ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φωνές αλληλεγγύης και ειρήνης

Τη Δευτέρα, στις 6.00 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος η μεγάλη μαραθώνια συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα του κουρδικού λαού

Θα σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο για να τραγουδήσουν για την ειρήνη, για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το δικαίωμα του κουρδικού λαού να αποφασίσει για τη μοίρα του και να μπορεί να ονειρεύεται το μέλλον του. Περισσότεροι από 80 καλλιτέχνες έχουν δηλώσει συμμετοχή στο μουσικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό, που διοργανώνει τη Δευτέρα, στις 6μμ, στην πλατεία Συντάγματος η Επιτροπή Διανοουμένων - Καλλιτεχνών. Στη μαραθώνια συναυλία έχουν δηλώσει συμμετοχή οι "Active Member", Χάρις Αλεξίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώργος Ανδρέου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Νένα Βενετσάνου, Καλλιόπη Βέτα, Παντελής Βούλγαρης, Δήμητρα Γαλάνη, Βαγγέλης Γερμανός, Γλυκερία, Φοίβος Δεληβοριάς, Γ. Δημητριάδης και "Μικροί Ηρωες", "Διάφανα Κρίνα", "Ενδελέχεια", "Ενοχο Λα", Δημήτρης Ζερβουδάκης, Νίκος Ζιώγαλας, Πέμη Ζούνη, Μίκης Θεοδωράκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ειρήνη Ιγγλέση, Αλίκη Καγιαλόγλου, Αντώνης Καλογιάννης, Βασίλης Καζούλης, Μελίνα Κανά, Πάνος Κατσιμίχας, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Κιμούλης, Μίμης Κουγιουμτζής, Νίκος Κούνδουρος, Γιάννης Κότσιρας, Μαρίζα Κωχ, Κρητικό Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα "Τσόντος", Κωνσταντίνα, Λάκης Λαζόπουλος, "Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης" (Αλέξια, Σωτηρία Λεονάρδου, Κώστας Θωμαϊδης), Μανώλης Λιδάκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Ντέιβιντ Λιντς, Νίκος Λαρυγγάκης, Κώστας Μακεδόνας, Σωκράτης Μάλαμας, Κώστας Μάντζιος, Βίκυ Μοσχολιού, Μπέμπα Μπλανς, Νότης Μαυρουδής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Αναστασία Μουτσάτσου, Θέμις Μπαζάκα, Γιάννης Νικολάου, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Ξυδάκης, "Ξύλινα Σπαθιά", "Οπισθοδρομικοί", Αννα Παναγιωτοπούλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Σταύρος Παράβας, Ελλη Πασπαλά, Μίλτος Πασχαλίδης, Ορφέας Περίδης, Νίκος Πιπινέλης, Ρένη Πιττακή, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, "Πυξ Λαξ", "Συνήθεις Υποπτοι", Μάριος Τόκας, "Τρύπες", Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, "Υπόγεια Ρεύματα", Μαρία Φαραντούρη.

"Ξαναβγαίνουμε στο δρόμο για όλα εκείνα που μας ενώνουν, για όλα εκείνα που μας πληγώνουν", αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα - κάλεσμα της Επιτροπής που διαβάστηκε από τον Σταύρο Παράβα,κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου. "Για μας είναι πρωταρχικό δικαίωμα ενός λαού να γνωρίζει την αλήθεια. Ολη την αλήθεια. Απαιτούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δείξουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να πάρουν θέση ουσίας και όχι υποκρισίας πάνω στη σύλληψη και τα βασανιστήρια που υφίσταται ο Οτσαλάν, πάνω στην ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω στα βίντεο της ντροπής που προβάλλονται στο τέλος του 20ού αιώνα... Πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών και αγωνιζόμαστε για τη διευθέτηση όλων των προβλημάτων στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου". Στο ψήφισμα τονίζεται ότι "η Επιτροπή δε θα διαλυθεί την επομένη της συναυλίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα δημιουργήσει ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό γεγονός με συμμετοχή καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, με σκοπό τη διεθνοποίηση του κουρδικού ζητήματος".

Οι καλλιτέχνες, που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση, αποφάσισαν να συνδράμουν και οικονομικά, καταβάλλοντας το ποσό (το λιγότερο) των 40.000 δραχμών ο καθένας. Πριν και κατά τη διάρκεια της συναυλίας στην πλατεία Συντάγματος και στο κέντρο της πόλης θα υπάρχουν και εικαστικές παρεμβάσεις. Ομάδες, αποτελούμενες από εικαστικούς και φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, θα κυκλώσουν το χώρο της πλατείας Συντάγματος με μεγάλα ρολά από χαρτί και πλαστικό στα οποία θα προτρέπεται ο κόσμος να "υπογράψει" όπως θέλει. Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου τα ρολά θα συγκεντρωθούν και θ' αποσταλούν μαζί με το ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενα αερόστατο με τα χρώματα του Κουρδιστάν θα υψωθεί από την εξέδρα, ενώ τα μάτια των αγαλμάτων στο κέντρο της Αθήνας θα είναι καλυμμένα με μαύρα μαντίλια.

"Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν"

"Ο πνευματικός κόσμος είναι η συνείδηση, η οργή του λαού και είναι μια μεγάλη δύναμη" είπε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο Αλή Καρδούχος,εκ μέρους του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Κουρδιστάν. Αναφερόμενος στον όρο "δίκαιη δίκη" είπε χαρακτηριστικά: "Το να ζητάς δίκαιη δίκη από το Κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας είναι σα να ζητάς από ένα βόδι να σου δώσει γάλα. Δεν μπορεί να δικάζεται ο ηγέτης ενός εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν. Αν η Τουρκία δεν το κάνει, τότε νομιμοποιείται κάθε αντίστασή μας και ας το λάβει αυτό ως απειλή".

Η Τάνια Τσανακλίδου,απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις "ξεχωριστές εκδηλώσεις συμπαράστασης", είπε ότι "η χτεσινή (σ. σ. προχτεσινή) συναυλία είχε τη μορφή συλλαλητηρίου, το οποίο συνδιοργάνωσαν οι συνδικαλιστικοί φορείς μας. Η συναυλία της Δευτέρας είναι φυσικών προσώπων. Οσο πιο πολλές εκδηλώσεις συμπαράστασης και αντίστασης υπάρχουν είναι καλοδεχούμενες". "Είναι χαρά για μας", είπε ο Στάθης Σταυρόπουλος,"να υπάρχουν διάφορες εστίες πολιτισμού και πολιτών. Είναι θετικό ότι ο πολίτης από αντικείμενο πολιτικής γίνεται υποκείμενο".

Τη συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ στην εκδήλωση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενωσης, Αριστείδης Μανωλάκος,ο οποίος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια κινητοποίησης των δημοσιογραφικών ενώσεων για το κουρδικό πρόβλημα. Εκκληση για τον ίδιο σκοπό έχει γίνει και από τον συγγραφέα - δημοσιογράφο Βαγγέλη Σακκάτο,που με επιστολή του προς το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου Δημοσιογραφίας και Τεχνών ζητά τη συμβολή του για την κινητοποίηση των πνευματικών ανθρώπων της Γερμανίας.

Στην εκδήλωση θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν έργα καλλιτεχνών, τα οποία θα διατεθούν προς πώληση για οικονομική συνεισφορά στον αγώνα του κουρδικού λαού. Για τον ίδιο σκοπό έχουν ανοιχτεί δύο λογαριασμοί στην Εθνική Τράπεζα: "Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος" με αριθμό 129/62953126 και "Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Κουρδιστάν" με αριθμό 129/350681 - 92.

Το μουσικό συλλαλητήριο θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση του "Σκάι" και το "Mad TV", ενώ από τις 4μμ, μέσω του "Σκάι", θα πραγματοποιηθεί "τηλεοπτικός αγώνας δρόμου", με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των Κούρδων προσφύγων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Τρομοκράτης είναι ο ιμπεριαλισμός"

Μεγάλο συλλαλητήριο συμπαράστασης στον κουρδικό λαό από τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας και φοιτητικούς συλλόγους

Την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών απαίτησαν χτες εκατοντάδες φοιτητές που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης που είχαν ως αποτέλεσμα την παράδοση του Κούρδου ηγέτη στις τουρκικές αρχές, αλλά και την εμπλοκή της στη σχεδιαζόμενη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κόσσοβο.

Το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό, που οργάνωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας και οι φοιτητικοί σύλλογοι ΠΑΜΚ, Ιατρικής, Φυσικού, Ψυχολογικού και Εστιών του ΑΠΘ ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στο χώρο της Καμάρας. Από εκεί ξεκίνησε μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο, αφού προηγουμένως οι διαδηλωτές έκαναν μια ενδιάμεση στάση έξω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καταγγέλλοντας τη μετατροπή του σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Στην κεφαλή της πορείας μπήκε η αντιπροσωπεία των Κούρδων που ζουν στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούσε το πανό των φοιτητικών συλλόγων που κατήγγειλε πως"Τρομοκράτης δεν είναι ο κουρδικός λαός, τρομοκράτης είναι ο ιμπεριαλισμός". Από πίσω εκατοντάδες νεολαίοι ακολουθούσαν φωνάζοντας ασταμάτητα συνθήματα:"Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ", "Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών". Σε όλη τη διάρκεια της πορείας αντηχούσε το αίτημα για "Λευτεριά στον Οτσαλάν". Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, αλλά και έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο όπου κατέληξε η πορεία.

Εξω από το Προξενείο, Κούρδοι και Ελληνες έκαψαν μια αμερικάνικη σημαία, ενώ ταυτόχρονα το σύνθημα "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" κυριαρχούσε στον αέρα, καταδεικνύοντας το ρόλο των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών που ως επικυρίαρχοι του κόσμου πυροδοτούν πολέμους, όπου γης, ματοκυλίζοντας τους λαού και καταδικάζουν σε γενοκτονία τον Κουρδικό λαό.

Οι φοιτητές έχοντας στον πλευρό τους το σύνολο του ελληνικού λαού απαιτούν να αποδοθεί στον Οτσαλάν η ιδιότητα του πολιτικού κρατούμενου, την άμεση απελευθέρωση του, τη σύγκληση Διεθνούς Συνδιάσκεψης με θέμα την πολιτική επίλυση του Κουρδικού, ενώ ως τότε απαιτούν τη συγκρότηση διεθνούς αντιπροσωπείας που θα εποπτεύει τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν.

Εξάλλου, συλλαλητήριο συμπαράστασης στον αγώνα των Κούρδων θα πραγματοποιήσει την επόμενη Δευτέρα, 1 Μάρτη στις 7μ.μ., το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νάουσας. Στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Καρατάσου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του εθνικού απελευθερωτικού μετώπου των Κούρδων.

Κατακλυσμός από καταγγελίες για την παράδοση Οτσαλάν

Δεκάδες μέλη του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσ/νίκης (ΒΕΘ), πρώην και νυν, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό τονίζουν την αγανάκτηση για τη σύλληψη και παράδοση του ηγέτη των Κούρδων Α. Οτσαλάν.

Αισθήματα οργής και πόνου διακατέχουν τους απλούς πολίτες, γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι εταίροι της στην ΕΕ, αρνήθηκαν την παροχή ασύλου στον ηγέτη των Κούρδων. Είναι αυτή η πολιτική που, εκτός των άλλων, καταλήγει στην άρνηση ασύλου στον Α. Οτσαλάν και οδηγεί Ελληνες φαντάρους στη Βοσνία και το Κόσσοβο, για να υπηρετούν τους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ με κίνδυνο για την ειρήνη στα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει, γιατί είναι πολιτική υποτέλειας, τραυματίζει το αίσθημα της αξιοπρέπειας και του πατριωτισμού του απλού Ελληνα πολίτη. Ο μόνος δρόμος είναι να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα μας στις εκλογές τώρα, υπογραμμίζεται.

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη, συμμετέχοντας στη συναυλία συμπαράστασης που οργανώνεται τη Δευτέρα 1η Μαρτίου το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των καλλιτεχνών.

Το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό του Κουρδιστάν και τον ηγέτη του Οτσαλάν. Καταδικάζει τις ενέργειες των υπευθύνων για την παράδοση του Κούρδου ηγέτη στην Τουρκία, δηλαδή την ελληνική κυβέρνηση, τους Αμερικάνους, το Ισραήλ και την ΕΕ που, εκτός των άλλων, στα πλαίσια της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού και της Συνθήκης Σένγκεν χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατία τον αγώνα κάθε λαού για Ελευθερία, Δημοκρατία, και Πρόοδο εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά, όταν πρόκειται για το Κόσσοβο, την Κύπρο και το Κουρδιστάν.

Το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ απαιτεί μέτρα για τη σωτηρία του Α. Οτσαλάν και ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση πλατιάς σύσκεψης συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων του νομού την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Μάρτη, ώρα 7μ.μ. στον Οίκο Χίου Διδασκάλου για την οργάνωση της αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό.

Το σωματείο Εργαζομένων δήμου Ελληνικού υπογραμμίζει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που δίνει εξετάσεις στις ΗΠΑ και τα αφεντικά της ΕΕ με την παράδοση του Οτσαλάν και καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να αναπτύξουν κίνημα αλληλεγγύης στους Κούρδους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσπιών τονίζει ότι η διεθνής συνωμοσία, που εμφανίστηκε με τη συμμετοχή της Ελλάδας για τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, προκαλεί αισθήματα ντροπής και αγανάκτησης σε όλο τον ελληνικό λαό και στους δημότες. Η δημοτική αρχή και οι δημότες ενώνουν τη φωνή διαμαρτυρίας για τη σωτηρία του Οτσαλάν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευδήλου Ικαρίας καταδικάζει την κυβέρνηση, τονίζοντας το αποκρουστικό πρόσωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ σχετικά με τις εξελίξεις, την παράδοση του Οτσαλάν. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Κούρδους και τον ηγέτη τους και τονίζει πως η παγκόσμια κινητοποίηση μπορεί και πρέπει να σώσει τον Α. Οτσαλάν.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ζωγράφου με απόφαση του ΔΣ συμπαραστέκονται στον αγώνα των Κούρδων και απαιτούν την απελευθέρωση του ηγέτη τους. Καταγγέλλουν τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και την ελληνική κυβέρνηση για τη βάναυση μεταχείριση κάθε απελευθερωτικού επαναστατικού κινήματος.

Ολόκληρη η "πολιτισμένη" Δύση προσανατολισμένη στις μπίζνες και τα κριτήρια της ΟΝΕ δε βρήκε ένα κομμάτι γης να προστατεύσει τον ηγέτη του κουρδικού λαού, τον οποίο παρέδωσαν στους δημίους του, τονίζει ανακοίνωση του συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας που καταγγέλλει την παράδοση του Οτσαλάν. Καταγγέλλουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ελληνική κυβέρνηση και τις ΗΠΑ. Εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους Κούρδους ζητώντας τη σωτηρία του Οτσαλάν.

Αμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν ζητά το ΔΣ της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών, το οποίο θεωρεί συνυπεύθυνη την κυβέρνηση για τις αρνητικές εξελίξεις σχετικά.

Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και περιχώρων καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για εγκληματική ευθύνη της στην παράδοση του Οτσαλάν. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε το ΔΣ του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού.

Το ΔΣ ΣΔΟ ΤΕΙ Χαλκίδας τονίζει με ψήφισμά ότι έχει γίνει πλέον καθαρό πως η κυβέρνηση που δεν εκφράζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχει καταντήσει επικίνδυνη για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της και την παράδοση του Οτσαλάν και ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης.

Το νεοεκλεγμένο ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων του Κρατικού Θεραπευτηρίου - Κέντρου Υγείας Λέρου,επισημαίνει ότι ο λαός με αφορμή τα τελευταία γεγονότα κινητοποιείται, αποδεικνύοντας ότι εκτός από την ΟΝΕ υπάρχει και ο δρόμος της αξιοπρέπειας και του αγώνα. Αποφασίζει να καταθέσει συμβολικό ποσό υπέρ του αγώνα του κουρδικού λαού.

Ανακοίνωση καταδίκης της κυβέρνησης και συμπαράστασης στους Κούρδους και τον ηγέτη τους εξέδωσε και το παράρτημα Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου της ΠΕΑΕΑ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
"Ουδέν νεώτερον" από τον Ευάγγ. Γιαννόπουλο

Μια ώρα περίπου κράτησε η "ανάκριση" του υπουργού Δικαιοσύνης από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών Βασ. Πλιώτα και Ιω. Σακελλάκο,που τον επισκέφθηκαν χτες το μεσημέρι στο γραφείο του, ζητώντας του εξηγήσεις για τις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, σύμφωνα με τις οποίες ο ταγματάρχης της ΕΥΠ Σάββας Καλεντερίδης "είναι πράκτορας της ΜΟΣΑΝΤ". Αλλά τίποτα δεν πρόσθεσε ουσιαστικά στην προκαταρκτική έρευνα, που διενεργείται για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε μη πολιτικά πρόσωπα σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν, αφού ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος περιορίστηκε να επαναλάβει ότι τέτοιες φήμες κυκλοφορούσαν για τον Καλεντερίδη μεταξύ ανώτατων υπαλλήλων της ΕΥΠ και τίποτα περισσότερο. Δεν αποκάλυψε, δηλαδή, τα άτομα που διέδιδαν τις "φήμες", ώστε να κληθούν να καταθέσουν και να παρουσιάσουν, αν έχουν, ενοχοποιητικά στοιχεία για τον εν λόγω ταγματάρχη, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο Ναϊρόμπι. Πάντως, η εξέταση του τελευταίου, σήμερα ή μέσα στις επόμενες μέρες, κρίνεται απαραίτητη από τους εισαγγελείς.

Στα πρόσωπα που θα κληθούν, επίσης, να καταθέσουν περιλαμβάνονται οι τρεις συνεργάτριες του Α. Οτσαλάν και ο τέως πρέσβης της Ελλάδας στην Κένυα Γ. Κωστούλας.

Χτες προσήλθαν στα γραφεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και κατέθεσαν ως μάρτυρες ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκρ. Κοσμίδης,ο διοικητής Κρατικής Ασφάλειας Π. Ρουμπής και ο αερολιμενάρχης Κέρκυρας κ. Σκιαδόπουλος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εισαγγελική έρευνα για τους εμπλεκόμενους ιδιώτες στην υπόθεση Οτσαλάν παρατάθηκε γι' άλλες τρεις μέρες, με απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστα,προκειμένου να καταστεί δυνατή η λήψη όλων των αναγκαίων μαρτυρικών καταθέσεων, ώστε να προχωρήσει με ασφάλεια ο επιμερισμός ποινικών ευθυνών.

Συμπαράσταση από πνευματικούς φορείς

Η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση, με αισθήματα πικρίας, ντροπής και θυμού, για το ρόλο των κυβερνήσεων της χώρας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας στις πρόσφατες εξελίξεις και την τραγική κατάληξη του Α. Οτσαλάν, συμπαραστέκεται ολόψυχα στο δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας,ερμηνεύοντας τις διαθέσεις των 60.000 οικονομολόγων, υπογραμμίζει τη σαφή κυβερνητική υπαιτιότητα, αξιώνει την απόδοση ευθυνών σε όσους οδήγησαν στην αρνητική για τη χώρα και το λαό μας εξέλιξη, υποστηρίζει κάθε λαϊκή πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Α. Οτσαλάν και δηλώνει τη σταθερή υποστήριξη στο δίκαιο αγώνα του κουρδικού λαού.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δηλώνει αλληλέγγυο στον αγώνα του φίλου κουρδικού λαού, που μάχεται, χρόνια τώρα, για τα εθνικά και πολιτιστικά του δικαιώματα, για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Καλεί την πολυτεχνική νεολαία και όλο τον ελληνικό λαό να ενισχύσει υλικά και ηθικά τον αγώνα του κουρδικού λαού και για το προφανές ανθρωπιστικό σκέλος των παραπάνω ανοίγεται λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.

Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940 - 1974 καταγγέλλει την εκτεταμένη γενοκτονία του κουρδικού λαού και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα του. Ενώνει τη φωνή του για τη σωτηρία του Α. Οτσαλάν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με σχετική επιστολή προς τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο, τονίζει πως παρακολουθεί με ανησυχία όσα αναφέρονται σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και ενδεχομένως τα βασανιστήρια κατά την παραμονή του Α. Οτσαλάν στις τουρκικές φυλακές. Και καλεί, ως κορυφαίο επιστημονικό όργανο των γιατρών της χώρας σας (Τουρκίας), να λάβετε κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική και ψυχική υγεία του Α. Οτσαλάν.

Η Ακαδημία Αθηνών απευθύνεται σε όλες τις Ακαδημίες που ανήκουν στη Διεθνή Ενωση Ακαδημιών και ζητά τη συμπαράστασή τους για να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ειδικότερα της Σύμβασης της Ρώμης για την προστασία των δικαιωμάτων του Α. Οτσαλάν.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αμεσα να απελευθερωθεί ο Οτσαλάν

Ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης στον Οτσαλάν και τον αγώνα του κουρδικού λαού, καθώς και καταδίκης των κυβερνητικών χειρισμών, της υποκρισίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της εγκληματικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, εξέδωσε στην προχτεσινή του συνεδρίαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας.

Το ψήφισμα έχει ως εξής: "H σύλληψη και μεταφορά στην Τουρκία του Κούρδου αγωνιστή ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει δημιουργήσει αίσθημα ντροπής και ταπείνωσης στον ελληνικό λαό. Παράλληλα τίθεται τεράστιο θέμα πολιτικής ευθύνης της ελληνικής κυβέρνησης για τους χειρισμούς της και την τραγική κατάληξη του θέματος.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας ομόφωνα αποφασίζει και ζητά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους όσοι εμπλέκονται.

Καταγγέλλει την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την εγκληματική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίες κρίνουν με δύο μέτρα και δυο σταθμά (Κοσσοβάροι - Κούρδοι).

Καταδικάζει την πολιτική της μυστικής διπλωματίας με συνεχείς εμπαιγμούς του ελληνικού λαού και μη αληθείς δηλώσεις, ακόμα και την επόμενη μέρα της σύλληψης του Οτσαλάν από τους Τούρκους.

Εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό.

Καλούμε σε μια μεγάλη προσπάθεια για τη διεθνοποίηση και πολιτικοποίηση του κουρδικού ζητήματος.

Απαιτούμε το δικαίωμα του κουρδικού λαού στην ελευθερία και την άμεση απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν".

ΠΥΡΓΟΣ
Μαζικό συλλαλητήριο

Με ένα ιδιαίτερα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο οι εργαζόμενοι της Ηλείας διαδήλωσαν την περασμένη Πέμπτη τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του κουρδικού λαού και την αντίθεσή τους για την παράδοση του Α. Οτσαλάν στους στρατοκράτες της Αγκυρας. Στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου, το Παράρτημα Ηλείας της ΠΕΑΕΑ και το Σωματείο Οδηγών Πύργου, συμμετείχαν πολλοί εργαζόμενοι από όλους τους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι εξέφρασαν το πάνδημο συναίσθημα για στήριξη ενός λαού που αγωνίζεται για την ελευθερία του ενάντια στις επιλογές της αμερικανονατοϊκής "νέας τάξης". Συμμετείχαν ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο του Πύργου, η ΕΛΜΕ Ηλείας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμαλιάδας - Πηνείας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αμαλιάδας και Βαρθολομιού και άλλα εργατικά σωματεία. Παρευρέθηκαν επίσης η ΔΑΣ Αμαλιάδας, η ΔΑΣ Πύργου, η ΝΑΣ Ηλείας και άλλοι μαζικοί φορείς, ενώ ιδιαίτερα αισθητή και μαχητική ήταν η παρουσία των νέων. Στην εκδήλωση μίλησε από την πλευρά της Οργανωτικής Επιτροπής ο Πάνος Γιάνναρος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη διεθνοποίησης του κουρδικού προβλήματος, επιρρίπτοντας ευθύνες για τις δυσμενείς εξελίξεις στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και στην υποκρισία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα της ελληνικής, οι οποίες συνέβαλλαν με την αδιαφορία και την υποκρισία τους στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στο καθεστώς της Αγκυρας. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και το ψήφισμα της συγκέντρωσης που εγκρίθηκε ομόφωνα. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου, η οποία πέρασε από το Διοικητήριο όπου θυροκολλήθηκε το ψήφισμα.

Την άμεση απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν απαιτούν με κοινό υπόμνημα, που υπογράφουν 52 καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, κύρια μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτές. Με το υπόμνημά τους οι καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική κυβέρνηση για την απαράδεκτη και συνάμα υποκριτική στάση τους στην υπόθεση Οτσαλάν, ενώ παράλληλα αποδίδουν και ευθύνες για την παράδοσή του στις τουρκικές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ