Επιστολή του υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Γαλλίας
ΠΑΡΙΣΙ.-
Στις αρχές Φεβρουαρίου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και στα μέσα του μήνα το δικαστήριο αποφάσισε τη λήξη της ποινής του, η οποία θα αντικατασταθεί με απέλαση.
Ολα αυτά αφορούν τον 27χρονο Κεμάλ Αλέβ, Κούρδο στην καταγωγή και αλεβίτη στο θρήσκευμα. Ο Αλέβ, από το 1980 ζει στην Αυστρία, στην οποία έχει απεριόριστη άδεια παραμονής, ενώ το χωριό του στην Τουρκία έχει βομβαρδιστεί και καταστραφεί πλήρως από το στρατό. Στην Αυστρία ζουν και οι γονείς του, που έχουν πάρει αυστριακή υπηκοότητα. Ο Κεμάλ Αλέβ συνελήφθη στο Παρίσι, την 16η Φεβρουαρίου 1995, με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα αλλά και με την κατηγορία της οργάνωσης της φυγής του Γενικού Γραμματέα της Οργάνωσης Ντουρσούν Καρατάς, ενέργειες, που, σύμφωνα με τη γαλλική εισαγγελία, αντιβαίνουν στον αντι - τρομοκρατικό νόμο της χώρας. Η δίκη του Αλέβ πραγματοποιήθηκε στις 14 - 16 του Γενάρη του 1997 και πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας από την ποινή του, το γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε την έκδοσή του στην Τουρκία.
Η περίπτωση του Αλέβ έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο. Κατ' αρχάς, σύμφωνα με το γράμμα του γαλλικού νόμου, ο Κεμάλ Αλέβ πρέπει να εκδοθεί στην Αυστρία. Η αναγκαιότητα αυτή γίνεται επιτακτική εφόσον είναι δεδομένο ότι η απέλασή του στην Τουρκία σήμερα 20 του Φλεβάρη, όπως έχει προγραμματιστεί, ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη καθώς στην Τουρκία θεωρείται "τρομοκράτης" και καταζητείται από την αστυνομία.
Ο υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, έστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Γαλλίας η οποία έχει ως εξής:
"Πληροφορηθήκαμε την απόφαση των Γαλλικών Αρχών να απελάσουν από το έδαφος της Γαλλικής Δημοκρατίας και να προωθήσουν στην Τουρκία τον Τούρκο πολίτη Κεμάλ Αλέβ, αγωνιστή για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Τουρκία.
Καλούμε να ανακαλέσετε την απέλασή του διότι, όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, υπάρχει σήμερα μια απαράδεκτη κατάσταση στην Τουρκία. Επανειλημμένα, έχουν καταγγελθεί και από διεθνείς ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς οι αυθαιρεσίες, οι φυλακίσεις, η τρομοκράτηση και τα μέτρα φυσικής εξόντωσης σε βάρος χιλιάδων αγωνιστών για τα δημοκρατικά κοινωνικά δικαιώματα.
Πιστεύουμε ακόμα ότι η ανάκληση της απέλασης ανταποκρίνεται πλήρως στους δημοκρατικούς αγώνες και τις παραδόσεις του γαλλικού λαού. "
ΜΑΔΡΙΤΗ.-
Η απεργία των χιλιάδων οδηγών φορτηγών στην Ισπανία συνεχίζεται, ενώ σημειώθηκαν και βίαια επεισόδια και συλλήψεις απεργών. Διάφορες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να μειώσουν ή και να σταματήσουν την παραγωγή τους, ζητώντας παράλληλα από τους εργαζομένους τους να παραμείνουν σπίτια τους.
Συγκεκριμένα, η "Οπελ" ζήτησε από τους 20.000 εργαζομένους της στη Γερμανία να μην πάνε για δουλιά επειδή μέρη των αυτοκινήτων δεν κατάφεραν να μεταφερθούν από την Ισπανία. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι ίσως μέχρι το τέλος της βδομάδας αναγκαστεί να σταματήσει την παραγωγή σε όλες τις επιχειρήσεις της. Επίσης, η "Βολκσβάγκεν" στο Βόλφσμπεργκ της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι περίπου 3.500 εργαζόμενοι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα.
Στο μεταξύ, βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν και χτες. Και αυτό όταν οδηγοί δύο φορτηγών προσπάθησαν να διασπάσουν την απεργία και να περάσουν από τους απεργούς.
Από την πλευρά της, η Αστυνομία συνέλαβε την Τρίτη το βράδυ 21 απεργούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να τραβήξουν την προσοχή των συναδέλφων τους που δεν απεργούσαν. Ετσι, κατά τη διάρκεια της πικετοφορίας στους κεντρικούς δρόμους της βόρειας Ισπανίας, οι απεργοί πετούσαν πέτρες στα διερχόμενα απεργοσπαστικά φορτηγά.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Χάγη καταδίκασε τα γεγονότα στις βόρειες πόλεις του Μπούργκος και Παλένσια. Τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με "καλή θέληση" αν οι απεργοί έδειχναν μια παρόμοια διάθεση. Η δεξιά κυβέρνηση του Αθνάρ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως χρειάζεται να τερματιστούν οι παροχές ώστε η Ισπανία να μπορέσει να εκπληρώσει τις επιταγές της "Συνθήκης του Μάαστριχτ" για την ένταξη της χώρας στη νομισματική ένωση.
Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των απεργών και της κυβέρνησης συνεχίστηκαν για πέμπτη μέρα, χωρίς όμως να υπάρχει καμιά ένδειξη για την επίτευξη λύσης.
Για δέκατη τρίτη ημέρα απεργούν οι οδηγοί φορτηγών