ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θέμα χρόνου το "λουκέτο"

Επιχειρήσεις της Εύβοιας, που "στραγγαλίζονται" οικονομικά, επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ και ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής. Απεργία αύριο σε "Μιμίκο", ΣΥΝΚΟ, "Κελαϊδίτη", ΔΑΡΙΓΚ, Ναυπηγεία Αυλίδος και ΕΑΣ. Δίωρη Πανευβοϊκή στάση εργασίας και πορεία από Ν. Αρτάκη στη Χαλκίδα

ΧΑΛΚΙΔΑ (του απεσταλμένου μας ΣΤΑΜΑΤΗ ΖΗΣΙΜΟΥ)

Θέμα χρόνου πλέον χαρακτηρίζεται ο οικονομικός στραγγαλισμός των επιχειρήσεων λευκού κρέατος στην Εύβοια,αφού οι κυβερνητικοί χειρισμοί, που διεκπεραιώνονται μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, σπρώχνουν αυτές τις επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Χτες, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Γκατζή και τον γραμματέα της ΝΕ Εύβοιας Θ. Παππά,περιόδευσε στις επιχειρήσεις λευκού κρέατος ΣΥΝΚΟ και ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ,αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία GALENICA.

Αύριο, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων ΜΙΜΙΚΟΣ, ΣΥΝΚΟ, Κελαϊδίτης, αλλά και στου ΔΑΡΙΓΚ, Ναυπηγεία Αυλίδας και ΕΑΣ,πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και στις 5:30μ.μ. πορεία από τη Νέα Αρτάκη, στη Χαλκίδα.Επίσης, το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει δίωρη Πανευβοϊκή στάση εργασίας.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν η ΣΥΝΚΟ.Οπως ανέφερε ο ένας από τους σημερινούς ιδιοκτήτες κ. Μαλιώρος,η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, γιατί η ΑΤΕ αρνείται να τη δανειοδοτήσει. Εκτός αυτού, η ΑΤΕ επιδιώκει να βγάλει σε πλειστηριασμό την επιχείρηση για τα χρέη προηγούμενων ιδιοκτητών. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Νέας Αρτάκης Τ. Χατζηγιαννακέρης,ο οποίος χαρακτήρισε το πρόβλημα πολιτικό και έκανε λόγο για εξυπηρέτηση από την κυβέρνηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Μιλώντας με τους εργαζόμενους ο Ν. Γκατζής, τόνισε ότι ο κλάδος πρέπει να στηριχτεί ολόπλευρα, με προοπτική το μελλοντικό συνεταιρισμό των ομοειδών επιχειρήσεων. "Ομως - συνέχισε - για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει μια άλλη πολιτική, όπου η ΑΤΕ θα πρέπει να παίξει έναν καθαρά αναπτυξιακό ρόλο και να απαγκιστρωθεί από την τοκογλυφική πολιτική που ασκεί". Επίσης, κατήγγειλε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που, εφαρμόζοντας τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συρρικνώνει την παραγωγική βάση της χώρας. Επίσης, κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονιστούν με τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, δημιουργώντας ένα μέτωπο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Τέλος, εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, καλώντας τους να το στηρίξουν στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

"Πνιγμένη" στα χρέη από τα πανωτόκια είναι η επιχείρηση Κελαϊδίτη.Οπως λέει ο Γ. Δάγκουλας, συνέταιρος του Κελαϊδίτη, "από ένα δισεκατομμύριο 497 εκατομμύρια δραχμές δάνειο που είχαμε πάρει στις αρχές του '90, από την ΑΤΕ, έχουμε δώσει 2 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια δραχμές και χρωστάμε άλλα 6 δισεκατομμύρια 200 εκατομμύρια δραχμές"! Οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για περισσότερο από δύο μήνες. Οπως μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου Θ. Χαλαστάρας,"δυσκολευόμαστε που είμαστε απλήρωτοι, αλλά καταλαβαίνουμε ότι πράγματι η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα αυτή την περίοδο". Ο πρόεδρος του σωματείου καταγγέλλει τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη,ο οποίος αν και είχε υποσχεθεί ότι θα παρέμβει, έχει"εξαφανιστεί".

"Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε κλείσει". Τα λόγια αυτά ανήκουν στον διευθυντή της φαρμακοβιομηχανίας GALENICA κ. Καλφόπουλο,ο οποίος επισημαίνει ότι για άγνωστο λόγο η κυβέρνηση δε βάζει τα φάρμακα της επιχείρησης στη "λίστα". Αυτή την περίοδο οι 67 εργαζόμενοι της επιχείρησης τίθενται εκ περιτροπής σε διαθεσιμότητα. Μιλώντας με το ΔΣ του σωματείου, ο Ν. Γκατζής επισήμανε ότι η εθνική φαρμακοβιομηχανία χτυπιέται με τις ευλογίες της κυβέρνησης από τις ξένες πολυεθνικές, με αποτέλεσμα να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας. Σημείωσε, επίσης, ότι το ΚΚΕ προτείνει τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Φαρμάκου.

Αγωνιστικά "μποφόρ" στα λιμάνια

Προκαλεί τους ναυτεργάτες ενόψει της απεργίας ο Στ. Σουμάκης και παραπέμπει τα αιτήματα στο "διάλογο των κοινωνικών εταίρων"!

Αγωνιστικά "μποφόρ" πνέουν στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι ναυτεργάτες έχουν ριχτεί στη μάχη για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας που έχει κηρυχτεί στα κρουαζιερόπλοια για την επόμενη Πέμπτη 4 Μάρτη. Την ίδια στιγμή ολοένα και πληθαίνουν τα μηνύματα προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,στα οποία καταγράφεται η απαίτηση των ναυτεργατών να επεκταθεί η απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και να κλιμακωθεί.

Στο μεταξύ χτες, μία βδομάδα πριν την έναρξη της απεργίας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης,στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί έστω ένα από τα αιτήματα που θέτουν οι ναυτεργάτες, γιατί "είναι θέματα μεταξύ κοινωνικών εταίρων" και "ας καθίσουν να τα βρουν"!

Στην επισήμανση ότι υπάρχουν και αιτήματα που τον πρώτο λόγο έχει η κυβέρνηση και ειδικότερα το ΥΕΝ, όπως για παράδειγμα η πάταξη του δουλεμπορικού κυκλώματος και η ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, είπε προκαλώντας τους ναυτεργάτες: "Εχω παρακαλέσει να βοηθήσουν για να συλλάβουμε έναν, να του τη "στήσουμε". Ομως δεν έρχεται κανείς. Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι έτσι το δουλεμπόριο δε χτυπιέται. Κάποιοι που όποτε θέλουν θυμούνται ότι είναι ναυτικοί, πάνε στο δουλέμπορα. Ο επαγγελματίας ναυτικός δεν έχει ανάγκη το δουλέμπορα"! Στην υπενθύμιση ότι οι ναυτεργάτες έχουν καταθέσει συγκεκριμένη λίστα με ονόματα δουλεμπόρων, ότι η ΠΕΜΕΝ έχει καταθέσει μήνυση εναντίον συγκεκριμένων δουλεμπόρων και πριν από μερικές μέρες είχε δικαστήριο (το οποίο αναβλήθηκε), ο υπουργός δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτα!

ΑΝΕΡΓΟΙ ΖΩΝΗΣ
Ομαδικό διάβημα στον ΟΛΠ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί δεκάδες άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά,όπου και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του ΟΛΠ κ. Μανιατόπουλο και κ. Ψαραύτη, αντίστοιχα, και κατήγγειλαν τις προσπάθειες υπονόμευσης της λειτουργίας της Ζώνης.

Στη συνάντηση τέθηκε το σοβαρό ζήτημα με τα πλοία που ξεχειμωνιάζουν στο λιμάνι, καταλαμβάνοντας χώρους όπου γίνονται ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, με αποτέλεσμα να διώχνονται πλοία που έρχονται για επισκευή. Καταγγέλθηκε, επίσης, ότι ο ΟΛΠ θέλει να διώξει τρία πλοία που επισκευάζονται στην Κυνοσούρα, όπου απασχολούνται δεκάδες εργάτες, επειδή έχει περάσει ο "προβλεπόμενος" χρόνος παραμονής τους! Ο κ. Μανιατόπολος δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί άμεσα λύση σ' αυτό το ζήτημα, ενώ για τα τρία πλοία δεσμεύτηκε ότι θα παραταθεί η παραμονή τους και ότι από εδώ και στο εξής αυτό θα ισχύει για κάθε πλοίο που έρχεται για επισκευή. Οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι, αν δε δοθεί άμεσα λύση, θα επανέλθουν με νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σ' ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που είχε πάρει το διυπουργικό όργανο το 1995 και αφορούν τον ΟΛΠ, οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι πριν ένα χρόνο περίπου ξεκίνησαν κάποια έργα υποδομής στη Ζώνη τα οποία σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες λακκούβες που εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή των εργαζομένων. Σ' ό,τι αφορά το νόμο (έκτρωμα) που ιδιωτικοποιεί τα δυο μεγάλα λιμάνια, ο πρόεδρος του ΟΛΠ δεν μπόρεσε να κρύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης να ρίξει βάρος μόνο στον τομέα της διαμετακόμισης. Για τη Ζώνη, είπε ότι ακόμα δεν έχουν συζητήσει επί της ουσίας πώς θα λυθούν τα προβλήματα και ότι άμεσα θα συγκαλέσει σύσκεψη...

Χορός της ΕΣΑΚ στη Θεσσαλονίκη

Η ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό της την Παρασκευή 26 του Φλεβάρη, στην ταβέρνα ΓΑΣΤΡΑ (τέρμα Πυλαίας στο δρόμο Πανοράματος).

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΚ
Υπόθεση όλων το τσάκισμα της νοθείας

"Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι ναυτεργάτες από θέση αρχής έχουν ιερό καθήκον να τσακίσουν το όργιο της νοθείας, που δεν είναι κλαδικό, αλλά κρίσιμο, γενικό συνδικαλιστικό ζήτημα". Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης,για τις εκλογές - παρωδία στην Ενωση Ναυτών και καλούνται όλοι οι ναυτεργάτες να καταδικάσουν έμπρακτα το όργιο νοθείας, να ενισχύσουν αποφασιστικά τις προσπάθειες του "Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών" για την ακύρωση των νόθων εκλογών και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την πραγματοποίηση γνήσιων, αδιάβλητων αρχαιρεσιών.

"Στις αρχαιρεσίες - συνεχίζει - της Ενωσης Ναυτών έγινε πρωτοφανής νοθεία και αλλοιώθηκε η θέληση των μελών του σωματείου. Η παραβίαση του χώρου όπου φυλάσσονταν οι κάλπες και τα άλλα εκλογικά υλικά, η φανερή διάρρηξη κάλπης και η κλοπή ψηφοδελτίων, οι δυνατότητες που είχε ο μηχανισμός της νοθείας να ελέγξει όλες τις κάλπες και να αντικαταστήσει ψηφοδέλτια, η αντικατάσταση και ακύρωση 394 ψηφοδελτίων και η αυθαίρετη επιλεκτική αποστολή νέων ψηφοδελτίων σε αυτούς που ήδη είχαν ψηφίσει, ο αποκλεισμός μεγάλου αριθμού ναυτών από την ψηφοφορία με τα νέα ψηφοδέλτια αποτελούν μόνο δείγματα της πρωτοφανούς νοθείας".

Η ΑΤΕ ζητά την απόλυση όλων!

Αναβλήθηκε για τις 23 Μάρτη, η προχτεσινή εκδίκαση της αίτησης που κατέθεσε η Αγροτική Τράπεζα,με την οποία ζητά την απόλυση των 80 από τους 92 εργαζόμενους της ΣΥΝΕΛ,η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο, η απόφαση με την οποία τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης η εταιρία, υποχρέωνε τους εκκαθαριστές (Αγροτική Τράπεζα) να προβούν σε δυο προσπάθειες πώλησης της εταιρίας στο σύνολό της και αφού αυτές προβούν άκαρπες, επιτρέπεται η τμηματική της πώληση, ενώ υποχρεώνει την παραμονή του προσωπικού έως το τέλος της εκκαθάρισης.

"Από πολύ νωρίς - τονίζεται - η Τράπεζα έκανε προσπάθειες να απολύσει μέρος του προσωπικού, ερμηνεύοντας την απόφαση του δικαστηρίου κατά το δοκούν. Πριν καν προβεί στην πρώτη προσπάθεια πώλησης που θα αποδείκνυε ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης έχει κάπως προχωρήσει και αδιαφορώντας εντελώς για την τύχη του προσωπικού, κάνει νέα προσφυγή με την οποία ζητάει την άδεια να προβεί σε μαζική απόλυση".

Το σωματείο κάνει έκκληση στο αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας να αναλάβει επίσημα την πρωτοβουλία και να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ