ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
"Απόλυτα προβλεπτή" η ενέργεια Γιαννόπουλου!

Αντί - κάποιου ψελλίσματος, έστω - αποδοκιμασίας, για την απαράδεκτη ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης, ο υπουργός Τύπου επιδόθηκε χτες σε γενικές αναφορές περί δεοντολογίας και επιχειρηματολόγησε περί του ότι οι απειλές δικαστικής δίωξης κατά μιας εφημερίδας, οι οποίες εκτοξεύονται από ένα υπουργό Δικαιοσύνης, συνιστά πρακτική προβλεπτή βάσει του νόμου... Τα εκτενή αποσπάσματα των όσων διεμείφθησαν στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Δ. Ρέππα, έχουν ως εξής:

Δημοσιογράφος: "Κύριε υπουργέ, ενδεχομένως θα έχετε υπόψη σας το ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε εξώδικο στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης", με το οποίο ζητά από τη διεύθυνση της εφημερίδας, να προχωρήσει, είτε στη λογοκρισία, είτε σε επίκριση, είτε στην ανάκληση δηλώσεων, (ανακοινώσεως, μάλλον) της Πανθεσσαλικής Επιτροπής. Ζητά από την εφημερίδα να ακολουθήσει τις εντολές του, γιατί, αλλιώς απειλεί ότι θα ακολουθήσουν δικαστικές διώξεις. Εχετε κάποιο σχόλιο για όλα αυτά";

Ρέππας: "Δε γνωρίζω λεπτομέρειες. Πιστεύω όμως ότι δεν υπάρχει υπουργός, πολύ περισσότερο ο κ. Γιαννόπουλος, που να ζητά να επιβάλλεται λογοκρισία σε μια εφημερίδα. Υπάρχει ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα, η οποία είναι από όλους σεβαστή. Ως εκ τούτου, εάν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα δεοντολογίας, που αφορά δημοσιεύματα της εφημερίδας, νομίζω ότι η εφημερίδα με πειστικό τρόπο θα μας πει τη δική της εκδοχή, ώστε να ξεπεραστεί έτσι το πρόβλημα. Αλλά, βεβαίως, δεν πρέπει να θεωρείται ότι η όποια εφημερίδα ή μέσο ενημέρωσης, μπορεί να κρίνει τους πάντες, ενώ το ίδιο να παραμένει στο απυρόβλητο, εκτός κριτικής. Αυτό είναι αδιανόητο. Νομίζω ότι για όλα τα θέματα διατυπώνονται απόψεις. Αρκεί οι απόψεις αυτές να διατυπώνονται αφ' ενός, με κόσμιο και πολιτισμένο τρόπο και αφ' ετέρου, όταν μέσα από τις απόψεις αυτές δημιουργούνται προβλήματα, αυτά να αντιμετωπίζονται μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους κανόνες δικαίου, που ισχύουν στη χώρα μας".

Δημ: "Θέλω να μου πείτε, εάν υπάρχει από μέρους σας αποδοκιμασία δηλώσεων, όπως αυτές, τις οποίες κάνει ένας υπουργός; Και ποιες είναι (οι δηλώσεις του υπουργού); Ζητάει να ανακαλέσει η εφημερίδα αυτό το κείμενο, που όπως σας είπα είναι ενός φορέα, της Πανθεσσαλικής. Και να πει η εφημερίδα ότι δεν το υιοθετεί. Αυτό συνιστά, κατά τη γνώμη σας, δόκιμη πράξη για ένα υπουργό; Η κυβέρνηση το αποδοκιμάζει ή το επιδοκιμάζει;".

Ρέππας: "Η κυβέρνηση έχει σαφή θέση για τα θέματα ελευθερίας του Τύπου. Κάθε μέσο έχει την άνεση να εκφράζει τις απόψεις του και να κρίνει όλα τα θέματα. Σε επίπεδο, τώρα, δεοντολογίας θα πρέπει να σέβεται και κάποιους κανόνες. Τους κανόνες αυτούς πρέπει να τους σέβονται όλοι... Και γνωρίζετε ότι η διαδικασία της επανόρθωσης, είναι διαδικασία η οποία προβλέπεται από το νόμο... Οταν κάποιος πιστεύει ότι θίγεται ή δεν αποδίδονται σωστά οι απόψεις του, έχει δικαίωμα να απαιτήσει από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ μια επανόρθωση ή μια ανακοίνωση της δικής του εκδοχής... Η εφημερίδα βεβαίως είναι αυτή η οποία τελικώς θα επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσει το θέμα. Αλλά ενώ αυτό είναι θέμα επιλογής της εφημερίδας, παραμένει θέμα επιλογής του πολίτη, πολύ περισσότερο ενός πολιτικού, το πώς εκείνος θα κρίνει τον τρόπο αυτόν με τον οποίο χειρίζεται ένα θέμα η εφημερίδα. Και το ένα επιτρέπεται και το άλλο επιτρέπεται...".

Δημ: Είναι συνηθισμένη περίπτωση αυτό το φαινόμενο, να στέλνει υπουργός με εξώδικο, με δικαστικό επιμελητή δηλαδή, την άποψή του αυτή σε ένα έντυπο, σε μια εφημερίδα;

Ρέππας: "Δεν είναι κάτι που γίνεται καθημερινά, αλλά είναι κάτι το οποίο προβλέπεται. Είναι κάτι επιτρεπτό. Είναι κάτι νόμιμο, δεν είναι παράνομο... Υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες... είναι απόλυτα προβλεπτό από το υπάρχον νομικό πλαίσιο".

"Δηλούμεν υπευθύνως... "

"Θα ήθελα να προσθέσω, επίσης, ότι υπέρ των φερόμενων ως εκφραζόντων τη γνώμη των αγροτών της χώρας έχουν εκφραστεί, να επαναλάβω και πάλι, ορισμένοι δημοσιογράφοι. Δε θα αναφερθώ ούτε σε ονόματα, ούτε σε τι είπανε. Το λόγο έχει ο εισαγγελέας, διότι εδώ υπάρχει παραίνεση προς διάπραξη πλημμελημάτων".

Η ανωτέρω επιβεβλημένη "προσθήκη", εις όσα ελέχθησαν χτες, εκ μέρους του αξιοτίμου υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, προκάλεσεν ιδιαιτέραν αίσθησιν εις το δημοσιογραφικόν επιτελείον του "Ριζοσπάστη". Αι παραινέσεις και αι συστάσεις του εντιμοτάτου κυρίου Εισαγγελέως - συγνώμην του κ. υπουργού - αποτέλεσαν μεγίστη νουθεσία. Σωφρονισμός, θα ελέγαμε, όλων ημών των προθύμως προς συμμόρφωσιν.

Εχοντες πλήρην επίγνωσιν των συνεπειών του νόμου και απόλυτον συναίσθησιν, του υφ' ημών, των δημοσιογράφων, διαπραττομένου ολισθήματος, ευρισκόμεθα εις την δυσάρεστον θέσιν ίνα ομολογήσωμεν το κατ' εξακολούθησιν έγκλημα εις το οποίον οδηγήθημεν.

Τουτέστιν, ανταποκρίνεται πλήρως εις την αλήθειαν ότι πολλάκις με τας γραφίδας μας ετάχθημεν εις το πλευρόν των αγροτών, υπό την επήρειαν ανεύθυνων παροτρύνσεων, προερχομένων εκ των καταγωγίων του Περισσού, όπου εδρεύει ο κομμουνιστοσυμμοριτισμός. Ηγουν, κ. Εισαγγελεύ - συγνώμην κ. υπουργέ - εξηναγκάσθημεν ακουσίως όπως υποθάλψωμεν και εγκωμιάσωμεν τας εγκληματικάς ενεργείας, εις τας οποίας ρέπουν συστηματικώς οι αγρόται.

Ως απόδειξιν της ειλικρινούς αποφάσεώς μας να διευκολύνωμεν το έργον της κυβερνήσεως - της διακατεχομένης υπό του ευγενούς αισθήματος της ελευθεριότητος - και της ανεξαρτήτου δικαιοσύνης, είμεθα πρόθυμοι όπως ομολογήσωμεν τας πάσης φύσεως αξιοποίνους πράξεις εις τας οποίας προέβημεν από καιρού.

***

Και επί τω συγκεκριμένω: Είμεθα εις την δυσάρεστον θέσιν ίνα ομολογήσωμεν ότι, πέραν της ομοθύμου συμπαρατάξεως με τας αγροτικάς εξεγέρσεις, εξεφράσθημεν παρομοίως θερμώς προς τους ταραξίας ναυτεργάτας. Επιπροσθέτως, πολλοί εξ ημών βαρυνόμεθα με επαινετικούς σχολιασμούς υπέρ των εμποροϋπαλλήλων, των δημοσίων υπαλλήλων, των εκπαιδευτικών και, εν γένει, των εργατών - άνευ διακρίσεως.

Ομως! Την μέχρι τώρα πρακτικήν μας εβάρυνε βαρυτέρα απρονοησία. Οτι, δηλαδή, άνευ συνετούς σκέψεως, ετάχθημεν κατά των ευγενών βιομηχάνων, των ευγενεστέρων εφοπλιστών και των ευγενεστάτων ανδρών των χρηματιστικών κύκλων.

Κατόπιν τούτων με συντριβήν καρδίας, παρακαλούμεν όπως δεχτείτε - και παραδεχτείτε - την ανωτέρω κατάθεσιν των γεγονότων ως ειλικρενεστάτην ομολογίαν και ένδειξιν ημετέρας μετανοίας. Ανανήψαντες δε εις το μεγαλείον της ιδέας της Κεντροαριστεράς, αιτούμεθα από την εκσυγχρονιστική σας εξοχότητα, όπως μας τιμωρήσητε δικαίως - λαμβανομένης υπόψιν της μεταμελείας ημών.

***

Δεχτείτε τηνυστάτην έκκλησίν μας διά την φιλοξενίαν μας, ουχί εις την Μακρόνησον, αλλά εις την Γυάρον...

Για την αντιγραφή

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Υ.Γ. Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στο "Ρ" στις 28-1-97 όταν, μια μέρα πριν, εν μέσω απειλών κατά των αγροτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δώσει εντολή να παρέμβει εισαγγελέας και κατά δημοσιογράφων! Λόγω του "προφητικού" του χαρακτήρα κρίθηκε σκόπιμη η αναδημοσίευσή του.

Η κυβέρνηση καλύπτει τον Γιαννόπουλο!

Ο υπουργός Τύπου αρνήθηκε την ελάχιστη αποδοκιμασία για την πρακτική των απειλών περί δικαστικής δίωξης κατά του "Ρ"

Πλήρη κάλυψη παρείχε, ουσιαστικά, χτες η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της στην απαράδεκτη ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος απέστειλε εξώδικο στο "Ρ",ζητώντας τη λογοκρισία και την ανάκληση εκ μέρους της εφημερίδας ανακοίνωσης της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών! Ανακοίνωση στην οποία η Πανθεσσαλική έκανε λόγο για τους εκβιασμούς και τις πιέσεις του Γιαννόπουλου προς τους εισαγγελείς και τους δικαστές, ώστε να στηθεί βιομηχανία δικών κατά των αγωνιζόμενων αγροτών. Ο υπουργός Τύπου, εμφανιζόμενος αρχικά ότι "δε γνωρίζει το θέμα στις λεπτομέρειές του", κατέφυγε σε γενικές αναφορές περί δεοντολογίας και ελευθερίας του Τύπου, τις οποίες θίγει βάναυσα η πρακτική Γιαννόπουλου,αποφεύγοντας να απαντήσει, επί της ουσίας, στα ερωτήματα που του τέθηκαν.

Μάλιστα, ο Δ. Ρέππας δεν απέφυγε να κάνει χρήση, αρκετές φορές, ακόμα και της μεθόδου της αντιστροφής της πραγματικότητας, απαντώντας ωσάν να ήταν ο "Ρ" ο υπόλογος και όχι το "θύμα", που δέχτηκε την απρόκλητη επίθεση και τους εκβιασμούς του υπουργού! Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού θεώρησε εκ προοιμίου τον Ε. Γιαννόπουλο "αθώο" σε ό,τι αφορά τις πασίδηλες λογοκριτικές του διαθέσεις, όπως προκύπτουν από το εξώδικο, επιχείρησε να παρουσιάσει το όλο θέμα ως διάσταση "απόψεων" του υπουργού Δικαιοσύνης με το "Ριζοσπάστη"!

Βέβαια, ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του, αλλά εν προκειμένω εδώ έχουμε να κάνουμε με απειλές δικαστικής δίωξης μιας εφημερίδας, εφόσον η τελευταία δεν προχωρήσει σε δήλωση μετάνοιας καθ' υπαγόρευση κυβερνητικού στελέχους! Και πρόκειται για απειλή, την οποία τυγχάνει να εκτοξεύει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, που, με το εξώδικό του, απειλεί την εφημερίδα ότι "θα πράξει τα δέοντα",αν δε συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του! Για τα παραπάνω, που αποτελούν και την ουσία του θέματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε την ελάχιστη αποδοκιμασία...

Ρυθμίστηκαν χρέη της "Αυριανής"

Επιβεβαίωσε ουσιαστικά χτες ο Δ. Ρέππας τις καταγγελίες του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα, στη Βουλή ότι, δηλαδή, διαγράφηκαν και χαρίστηκαν χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων του ιδιοκτήτη της "Αυριανής", Γ. Κουρή, προς την Εθνική Τράπεζα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι "έχει γίνει κάποια ρύθμιση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει η τράπεζα", και μετέφερε τις ευθύνες στη διοίκηση της τράπεζας, η οποία, όπως είπε, "είναι αυτή που αποφασίζει πώς θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της"!

Ο Δ. Τσοβόλας είχε καταγγείλει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας με απόφασή του στις 22/10/1996 διέγραψε χρέη και τόκους του Γ. Κουρή, ύψους 300 εκατ. δρχ., ενώ με άλλη απόφασή του στις 20/12/1996 ενέκρινε να παραιτηθεί από τρεις αγωγές κατά του ιδιοκτήτη της "Αυριανής", με τις οποίες απαιτούσε 2 δισ. δρχ.

Εξορμήσεις της ΚΟ Αθήνας

Στα πλαίσια της Δίμηνης Πολιτικής Καμπάνιας για τις Γυναίκες που κάνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ γίνονται σήμερα Πέμπτη 20/2 εξορμήσεις και περιοδείες στους παρακάτω εργασιακούς χώρους:

  • Εξόρμηση της ΚΝΕ στο "Practiker" Αιγάλεω στις 2.30 μμ
  • Εξόρμηση στο "Catering" ΟΑ
  • Εξόρμηση στο εργοστάσιο "3Α"
  • Περιοδεία στο ΚΕΠΥΟ, με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Περιοδεία στη ΔΕΗ, στο τμήμα Μηχανογράφησης, με επικεφαλής την Α. Γιαννούση, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αθήνας.
  • Εξόρμηση σε Νοσοκομεία από την ΚΟ Υγείας του ΚΚΕ.
ΕΣΗΕΑ
Διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Τύπου

Να αποδοκιμάσει την "απαράδεκτη προσπάθεια περιστολής της ελευθερίας του Τύπου", στην οποία προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης, καλεί τον Δ. Ρέππα και την κυβέρνηση η ΕΣΗΕΑ

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στο δημοσιογραφικό κόσμο η εκτόξευση απειλών κατά του "Ρ", στην οποία επιδόθηκε με εξώδικό του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος. Χαρακτηριστική του κλίματος κατακραυγής, για την ενορχηστρωμένη επιχείρηση φίμωσης του Τύπου, είναι η χτεσινή ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με την οποία ζητείται άμεση παρέμβαση του υπουργού Τύπου για τις ενέργειες Γιαννόπουλου. Σήμερα, δε, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θα προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Δ. Ρέππα, ζητώντας του να αποδοκιμάσει την "απαράδεκτη προσπάθεια περιστολής της ελευθερίας του Τύπου", εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης. Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έχει ως εξής:

"Κύριε υπουργέ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απευθύνεται προς εσάς, ως τον αρμόδιο υπουργό, για να διαμαρτυρηθεί κατά τον πιο έντονο τρόπο, για την απαράδεκτη προσπάθεια περιστολής της ελευθερίας του Τύπου, η οποία εκδηλώθηκε με το εξώδικο που έστειλε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης προς την εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και με το οποίο ζητούσε ουσιαστικά δήλωση μετανοίας, επειδή η εφημερίδα δημοσίευσε, χωρίς να λογοκρίνει ή να επικρίνει ή, εν πάση περιπτώσει, να διαχωρίσει τη θέση της, ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών.

Κύριε υπουργέ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δεν είναι δυνατόν να παραβλέψει το τεράστιο για την ελευθεροτυπία θέμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί και ζητά από εσάς, τόσο ως αρμόδιο υπουργό, όσο και ως κυβερνητικό εκπρόσωπο, να πάρετε θέση και να αποδοκιμάσετε την ενέργεια αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ