ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλημμυρίζει η αγανάκτηση των εργαζομένων

Αθρόες εξακολουθούν να καταφθάνουν στην εφημερίδα μας οι ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για το έγκλημα κατά του κουρδικού λαού με την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους.

"Με την υπόθεση Οτσαλάν και τη σκληρή αντιμετώπιση των Κούρδων πολιτικών προσφύγων, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά πλήγωσε βαρύτατα τα δημοκρατικά αισθήματα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, γι' αυτό και δεν μπορεί πλέον να τον εκπροσωπεί", τονίζει με ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ και προσθέτει: "Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής την οποία ασκεί η κυβέρνηση. Μια πολιτική η οποία βαφτίζει τρομοκράτες τα απελευθερωτικά κινήματα, την ίδια στιγμή που συμμετέχει στην επέμβαση του ΝΑΤΟ για τον παραπέρα διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, με πρόσχημα ένα σχεδόν ανύπαρκτο αποσχιστικό κίνημα".

Το ΔΗΚΕΒΕ καλεί τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους μέσα από τον αγώνα τους να εκφράσουν την αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό και να επαγρυπνούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν στην περιοχή από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, να αναπτύξουν μαζικούς αγώνες και να οικοδομήσουν μέτωπο αντίστασης και πάλης με τις άλλες κοινωνικές δυνάμεις ενάντια στα μονοπώλια και τους πολιτικούς εκφραστές τους.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργυρούπολης - Αλίμου - Ελληνικού "Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ" τονίζει πως "ως εκπαιδευτικοί φορείς του ανθρωπισμού που αγκαλιάζει τους λαούς όλου του κόσμου και πατριώτες που τιμούν και δεν ξεχνούν την Ιστορία των ηρωικών αγώνων που έδωσε ο λαός μας για την Εθνική του υπόσταση και την Ανεξαρτησία, σε συνθήκες το ίδιο δύσκολες για τα απελευθερωτικά κινήματα, λόγω του τότε κλίματος διεθνούς Τρομοκρατίας: Καταγγέλλουμε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για αποσχιστικά κινήματα που αποτελούν ντε φάκτο καταδίκη του αγώνα του κουρδικού λαού, την υποκριτική στάση και το ρόλο των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Διαχωρίζουμε τη θέση μας και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο φίλο κουρδικό λαό".

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ "ΔΗΜ. ΓΛΗΝΟΣ" με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβερνητική στάση που έρχεται αντιμέτωπη με κάθε εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, την αντίσταση των λαών απέναντι σε στρατοκρατικές ηγεσίες και κάθε είδους αφεντικά ευρωπαϊκά και υπερατλαντικά. Γι' αυτό και καταδικάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς και δηλώνει αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα του κουρδικού λαού και τον ηγέτη του.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) τονίζει: "Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ντροπή! Η ελληνική κυβέρνηση δε φθάνει που αρνήθηκε να δώσει άσυλο στον Οτσαλάν, αλλά τον παρέδωσε κιόλας στους Τούρκους". Και καταλήγει: "Αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό, απελευθέρωση του Οτσαλάν. Κάτω τα χέρια από τους Κούρδους αγωνιστές. Αντιπαλεύουμε την υποκρισία, την υποταγή στα μεγάλα αφεντικά της νέας τάξης πραγμάτων".

Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Γλυφάδας και γύρω Δήμων εκφράζει την αγανάκτησή της και τονίζει ότι "ντροπή και τύψεις είναι το λιγότερο που πρέπει να αισθάνονται όσοι συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση κατά των Κούρδων και του ηγέτη τους Α. Οτσαλάν".

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει τη "σοσιαλιστική εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γνωστή και ως κυβέρνηση του "ευχαριστούμε τους Αμερικάνους" για την ντροπιαστική, εξευτελιστική και ταπεινωτική πράξη παράδοσης του Κούρδου ηγέτη, δίνοντας μια ακόμα παράσταση υποτέλειας στα αφεντικά της, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών εκφράζει την αγανάκτηση των μελών της και καταγγέλλει την υποκριτική συμπεριφορά ΕΕ και ΗΠΑ. Εκφράζει, επίσης, τη βαθιά ανησυχία της για την τύχη του Οτσαλάν. Ανακοινώνει την απόφασή της για συμμετοχή στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και καταγγελίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Ανακοίνωση καταγγελίας εξέδωσε επίσης ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΣΑ Αθηνών - Περιχώρων "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ" εκ μέρους των 15.000 μελών του.

Ανακοινώσεις συμπαράστασης στους Κούρδους εξέδωσαν και η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ - ΟΤΕ) και το Σωματείο Εργαζομένων Ελευσίνας - ΣΕΝΕ.Για τον ελληνικό λαό, τονίζεται, ο Κούρδος ηγέτης και ο αγώνας του κουρδικού λαού είναι σύμβολο του απελευθερωτικού αγώνα των λαών και εκφράζεται η συμπαράστασή τους στους Κούρδους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών - ΤΣΑ αισθάνεται ντροπή για την κυβερνητική στάση την οποία καταδικάζει και καλεί τον ελληνικό λαό σε συμπαράσταση των Κούρδων.

Τη στάση της κυβέρνησης και την υποκρισία της ΕΕ και των ΗΠΑ κατάγγειλε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αργολίδας.

Καταγγέλλει το ΕΚ Θεσσαλονίκης

Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της καλεί τα Σωματεία της δύναμής του και τους εργαζόμενους της πόλης να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό και τον ηγέτη του Α. Οτσαλάν.

"Οι εξελίξεις που οδήγησαν στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στα χέρια της Τουρκίας, τονίζει η ανακοίνωση του ΕΚΘ, εξέθεσαν τη χώρα μας, δημιούργησαν έντονο συναίσθημα πικρίας και οδύνης σε όλους τους Ελληνες και όπως αποδείχτηκε, σαφώς οφείλονται σε λανθασμένους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τον κουρδικό λαό, γι' αυτό δε θα πρέπει να διαταραχτούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ μας".

"Η διοίκηση του ΕΚΘ, συνεχίζει η ανακοίνωση, καταγγέλλει την υποκρισία, τόσο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και των ΗΠΑ, που ενώ κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, χαρακτηρίζουν τρομοκράτη τον ηγέτη του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος των Κούρδων και του αρνούνται το αυτονόητο δικαίωμα, τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Υποδαυλίζουν έτσι με τη στάση τους αυτή και ενισχύουν την αδιαλλαξία και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας".

Η ανακοίνωση του ΕΚΘ καταλήγει με τη διατύπωση των παρακάτω επιμέρους αιτημάτων:

  • Αμεσα μέτρα προστασίας της ζωής του Κούρδου ηγέτη, καθώς και τη δυνατότητα εξέτασης των όρων και των συνθηκών κράτησής του από διεθνείς παρατηρητές.
  • Να υπάρξουν διεθνείς εγγυήσεις και κινητοποιήσεις για να αποφευχθεί μια δίκη - παρωδία του Οτσαλάν.
  • Να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για το κουρδικό πρόβλημα με στόχο την εξεύρεση δίκαιης λύσης.
  • Να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η ασφαλής μετακίνηση των συνεργατών του Οτσαλάν και η επιστροφή του Σάββα Καλλεντερίδη από την Κένυα".

* Καταγγελία για τις πολιτικές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα παράδοσης του Οτσαλάν στους διώχτες του, εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονίας - Θράκης της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων. Επίσης τα Παραρτήματα Ημαθίας της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕ), της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), του Συλλόγου Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΣΕΠΠ) και της Ενωσης Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΕΣΑΘΕΑ).

Εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους οι αντιστασιακοί

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, ελευθερία και ανεξαρτησία, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους κατά της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που παρέδωσαν στην Τουρκία τον Κούρδο ηγέτη Α. Οτσαλάν, ζητώντας την απελευθέρωσή του.

Η παράδοση του Κούρδου ηγέτη είναι ένα έγκλημα της ελληνικής κυβέρνησης και του Σημίτη, που προσπαθεί να εξαφανίσει τα ίχνη του εγκλήματος με την αποπομπή τριών υπουργών του και με υποκριτικές ευχές για μια δίκαιη δίκη του Οτσαλάν, αναφέρει ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), που συμπληρώνει:

Η κατάπτυστη συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της τυφλής υπακοής της προς τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, που οργάνωσαν αυτή την επιχείρηση με εκτελεστικό όργανο τον Σημίτη και την κυβέρνησή του.

Οι αντιστασιακοί καταγγέλλουν την υποκρισία των κυβερνήσεων της ΕΕ, ιδιαίτερα Γερμανίας, Αγγλίας, Ιταλίας, που δε διστάζουν, εν ονόματι της "νέας τάξης πραγμάτων", να τρομοκρατούν και να δολοφονούν κάθε λαό που ζητά δικαιοσύνη, δημοκρατία και ελευθερία.

Ζητούν την απελευθέρωση του Οτσαλάν και το χαρακτηρισμό του ως πολιτικού κρατούμενου, να σταματήσει η βάναυση συμπεριφορά κατά των Κούρδων προσφύγων και να δοθεί αγώνας για τη σωτηρία του Κούρδου ηγέτη.

Οι αντιστασιακές οργανώσεις: Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών, Υπ/κών Εθνικής Αντίστασης 1941 - '44, Αντιστασιακός Σύνδεσμος Αξ/κών Υπ/κών Πολεμικής Αεροπορίας (ΑΣΑΥΠΑ) και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μ. Ανατολής(ΠΣΑΜΑ) τονίζουν: Με οργή, αγανάκτηση και θλίψη, εμείς οι Αξιωματικοί Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης παρακολουθήσαμε την παράδοση του ηγέτη των κουρδικού λαού Α. Οτσαλάν στα χέρια των Τούρκων δημίων του. Η ελληνική κυβέρνηση έγινε εκτελεστικό όργανο αυτής της συνωμοσίας και σήμερα διάχυτη είναι η εντύπωση και η κατακραυγή που ακολουθεί, ότι η Ελλάδα παρέδωσε τον Οτσαλάν. Το έγκλημα αυτό το διέπραξε η κυβέρνηση, όχι ο ελληνικός λαός που πολέμησε για υψηλά ιδανικά. Γι' αυτό εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και τη συμπαράσταση στον κουρδικό λαό.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Αγ. Παρασκευής καταγγέλλει τη μεθοδευμένη από τους Αμερικανούς, με τη συνεργασία της κυβέρνησης, παράδοση του Οτσαλάν και εκφράζει τη συμπαράσταση στους Κούρδους.

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο εκφράζουν την οδύνη τους για το κατάντημα της ελληνικής κυβέρνησης να παραδώσει τον Οτσαλάν. Επίσης, καταδικάζουν τη βάρβαρη συμπεριφορά της κυβέρνησης κατά του κουρδικού λαού. Αφού αναφέρονται στην ιμπεριαλιστική πολιτική που βιώνει η χώρα μας, τονίζουν πως ο ελληνικός λαός πρέπει να σταματήσει τα σύγχρονα εγκληματικά σχέδια της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Τέλος, αφού εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Κούρδων και τον ηγέτη τους, "φωνάζουν": "Κάτω τα χέρια από τον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό".

Συμπαρατάσσονται δήμοι και πολιτιστικοί φορείς

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης καταγγέλλει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Οι τραγικές και δραματικές εξελίξεις από την παράδοση του Α. Οτσαλάν, επισημαίνεται, αναδείχνουν την υποτακτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους Αμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δείχνει επίσης ότι και η ίδια η κυβέρνηση του Σημίτη κήρυξε το διωγμό σε βάρος των Κούρδων, όπως έκαναν και άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, αρνούμενες να δώσουν άσυλο στον Α. Οτσαλάν. Η νέα τάξη έδειξε πάλι τις επιδιώξεις της να θέσει εκτός νόμου κάθε λαϊκό κίνημα, κάθε λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία και τα δικαιώματά του. Απαιτούμε να χαρακτηριστεί πολιτικός πρόσφυγας ο Οτσαλάν και να απελευθερωθεί, να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη για τη λύση του Κουρδικού προβλήματος, αναφέρεται.

Συμπαράσταση εκφράζει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο Μελιτιέων.

Η επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, νιώθοντας οργή και αγανάκτηση καταδικάζει την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως οι ευθύνες της είναι τεράστιες και καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να σβήσει την πράξη ντροπής για την παράδοση του Οτσαλάν. Είναι η φυσική συνέχεια και συνέπεια της υποτέλειας απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τονίζεται. Και αφού, εκφράζεται η συμπαράσταση στον αγώνα των Κούρδων, καλούνται όλοι οι φίλοι της ειρήνης να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις του λαού για τους Κούρδους.

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης καταδικάζει και διαμαρτύρεται για την κυβερνητική στάση παράδοσης του Οτσαλάν. Αφού εκφράζει αισθήματα ντροπής για την κυβέρνηση καταδότη, δηλώνει τη συμπαράσταση των μελών της στον αγώνα των Κούρδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ