ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ"
Το "κράτος πρόνοιας" και οι κονδυλοφόροι της διαστροφής

Οι απολογητές της άρχουσας τάξης απροσχημάτιστα πλέον μιλούν δημόσια ακόμα και για τις πλέον μαύρες πλευρές της κοινωνίας που επιφυλάσσουν για το σύνολο των εργαζομένων

"Πριν από 50 χρόνια κανένας θιασώτης του κράτους πρόνοιας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα αποδεικνυόταν καταστροφικό για το θεμελιώδη θεσμό της κοινωνίας, την οικογένεια. Το κράτος πρόνοιας επέτρεψε να ευδοκιμήσουν τα πλέον δηλητηριώδη άνθη της κοινωνικής παθολογίας: έγκλημα, παρανομία, ναρκωτικά, διαζύγια, σεξουαλική ελευθεριότητα".

Δεν πρόκειται για λογοπαίγνιο. Σωστά διαβάζετε. Το "κράτος πρόνοιας" ευθύνεται για τα πλέον δηλητηριώδη άνθη της κοινωνικής παθολογίας. Και τα γραφόμενα, αν και δεν προέρχονται από κάποιον έγκλειστο σε ψυχιατρική κλινική, είναι παραλήρημα. Μια μόνο πλευρά από το παραλήρημα της φασιστικής γραφίδας, που επιστρατεύεται από εκείνους που στήνουν το νέο σκηνικό για τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην Ευρώπη.

Οταν ο Ιρβινγκ Κρίστολ, αναλυτής της "Γουόλ Στριτ Τζόρναλ" δημοσίευε πριν δύο Κυριακές το κείμενό του με τίτλο "Η κρίση του κράτους πρόνοιας", γνώριζε πολύ καλά πως η εποχή δεν απαιτεί μυστικότητα και κλειστές λέσχες ανταλλαγής απόψεων για τα σχέδια της άρχουσας τάξης. Ακριβώς το αντίθετο, μάλιστα. Η κυνική αποκάλυψη της λογικής επί της οποίας οικοδομείται ο επερχόμενος κοινωνικός εφιάλτης, είναι απαραίτητο να φτάσει και στα πιο απομακρισμένα αυτιά. Μόνο έτσι μπορεί να πιάσει ρίζες στην κοινή γνώμη και να ζυμωθεί η "νέα" αντίληψη περί "κράτους", "πρόνοιας", "κοινωνικής δικαιοσύνης" κλπ. Πρόκειται για μια τακτική που στοχεύει στην προετοιμασία του εδάφους για ό,τι ετοιμάζουν και παράλληλα, στην εξασφάλιση - εκ μέρους του κεφαλαίου - μετώπων με όλους τους εκπροσώπους των "εκλεκτών" και υποταγμένων, κόντρα στο λαϊκό παράγοντα και σε όσους θα διανοηθούν ν' αντιδράσουν.

Εχει όμως και την άλλη του πλευρά το συγκεκριμένο νόμισμα. Δίνει όπλα και επιχειρήματα στα πρωτοπόρα τμήματα των εργαζομένων να κλιμακώσουν τους αγώνες τους, να ενισχύσουν τα δικά τους, τα λαϊκά μέτωπα, να δουλέψουν αποτελεσματικότερα με τις μάζες των εργαζομένων, που ακόμα δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν τον ανατριχιαστικό χαρακτήρα της κοινωνίας προς την οποία μας υποχρεώνει το κεφάλαιο να πορευτούμε. Είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο. Οι διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του καπιταλισμού και η αντιλαϊκή επίθεση που δρομολόγησε η άρχουσα τάξη από την προηγούμενη δεκαετία, είναι σε πλήρη εξέλιξη και το μέλλον, στο βαθμό που τελικά από αυτή τη μάχη βγει νικητής το κεφάλαιο, προδιαγράφεται ιδιαίτερα ζοφερό για πολύ πλατύτερα κοινωνικά στρώματα από αυτά που και σήμερα βιώνουν τα αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης πορείας.

***

Η μεγάλων διαστάσεων κοινωνικοποίηση της παραγωγής από την αρχή του αιώνα, η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και η πρόκληση που εμφανίστηκε για την εργατική τάξη όλου του κόσμου από τις προσπάθειες οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ρωσία, προσδιόρισαν με το δικό τους τρόπο τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης στα πλαίσια του αιώνα μας, ιδιαίτερα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κεφάλαιο, μάλιστα, υποχρεώθηκε να προσαρμοστεί σε δεδομένα που σε μεγάλο βαθμό φάνταζαν - και κάποτε ήταν - "υποχωρήσεις". Υποχωρήσεις που αναμφίβολα κινήθηκαν στα πλαίσια του συστήματος της άγριας εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης στις νέες συνθήκες, αποτελούσαν όμως παράλληλα καταχτήσεις των εργαζομένων σε διάφορους τομείς των παραγωγικών σχέσεων.

Ακριβώς σ' αυτά τα πλαίσια κινήθηκε, αναπτύχθηκε και στη συνέχεια υπονομεύτηκε το περιβόητο "κράτος πρόνοιας". Οι οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές, δηλαδή, παρεμβάσεις του καπιταλιστικού κράτους, που στόχευαν από τη μια στην αδιάλειπτη τροφοδοσία της παραγωγής με το αναγκαίο εργατικό δυναμικό και τη διατήρηση των στρατιών των ανέργων στα αναγκαία - επιθυμητά για το κεφάλαιο επίπεδα και από την άλλη στο μασκάρεμα του σύγχρονου καπιταλισμού, για την εκτόνωση των κοινωνικών αντιδράσεων και του κινήματος ρήξης και ανατροπής του συστήματος. Στην πραγματικότητα βέβαια ακόμα και το "κράτος πρόνοιας" στηρίχτηκε στους ίδιους τους εργαζόμενους, αφού όλοι οι τομείς που υποτίθεται πως κάλυπτε, δε χρηματοδοτούνταν από μια πολιτική διαφορετικής ανακατανομής των εισοδημάτων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά με το συνεχές μάτωμα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων. Τα περιβόητα "κεφάλαια" αποσπάστηκαν από τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, με τη συνεχή αύξηση των διαφόρων εισφορών, με την εξασφάλιση μεγαλυτέρων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο, με την ένταση της οικονομικής εκμετάλλευσης λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.

Με δύο λόγια, η υγεία, η ασφάλιση, η παιδεία, τα ψιχία ελεημοσύνης προς ανέργους και αναξιοπαθούντες, η δημιουργία υποδομής των πόλεων, οι συγκοινωνίες κ.ο.κ. δεν "προσφέρθηκαν". Εξασφαλίστηκαν, στο βαθμό και με τον τρόπο που αυτό έγινε, χάρη στην οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται για ζητήματα σχεδόν αυταπόδεικτα. Τα επίσημα στοιχεία για τη διάρθρωση των εισοδημάτων κατά κατηγορία πληθυσμού και τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τη συμμετοχή των διαφόρων κοινωνικών ομάδων στα φορολογικά έσοδα, είναι οι καλύτεροι μάρτυρες. Σε συνθήκες άνθησης του - σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης - "κράτους πρόνοιας" με γρηγορότερους ρυθμούς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι...

Πλευρές των λειτουργιών του "κράτους πρόνοιας" με την ευρύτερη έννοια, άρχισαν να αμφισβητούνται εδώ και αρκετές δεκαετίες, δίνοντας τη θέση τους στην ιδέα της... ανταποδοτικότητας. Ενα φιλοσόφημα βαθιά ταξικό και άκρως αντιδραστικό, η υπηρέτηση του οποίου περνάει μέσα από διάφορες φάσεις. Ετσι, αν πριν λίγα χρόνια αρκούσαν "σκόρπιες τουφεκιές" των απολογητών του συστήματος, και αργότερα "εκσυγχρονιστικά" τύπου Σημίτη φληναφήματα για το ρόλο του "κράτους πρόνοιας", σήμερα απαιτούνται κονδυλοφόροι τύπου Ιρβινγκ Κρίστολ, προπαγανδιστές απροκάλυπτου γκαιμπελισμού και φασιστικής νοοτροπίας.

***

Τέτοια περίπτωση είναι και το σημείωμα της "Γουόλ Στριτ Τζόρναλ", το οποίο κινείται ανάμεσα στην αθλιότητα και την ιδεολογικοπολιτική τρομοκρατία. Για να έχουμε μάλιστα καλύτερη αντίληψη για το πόσο μακριά το πάει η εν λόγω εφημερίδα και ό,τι αυτή εκπροσωπεί, ιδού, κοντά στο απόσπασμα που αναφέρεται εισαγωγικά, κάποια ακόμα ενδεικτικά τσιτάτα: "Η τεράστια πλάνη", για το σύγχρονο κράτος πρόνοιας, λέει ο συντάκτης, "μπορεί να αποδειχτεί η μεγαλύτερη τραγωδία του δύσμοιρου αιώνα μας", αφού "σοβαρότερη από όλες τις πτυχές της κρίσης του κράτους πρόνοιας, είναι η διανοητική", η οποία "φαίνεται στον τρόπο που το κράτος πρόνοιας διαμορφώνει τις ανθρώπινες ψυχές και στην ψυχοπάθεια των ομάδων".

Και να το αποτέλεσμα αυτής της... ψυχοπάθειας κατά το συντάκτη, που φαίνεται να το τραβά αρκετά μακριά: "Η ακατάπαυστη οχλοβοή (σ.σ. που γεννά το κράτος πρόνοιας για την απαίτηση επιδομάτων) έγινε συστατικό μέρος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, όμως στην ουσία υποσκάπτει τη νομιμότητα του ίδιου του κράτους". Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο να παρερμηνεύσει κανείς την άποψή του, κάνει παραλληλισμό των καταστροφικών συνεπειών που επιφέρει το "κράτος πρόνοιας" με τα σχόλια του Χέγκελ για την παρακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας...

***

Δεν είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι όλο και πιο έντονα καλλιεργείται η ιδέα του "κοινωνικού μιάσματος". Για τους σύγχρονους αρχιτέκτονες του καπιταλισμού του επόμενου αιώνα, μίασμα δε θα είναι μόνο οι αγωνιζόμενοι για κοινωνικοπολιτικές ανατροπές και διαφορετική πορεία της κοινωνίας. Μίασμα, περιθώριο και κατ' επέκταση περιττός θα 'ναι ο άνεργος, ο απολυμένος, ο φτωχός, ο ηλικιωμένος, ο εκτοπισμένος από τη γη του αγρότης, οι νέοι που ζητούν δημόσια παιδεία, ο διαζευγμένος, η γυναίκα που απαιτεί εργασία και δε φροντίζει την οικογένειά της και πάει λέγοντας. Εκείνο που ενδεχόμενα αξίζει κανείς να κρατάει στα υπόψη, τώρα που όλα αυτά φαντάζουν σαν εφιάλτης μίας βραδιάς του Φλεβάρη, είναι ένα: Οι σύγχρονοι Καιάδες, η βαρβαρότητα και η τερατόμορφη κοινωνία των διαφόρων ταχυτήτων και των αποκλεισμών, όσο και ν' αποτελεί - με βάση τη σημερινή κοινωνική συνείδηση - ακραία εκδοχή του αυριανού καπιταλισμού, αποτελούν υπαρκτό κίνδυνο για το σύνολο των εργαζομένων.Μια απειλή την οποία όχι μόνο μπορούν, αλλά οι σύγχρονες συνθήκες τους υποχρεώνουν ν' αντιμετωπίσουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.

Η έφοδος στον... Μεσαίωνα, που μας επιφυλάσσει η άρχουσα τάξη, είναι δυνατόν και πρέπει να συναντήσει την αταλάντευτη, συστηματική, χωρίς παρεκκλίσεις πάλη για τη δημιουργία ευρύτερων λαϊκών μετώπων. Αλλος δρόμος για τους λαούς δεν υπάρχει. Κάθε εστία αντίστασης στα ποικιλόμορφα αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές που επιχειρείται να εφαρμοστούν, μπορεί να αποδειχτεί κρίκος της αλυσίδας προστασίας και αντίστασης στα γενικότερα σχέδια του κεφαλαίου.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Εκείνο που ενδεχόμενα αξίζει κανείς να κρατάει στα υπόψη, τώρα που όλα αυτά φαντάζουν σαν εφιάλτης μίας βραδιάς του Φλεβάρη, είναι ένα: Οι σύγχρονοι Καιάδες, η βαρβαρότητα και η τερατόμορφη κοινωνία των διαφόρων ταχυτήτων και των αποκλεισμών, όσο και ν' αποτελεί - με βάση τη σημερινή κοινωνική συνείδηση - ακραία εκδοχή του αυριανού καπιταλισμού, αποτελούν υπαρκτό κίνδυνο για το σύνολο των εργαζομένων.Μια απειλή την οποία όχι μόνο μπορούν, αλλά οι σύγχρονες συνθήκες τους υποχρεώνουν ν' αντιμετωπίσουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ