ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
"Μην παρεμβαίνετε σε εσωτερικές μας υποθέσεις"

Ενταση κατά την επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Ολμπράιτ, που ήγειρε θέμα "παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

ΠΕΚΙΝΟ.-

Η επίσημη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα, που άρχισε χθες, "διαταράχτηκε" ήδη από τις πρώτες ώρες της άφιξής της στη χώρα, καθώς η Μαντλίν Ολμπράιτ προέβη σε σχόλια για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" και τον"εκδημοκρατισμό", που έγιναν δεκτά με έντονη δυσαρέσκεια από την κινεζική διπλωματία.

Η Ολμπράιτ προέβη στη "διαβεβαίωση" ότι η Ουάσινγκτον δε θα "συνδέσει" το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την "ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO)", γεγονός που επέτεινε τον εκνευρισμό των Κινέζων διπλωματών για τον αμερικανικό παρεμβατισμό και το μόλις συγκεκαλυμμένο εκβιασμό.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, υιοθετώντας έναν αρκετά "ευγενικό" τόνο, επισήμανε στη φιλοξενούμενή του ότι το να διατυπώνονται τέτοιες θέσεις αποτελεί εν πολλοίς "ανοίκεια παρέμβαση" σε εσωτερικά ζητήματα της Κίνας.

"Είχαμε πάντοτε αντιταχθεί στο να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην παρέμβαση των εσωτερικών ζητημάτων άλλων χωρών, με το να χρησιμοποιούνται (τα ανθρώπινα δικαιώματα) ως δικαιολογία", είπε.

Ο υπουργός της Κίνας επισήμανε επίσης ότι η χώρα του θα δυσαρεστούνταν αν η αμερικανική κυβέρνηση προωθούσε μια "καταδικαστική" απόφαση, όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του διαμέσου της αρμόδιας Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

"Υπάρχουν", πρόσθεσε ο ίδιος, "αντι-κινεζικά στοιχεία που επιθυμούν να διαταραχτούν οι διμερείς σχέσεις", που χρησιμοποιούν το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως "αφορμή".

Η Ολμπράιτ είχε πει νωρίτερα: "Θα εγείρω τα ζητήματα που αφορούν (παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συλλήψεις διαφωνούντων και) τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πρωθυπουργό (Ζου Ρονγκτζί)... Οπως έχει πει πολλές φορές ο Πρόεδρος Κλίντον, είναι πολύ σημαντικό η Κίνα να βρεθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας" (!).

Ο πρωθυπουργός Ζου, πριν τη συνάντησή του με την Ολμπράιτ, εξέφρασε την ελπίδα "να υπάρξει μια ειρηνική και αρμονική ατμόσφαιρα" στις συνομιλίες, προσπαθώντας σαφώς να κατεβάσει τους τόνους.

Ωστόσο, παρά την άρνηση των Αμερικανών αξιωματούχων (όπως του υπουργού Θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ) ότι "υπάρχει κρίση", υποφώσκει ένταση, όχι μόνο λόγω της "κριτικής" για την "κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στην Κίνα, αλλά και λόγω των αμερικανικών σχεδίων για τη δημιουργία μιας "πυραυλικής ασπίδας" στην περιοχή, την οποία έχει εκδηλώσει επιθυμία να χρησιμοποιήσει και η Ταϊβάν. "Κάτι τέτοιο", έλεγε ένας Κινέζος αξιωματούχος, "θα προκαλούσε πολλαπλές κούρσες εξοπλισμών στην περιφέρεια".

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέο κύμα πιέσεων για το Γιβραλτάρ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Συνεχίζεται το σίριαλ της διαμάχης μεταξύ της ισπανικής και της βρετανικής κυβέρνησης για το καθεστώς του Γιβραλτάρ, της στρατηγικής σημασίας βρετανικής αποικίας - στο "υπογάστριο" της Ισπανίας.

Η ισπανική κυβέρνηση, που έχει εγείρει το θέμα το τελευταίο διάστημα, πρόκειται να συνεχίσει και μάλιστα να ενισχύσει τις πιέσεις για το Γιβραλτάρ διατηρώντας τους μεθοριακούς ελέγχους και λαμβάνοντας νέα μέτρα μέχρις ότου η βρετανική αποικία σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αμπελ Ματούτες.Αυτή τη φορά η αφορμή είναι οι επιχειρήσεις που δρουν στο κρατίδιο του Γιβραλτάρ. Η Ισπανία δηλώνει πως θεωρεί ότι στο Γιβραλτάρ, στο οποίο υπάρχουν 53.000 ανώνυμες εταιρίες που ευνοούνται από ένα ειδικό καθεστώς στην Ευρώπη, ανθούν η φοροδιαφυγή, το "ξέπλυμα του χρήματος" και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. "Θα ασκήσουμε πιέσεις στο Γιβραλτάρ, ώστε να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία που εμποδίζει αυτές τις παράνομες δραστηριότητες", τόνισε ο Ματούτες και πρόσθεσε ότι στο μεταξύ δε θα χαλαρώσουν οι μεθοριακοί έλεγχοι που κρίθηκαν νόμιμοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Είναι μέτρα νόμιμα και απαραίτητα. Θα τα εφαρμόσουμε", δήλωσε ο υπουργός στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αντένα 3", ανακοινώνοντας παράλληλα ότι μεταξύ των νέων μέτρων που σχεδιάζει να λάβει η ισπανική κυβέρνηση, είναι η μη αναγνώριση των εταιριών του Γιβραλτάρ και ορισμένων εγγράφων που έχουν εκδοθεί εκεί, όπως οι άδειες οδήγησης.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Ανακοινώθηκε ο νικητής των "εκλογών" της χούντας

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-

Τον στρατιωτικό Ολουσενγκούν Ομπασάντζο αναγόρευσε χτες η νιγηριανή χούντα ως "νικητή" των εκλογών που έστησε το περασμένο Σαββατοκύριακο με σκοπό δήθεν τον "εκδημοκρατισμό" της χώρας...

Ο αντίπαλος του Ομπασάντζο, Ολού Φαλάι, απέρριψε τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία ο Ομπασάντζο συγκεντρώνει 18,7 εκατομμύρια ψήφους (ποσοστό 62,78%) έναντι 11 εκατομμυρίων του Φαλάι.

"Απορρίπτουμε το αποτέλεσμα των εκλογών γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε να παραμένει ο λαός μας στη σκλαβιά" δήλωσε ο Γιουσούφ Μαμάν, εκπρόσωπος της "Συμμαχίας της Δημοκρατίας" που συμμάχησε στις εκλογές με το "Παλλαϊκό Κόμμα" που υποστήριζε τον Φαλάι.

Εντούτοις, ο Ομπασάντζο αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 29 του Μάη.

Επίθεση κατά πρώην πρωθυπουργού

ΤΟΚΙΟ.-

Δολοφονική επίθεση σε κεντρικό ναό του Τόκιο δέχτηκε χτες ο 80χρονος πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γασουχίρο Νακασόνε. Μέσα σε λίγα λεπτά ο δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς.

Αοπλος και φωνάζοντας τη λέξη "προδότη", ο δράστης επιτέθηκε κατά του πρώην πρωθυπουργού στη διάρκεια επικήδειας τελετής. Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν πως δράστης είναι ο 28χρονος Τακαμίτσου Τομικάουα, αλλά δεν είπαν τίποτε για τα κίνητρα της πράξης του.

ΣΟΥΔΑΝ
Νεκροί από πείνα και λόγω "κακής" συμφωνίας του ΟΗΕ;

ΧΑΡΤΟΥΜ. -

Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν από σιτοδεία στο Νότιο Σουδάν όχι μόνον εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου, αλλά και εξαιτίας του εξαιρετικά δυσλειτουργικού τρόπου με τον οποίο η "Επιχείρηση Γραμμή Ζωής για το Σουδάν" του ΟΗΕ οργανώνει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Την καταγγελία αυτή έκανε η οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", η οποία θεώρησε ως υπεύθυνο για την προβληματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας την οργάνωση -"ομπρέλα" του ΟΗΕ, "Επιχείρηση Γραμμή Ζωής", που εποπτεύει τη δράση 40 οργανώσεων αρωγής στο νότιο τμήμα του Σουδάν.

Εκπρόσωπος των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" πρόσθεσε ότι η "Επιχείρηση Γραμμή Ζωής για το Σουδάν" έχει αποτύχει στην προσπάθειά της να ελέγξει τη διανομή τροφίμων σε χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας με αφορμή τη συμφωνία που έχει συνάψει ο ΟΗΕ με τη σουδανική στρατιωτική κυβέρνηση του στρατηγού Ελ Μπασίρ, αλλά και εξαιτίας της στάσης ορισμένων από την ανταρτική οργάνωση "Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδανικού Λαού". Σύμφωνα με τους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα", μόνο στη διάρκεια του καλοκαιριού πέθαιναν κάθε μέρα περίπου 25 άτομα σε ένα στρατόπεδο 1.000 προσφύγων. Επίσης, σε προσφυγικά στρατόπεδα του Νότιου Σουδάν, το 80% των παιδιών ήταν υποσιτισμένα.

Ο Λιντσέι Ντέιβις, εκπρόσωπος του "Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων" του ΟΗΕ αρνήθηκε τις κατηγορίες, απλώς αμφισβητώντας τες... "Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα και οπουδήποτε αυτά τα προβλήματα πληθαίνουν, τα αντιμετωπίζουμε", αρκέστηκε να δηλώσει ο Ντέιβις αποκαλώντας τη σχετική ανακοίνωση των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" ως "μάλλον λίγο απλοϊκή".

Η Μ. Ολμπράιτ με τον Κινέζο πρωθυπουργό

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Πολύνεκρο ναυάγιο

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Εφτά μέλη του πληρώματος του εμπορικού πλοίου "Σκάι Μπερντ" έχασαν τη ζωή, ακόμα ένας αγνοείται, ενώ τρεις έχουν διασωθεί μετά το ναυάγιο του σκάφους στο οποίο εργάζονταν ανοιχτά των Αζορών, μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA, επικαλούμενο πηγές της πορτογαλικής ακτοφυλακής.

Το σκάφος, που φέρει σημαία από τις Ολλανδικές Αντίλλες, εξέπεμψε το βράδυ της Κυριακής σήμα κινδύνου, καθώς έπλεε σε απόσταση 470 μιλίων βορειοδυτικά του νησιού Φλόρες του συμπλέγματος των Αζορών. Αμέσως μετά, κατέπλευσαν στον τόπο του ναυαγίου οχτώ εμπορικά σκάφη και κατόρθωσαν να περισυλλέξουν σώους τελικά τρεις ναυτικούς. Η επιχείρηση για την ανεύρεση του τελευταίου αγνοουμένου ναυτικού του "Sky Bird" συνεχίζεται, δήλωσε εκπρόσωπος της πορτογαλικής ακτοφυλακής, για να συμπληρώσει ότι μάλλον είναι απίθανο να βρίσκεται εν ζωή.

ΑΪΤΗ
Δολοφονία πολιτικού "εντείνει" το κλίμα πόλωσης

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-

Στην ήδη έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Αϊτή εδώ και μήνες προστέθηκε χτες και μία δολοφονία κατά γερουσιαστή, ο οποίος εκτελέστηκε χτες από αγνώστους έξω από την κατοικία του σε προάστιο της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ Ο Πρενς.

Θύμα είναι ο 47χρονος γερουσιαστής Ζαν Ιβόν Τουσέ που σκοτώθηκε στο προάστιο Ντελμάς από άγνωστους δράστες. Ο Τουσέ, γιατρός και μέλος του κόμματος "Οργανισμού Λαϊκής Πάλης", εξελέγη στη Γερουσία της Αϊτής το 1995.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά κρούσματα βίας που μαστίζουν μία χώρα ακυβέρνητη από τον Ιούνη του 1997, οπότε ξέσπασε η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Στις 11 Γενάρη, ο Πρεβάλ διόρισε αυθαίρετα πρωθυπουργό δίχως τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου, το οποίο και διέλυσε. Την επόμενη μέρα, η αδελφή του "Προέδρου" - δικτάτορα, Μαρί Κλοντ Καλβέν, έπεσε θύμα δολοφονικής ενέδρας... Την περασμένη Πέμπτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε ότι η πολιτική κρίση που μαστίζει την Αϊτή απειλεί περαιτέρω την όποια σταθερότητα στη χώρα αλλά και τις προσπάθειες για τον εκδημοκρατισμό της.

"Υπάρχει αυξανόμενη πόλωση στην Αϊτή και νέοι κίνδυνοι για την πορεία προς τη δημοκρατία", είχε σημειώσει ο Ανάν σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το 1995 στάλθηκε στην Αϊτή δύναμη 1.300 κυανόκρανων, οι οποίοι αντικατέστησαν δύναμη Αμερικανών πεζοναυτών που είχαν εισβάλει στρατιωτικά στη χώρα το Σεπτέμβρη του '94, με το πρόσχημα ότι θα απομάκρυναν τη χούντα Ντιβαλιέ και θα αποκαθιστούσαν τον Ζαν Μπετράντ Αριστίντ στην Προεδρία της Αϊτής...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ