ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ανέξοδες πρωθυπουργικές υποσχέσεις
  • Καμία απολύτως δέσμευση για το δημόσιο χαρακτήρα του κράτους πρόνοιας και τα ειδικά σχολεία
  • Ορ. Κολοζώφ: Η ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία δεν μπορεί να αφεθεί στην καλή θέληση κάποιων ιδιωτών και στη φιλανθρωπία. Είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας και του κράτους

Χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση και μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις, ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. Σημίτης προσπάθησε χτες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ),να "χρυσώσει το χάπι" για την πολιτική των περικοπών στην πρόνοια που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Ο Κ. Σημίτης, μέσα από την ομιλία του, δεν πήρε καμία απολύτως δέσμευση για το δημόσιο χαρακτήρα του κράτους πρόνοιας και τα ειδικά σχολεία. Μίλησε για ένα πρόγραμμα, ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δραχμών, στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάνοντας αόριστες εξαγγελίες. Απέφυγε με "ευγενικό" τρόπο να αναφερθεί στα δεκάδες ειδικά σχολεία και κέντρα κατάρτισης που κλείνουν, αφού δεν έχουν τους πόρους για να συντηρηθούν. Αντίθετα μίλησε "για ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει το κράτος, σε μια περίοδο που συρρικνώνονται οι κοινωνικές δαπάνες".

Υποσχέθηκε ότι μέσα στο Μάρτη η κυβέρνηση θα προωθήσει το νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή, με το οποίο "θα αλλάξει η θεώρηση του προβλήματος". Ενα νομοσχέδιο, όμως, που χρόνια τώρα ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Ενα νομοσχέδιο που την προηγούμενη φορά που προωθήθηκε, "μπλοκαρίστηκε" από τους αγώνες των εκπαιδευτικών, των αναπήρων, των γονιών τους. Τέλος ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά για τα προστατευόμενα εργαστήρια - που είναι αίτημα των ατόμων με ειδικές ανάγκες - τα οποία θα φιλοξενούν και θα εκπαιδεύουν τους ανθρώπους αυτούς, τη στιγμή που η ΕΕ δεν προωθεί τη λειτουργία τους.

Στο συνέδριο της ΕΣΑΕΑ μίλησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ,ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Η ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία μας είναι ένα σύνθετο και δύσκολο έργο, που δεν μπορεί να αφεθεί στην καλή θέληση κάποιων ιδιωτών ούτε στη φιλανθρωπία. Το έργο αυτό, συνέχισε, πρέπει να το αναλάβει αποκλειστικά η πολιτεία και το κράτος. Δυστυχώς όμως, σήμερα, οι άξονες της πολιτικής πρόνοιας, που γεννιούνται μέσα στην ΕΕ και που ακολουθούν τις βασικές επιταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής πολιτικής πρόνοιας, αφού επιτάσσουν τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών". Κλείνοντας ο Ορέστης Κολοζώφ κάλεσε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να συνεχίσουν τον αγώνα τους με δύναμη και πάθος. Να συντονιστούν με τα υπόλοιπα στρώματα της κοινωνίας, που έχουν ανάλογα προβλήματα και να παλέψουν για να δημιουργηθούν ιδανικότερες συνθήκες γι' αυτούς.

Να αγαπήσουμε τον πολιτισμό μας

Τους προβληματισμούς του γράφει ο γραμματέας της ΚΟΒ Νεάπολης του ΚΚΕ Δ. ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ,σχετικά με τη δουλιά των ΚΟΒ για τον πολιτισμό, τη δραστηριοποίησή τους στη νεολαία και την καθημερινή δράση τους.

"Διαμορφώνεται ένας νέος άνθρωπος με ακούσματα διαφορετικά από τη δική μας παιδεία και την πολιτική. Ο καπιταλισμός ξεπέρασε τη φασιστική νοοτροπία, "ένας αρχηγός", "ένα κράτος", "ένας πολιτισμός" κτλ. Εμείς δεν αντιδρούμε, τουλάχιστον όπως θα έπρεπε. Εμείς έχουμε το δικό μας πολιτισμό και πρέπει να τον αγαπήσουμε, αφού πρώτα τον γνωρίσουμε.

Προτείνω κατ' αρχήν μια μελέτη γύρω από αυτό το θέμα "πολιτισμός", από επιστήμονες, ψυχολόγους δικούς μας, ώστε εμείς να δουλέψουμε πάνω στα συμπεράσματά τους. Να δοθεί κατεύθυνση στην ΚΝΕ να ξεκινήσει εκτός των πολιτικών και άλλες δραστηριότητες, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Π. χ. η ΒΔ Αχτίδα (Τομέας) να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση και βέβαια μεταξύ φίλων να γίνει γνωστοποίηση, ώστε να έρθουν και άλλοι εκτός ΚΝΕ φίλοι των παιδιών ή μια μουσική βραδιά ή να πάνε κινηματογράφο με περιεχόμενο πάντα κοινωνικό - πολιτικό. Παραδείγματα μπορώ να αναφέρω πολλά, όπως θεατρικές παραστάσεις το καλοκαίρι στην Επίδαυρο, εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε περιοχές όπου έγιναν αντιστασιακοί αγώνες και μάχες του ΔΣΕ, ομιλίες από αντιστασιακούς σε εκδηλώσεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Διαβάζοντας την ιστορία του Κόμματος, βλέπω ότι η ΟΚΝΕ τότε κάτι παρόμοιο είχε οργανώσει, π. χ. η ΟΚΝΕ Αθήνας έκανε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπου ομιλητές σαν τον Παλαμά, τον Βάρναλη, τον Σικελιανό κ. ά. συνέπαιρναν τους νέους. Αυτή η δουλιά έγινε όσο μπορούσε και κατά τη διάρκεια της Κατοχής με την ΕΠΟΝ και λίγο μετά μέχρι τις αρχές του '47, όταν πια βγήκε εκτός νόμου το ΚΚΕ. Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της πολιτιστικής ζωής των τότε νεολαίων τα ξέρουμε από την ποιότητα της πλειοψηφίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και τη θυσιασμένη γενιά του εμφυλίου πολέμου.

Πιστεύω ότι η πολιτιστική θωράκιση και μόρφωση της νεολαίας μας θα γίνουν σπουδαία όπλα ενάντια στον ιμπεριαλισμό που απειλεί τη χώρα μας. Τέλος θα βοηθήσει το Κόμμα, αύριο να έχει πολλούς και ικανούς κομμουνιστές...".

Η σωστή γραφή

Σύντροφος και φίλος του "Ριζοσπάστη" ο Ε. ΚΑΤΣΑΓΙΩΡΓΗΣ,έμπειρος, διορθωτής εφημερίδων και περιοδικών εδώ και πολλά χρόνια, κάνει τις παρακάτω παρατηρήσεις σε κείμενα της εφημερίδας μας της 1 - 2 - 97:

- "Δε λέμε ποτέ, "δεν μπορούμε", αλλά δε μπορούμε. Η λέξη, δεν (από το ου - δε, δε - δενός=το σώμα) παίρνει το ν, μόνο μπροστά σε φωνήεν και στα σύμφωνα κ, π, τ, ξ, ψ, πουθενά αλλού.

- Η λέξη "εταιρεία", γράφεται πάντα με ει και όχι με "ι", μόνο όταν είναι σύνθετη γράφεται με "ι", όπως μικροεταιρία κλπ.

- Το επίρρημα "επίμονα", ποτέ δε γράφεται και δεν προφέρεται "επίμονα", αλλά επιμόνως, επίσης και το "επόμενα", γράφεται "επομένως". Είναι λόγια έκφραση, βέβαια, όμως πέρασε στη λαϊκή γραμματική και έκφραση. Μπερδεύεται με το μετοχικό επίθετο, επόμενα, μεθεπόμενα και είναι πιο εύηχο και πιο εύφωνο.

- Συχνά λέγεται και γράφεται, με επιρρηματική έννοια, η λέξη "προοπτικά". Ομως, δεν υπάρχει τέτοιο επίρρημα, ή "προοπτικώς", είναι λάθος. Υπάρχει προοπτική και προοπτικός, ως ουσιαστικά. Χρησιμοποιούμε πάντα τη φράση "με προοπτική το...".

- Δε γράφουμε με "ι" τη λέξη "δουλιά", αλλά πάντα με "ει" "δουλειά".

- Δε λέμε: "απεκδύομαι της ευθύνης", αλλά απεκδύομαι την ευθύνη, όπως αποποιούμαι την ευθύνη και όχι "της ευθύνης".

- Δε λέμε: "Γιαννοπούλειος χυδαιότητα", αλλά, Γιαννοπούλεια ή καλύτερα, Γιαννοπουλική.

- Σελίδα 4η. Επικεφαλίδα: "Πολιτισμός και εχθρός μου ο λαός που αγωνίζεται, δε συνυπάρχουν". Αποκόπηκε από ολόκληρη περίοδο λόγου της σ. Παπαρήγα, που είχε δυο ενότητες, οπότε ταίριαζε το "συνυπάρχουν". Ελεγε η σ. Παπαρήγα: "Πολιτισμός και δε συζητώ με απεργούς, πολιτισμός και εχθρός μου ο λαός που αγωνίζεται, δε συνυπάρχουν".

- "Υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να πρωτοπορήσουν". Ο νεολογισμός αυτός είναι αδόκιμος. Δεν υπάρχει ρήμα "πρωτοπορώ", ούτε "πρωτοπορεύομαι". Υπάρχει μόνο προπορεύομαι, πορεία και πρωτοπορία.

- Σελίδα 5η. Στο τέλος του κειμένου: "Μεγαλύτερη ισχυροποίηση". Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ή μικρότερη ισχυροποίηση, υπάρχει παραπέρα ισχυροποίηση, ή έτι περαιτέρω, που λένε οι καθαρευουσιάνοι, επέκταση δηλαδή, όχι μεγάλωμα. Στο ίδιο άρθρο υπάρχει η περίοδος: "Συναγωνίζονται σε φαιδρότητα τα παραληρήματα κάποιων άλλων κατεχόντων υπουργικούς θώκους σε άλλες εποχές". Είναι ασύντακτο. Το σωστό είναι: Κάποιων άλλων που κατείχαν υπ. θώκους, σε άλλες εποχές. Το "κατεχόντων" είναι εδώ γενική απόλυτος ενεστωτικής μετοχής, που αναφέρεται σε παρελθόντα χρόνο".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Για την ΕΠΟΝ

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδηλώσεις προς τιμήν της επετείου των 54 χρόνων της ΕΠΟΝ:

  • ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ,σήμερα στις 10.30 πμ,στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου. Επίσης θα κοπεί και η πρωτοχρονιάτικη πίτα.
  • ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ και η Τοπική ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ,σήμερα,στις 8.30 μμ,συνεστίαση στο κέντρο "Το κουτούκι του Αποστόλη", Τερψιθέας 3, στα σύνορα Ν. Σμύρνης και Αμφιθέας.
  • Ο Δήμος ΙΛΙΟΝ (Ν. Λιόσια) και το Παρ/μα ΠΕΑΕΑ, συνδιοργανώνουν εκδήλωση σήμερα με μνημόσυνο στις 9.30 πμ, στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης για τους πεσόντες ΕΠΟΝίτες και στη συνέχεια κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην ομώνυμη πλατεία. Η γιορτή θα συνεχιστεί στις 6 μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Αίαντος) με καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει δεξίωση για τους προσκεκλημένους.
  • ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ,σήμερα στις 10 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος (Χρυσ. Σμύρνης 29). Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί και η Γενική Συνέλευση.
  • ΑΓΡΙΝΙΟΥ,σήμερα το βράδυ,στο Δημοτικό Πάρκο.
  • Κάτω ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ,σήμερα στις 11 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος, θα γίνει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • ΣΕΡΡΩΝ,σήμερα, θα πραγματοποιηθεί συνεστίαση με πρόγραμμα καλλιτεχνικό, στο κέντρο "ΤΣΕΛΙΟΣ".
  • ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, Μαγνησίας σήμερα στο Ηρώο της περιοχής, στην πλατεία Γέφυρας.
  • ΠΙΕΡΙΑΣ τη Δευτέρα 24 - 2 - 97 στις 8 μμ.
  • Το Παράρτημα ΧΑΝΙΩΝ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ τη Δευτέρα 24 - 2 - 97 στις 6 μμ,στην αίθουσα του Δήμου Χανίων.
Για το ΔΣΕ

Το Παράρτημα ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣσήμερα, στις 10.30 πμ,στην αίθουσα του Α' ΚΑΠΗ, Αλεξιουπόλεως 27, πραγματοποιεί εκδήλωση προς τιμήν των 50 χρόνων της συγκρότησης του ΔΣΕ. Θα επακολουθήσει το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Συνεστιάσεις
  • Το Παράρτημα ΑΙΓΑΛΕΩσήμερα στις 8.30 μμ,διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο "ΑΜΑΖΟΝΑ", Κηφισού και Λάρνακος (τηλ.: 590.9678) με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Παράρτημα ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί σήμερα στις 9 μμ, την ετήσια συνεστίασή του, στο κέντρο "ΑΧΙΛΛΕΑΣ".
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΙΕΡΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ τη Δευτέρα 24 - 2 - 97 στις 8 μμ οργανώνει συνεστίαση στο κέντρο "ΕΛΙΑ", αφιερωμένη στα 54χρονα της ΕΠΟΝ και τα 50χρονα του ΔΣΕ.
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Αγώνας για Ζωή

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ,Κυψέλη. Ο ελληνικός εργαζόμενος λαός μαζί με τους συνταξιούχους πρέπει να διαφυλάξουν τα κεκτημένα τους εργασιακά δικαιώματα που απέκτησαν ύστερα από πολλούς αγώνες και θυσίες 80 ολόκληρα χρόνια. Ο αγώνας πρέπει να είναι μαζικός. Να δοθεί ένα γερό χαστούκι στο ΠΑΣΟΚ, και στ' αφεντικά του στις Βρυξέλλες, για να μην περάσει το Μάαστριχτ και να μπορέσουμε να σωθούμε, έστω και την τελευταία στιγμή.

Είμαι 87 χρόνων και σ' όλη μου τη ζωή αγωνίστηκα για το δίκιο του λαού, σαν κομμουνιστής και συνδικαλιστής από το 1930 στην ΗΕΑΠ όπου δούλευα. Είχαμε τότε τη Συνομοσπονδία Ηλεκτρισμού, τα συνδικάτα Ηλεκτρικής, σιδηροδρόμων, τραμ και αργότερα τρόλεϊ και το γκάζι. Οταν δε κατεβαίναμε σε απεργία, δεν κουνούσε τίποτα, όλα μένανε σβηστά. Ολόκληρη η Αττική χωρίς τραμ, σιδηρόδρομο, γκάζι. Τότε αμέσως οι εταιρίες έρχονταν σε συνεννόηση με τα συνδικάτα και το υπουργείο Εργασίας για τη λύση των αιτημάτων μας. Μαζί μας, τότε, ήταν και η ΓΣΕΕ, όχι όπως τώρα που είναι όλα (Εργατικά Κέντρα, ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ΟΤΕ) πουλημένα στο ΠΑΣΟΚ.

Δε θα πάψω ν' αγωνίζομαι ποτέ όσο ζω και καλώ όλους τους εργαζόμενους να μπούνε στον αγώνα για τη ΖΩΗ και να μη μένουνε απλοί θεατές των γεγονότων. Να πάει σπίτι του

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΕΔΕΣ,Συν/χος, Βύρωνας. Καταγγέλλω με τον πιο έντονο τρόπο την παραβίαση συνταγματικών, ανθρώπινων και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών - αναγνωρισμένων από διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ κ.ά.) - από μέρους του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου, όταν αρνήθηκε με τον πιο κυνικό τρόπο να κηδέψει Ελληνίδα νεκρή, διότι είχε κάνει πολιτικό γάμο και όχι θρησκευτικό!

Και ερωτώ, πού βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είναι φρουρός του Συντάγματος και των νομοθετημάτων του κράτους; Δεν έπρεπε να επέμβει διά μέσου του εισαγγελέα; Το αυτό έπρεπε να κάνει και ο πρωθυπουργός της χώρας μας, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθόσον επί Α. Παπανδρέου, το 1983, έγινε ο νόμος για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στη χώρα μας.

O εν λόγω Μητροπολίτης, δε σταμάτησε μόνο σ' αυτή την αχαρακτήριστη πράξη, αλλά ως νεότερος Αλή πασάς, έβγαλε φιρμάνι που έλεγε πως στο εξής δε θα κηδεύει πολίτες που δεν έχουν κάνει θρησκευτικό γάμο. Ομως οι δημόσιοι υπάλληλοι του κράτους, που ζουν από τα φορολογούμενα χρήματα μας, πρέπει να κάνουν τη δουλιά τους, διαφορετικά απολύονται. Ετσι και ο Δράμας Διονύσιος αν δεν μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά του να πάει σπίτι του και να αφήσει τον κόσμο ήσυχο, αρκετά ήδη προβλήματα έχει.

Αγώνες και η προοπτική

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του ελληνικού λαού δίνουν την αφορμή για πλούσια συμπεράσματα και επισημάνσεις. Ετσι γίνεται πια φανερό ότι στην επικίνδυνη, ταξική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που συμβαδίζει με τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία, την αδιαλλαξία και την ωμή βια, ορθώνουν μαχητικά το ανάστημά τους όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση Σημίτη και ό,τι αυτή εκφράζει, βλέποντας τον ατσαλωμένο αγώνα των αγροτών, ναυτεργατών, εκπαιδευτικών κτλ., ανασύρει τις πιο αντιδραστικές - αναχρονιστικές συνταγές του παρελθόντος. Απέδειξε ότι ο αντιδημοκρατικός κατήφορός της δεν έχει πάτο, συκοφάντησε, εξύβρισε τους αγώνες, προσπάθησε ανεπιτυχώς να εφαρμόσει την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" και του περίφημου "κοινωνικού αυτοματισμού". Μίλησε για υποκινητές των αγώνων, για "κομμουνιστικό δάκτυλο", με προφανή στόχο να μεταθέσει την αντίθεση του λαού προς τη στυγνή, αδίστακτη εκμεταλλευτική πολιτική που εφαρμόζει, σε αντίθεση ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ και έτσι να αποποιηθεί των ευθυνών της.

Οι αγώνες όμως που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται, η διάρκειά τους, η συμμετοχή σ' αυτούς, η γενικότερη δυναμική τους καταδεικνύουν το αγεφύρωτο χάσμα συμφερόντων ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου που θα τα αντιπαλέψει.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος των αγώνων αυτών είναι τα απτά οφέλη που αποκομίζει το λαϊκό κίνημα απ' αυτούς. Μια άποψη ηττοπαθής και μοιρολατρική που ακούγεται, είναι ότι οι αγώνες πάνε χαμένοι, επειδή δεν ικανοποιούνται πλήρως τα αιτήματα που διεκδικούνται. Στόχος βέβαια να αμφισβητηθεί η μακροπρόθεσμη προοπτική του αγώνα των εργαζομένων στη βάση των προβλημάτων τους και ν' ανακοπούν εντέλει.

Ετσι σε μια εποχή ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων έχουμε μακροπρόθεσμα οφέλη των αγροτών, όπως: Σφυρηλατήθηκε η ενότητά τους μακριά από κόμματα, στη βάση των πραγματικών προβλημάτων τους και της ανάγκης για επίλυσή τους. Νίκησαν, αφού δεν κάμφθηκαν, δε λύγισαν στην ιδεολογική, πολιτική κατασταλτική τρομοκρατία και το χαφιεδισμό της κυβέρνησης. Κατέδειξαν ότι είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, χειραφετήθηκαν και τέλος πέτυχαν την αλληλεγγύη του λαού, στον αγώνα τους, και των δυνάμεων καταστολής, που δήλωσαν απροθυμία να συγκρουστούν μαζί τους.

Αρα οι αγώνες αυτοί, που έχουν ως κύρια στοιχεία τους τη συλλογικότητα, τη μαχητικότητα των εργαζομένων, αποτελούν δύναμη ελπίδας απέναντι στο ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι "εκσυγχρονιστές" και οι κάθε λογής συνοδοιπόροι τους.

Συντροφικά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗΣ

Μέλος της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ Θεσσαλονίκης

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (Για 23.2. Κυριακή)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ

Ευχαριστούμε θερμά όσους συμπαραστάθηκαν στο βαρύ πένθος μας για την απώλεια του αγαπημένου μας

ΖΗΚΟΥ Ι. ΝΤΙΝΟΥ

Δικηγόρου - Λόγιου, επίτιμου προέδρου Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

Η γυναίκα του Βούλη Ντίνου, τα παιδιά του Ρένα - Νίκος, Γιάννα - Γιώργος***

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

Ο σύντροφός μας αγωνιστής

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

κηδεύτηκε το Σάββατο 22/2/97, στις 16.30 στο χωριό του, Τσακαρισιάνος Κεφαλονιάς.

Ο Στάθης Κόκκινος γεννήθηκε το 1916, στο χωριό Τσακαρισιάνος της Κεφαλλονιάς. Από μικρός μπήκε στην ΟΚΝΕ. Στο αλβανικό μέτωπο τραυματίστηκε και παρασημοφορήθηκε με το παράσημο ανδρείας. Στην κατοχή δούλεψε ενάντια στον κατακτητή, στις παράνομες οργανώσεις της Αθήνας. Καταδικάστηκε από τα στρατοδικεία με το νόμο 509 δις εις θάνατο. Εξέτισε την ποινή φυλάκισης 20 χρόνων. Με την αποφυλάκισή του εντάχθηκε πάλι στις γραμμές του παράνομου ΚΚΕ μέσα από την ΕΔΑ. Την επταετία δουλεύει στον παράνομο μηχανισμό. Με τη νομιμοποίηση του Κόμματος ανέλαβε γραμματέας κομματικών οργανώσεων και Αχτίδων. Τα τελευταία χρόνια, μόνιμος κάτοικος Κεφαλονιάς, ασχολήθηκε στις οργανώσεις του νησιού, μέχρι τον άδικο θάνατό του στις 20/2/97.

Τα παιδιά του: Γεράσιμος - Ελένη και τα εγγόνια του, προσφέρουν για τη μνήμη του στο "Ρ" 50.000 δρχ.

Περιοδεία καθηγητών στο λιμάνι

Συνεχίζονται στον Πειραιά οι επισκέψεις απεργών καθηγητών σε εργασιακούς χώρους άλλων κλάδων, όπου ενημερώνουν τους συναδέλφους τους, τόσο για τα αιτήματα της απεργίας όσο και για τα γενικότερα προβλήματα της παιδείας και την ανάγκη ευρύτερων συσπειρώσεων για την αντιμετώπισή τους.

Αύριο το πρωί, από τις 6.30, αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ Πειραιά θα περιοδεύει στο χώρο των λιμενεργατών, με σημείο εκκίνησης τον 3ο ντόκο (πυροσβεστική).

Εκδήλωση για την ΕΠΟΝ στα Χανιά

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ, τιμώντας την 54η επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, διοργανώνει εκδήλωση αύριο Δευτέρα 24 Φλεβάρη σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

Εκδηλώσεις των ΠΚΣ

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας πραγματοποιούν αύριο Δευτέρα εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και την απεργία των εκπαιδευτικών, στη Βιομηχανική Σχολή στη 1.00 μ.μ.

Την επόμενη μέρα οι ΠΚΣ πραγματοποιούν εκδήλωση, την ίδια ώρα στη Γεωπονική Σχολή, με θέμα το αγροτικό ζήτημα. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ και μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνας Β. Μπούτας.

Απεργούν την Τρίτη οι δημόσιοι υπάλληλοι

Αρχίζει αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νέου μισθολογίου

Αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο - λιτότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Εκφράζοντας την πλήρη διάστασή της στο νομοσχέδιο αυτό, τόσο στο οικονομικό όσο και στο θεσμικό του μέρος, η ΑΔΕΔΥ προχωρά και σε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία μεθαύριο Τρίτη.

Στα πλαίσια της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα μπροστά στα γραφεία της Οργάνωσης και στη συνέχεια πορεία στη Βουλή. Αύριο, στις 6 το απόγευμα, τα προεδρεία της ΑΔΕΔΥ και των οργανώσεων - μελών της, θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, όπου εκείνη την ώρα θα συζητείται το νομοσχέδιο.

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση, προφανώς κάτω από την αγωνία της για ταχεία ψήφιση του νομοσχεδίου για το μισθολόγιο, πιστεύοντας ότι έτσι θα κλείσει ο κύκλος των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, επισπεύδει τη διαδικασία ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, προσδιορίζοντας την έναρξη συζήτησης αντί για την Τρίτη (25 Φεβρουαρίου), τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου".

Καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο να δώσουν για άλλη μια φορά το αγωνιστικό τους "παρών" στην απεργιακή κινητοποίηση και να απαιτήσουν: Ενα νέο μισθολόγιο με πραγματικές αυξήσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ και των οργανώσεων - μελών της. Να αποσυρθούν οι απαράδεκτες διατάξεις για την περικοπή του κινήτρου απόδοσης και του οικογενειακού επιδόματος.

Ο αγώνας των αγροτών ανάγκασε την κυβέρμηση να δείξει το πραγματικό τη

Ο αγώνας των αγροτών ανάγκασε την κυβέρνηση να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο...

Οι αρμόδιοι απαντούν

Κύριε Διευθυντά,

Αναφερόμενοι σε δημοσίευμα της εφημερίδας σας με τίτλο "Δε... βλέπουν φως" στις 22 - 1 - 97, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

Από σχετικό έλεγχο μετά από το δημοσίευμά σας, δε διαπιστώθηκε βλάβη στις εγκαταστάσεις μας που τροφοδοτούν το δίκτυο φωτισμού του συγκεκριμένου οικισμού. Παρατηρήθηκε όμως ότι μερικοί λαμπτήρες του δημοτικού φωτισμού δε λειτουργούσαν.

Την ευθύνη αντικατάστασης των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού έχουν οι οικείοι Δήμοι και Κοινότητες και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Μεγαρέων.

Το τεχνικό μας προσωπικό, ενημέρωσε αμέσως τον αρμόδιο του Δήμου για την αντικατάστασή των.

Με την ευκαιρία, σημειώνουμε ότι αποτελεί πάγια τακτική των εργαζομένων στη ΔΕΗ, η σωστή ενημέρωση των πολιτών, οσάκις απευθύνονται στα γραφεία μας και αναγγέλλουν την ανάγκη αντικατάστασης των λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού λόγω βλάβης.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με σκοπό τη διευκόλυνση του έργου σας.

Με εκτίμηση

Β. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Διευθυντής Περιφέρειας Αττικής

της ΔΕΗ

Νέα βομβιστική επίθεση στο Ηράκλειο

Τρίτη βομβιστική επίθεση τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε χτες στις 4.20 τα ξημερώματα σε μπαρ, τούτη τη φορά, στην περιοχή Αϊ Γιάννη Χωστού στο Ηράκλειο, κοντά στη διασταύρωση Φοίνικα και Μαλάδων. Η έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού έγινε στην είσοδο της "παμπ", που διατηρεί ο Γ. Χνάρης, που κατάγεται από τα Λειβάδια. Προκάλεσε υλικές ζημιές στην "παμπ" και σε παρακείμενη κατοικία εξαμελούς οικογένειας. Σημειώνεται πως η βομβιστική αυτή επίθεση δεν έχει σχέση με τις δύο προηγούμενες που έγιναν σε βάρος του αστυνομικού διευθυντή Ηρακλείου και στα Χανιά σε βάρος κάποιου φερόμενου ως τοκογλύφου.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στις 23 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ., ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΝ, εκπροσωπώντας το σύνολο των αντιστασιακών ΕΠΟΝίτικων Οργανώσεων (ΠΣΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΕΑΕΑ, ΠΕΑΦΕ, ΕΜΑΕΕ) καλεί όλους όσοι τιμούν τη μνήμη των χιλιάδων πεσόντων ηρώων ΕΠΟΝιτών, στην κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στις 2 Μαρτίου, ώρα 5 μ.μ., θα γίνει συνάντηση με πολιτιστικό πρόγραμμα στο μουσείο της ΕΠΟΝ στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους. Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα μαχόμενα νιάτα της Κύπρου.

Το ΔΣ του Συνδέσμου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ