ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υπό ΝΑΤΟική ομηρία

Συνεχίζεται το πήγαινε - έλα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, που τις τελευταίες μέρες έχει μετατραπεί σε προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστών για την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια.

Από το Σάββατο μέχρι και χτες το μεσημέρι άλλα τέσσερα αρματαγωγά πλοία κατέπλευσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε και η απόβαση ΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω του αεροδρομίου "Μακεδονία". Αρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τζιπ, φορτηγά και εκατοντάδες στρατιώτες στρατοπεδεύουν προσωρινά στο χώρο του ΟΛΘ. Στη συνέχεια είτε σιδηροδρομικώς είτε οδικώς αναχωρούν για τα Σκόπια, όπου θα παραμείνουν μέχρι να δοθεί το "πράσινο φως" για τη μαζική επέμβαση στο Κόσσοβο.

Στο βορειοελλαδικό χώρο ο στρατός έχει πάρει αυξημένα μέτρα για την προστασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη διάρκεια προώθησής τους προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Οι στρατιώτες και αξιωματικοί της ΝΑΤΟικής συμμαχίας που κυκλοφορούν με τζιπ μέσα στην πόλη, οι φάλαγγες που οδικώς προωθούνται προς τα βόρεια, ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο που απομακρύνθηκαν από την πόλη μέσω τη δυτικής εξόδου, έφεραν στο νου των κατοίκων, κυρίως των μεγαλύτερων σε ηλικία, στιγμές της κατοχικής αλλά και δικτατορικής περιόδου.

ΝΑΙ, η Θεσσαλονίκη τελεί υπό ΝΑΤΟική ομηρία. Και καθημερινά ολοένα και περισσότεροι πολίτες καταγγέλλουν πως είναι επικίνδυνο η Θεσσαλονίκη και το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της να μετατραπεί σε μόνιμο στρατιωτικό ορμητήριο εναντίον των λαών της Βαλκανικής.

Μέχρι και το τέλος του μήνα αναμένονται να καταπλεύσουν ακόμη 15 πλοία της ΝΑΤΟικής "συμμορίας" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη φάση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, οι δυνάμεις που προωθούνται προς την ΠΓΔΜ προέρχονται κυρίως από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος της επιχείρησης αναμένεται να προωθηθούν προς το Κόσσοβο, μέσω της Βόρειας Ελλάδας, τουλάχιστον 33.000 στρατιώτες. Ηδη περισσότεροι από 3.000 έχουν περάσει από τη Θεσσαλονίκη.

Και ενώ για δύο τουλάχιστον μήνες ακόμη το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο και το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκονται στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών επεμβατικών δυνάμεων, επιχειρείται να πέσει πέπλο σιωπής προκειμένου να μη βγει στην επιφάνεια η πολεμική μηχανή που στήνεται κάτω από τη μύτη των χιλιάδων ειρηνόφιλων κατοίκων της περιοχής.

Κόντρα στα σχέδια των μακελάρηδων των λαών και των ντόπιων υπηρετών τους, στέκονται χιλιάδες εργαζόμενοι που τις προηγούμενες μέρες διαδήλωσαν ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αλλά και οι φοιτητές της πόλης. Μετά τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής, οι φοιτητές οργανώνουν νέα αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση την Παρασκευή 5 Μάρτη στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Νομικής.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας μαζί με τη ΔΚΚΦ Προοδευτική καλούν τους φοιτητές να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Καλούν στο δρόμο του αγώνα για να ακυρωθούν τα σχέδια της ΕΕ, των ΗΠΑ, των "εκσυγχρονιστών" και των άλλων κομμάτων του ευρω-μονόδρομου, που θέλουν τη μετατροπή της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ.

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Υπό το βάρος επεισοδίων, γίνονται διπλωματικές συναντήσεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Μπορεί να απομένουν δύο βδομάδες, έως ότου πραγματοποιηθεί η νέα διάσκεψη στη Γαλλία για την εξεύρεση "λύσης" στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά οι εχθροπραξίες στην περιοχή αυξάνονται, όπως αυξάνονται και οι πυρετώδεις προετοιμασίες του ΝΑΤΟ για τη συγκρότηση πολυεθνικών στρατευμάτων.

Χτες, οι αυτονομιστές Κοσσοβάροι Αλβανοί παραδέχτηκαν ότι σκότωσαν έναν Σέρβο αιχμάλωτο, αλλά επιχειρώντας να "ρίξουν στάχτη" στα μάτια και μετά από παρεμβάσεις των ξένων επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ, απελευθέρωσαν αργότερα έναν Σέρβο. Σε άλλη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, σημειώθηκε επεισόδιο έντασης μεταξύ δύο επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ με Σέρβους στρατιώτες.

Στο Οράχοβατς (νοτιοδυτικά του Κοσσυφοπεδίου), αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ παρενέβησαν, με σκοπό την εκτόνωση της νέας έντασης ανάμεσα σε Γιουγκοσλάβους στρατιώτες και Κοσσοβάρους αυτονομιστές αντάρτες, πετυχαίνοντας την απελευθέρωση ενός Σέρβου που απήχθη το περασμένο Σάββατο. Τη μέρα εκείνη, είχαν απαχθεί δύο Σέρβοι, εκ των οποίων ο ένας σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών του "KLA".

Χτες, δύο αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ (ένας Δανός και ένας Βρετανός) δάρθηκαν στο Πρίζρεν από ομάδα εξοργισμένων Σέρβων πολιτών. Ολα άρχισαν, αφότου μια ομάδα παιδιών άρχισε να ρίχνει χιονόμπαλες κατά των δύο επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ. Οι δύο άρχισαν να λογομαχούν με τα παιδιά (!), ώσπου έφτασε στο ίδιο μέρος ομάδα εξοργισμένων Σέρβων που ξυλοκόπησε τους δύο αξιωματούχους. Το αντι-δυτικό μένος των Σέρβων έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μετά τις επαναλαμβανόμενες απειλές του ΝΑΤΟ για βομβαρδισμούς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και αποστολής πολυεθνικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός απεσταλμένος του Κλίντον, Κρίστοφερ Χιλ,συναντώνταν με ανώτατα πολιτικά στελέχη των Κοσσοβάρων Αλβανών, που απάρτιζαν την αντιπροσωπεία που μετέβη στο Ραμπουγέ. Αν και οι συνομιλίες έληξαν δίχως αποτέλεσμα, εκπρόσωποι της αλβανικής πλευράς υποστήριξαν πως θα υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία στις 15 Μάρτη. Ο Φιλ Ρέικερ, εκπρόσωπος του Χιλ, αναφερόμενος στο σκοπό της συνάντησης είπε σε δημοσιογράφους ότι επρόκειτο για βολιδοσκόπηση της στάσης της αντιπροσωπείας των Κοσσοβάρων που ήταν στο Ραμπουγέ.

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ εντείνει τις προετοιμασίες του για την ανάπτυξη πολυεθνικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο από τις βάσεις του στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.Εκεί καταφτάνουν εκατοντάδες στρατιώτες, άρματα μάχης και στρατιωτικός εξοπλισμός. ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δύναμη περίπου 28.000 στρατιωτών θα αποσταλεί στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που υπογραφεί στις 15 Μάρτη συμφωνία μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών. Ομως, την ώρα που έρχονται οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες, φεύγουν οι περίπου 1.000 κυανόκρανοι της "Δύναμης Πρόληψης των Ηνωμένων Εθνών", που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό συμβαίνει λόγω της εκπνοής της εντολής που έχουν λάβει από τον ΟΗΕ.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιχειρούν συναντήσεις με Κοσσοβάρους Αλβανούς και Σέρβους, προσπαθώντας να πετύχουν μια θετική έκβαση στις συνομιλίες της 15ης Μάρτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο των αυτονομιστών ανταρτών "Κόσσοβα Πρες", ανώτατα στελέχη του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου" βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης των προσπαθειών για το σχηματισμό της πολύκροτης... "κοινής" πλην ανεπίσημης κυβέρνησης όλων των Κοσσοβάρων Αλβανών. Στην ηγεσία αυτής της άτυπης κυβέρνησης ανατέθηκε να ορίσει ομάδα που θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με την κυβέρνηση Κλίντον, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε το "Στέιτ Ντιπάρτμεντ". Μάλιστα, αντάρτες του"KLA" υποστήριξαν ότι έχουν λάβει πρόσκληση για επίσκεψη αντιπροσωπείας τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου έχει νομιμοποιηθεί ενώπιον της διεθνούς κοινότητας...

Επιπλέον, χτες, ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Κνουτ Βολεμπάεκ, (υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας), επρόκειτο να συναντηθεί με αντιπροσωπεία ανώτατων αξιωματούχων του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αλλά και με ομάδα Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Συνεχόμενοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκαν και χτες οι βομβαρδισμοί ιρακινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από αμερικανικά αεροσκάφη στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο Ιράκ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού επανέλαβε το γνωστό μοτίβο περί πρόκλησης από τις ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες και διέψευσε ότι τα αμερικανικά πυρά έπληξαν τον πετρελαϊκό αγωγό Τουρκίας - Ιράκ, όπως κατήγγειλε η Βαγδάτη την Κυριακή.

Περισσότερες από τριάντα βόμβες έριξαν και χτες αμερικανικά "F-15" σε ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες, ραντάρ, κέντρα επικοινωνίας και ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις στο Βόρειο Ιράκ, στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης. Σε λακωνικές του δηλώσεις ο πτέραρχος Μάικ Μπλας, από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων στη Στουτγκάρδη, επιβεβαίωσε τους βομβαρδισμούς και τόνισε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη εγκλωβίστηκαν, για άλλη μια φορά, από τα ιρακινά ραντάρ και κατά συνέπεια "οι Αμερικανοί πιλότοι βρίσκονταν σε θέση αυτοάμυνας". Ο Μπλας διέψευσε, όπως είχε κάνει ένα 24ωρο νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί της Κυριακής κατέστρεψαν τον πετρελαϊκό αγωγό Ιράκ - Τουρκίας, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ροή πετρελαίου προς τη Βαγδάτη. Τον ισχυρισμό της Βαγδάτης επιβεβαίωσε, αργά το βράδυ της Κυριακής, και ένας Τούρκος αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι όλα τα αμερικανικά αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, ενώ εκτίμησε ότι οι ιρακινοί στόχοι, μάλλον, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη δεν εξέδωσε καμία σχετική ανακοίνωση.

"Να σταματήσουν οι Νατοϊκές απειλές και επεμβάσεις"

Ψήφισμα του ΔΣ του Δήμου Δεσκάτης Γρεβενών

Με ψήφισμά του, το ΔΣ του Δήμου Δεσκάτης Γρεβενών σημειώνει ότι "ύστερα από τη διάλυση της ΣΟΔ Γιουγκοσλαβίας με τις επεμβάσεις των Δυτικοευρωπαίων και των ΗΠΑ, νέα σύννεφα πολέμου εμφανίζονται και πάλι στα Βαλκάνια με τις εφιαλτικές απειλές επέμβασης των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σερβία... Υποδαυλίζουν και προκαλούν τις εθνικές συγκρούσεις που τις εκμεταλλεύονται για τα δικά τους συμφέροντα και σχέδια στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων".

Στο ψήφισμά σημειώνεται επίσης ότι "ο φιλειρηνικός λαός του Δήμου Δεσκάτης απαιτεί να σταματήσουν οι Νατοϊκές απειλές και επεμβάσεις, να σταματήσει η χώρα μας να είναι ορμητήριο και ξέφραγο αμπέλι των Νατοϊκών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ