ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανησυχητική κλιμάκωση στο Ν. Λίβανο
  • Συνεχόμενες περιπολίες των ισραηλινών αεροσκαφών πάνω από το Λίβανο, μια μέρα μετά από τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς
  • Απειλεί ο Νετανιάχου. Ισχυρές ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατευθύνονται στη "ζώνη ασφαλείας"

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Νότιο Λίβανο μετά τη στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό κατοχής και τους μαχητές της σιιτικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ". Το νέο ισχυρό πλήγμα που υπέστη ο ισραηλινός στρατός την Κυριακή, όταν, κατά τη διάρκεια επίθεσης της "Χεζμπολάχ" στη "ζώνη κατοχής", σκοτώθηκαν ο στρατηγός Ερέζ Γκερστάιν, τρεις ακόμη υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί στρατιωτικοί και ένας δημοσιογράφος, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε για μεγάλης εμβέλειας επιθέσεις κατά των σιιτών μαχητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκερστάιν είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Ισραηλινός στρατιωτικός που χάνει τη ζωή του στο Νότιο Λίβανο από το 1982.

Συνεχόμενες περιπολίες πραγματοποιούσαν, χθες, στο λιβανέζικο ουρανό ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, ένα 24ωρο μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Κυριακής, οι οποίοι δεν περιορίστηκαν μόνο στις περιοχές της "ζώνης ασφαλείας" στο Νότιο Λίβανο, αλλά πραγματοποιήθηκαν μέχρι και 100 χλμ βόρεια των ισραηλινών συνόρων. Οι πόλεις που επλήγησαν, κυρίως, ήταν η Μπααλμπέκ, η οποία θεωρείται προπύργιο της "Χεζμπολάχ", η πόλη Τσινίν, κοντά στην Τύρο, αλλά και η πόλη Νααμέχ, η οποία απέχει, μόλις 8 χλμ νότια της Βηρυτού. Στη λιβανέζικη πρωτεύουσα έσπασαν τα περισσότερα τζάμια, καθώς τα ισραηλινά μαχητικά πετούσαν σε απόσταση αναπνοής από τις στέγες των σπιτιών, ολόκληρη την Κυριακή. Χθες οι δρόμοι των πόλεων στο Νότιο Λίβανο ήταν έρημοι, τα σχολεία δε λειτούργησαν ενώ πολλοί κάτοικοι προσπαθούσαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να κατασκευάσουν πρόχειρα καταφύγια στην κοιλάδα Μπεκάα.

"Στο Νότιο Λίβανο θα ακολουθήσουμε μια νέα πολιτική σκληρών αντιποίνων, και ο ισραηλινός στρατός θα δρα χωρίς κανένα περιορισμό", απείλησε, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δεν έκρυψε την οργή του για τις εξελίξεις της Κυριακής. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να διευκρινίσει αν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εντολή για κύματα επιθέσεων, αλλά δεν προσπάθησε να διαψεύσει τις δηλώσεις του αρχηγού του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός θα εξαπολύσει επιθέσεις από αέρος, εδάφους και θαλάσσης κατά της "Χεζμπολάχ". Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, μεγάλες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, με τεθωρακισμένα και βαρέα όπλα, κατευθύνονταν, χθες, προς το Νότιο Λίβανο, ενώ δόθηκε εντολή στους κατοίκους του Βορείου Ισραήλ να παραμείνουν στα καταφύγια, όπως το βράδυ της Κυριακής, λόγω του φόβου αντιποίνων από τη "Χεζμπολάχ".

Η λιβανική ηγεσία, από την πλευρά της, κατηγόρησε το Ισραήλ για απροκάλυπτο επεκτατισμό, ενώ ζήτησε την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Εντούτοις, έντονοι ήταν οι φόβοι ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε συνεχόμενες επιδρομές κατά στόχων στο Λίβανο, όχι μόνο στη "ζώνη ασφαλείας", όπως έπραξε το 1993 αλλά και το 1996, με την πολυσυζητημένη επιχείρηση "Σταφύλια της Οργής", που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 Λιβανέζους πολίτες.

Παρεμβαίνοντας στην κατάσταση, από την Κίνα όπου βρίσκεται, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, συνέστησε και στις δύο πλευρές ψυχραιμία, ενώ η Κατρίν Κολονά, εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, εξέφρασε την ανησυχία της γαλλικής ηγεσίας για την κλιμάκωση στο Νότιο Λίβανο. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι όσο παραμένει τελματωμένη η "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή, είναι αναπόφευκτη η κλιμάκωση και επέρριψε ευθύνες στη Συρία και στο Λίβανο, που δεν αποδέχονται τις "ειρηνευτικές συνομιλίες".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ
Μπροστά σε ένα νέο κύμα διωγμών;

BOΝNH.-

Η καμπάνια ενάντια στην απόφαση της "κοκκινοπράσινης" κυβέρνησης Σρέντερ - Φίσερ να μεταρρυθμίσει την ισχύουσα νομοθεσία για τους ξένους, διευκολύνοντας με διάφορα μέτρα την πολιτογράφηση ως Γερμανών πολιτών πολλών μεταναστών, αλλά και πολιτικών προσφύγων, έχει μαζέψει προς το παρόν 3,4 εκατομμύρια υπογραφές, ανακοίνωσαν χτες από κοινού οι επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και των κομμάτων της "Χριστιανικής Ενωσης" - το CDU δηλαδή και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU). Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα του CDU, Αντζελα Μέρκελ,η "καμπάνια θα συνεχιστεί μέχρι να αποσυρθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο και να αντικατασταθεί με ένα πιο "αποδεκτό"".

Το θέμα της "διπλής υπηκοότητας" έχει προκαλέσει πολυποίκιλες εντάσεις στη Γερμανία, ενώ αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της τελευταίας επίθεσης της μείζονος γερμανικής αντιπολίτευσης, που το χρησιμοποίησε ως "εκλογικό χαρτί" κατά τις εκλογές του προηγούμενου μήνα στην Εσση, όπου κατάφερε να παρασύρει σε αυτή τη λογική μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος και είχε σαν αποτέλεσμα ο κυβερνητικός συνασπισμός να υποστεί δραματική ήττα μόλις τρεις μήνες μετά τη σαρωτική τους νίκη στις γενικές εκλογές. Η καμπάνια κατά του νόμου περί ιθαγένειας των 7,3 εκατομμυρίων μεταναστών, που εξήγγειλαν το CDU και η "Χριστιανική Ενωση" και άρχισε σε παγγερμανική κλίμακα στις 24 του Γενάρη αποκτά νέες διαστάσεις μετά τα πρόσφατα γεγονότα και την πρόσφατη άτυπη σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών την προηγούμενη βδομάδα για να αντιμετωπιστεί από κοινού το "πρόβλημα των Κούρδων". Η καμπάνια για τη ματαίωση του νομοσχεδίου και οι παλινδρομήσεις της "κοκκινοπράσινης" κυβέρνησης, που δείχνει να το ξανασκέφτεται ενόψει των υπολοίπων 16 εκλογικών αναμετρήσεων σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο, δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες γιατί μπορεί να ανοίξει τους "ασκούς του Αιόλου" και να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ξενοφοβίας ακόμα και διωγμών με άδηλες συνέπειες.

ΤΟ ΝΟ 1 ΤΣΙΓΑΡΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ...
Ενα και BF... ULTRA ONE

Το BF... ULTRA ONE ήρθε να συμπληρώσει δυναμικά την... ιστορία, που άρχισε να γράφει διεθνώς το BF στον κόσμο του τσιγάρου.

Το BF... ULTRA ONE, είναι το νεότερο και ελαφρύτερο μέλος της οικογένειας των BF με Bio - filter. Το BF... ULTRA ONE, είναι το πρώτο ULTRA ONE τσιγάρο με ασύγκριτα λεπτή γεύση, που συνδυάζει την πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα και νικοτίνη (1ml και 0,1ml αντίστοιχα), με τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία, χάρη στο βιολογικό φίλτρο.

BF ULTRA ONE... Το Νο 1 στην ultra One απόλαυση καπνίσματος!

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Αιματηρή επιδρομή

ΚΑΜΠΑΛΑ.-

Ρουαντέζοι αντάρτες επέδραμαν στη ζούγκλα της Νοτιοδυτικής Ουγκάντας, όπου και το Εθνικό Πάρκο "Νγουίντι", σκοτώνοντας τρία άτομα και αιχμαλωτίζοντας 13 αλλοδαπούς, εκ των οποίων πολλοί είναι τουρίστες.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τουριστικών πρακτόρων αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της επιδρομής σκοτώθηκαν δύο Ουγκαντέζοι και ένας τουρίστας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους αλλοδαπούς που απήχθησαν ήταν Βρετανοί τουρίστες, αλλά και ερευνητές που μελετούσαν σπάνιο είδος γορίλα. Επτά από τους απαχθέντες - συμπεριλαμβανομένης και μίας Γαλλίδας διπλωμάτισσας - κατάφεραν να αποδράσουν. (Ανώνυμες διπλωματικές πηγές δήλωσαν πως η Γαλλίδαείναι η υπ' αριθμόν ένα διπλωματική αξιωματούχος στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουγκάντα, Αν Πελτιέ).

Ισραηλινό ελικόπτερο σε περιπολία

ΙΡΑΝ - "ELF" - "AGIP"
Μεγάλη ενεργειακή συμφωνία παρά τις αμερικανικές απειλές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Συμφωνία αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν, χτες, η γαλλική πετρελαϊκή εταιρία "Elf Acquitaine" και η, επίσης πετρελαϊκή, ιταλική "Agip" με την Εθνική Ιρανική Εταιρία Πετρελαίου. Οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών διαπραγματεύονταν επί μήνες με την ιρανική ηγεσία τη συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία προβλέπει τη βελτίωση των ιρανικών εγκαταστάσεων πετρελαίου και αερίου με έξοδα των εταιριών, οι οποίες θα εκμεταλλευτούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων σε όλον τον κόσμο.

Η συμφωνία, ύψους 540 εκατομμυρίων δολαρίων, υπογράφτηκε παρά το εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, τόσο στο Ιράν, όσο και στη Λιβύη, απειλώντας με σοβαρότατες οικονομικές κυρώσεις όσες εταιρίες παραβούν την απαγόρευση και συνάψουν με το Ιράν συμφωνία μεγαλύτερη των 20 εκατομμυρίων δολαρίων και με τη Λιβύη μεγαλύτερη των 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον έχει, ήδη, απειλήσει με σοβαρές κυρώσεις τη γαλλική πετρελαϊκή εταιρία "Total", η οποία σε συνεργασία με τη ρωσική "Grazprom" και τη μαλαισιανή "Petronas", είχαν υπογράψει συμβόλαιο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ηγεσία της Τεχεράνης το 1997.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ