ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Κυβερνητικός καθρέφτης ο "Γιαννοπούλειος" αντικομμουνισμός

Είναι ίσως τυχαίο ότι οι "δημοκρατικές" επιδόσεις του υπουργού Δικαιοσύνης εκδηλώθηκαν με τέτοια ένταση, λίγα μόλις 24ωρα πριν ο πρωθυπουργός εκτοξεύσει νέες "προειδοποιήσεις" κατά των λαϊκών στρωμάτων από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ; "Προειδοποιήσεις", οι οποίες, αν ήθελε κάποιος να τους δώσει τίτλο αυτός δικαιωματικά θα ήταν είναι το "θα σας τσακίσουμε".Ενα "θα σας τσακίσουμε", που απευθύνεται σε οποιοδήποτε κοινωνικό στρώμα αρνείται να χειροκροτήσει την κυβέρνηση ή να υποταχτεί σ' αυτήν και που, μετά τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες ("κοινωνικοί αυτοματισμοί" κατά ναυτεργατών, "φραγγέλιο", χουντικοί νόμοι, βιομηχανία δικών και δολιοφθορές κατά αγροτών, κατασυκοφάντηση εκπαιδευτικών), δηλώνει και το μέγεθος της δογματικής αντιλαϊκότητας της κυβέρνησης, αλλά και το απροσμέτρητο βάθος της επικινδυνότητας που αντιπροσωπεύει για τον τόπο.

***

Καθόλου, ωστόσο, τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι απειλές Γιαννόπουλου κατά του "Ρ" και ο παραληρηματικός αντικομμουνισμός του υπάρχουν και εκδηλώνονται στο έδαφος μιας πολύ συγκεκριμένης πολιτικής, όπως αυτής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη. "Θα υπάρξουν και άλλες συγκρούσεις. Γιατί το κατεστημένο αμύνεται. Γιατί οι νοοτροπίες και πρακτικές του κράτους παροχών και της συντεχνιακής οργάνωσης αμύνονται... Θα ανοίξουμε σκληρό μέτωπο απέναντί τους"..., προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, καθιστώντας σαφές ότι το μεγάλο κεφάλαιο είναι αποφασισμένο να επιχειρήσει την αμείλικτη καταστολή εκείνων που θα αρνηθούν την καταπίεση και την εξαθλίωσή τους.

Οταν αυτή είναι η "γραμμή" της ολιγαρχίας, τότε εξηγείται και ερμηνεύεται αυθεντικά η κυβερνητική σιωπή για τα "έργα" του Ε. Γιαννόπουλου. Σιωπή, η οποία συνιστά απόδειξη υπόθαλψης και καθοδήγησης εκ μέρους της κυβέρνησης ενός "βρικολακίστικου" αντικομμουνισμού:

  • Απειλές, μέσω εξωδίκου (!) για δίωξη του "Ρ", εφόσον ο τελευταίος δεν αποκηρύξει την Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών!
  • "Ετυμηγορίες" του τύπου το "ιδιώνυμο" και ο νόμος 509, περί κατασκοπίας των κομμουνιστών, είχαν "ισχυρή αιτιολογία"!
  • Προειδοποιήσεις προς το ΚΚΕ να "μην το παρατραβάει", γιατί θα βρεθεί κάποιος και "θα επαναφέρει τις διατάξεις" για τα ξερονήσια και τα αποσπάσματα!
  • Αναρθρες κραυγές κατά των αγροτών, συνοδευόμενες από γρυλίσματα του τύπου "το ΚΚΕ θέλει αίμα"!
  • Και μαζί με όλα αυτά, ομιλίες που θυμίζουν "δημόσιο κατήγορο" του '50, που, με λάβαρο την "επικήρυξη" των κομμουνιστών, στρατολογεί "εθνοσωτήρες" με ιαχές, όπως, "ποιος θα σταματήσει την ανανδρία του ΚΚΕ και την προδοσία του σε βάρος του λαού;"! Αυτά είναι μερικά από τα "έργα" του υπουργού Δικαιοσύνης. Πρόκειται για "επιτεύγματα", που κυβερνητικοί παράγοντες, σε κατ' ιδία συζητήσεις, αποκαλούν "απολαυστικά"!

***

Ας μην υπάρχουν αμφιβολίες. Οπως τονιζόταν και χτες μέσω του "Ρ", η κυβέρνηση είναι αυτή που καθοδηγεί την ουσία της πολιτικής που αναφύεται και, ταυτόχρονα, υπηρετείται, μέσα από πρακτικές σαν αυτές του υπουργού Δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια πολιτική, που η προέκτασή της ισοδυναμεί με την καταρράκωση κάθε έννοιας δημοκρατικής ελευθερίας. Μια πολιτική, που οι δρόμοι όπου πορεύεται περνούν από την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και δε σταματούν ούτε μπροστά στην "εξόντωση" των πρωταγωνιστών τους. Αυτή είναι η πολιτική που ορθώνει απειλητικά την αντιδραστικότητά της, μέσα από τις κραυγές "φαιότητας" του Γιαννόπουλου. Αλλωστε, πάντοτε ο αντικομμουνισμός χρειάστηκε τη "φαιά" και "ιδιόρρυθμη" απόδοσή του, ώστε να εκδηλώσει και εμπράκτως την ιδιόρρυθμα σαδιστική απανθρωπιά του.

Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Οι κομμουνιστές έχουμε την εμπειρία που μας κάνει να γνωρίζουμε πότε αυτό είναι επιβεβλημένο. Αλλά υπάρχει κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Οσες φορές, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, προειδοποιήσαμε και δεν εισακούστηκε η φωνή μας, ο τόπος το πλήρωσε ακριβά.***

Απαιτείται εγρήγορση και επαγρύπνηση. Η υπόθεση "Γιαννόπουλος" είναι ο καθρέφτης μιας πολιτικής, που όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, στη γλώσσα φυσικά του ..."εκσυγχρονισμού", θα γίνει ακόμα πιο τρομοκρατική, ακόμα πιο στυγνή, ακόμα πιο αδυσώπητη, ώστε να υλοποιηθεί. Και θα καταφύγει σε πιο στυγνές μεθόδους, γιατί είναι τόσο βαθιά ταξικό το περιεχόμενό της, που δεν έχει εφευρεθεί ακόμα προσωπείο συγκάλυψής του. Είναι το είδος και η ποιότητα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση - πιστά προσηλωμένη στο "πλάνο" που της έχουν θέσει οι πολυεθνικές να φέρει εις πέρας στα πλαίσια της αντιδραστικής καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στην Ευρώπη - που προσδιορίζει τις μεθόδους του "μαστιγίου", το οποίο ήδη κραδαίνει εναντίον του λαού. Ασφαλέστερο προανάκρουσμα των διαθέσεων επέλασης των κυβερνώντων κατά του λαού δεν υπάρχει από τον αντικομμουνισμό. Οταν, δε, ο τελευταίος γίνεται πρωτόγονος και εμετικός, βαδίζοντας χέρι χέρι με την επιχείρηση φίμωσης και "περιστολής της ελευθερίας του Τύπου", όπως τόνισε ομόφωνα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, καταδικάζοντας τις ενέργειες Γιαννόπουλου, τότε είναι αναμενόμενο η αντιλαϊκή σταυροφορία να πάρει χαρακτήρα λαίλαπας.

***

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το λαϊκό κίνημα δεν έχει πολλές επιλογές. Εμπλουτισμένο από την εμπειρία των ηρωικών αγώνων του τελευταίου διαστήματος και θωρακισμένο από τη δύναμη που αποδείχτηκε ότι το τροφοδοτεί η οργάνωσή του, μπορεί και πρέπει να δει τα φαινόμενα των ημερών ως "προσκλητήριο" ετοιμότητας. Ετοιμότητας για μια μάχη απέναντι σε μια κυβέρνηση, που όχι μόνο θα τη διώξει "κακήν κακώς", αλλά και μια ώρα αρχύτερα, από τη στιγμή που για να περάσει την πολιτική της, είχε "χρέος" να επιλέξει και υποπέσει σε πρακτικές τελεσίδικα καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού και στην ιστορία αυτού του τόπου.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τα πρόσωπα έρχονται, τα αδιέξοδα παραμένουν

"Πασαρέλα το καταντήσαμε το κόμμα", έλεγε τις προηγούμενες μέρες ο Στ. Μάνος, σχολιάζοντας τη διαφαινόμενη υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή που προβλήθηκε ως η σωτήρια και οριστική λύση για τα χρόνια προβλήματα της ΝΔ.Η φράση αυτή του βουλευτή της ΝΔ απεικονίζει ανάγλυφα το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αδιέξοδο που είναι πρωτίστως πολιτικό και ιδεολογικό και από το οποίο σίγουρα δε θα τη βγάλει κανένα πρόσωπο, όσο "λαμπερό" και "άφθαρτο" και αν είναι. Ο φαύλος κύκλος της αναζήτησης απλώς και μόνο του προσώπου που θα ηγηθεί του κόμματος, το μόνο που εγγυάται είναι την ανακύκλωση των αδιεξόδων.

Στη δίνη των προσωπικών αντιπαραθέσεων - που περιλαμβάνουν και αρκετά χτυπήματα κάτω από τη μέση - έχει παραμεριστεί κάθε συζήτηση για την πολιτική και τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος, οι οποίες, όπως αναγνωρίζουν κάποια - λίγα είναι η αλήθεια - στελέχη, λεηλατούνται άγρια από την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Οι βαρόνοι της ΝΔ παρακολουθούν αμήχανα το ΠΑΣΟΚ να τους τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια, εμφανιζόμενο ως η πιο αξιόπιστη δύναμη διαχείρισης του συστήματος και ως το πλέον κατάλληλο να προωθήσει την πολιτική του Μάαστριχτ, επιλογές τις οποίες πριν αρκετά χρόνια μονοπωλούσε η ΝΔ, αφού ήταν και είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της.

Ετσι τη θέση της πολιτικής συζήτησης πήραν η ίντριγκα, τα μεταμεσονύκτια γεύματα που "δημοκρατικότατα" ορίζουν αρχηγούς και οι λυκοφιλίες, αρκετές από τις οποίες διαλύονται λίγο μετά τη συγκρότησή τους. Βέβαια, το κόμμα της ΝΔ δεν μπορεί και να παινεύεται για τις δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό της, αφού και μετά την αποχώρηση του ιδρυτή της κουμάντο έκαναν τα διάφορα "τζάκια", ερήμην όχι μόνο της κομματικής βάσης αλλά και των ίδιων των στελεχών.

Η κούρσα της διαδοχής

Φυσικά στον αγώνα για τη διαδοχή οι υποψήφιοι προσπαθούν να δείξουν ότι έχουν διαφορές μεταξύ τους και μάλιστα τεράστιες, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Ετσι εφευρίσκονται διάφορα ιδεολογήματα, όπως "κοινωνική δεξιά" σε αντίθεση με τον "ανάλγητο νεοφιλελευθερισμό", "υπευθυνότητα" έναντι "λαϊκισμού" κ.ά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλοντας να αποδείξει την υπεροχή του έναντι των άλλων διεκδικητών, παίζει το χαρτί του "κοινωνικά ευαίσθητου" αρχηγού, προσδοκώντας έτσι ότι η κομματική βάση θα τον ανταμείψει στο επικείμενο συνέδριο. Ετσι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων (αγρότες, ναυτεργάτες, εκπαιδευτικοί) ο Μ. Εβερτ εμφανιζόταν φραστικά να υιοθετεί τα περισσότερα αιτήματα, αλλά και να μην αντιτάσσεται ανοιχτά στις μορφές αγώνα. Ειδικά στο θέμα των αγροτών ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτιμώντας ότι στις πρόσφατες εκλογές το κόμμα του πήρε υψηλά ποσοστά στις αγροτικές περιοχές, θέλει - με τη στήριξη των κινητοποιήσεων - να "κεφαλαιοποιήσει" αυτό το ποσοστό. Η τακτική αυτή, σύμφωνα με συνεργάτες του Μ. Εβερτ, απέδιδε μέχρι πρόσφατα και εγγυόταν μία σίγουρη επανεκλογή στο συνέδριο, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανιζόταν "φιλολαϊκός", σε αντίθεση με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Γ. Σουφλιά που εμφανίζονταν "κοινωνικά ανάλγητοι". Η σιγουριά αυτή όμως ανατράπηκε την προηγούμενη βδομάδα, καθώς την υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή την προώθησαν στελέχη που μέχρι τότε στήριζαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον Μ. Εβερτ, καθιστώντας έτσι την επανεκλογή του αν μη τι άλλο προβληματική.

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς προσπαθεί να εμφανίσει τον Μ. Εβερτ ως "λαϊκιστή" και προς επίρρωση αυτής της τακτικής, εν μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων, φρόντισε να βγει και να ταχθεί κατά της μορφής αγώνα των αγροτών. Η τακτική αυτή δεν έχει στόχο μόνο τον Μ. Εβερτ, αλλά θέλει να πείσει και το κατεστημένο ότι ο ίδιος αποτελεί μία "υπεύθυνη" εναλλακτική πρόταση όταν το απαιτήσει η ανάγκη. Στο επιτελείο του Γ. Σουφλιά, μετά τη διαφαινόμενη υποψηφιότητα Καραμανλή, επικρατεί φαινομενική ηρεμία καθώς εκτιμούν ότι αυτός που δέχτηκε το κύριο πλήγμα ήταν ο Μ. Εβερτ. Επίσης εμφανίζονταν να μην ανησυχούν για τη στήριξη της Ντ. Μπακογιάννη, την οποία στην παρούσα φάση θεωρούν δεδομένη.

Πάντως εντύπωση έχει προκαλέσει σε στελέχη όλων των πλευρών η αποστασιοποίηση του Κ. Μητσοτάκη από τα εσωκομματικά τεκταινόμενα, την ίδια στιγμή μάλιστα που πληθαίνουν οι κατηγορίες ότι ο πρώην πρωθυπουργός και όσοι τον ακολουθούν είναι "ξένο σώμα στην παράταξη". Η επικρατούσα ερμηνεία είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιφυλάσσει για τον εαυτό του έναν ευρύτερο ρόλο στήριξης του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα και ενώ η κυβέρνηση ήταν απομονωμένη λόγω των κινητοποιήσεων, ο Κ. Μητσοτάκης με δήλωσή του ζήτησε "συναίνεση" για τη λύση των προβλημάτων, κάνοντας έτσι πιο σαφή τη στήριξή του στην κυβέρνηση Σημίτη.

Σε ένα μήνα περίπου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ΝΔ θα έχει αναδείξει νέο αρχηγό, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αδιέξοδά της θα συνεχιστούν, αφού η νεοσυντηρητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί και με το παραπάνω τις επιδιώξεις του κατεστημένου.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ