"Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ανατρέψει τη μισθολογική πολιτική που έχει εξαγγελθεί με τον προϋπολογισμό, ούτε τώρα, ούτε στη μέση, ούτε στο τέλος του έτους".
Οι χρηματοδοτούμενες επενδύσεις "είναι ένας τομέας λαμπρής δράσης για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αφού έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προγράμματα, να πάρουν προγράμματα, να κάνουν επενδύσεις, να απορροφήσουν πόρους".
Αυτή είναι η πολιτική τους. Η παραπέρα βίαιη μεταφορά εισοδημάτων, από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα προς το μεγάλο κεφάλαιο. Οταν απευθύνονται στους εργαζόμενους επικαλούνται την κρισιμότητα των προϋπολογισμών των επόμενων χρόνων, τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει η οικονομία και την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ. Οταν απέναντί τους έχουν τους εμποροβιομηχάνους, το γυρίζουν στην "ανταγωνιστικότητα" και στην "αξιοποίηση της πρόκλησης" να μοιραστεί η ελληνική άρχουσα τάξη με το μεγάλο κεφάλαιο της Ευρώπης, μέρος από τα υπερκέρδη που θα επιφέρει η διαδικασία της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης. Τα περί μη ύπαρξης πόρων και όλα τα άλλα σχετικά, είναι απλά το προπέτασμα καπνού, πίσω από το οποίο επιχειρούν να κρύψουν τους βαθιά αντιλαϊκούς προσανατολισμούς τους. Αυτές οι επιλογές είναι που έχουν αναγάγει τους μεγαλοβιομηχάνους σε θεματοφύλακες της πιστής εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι από αυτή την άποψη χαρακτηριστική η προχτεσινή ανακοίνωση του ΣΕΒ, ότι οι βιομήχανοι θα "δώσουν μάχη" για την τήρηση της εισοδηματικής πολιτικής.
***
***
Μόλις χτες εκδηλώθηκαν οι νέοι κυβερνητικοί τεμενάδες στα πόδια του Λαμπράκη. Ο "φύλακας άγγελος" των εθνικών πόρων, ο Γ. Παπαντωνίου, ξεκαθάρισε πως πέρα από τα 6 δισεκατομμύρια που θα δοθούν επίσημα για το Μέγαρο Μουσικής, η "κυβέρνηση είναι εδώ για ό,τι άλλο χρειαστεί"...
***
Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ
H απαρίθμηση και μόνο των ποικιλώνυμων κυβερνητικών ρυθμίσεων, και νόμων που προσφέρουν αφειδώς δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι χωρίς τέλος και υπερκαλύπτει - κατά πολλές φορές - το κόστος για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων
- Ενάμιση μήνα μετά τις πλημμύρες στην Κόρινθο, τι κατάσταση επικρατεί στο νομό;
- Η κατάσταση στην πόλη εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη. Με εξαίρεση λίγους κεντρικούς δρόμους, στους υπόλοιπους υπάρχει παντού λάσπη. Κι όταν ξερένεται η λάσπη, λόγω ανομβρίας, η σκόνη τυλίγει την πόλη μέσα σε σύννεφο. Δαπανήθηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων, 150 εκατομμύρια δραχμές για το καθάρισμα της πόλης, αλλά ουσιαστική δουλιά δεν έγινε. Υπάρχει ένα θέμα σχετικά με το πώς διατέθηκαν και σε ποιους αυτά τα χρήματα. Ο Δήμος Κορίνθου πριν 15 μέρες με ομόφωνη απόφασή του προχώρησε στην ανάθεση της καθαριότητας της πόλης σε ιδιωτική εταιρία έναντι του ποσού των 16,5 εκατομμυρίων δραχμών. Το γεγονός αυτό απέδειξε ότι κακώς η πόλη δεν κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ευθύνη τόσο του νομάρχη, όσο και του δημάρχου. Η "Συντονιστική Επιτροπή Πλημμυροπαθών" κατήγγειλε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και τις ενέργειες αυτές, εκτιμώντας ότι η είσοδος των ιδιωτικών εταιριών στον τομέα της καθαριότητας θα οδηγήσει σε νέους φόρους.
- Πώς χαρακτηρίζετε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση;
- Από την πρώτη στιγμή τα χαρακτηρίσαμε ως ελεημοσύνη. Τελικά, αποδεικνύεται ότι είναι χειρότερα. Πρόκειται για εμπαιγμό, καθώς διαπιστώνουμε ότι δεν αποζημιώνονται πολλοί δικαιούχοι. Ο επαγγελματικός εξοπλισμός, τα λεβητοστάσια και οι ανελκυστήρες σε υπόγεια, σε πολλές περιπτώσεις δεν αποζημιώνονται, καθώς τα κριτήρια δεν είναι ξεκάθαρα στις πρωτοβάθμιες επιτροπές. Εκτιμούμε ότι σκόπιμα το ΥΠΕΧΩΔΕ δε διευκρινίζει το ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια των Επιτροπών για τις αξιολογήσεις, ώστε με την κωλυσιεργία να αποθαρρύνουν τους πλημμυροπαθείς να καταθέσουν αιτήσεις αποζημίωσης. Δημιουργείται έτσι "ο φόβος της Εφορίας" σχετικά με το τι δηλώνουν και τα "παρατράγουδα" από τυχόν ελέγχους. Η πίεση αυτή οδηγεί στον περιορισμό των απαιτήσεων και κατά συνέπεια των αποζημιώσεων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι πελατειακές σχέσεις με διάφορους τοπικούς παράγοντες και βουλευτές. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει με οδηγίες της, τα μέτρα που εξήγγειλε υπέρ των πλημμυροπαθών, προς τις διάφορες υπηρεσίες, τράπεζες, ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΤΕ.
- Τι πρέπει να γίνει από εδώ και μπρος για την αποκατάσταση των ζημιών;
- Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποζημιώσει ουσιαστικά κανέναν. Ακόμα και οι καταστροφές αυτές αξιοποιούνται για να οδηγηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στις τράπεζες για δάνεια. Το πόρισμα της Επιτροπής της Νομαρχίας για τα αίτια της καταστροφής αναφέρεται γενικά και αόριστα σε όλα, αλλά σε κανένα δεν αποδίδει ευθύνες. Το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων για την Κόρινθο, η κατασκευή ανακουφιστικού αγωγού σε συνδυασμό με φράγμα εκτροπής, η ανακατασκευή των γεφυρών εντός και εκτός της πόλης, η διάνοιξη της κοίτης του ποταμού, είναι έργα άμεσης προτεραιότητας. Το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων της πόλης που ουσιαστικά δεν υπάρχει. Ολα τα παραπάνω απαιτούν οπωσδήποτε μελέτες και όχι προχειρότητες, όπως η πρόσφατη ανάθεση έργου 100 εκατομμυρίων δρχ. για κρηπιδώματα στο χείμαρρο, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα νέα δεδομένα. Για όλα αυτά, για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα και κατεστραμμένες περιουσίες αγωνίζεται η "Συντονιστική Επιτροπή Πλημμυροπαθών". Η συμπαράσταση των Κορινθίων μάς δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Κ. Π.