Σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατέρχονται από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στα πράσινα λεωφορεία (ΗΣΑΠ), αντιδρώντας στην επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, μέσω των νέων κανονισμών εργασίας.
Την απόφαση πήρε το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από την ερχόμενη βδομάδα. Το απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ περιλαμβάνει 24ωρες απεργίες και 4ωρες στάσεις εργασίας, με απαρχή τη σημερινή, από 1 - 5 μ.μ. Για αύριο έχει κηρυχτεί 24ωρη απεργία, ενώ μεθαύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τα πράσινα λεωφορεία έχουν προγραμματίσει νέα 4ωρη στάση εργασίας 1 - 5 μ.μ. Ο πρώτος κύκλος των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ κλείνει με νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη, 2 Μάρτη 1999.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση των ΗΣΑΠ, με την κατάρτιση νέων κανονισμών εργασίας, μεταξύ άλλων, προωθεί το διακεκομμένο ωράριο και τις εναλλασσόμενες βάρδιες, ενώ περιορίζει δραστικά τις μέρες ανάπαυσης. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι αλλαγές αυτές έρχονται να καταργήσουν τις μέχρι σήμερα συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Η διοίκηση της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ ζητεί, επίσης, λύση στο ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, με την ένταξη στο ασφαλιστικό ταμείο των ΗΣΑΠ και των εργαζομένων στο μετρό.
Εξακολουθεί να μην έχει επικοινωνία η Θηρασιά με τον "έξω κόσμο", παρά τις υπουργικές δεσμεύσεις. Ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών και τοπικών παραγόντων καταγγέλλουν την κυβέρνηση και εκθέτουν τα προβλήματα του νησιού
Το "Παναγία Εκατονταπυλιανή", το πλοίο που συνέδεε το νησάκι της Θηρασιάς και τους λίγους κατοίκους του με τον Πειραιά, δεν επαναδρομολογήθηκε, μετά τις 30 Γενάρη που έληγε η ετήσια συντήρησή του, παρά τις υποσχέσεις, αλλά και τις υπουργικές διαβεβαιώσεις προς το "Ρ" μετά από σχετικό δημοσίευμα,όπως διαπίστωσε η επιτροπή πολιτών, που δημιουργήθηκε για το πρόβλημα και η οποία επισκέφθηκε το νησί πρόσφατα.
Τότε, τέλη Γενάρη, είχαμε σημειώσει ότι αναμένουμε την επαναδρομολόγηση του πλοίου, καθώς και μια σειρά από υποσχέσεις που εμπεριέχονταν στην απάντηση του υπουργείου Αιγαίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ανθρώπων της Θηρασιάς. Μάλιστα, η απάντηση του υπουργείου έβριθε από "αποδείξεις" του κυβερνητικού ενδιαφέροντος προς το μικρό νησί.
Τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά και δυστυχώς επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η εκτίμηση της εφημερίδας, που χαρακτήριζε την κυβέρνηση "ως γνήσια εγγυήτρια και προστάτρια του εφοπλιστικού κέρδους", αλλά και οι τοπικοί παράγοντες των Κυκλάδων που συνυπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας, φέρνοντας το πρόβλημα στην επιφάνεια: "Στη λογική του εφοπλιστικού κέρδους η μοίρα διακοσίων πενήντα ανθρώπων ελάχιστα μετράει".
Οι ίδιοι άνθρωποι ταξίδεψαν πρόσφατα στο νησάκι και με νέα ανακοίνωσή τους διαπιστώνουν ότι αυτό που αντίκρισαν "έρχεται να αποδείξει το μέγεθος της υποκρισίας και της αναλγησίας που επιδεικνύει η επίσημη πολιτεία για τους ακρίτες του Αιγαίου".
Στην ανακοίνωσή τους, λοιπόν, αναφέρουν ότι οι μαθητές του Γυμνασίου "κάνουν μάθημα σ' ένα δωμάτιο σπιτιού (!) δύο επί δύο, με το διαρκή φόβο ότι οι επίσημες αρχές θα ανακαλύψουν ότι δεν πρόκειται για κανονικό σχολείο και θα το καταργήσουν. Παιδιά χάνουν το δικαίωμα συνέχισης των σπουδών τους, επειδή δεν υπάρχει σχολείο και οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τα στείλουν στη Σαντορίνη γι' αυτό".
Οι επαγγελματίες είναι "έρμαια των οικονομικών συμφερόντων που λυμαίνονται το νησί, πνίγοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης και προόδου". Η νεολαία μεταναστεύει και ολόκληρες οικογένειες εγκαταλείπουν το νησί, "γιατί τα χωριά τους, εν έτει 1999, δε διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα".
Οσο για τα μεγαλεπήβολα έργα, "τρία χρόνια τώρα λειτουργεί ανεμογεννήτρια για παραγωγή αφαλατωμένου νερού, το οποίο και χύνεται στη θάλασσα, γιατί οι εμπνευστές του σχεδίου δε μερίμνησαν για την κατασκευή μιας δεξαμενής που θα το συγκεντρώνει, την ίδια ώρα που οι Θηρασιώτες πληρώνουν 5.000 - 6.000 δραχμές για κάθε κυβικό υφάλμυρου νερού που έρχεται από τη Σαντορίνη"!
Οσο για τη διακοπή του δρομολογίου, οι συντάκτες της ανακοίνωσης αναρωτιούνται "πώς είναι δυνατόν τα υπόλοιπα πλοία να μη διαθέτουν "ελικτικές δυνατότητες", σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, και με ένα έγγραφο να τις αποκτούν ξαφνικά;". "Εκτός αν", προσθέτουν, "δε συμφέρει το ΥΕΝ μια σύγκρουση με τους εφοπλιστές και τα συμφέροντά τους, μια και αν τους στεναχωρήσουμε θα κατεβάσουν την ελληνική σημαία από τα καράβια τους. Λες και δεν τον κάνουν, όποτε η λογική του κέρδους τούς το υπαγορεύει".
Εμείς απλά αναμένουμε νέες υπουργικές απαντήσεις.
Εκδηλώσεις αγανάκτησης πυροδότησε η είδηση του θανάτου του 34χρονου μικροπωλητή Ν. Δημητρίου
Ανάστατη είναι η τσιγγάνικη κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας, λόγω της δολοφονίας του 34χρονου Νίκου Δημητρίου.Οπως είναι γνωστό, ο νεαρός Τσιγγάνος εξαφανίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής από τον Αγιο Στέφανο Αττικής, όπου είχε πάει με τη σύζυγό του και άλλους να πουλήσουν εμπορεύματα.
Οταν αργούσε να εμφανιστεί στο προκαθορισμένο ραντεβού για την επιστροφή, η γυναίκα του ανησύχησε και πήγε στην Αστυνομία να δηλώσει εξαφάνιση. Λίγο αργότερα, βρέθηκε καμένο το αυτοκίνητό του στη θέση Κάτω Σούλι και την επομένη βρέθηκε και το πτώμα στο κτήμα Τατοϊου, όπου πιθανολογείται πως μεταφέρθηκε από τον δράστη ή τους δράστες.
Η είδηση του θανάτου του πυροδότησε εκδηλώσεις αγανάκτησης στους Τσιγγάνους της Αγ. Βαρβάρας, όπου έμενε το θύμα, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα το βράδυ να αποκλειστεί η λεωφόρος Βενιζέλου στο ύψος της εκκλησίας της Αγ. Ελεούσας από Τσιγγάνους, οι οποίοι ζητούσαν από την πολιτεία να λάβει μέτρα για την πάταξη της εγκληματικότητας.
Ο αποκλεισμός του ίδιου δρόμου επαναλήφθηκε και χτες, όταν η σορός του Τσιγγάνου - ο οποίος έχει και δύο παιδιά - μεταφέρθηκε στο σπίτι του για να κηδευτεί σήμερα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Τσιγγάνων της Αγ. Βαρβάρας είναι γυρολόγοι και έμποροι, όπως και ο άτυχος Ν. Δημητρίου. Ενας από τους συγκεντρωμένους έξω από το σπίτι της οικογένειας του δολοφονημένου, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Βενιζέλου, ο Μανώλης Δημητρίου,θα μας πει μια φράση, που περικλείει σε μεγάλο ποσοστό την κατάσταση αυτού του λαού: "Αν ήξερε ο Τσιγγάνος να πει τη μοίρα των άλλων, θα ήξερε και τη δικιά του...".
Θα προσθέσει ότι πολλές φορές στη δουλιά τους αναγκάζονται να ακολουθούν τους πελάτες στα σπίτια τους, όταν οι τελευταίοι δεν έχουν λεφτά πάνω τους. Οι Τσιγγάνοι πιστεύουν ότι το ίδιο συνέβη και με τον Ν. Δημητρίου, αυτή τη φορά όμως πέφτοντας σε παγίδα και πως ο σκοπός των δραστών ήταν η ληστεία, αφού, όπως μας είπαν, δε βρέθηκαν τα εμπορεύματα. Ανάλογο περιστατικό συμβαίνει για πρώτη φορά στους Τσιγγάνους της Αγ. Βαρβάρας και σαφώς τους έχει τρομοκρατήσει, αφού αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πουλήσουν την πραμάτεια τους και να ταϊσουν τις οικογένειές τους.
Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα και παππού
ΓΙΩΡΓΟ ΦΑΡΑΖΗ
ετών 84
αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης
που έφυγε από κοντά μας, κηδέψαμε στις 21.2.99 από το νεκροταφείο της Ν. Μάκρης.
Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος.
Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο.
Τα παιδιά του Παναγιώτης, Νίκος, Βάγια.
Τα εγγόνια Χριστίνα, Μαρίνα, Δάφνη.
Οι επιζώντες αντιστασιακοί, τότε φοιτητές της περιόδου αυτής, καλούν όλους τους φοιτητές-τριες, σπουδαστές-τριες, πανεπιστημιακούς δασκάλους και όλο το λαό της Θεσσαλονίκης να παρευρεθούν στην εκδήλωση και να τιμήσουν τη μνήμη των πεσόντων φοιτητών.