικές δημοσιονομικές και εισοδηματικές πολιτικές που ακολουθούνται στις 15 χώρες - μέλη, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η νομισματική πολιτική των υψηλών επιτοκίων, την οποία έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο την προστασία του ΕΥΡΩ από τις πληθωριστικές πιέσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η επίτευξη του κριτηρίου του πληθωρισμού για την Ελλάδα θεωρείται από πολύ δύσκολη έως αδύνατη... και γι' αυτό επιστρατεύεται η πολιτική λύση εισόδου της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩ.

Μ. ΣΑΛΛΑΣ
Ο Σημίτης εγγυητής των κερδών μας

Συνεχίζονται οι δηλώσεις υποστήριξης εκπροσώπων του κεφαλαίου προς την κυβέρνηση - καταδότη του Κ. Σημίτη

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του προέδρου του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχ. Σάλλα, να δηλώσει την υποστήριξή του στον (καταδότη στη συνείδηση του λαού) πρωθυπουργό Σημίτη και στην κυβέρνησή του.

Με πρόσχημα την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το 1998, ο Μιχ. Σάλλας άδραξε την ευκαιρία να δηλώσει ότι αυτό που έχει σήμερα σημασία είναι η πορεία του Χρηματιστηρίου και η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Οταν μάλιστα του ζητήθηκε να πάρει θέση για την υπόθεση της παράδοσης του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν, αρνήθηκε να απαντήσει, με τον ισχυρισμό ότι αυτός δεν είναι πολιτικός... Για να συμπληρώσει όμως με νόημα ότι, "με αφορμή τα τελευταία γεγονότα δε θα πρέπει να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος...". Οπου κατά Σάλλα, το δάσος είναι η ΟΝΕ.Το "όπλο" που επιστράτευσε και ο πρόεδρος της Πειραιώς για να αντιστραφεί το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, ήταν η πορεία του Χρηματιστηρίου. Οπου έκανε την "πρόβλεψη" πως αν δεν υπάρξουν σοβαρά πολιτικά προβλήματα, ο γενικός δείκτης στο τέλος του 2000 θα φτάσει τις 4.500 μονάδες... Στην ίδια λογική επικαλέστηκε τα διάφορα οικονομικά "πακέτα" που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ευνοϊκή πορεία της κεφαλαιαγοράς κλπ. Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ήταν αρκετά σαφές. Μπροστά μας ανοίγεται νέο πεδίο δόξας λαμπρό, όπου όλοι θα "φάμε". Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ποιο συγκεκριμένα στήριξη της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή πορεία προς την ΟΝΕ.

Για μία ακόμη φορά εξέφρασε το ενδιαφέρον του ομίλου για την εξαγορά της Ιονικής, την οποία μάλιστα αποκάλεσε "πολύ καλή τράπεζα". Οπως είπε, έχει ανατεθεί στη Mitsudishi (την την οποία συνεργάζεται η Πειραιώς) να συντάξει έκθεση, βάσει της οποίας θα καθοριστεί και η οικονομική προσφορά που θα κατατεθεί για την εξαγορά της Ιονικής.

Μέσα στο Μάρτη έχει ανακοινωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τόσο της Τράπεζας Πειραιώς (κατά 120 δισ. δραχμές), όσο και της Τράπεζας Χίου (η οποία έχει ενταχθεί στον όμιλο) κατά 37 δισ. δραχμές.

Ανοιχτό δάνειο από τη Γενική

Ποσό ύψους μέχρι 1.000.000 δραχμές, προσφέρει σε όσους έχουν έλλειψη "ρευστού", η Γενική Τράπεζα Ελλάδας, με το νέο προϊόν της που φέρει τον τίτλο"Ανοιχτή Πίστωση Γενικής", το οποίο λειτουργεί ως ανοιχτός δανειστικός λογαριασμός και απευθύνεται σε ιδιώτες. Οσοι επιλέξουν τον συγκεκριμένο λογαριασμό της Γενικής:

  • Θα μπορούν να δανείζονται όσα χρήματα χρειάζονται κάθε φορά, στα πλαίσια του ορίου που τους έχει εγκριθεί (μέχρι 1.000.000 δραχμές) και η ανάληψη των χρημάτων θα μπορεί να γίνεται από το γκισέ της τράπεζας ή από αυτόματη ταμειακή μηχανή (ΑΤΜ) με χρήση της κάρτας ανάληψης μετρητών CASH 365.
  • Για την αποπληρωμή του δανείου, ο πελάτης θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα το λιγότερο το 1/20 του κεφαλαίου που έχει δανειστεί και σε κάθε περίπτωση η δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20.000 δραχμών το μήνα.
  • Ανάλογα με το ποσόν που θα ξεχρεώνει, ο πελάτης θα μπορεί να δανείζεται μέχρι το όριο που του έχει εγκριθεί.
  • Το επιτόκιο της "ανοιχτής πίστωσης" θα είναι κυμαινόμενο (για την τρέχουσα περίοδο είναι 19% προσαυξημένο με την εισφορά του νόμου 128/75) και ο εκτοκισμός θα γίνεται κάθε εξάμηνο.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σχέδια παραπλάνησης των ΕΒΕ

Σταθεροί στην προσπάθεια παραπλάνησης επαγγελματιών και βιοτεχνών, παραμένουν οι εμπνευστές και συνεχιστές του "Αστικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης" και προχωρούν στα εγκαίνια του πρώτου υποκαταστήματος της "Συνεταιριστικής Τράπεζας", που μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να συγκεντρώσει 250 εκατ. δραχμές από τα 4 δισ. κεφάλαιο, που απαιτούνται για να αποκτήσει άδεια λειτουργίας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η "Αγωνιστική Βιοτεχνική Ενότητα" και η "Αγωνιστική Ενότητα Επαγγελματιών" σημειώνουν πως δε θέλουν να καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες στους συναδέλφους τους και γι' αυτό το λόγο καταγγέλλουν την παραπάνω προσπάθεια, που, όπως αναφέρουν, "αποτελεί ακόμη μια πτυχή της τακτικής της πλειοψηφίας της συνδικαλιστικής ηγεσίας των ΕΒΕ για αδρανοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος". Παράλληλα, τονίζουν πως η παραπάνω δράση γίνεται την ώρα που στο τραπεζικό χώρο συνεχώς οι μεγαλύτερες τράπεζες ενσωματώνουν τις μικρότερες, η αντισυνεταιριστική πολιτική της κυβέρνησης είναι δεδομένη και κυρίως η οικονομική στενότητα επαγγελματιών και βιοτεχνών είναι μεγαλύτερη από ποτέ. "Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές που πρωτοστατούν σ' αυτή την προσπάθεια, αλλά και οι άλλοι συμπαραστάτες τους, ένα μόνο σκοπό υπηρετούν: Την εξουδετέρωση των αντιδράσεων των ΕΒΕ ενάντια στην κυβέρνηση για την έλλειψη ουσιαστικής χρηματοδότησης", καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

"Ατλαντικά" κέρδη

Τα 410 εκατομμύρια δραχμές έφτασαν το 1998 τα καθαρά κέρδη ενός εκ των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, του Ατλάντικ, παρουσιάζοντας αύξηση, σε σχέση με εκείνα του '97 κατά 441%! Στο ίδιο διάστημα τα προ αποσβέσεων κέρδη ξεπέρασαν τα δύο δισεκατομμύρια και ήταν αυξημένα κατά 514% σε σύγκριση με το '97. Με τους εκπροσώπους τέτοιων επιχειρήσεων με τα κέρδη των εκατοντάδων εκατομμυρίων διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, απευθύνοντας... εκκλήσεις να συγκρατήσουν τις τιμές. Οσο για τα λαϊκά εισοδήματα, την ίδια χρονιά οι ονομαστικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους ήταν 2,5%, ενώ τα μικρά μαγαζιά εκτοπίζονται από τα διάφορα "Ατλάντικ" κατά δεκάδες. Ιδού, το μεγαλείο της "ελεύθερης οικονομίας".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων

Διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων από όσους τηρούν βιβλία και στοιχεία του ΚΒΣ αναφέρονται σε εγκύκλιο που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες το υπουργείο Οικονομικών.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι βάσει περσινής υπουργικής απόφασης ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) για όλους τους φορολογούμενους από 1.1.1999 καθορίστηκε ως εννιαψήφιος αριθμός από οκταψήφιος. Σημειώνεται ακόμη ότι οι ΑΦΜ που είχαν χορηγηθεί δε μεταβλήθηκαν, αλλά προστέθηκε απλώς στην αρχή τους το ψηφίο μηδέν. Από την παραπάνω μεταβολή του ΑΦΜ δημιουργήθηκε η ανάγκη διόρθωσης των πινάκων των μαγνητικών (ηλεκτρονικών) μέσων που χρησιμοποιούνται για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων σε ψηφιακή μορφή για το ημερολογιακό έτος 1999, δηλαδή των συγκεντρωτικών καταστάσεων που θα υποβληθούν μέχρι 25 Μάη του 2000. Στη σχετική εγκύκλιο κοινοποιούνται οι νέοι αυτοί πίνακες με τις αντίστοιχες παρατηρήσεις.

Σχετικά με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις που θα υποβληθούν για το έτος 1998 σημειώνεται ότι αυτές θα υποβληθούν με αναγραφή του οκταψήφιου ΑΦΜ των υπόχρεων, δηλαδή δεν επέρχεται καμία μεταβολή. Ειδικά όμως για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων σε μαγνητικά (ηλεκτρονικά) μέσα, δεδομένου ότι αρκετές επιχειρήσεις μετέβαλαν το συγκεκριμένο αρχείο από 8 σε 9 ψηφία, γίνεται δεκτό να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές με αναγραφή του ΑΦΜ με 9 ψηφία, με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσουν τα δεδομένα του νέου πίνακα με τις αλλαγές που κοινοποιούνται με την εν λόγω εγκύκλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ