ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΕΛΕΓΚΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Σειρά για έλεγχο όσοι έχουν ΑΦΜ σε 3

Από το κόσκινο του φορολογικού ελέγχου - με ό,τι αυτός συνεπάγεται - θα περάσουν κατά το τρέχον εξάμηνο οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις επιτηδευματιών (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι κλπ.) των οποίων ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) λήγει στον αριθμό 3. Λόγος γίνεται για την περσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη διενέργεια τακτικών ελέγχων επί όλων των φορολογικών υποθέσεων που καλύπτουν την περίοδο 1987 - 1997, η εφαρμογή της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το υπουργείο Οικονομικών με σχετική εγκύκλιο καλεί όλες τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΘΕΚ και ΠΕΚ) να προγραμματίσουν το ελεγκτικό τους έργο για το διάστημα από 1 Γενάρη έως 30 Ιούνη 1999, βάσει της παραπάνω απόφασης και να αποστείλουν το δελτίο με το σχετικό προγραμματισμό το αργότερο μέχρι τις 28 του Φλεβάρη στην κεντρική υπηρεσία.

Η περσινή απόφαση όριζε μεταξύ άλλων ότι ποσοστό 5% έως 10% των επιλεγόμενων για έλεγχο με βάση την απόφαση αυτή υποθέσεων, επιλέγεται από τυχαίο δείγμα, χωρίς να συντρέχουν τα προβλεπόμενα κριτήρια επιλογής. Για το τρέχον εξάμηνο από 1 - 1 έως 30 - 6 - 1999 το παραπάνω ποσοστό ορίζεται ότι θα λαμβάνεται από υποθέσεις επιτηδευματιών των οποίων ο ΑΦΜ λήγει στον αριθμό 3. Διευκρινίζεται ακόμη ότι σε περίπτωση που ο αριθμός των υποθέσεων αυτών σε κάθε ΔΟΥ είναι μεγαλύτερος του ποσοστού 10% των ελεγχόμενων συνολικά υποθέσεων κατά το ίδιο διάστημα, τότε θα επιλέγονται για έλεγχο οι υποθέσεις με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα στη χρήση 1997.

ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Απειλούνται με πρόστιμα όσοι δεν υπέβαλαν δήλωση το '97

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρσι δεν υπέβαλαν δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας περίπου 50.000 υπόχρεοι, που κινδυνεύουν - όπως και αυτοί που φέτος δε δηλώσουν έγκαιρα τη μεγάλη ακίνητη περιουσία - με τσουχτερά φορο - πρόστιμα

Τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις θα πληρώσουν περίπου πενήντα χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι το 1997 δεν υπέβαλαν δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), αν και είχαν κληθεί από τις εφορίες τους. Αυτό προκύπτει από διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών με θέμα: "Παροχή οδηγιών σε θέματα Φορολογίας Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας".

Οπως επισημαίνεται σχετικά στην εγκύκλιο, αρκετοί φορολογούμενοι (οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται γύρω στους 50.000) δεν έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα για να υποβάλουν δήλωση ΦΜΑΠ αν και παρέλαβαν σχετική πρόσκληση από τις εφορίες. Στις περιπτώσεις αυτές καλούνται οι αρμόδιες εφορίες να προβούν άμεσα στις νόμιμες ενέργειες, δηλαδή κοινοποίηση πράξης επιβολής φόρου μαζί με τις νόμιμες προσαυξήσεις και πράξης επιβολής προστίμου σύμφωνα με τις νόμιμες διατάξεις. Οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα ανέρχονται σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μετά την παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης 5% για κάθε μήνα καθυστέρησης καθώς και πρόστιμο μέχρι 1 εκατ. δρχ., που δεν μπορεί να υπερβεί το διπλάσιο του προκύπτοντος φόρου.Επίσης, οι σχετικές διατάξεις ορίζουν ότι σε περίπτωση παράλειψης υποβολής δήλωσης επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 150% επί του φόρου, την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε ο υπόχρεος λόγω της μη υποβολής της δήλωσης και καταλογίζεται με την πράξη. Με βάση τα παραπάνω, ο κίνδυνος να πληρώσουν τα παραπάνω τσουχτερά πρόστιμα είναι υπαρκτός τόσο για τους περίπου 50.000 υπόχρεους, που δεν υπέβαλαν πέρσι δήλωση ΦΜΑΠ, όσο και για φορολογούμενους που δεν υποβάλουν φέτος στην προκαθορισμένη προθεσμία τη δήλωση ΦΜΑΠ.

Στην παραπάνω εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζεται ακόμη ότι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης ΦΜΑΠ είναι:

  • Τα φυσικά πρόσωπα που η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει το ποσό των 69 εκατ. δρχ. και για συζύγους το ποσό των 138 εκατ. δρχ.
  • Ολα τα νομικά πρόσωπα και οι κοινωνίες αστικού δικαίου.
  • Καθένας που καλείται με έγγραφο από τον προϊστάμενο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας.

Ο φόρος που αναλογεί με βάση τη δήλωση καταβάλλεται σε 3 ίσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης, ενώ οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες μέρα των διμήνων που ακολουθούν.

Να θυμίσουμε ότι φέτος οι υπόχρεοι θα υποβάλουν δηλώσεις ΦΜΑΠ μέσα στον ερχόμενο Μάη, σε προθεσμίες που θα γνωστοποιηθούν έγκαιρα από το υπουργείο Οικονομικών.

Πώς φορολογούνται οι επιχειρήσεις φορτηγών ΔΧ

Οδηγίες σχετικά με την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 1999 από επιχειρήσεις και ιδιώτες που εκμεταλλεύονται φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης εθνικών και διεθνών μεταφορών, παρέχονται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, οι σχετικές δηλώσεις θα υποβληθούν με βάση το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, βάσει του ωφέλιμου φορτίου του αυτοκίνητου. Τα ελάχιστα ποσά για φέτος έχουν ως εξής, για το αντίστοιχο ωφέλιμο φορτίο:

  • Μέχρι 5 τόνους, 2.808.000 δρχ. (με οδηγό τον ιδιοκτήτη), 1.919.000 (με οδηγό τρίτο πρόσωπο.
  • Πάνω από 5 μέχρι 11 τόνους, 3.583.000 δρχ. και 2.543.000 αντίστοιχα.
  • Πάνω από 11 μέχρι 16,5 τόνους, 4.347.000 δρχ. και 3.075.000.
  • Πάνω από 16,5 τόνους 5.121.000 δρχ. και 3.330.000 δρχ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα παραπάνω ποσά εισοδήματος μειώνονται κατά 20% αν η επιχείρηση που εκμεταλλεύεται το φορτηγό αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης έχει την έδρα της σε πόλη με πληθυσμό κάτω από 200.000 κατοίκους.

Σημειώνεται ακόμη ότι η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει με βάση τα παραπάνω ποσά εισοδήματος και με τα ποσά που προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία των φορολογούμενων, καθώς και οι παραπάνω επιχειρήσεις υπάγονται στο διαβόητο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δέσμια των αρτοβιομηχάνων η κυβέρνηση

Την κυβερνητική ολιγωρία σε ό,τι αφορά την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για ζητήματα παραγωγής και εμπορίας ψωμιού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι δέσμια των συμφερόντων ορισμένων αρτοβιομηχάνων. Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία, ακόμη και οι σχετικές διατάξεις για τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης προϊόντων άρτου δεν εφαρμόζονται με τις ευλογίες των αρμοδίων οργάνων που τελούν υπό την καθοδήγηση των αντίστοιχων υπουργείων. Παράλληλα, με έγγραφό της προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων κάνει λόγο για λειτουργία χώρων παραγωγής άρτου που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγιεινής, χρησιμοποιούν ακατάλληλα μέσα μεταφοράς, καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία και όλα αυτά σε βάρος της δημόσιας υγείας. Ζητούν, τέλος, την άμεση προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων.

Σύσκεψη ιδιοκτητών στεγνοκαθαριστηρίων

Τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και στον κλάδο των στεγνοκαθαριστηρίων που έρχονται να προστεθούν στα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου, απασχόλησαν τη σύσκεψη των προεδρείων των σωματείων μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στεγνοκαθαριστηρίων - Ταπητοκαθαριστηρίων - Πλυντηρίων - Σιδερωτηρίων - Βαφείων και Συναφών Επαγγελμάτων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Τα προεδρεία των παραπάνω σωματείων, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, καλούν τους επαγγελματίες συναδέλφους τους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές των πρωτοβάθμιων οργάνων ενισχύοντας το συνδικαλιστικό και διεκδικητικό κίνημα.Ειδικότερα με το ψήφισμα που στάλθηκε και στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, οι διεκδικήσεις του κλάδου συνοψίζονται στα εξής:

  • Οι εκάστοτε διαχειριστές των οικονομικών πακέτων που προορίζονται για ΜΜΕ να ανταποκριθούν στις πραγματικές διαπιστωμένες ανάγκες αντί να περιορίζονται σε επιφανειακές και αεριτζίδικες διαθέσεις.
  • Να γίνουν οι κλαδικές Ομοσπονδίες ισότιμα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ καθώς ο αποκλεισμός τους ισοδυναμεί με ευνουχισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Καθιέρωση οικονομικού πόρου για τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες.
Δημοπρασία επταετών ομολόγων αύριο

Δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου επταετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου 6% ετησίως, ποσού 320 δισ. δρχ. θα διενεργηθεί αύριο, Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999 και όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999.

Το ετήσιο κουπόνι 6% είναι μειωμένο κατά 2,7 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα κουπόνια των προηγούμενων εκδόσεων. Η δημοπρασία για τα ομόλογα αυτά - για τα οποία δε θα δοθεί καμία προμήθεια - θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ