Την κήρυξη 24ωρης απεργίας, κατά την έναρξη της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Σε μαζική συμμετοχή καλεί η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"
Σε τέταρτη, κατά σειρά, απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο επικίνδυνο νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο προχωρά η ΑΔΕΔΥ.Στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας τη μέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.Κάλεσμα προς τους δημόσιους υπάλληλους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και προβάλλοντας τα πραγματικά τους αιτήματα, απευθύνει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα".
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,έκανε "φιλότιμη" προσπάθεια για να προχωρήσει με εύσχημο τρόπο στην αποκλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Σημειώνοντας ότι "δεν πρέπει να ηγηθούμε εκφυλιστικών φαινομένων", απέκλεισε την πρόταση για κλιμάκωση του αγώνα με 48ωρη απεργία. Εκανε λόγο για μορφές αντίδρασης που να στοχεύουν σε επιμέρους βελτιώσεις του νομοσχεδίου για το μισθολόγιο και για "κράτημα δυνάμεων", αφού βρίσκονται σε εξέλιξη το ασφαλιστικό και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο, που "εκεί θα χρειαστεί ενωτικός αγώνας"! Τέλος, είπε ότι θα προσπαθήσει "με τη βοήθεια της παράταξης (σσ εννοούσε της ΠΑΣΚ) να υπάρξει κοινή στάση".Ο Η. Βρεττάκος,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της Αυτόνομης Παρέμβασης, αφού πρώτα σημείωσε πως "αν δεν υπήρχε η προηγούμενη 48ωρη απεργία θα πηγαίναμε καλύτερα" (!) πρότεινε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου. Κατέληξε λέγοντας πως "ίσως μπορούσαμε να δούμε και 24ωρη απεργία, αρκεί να συμμετέχουν και οι κλάδοι που τώρα απεργούν".
Στην παρέμβασή του ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", τόνισε: "Νομίζω ότι σήμερα απ' αυτό το βήμα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, λέγοντας ουσιαστικά ό,τι έγινε έγινε, επιχείρησε να "εκτελέσει" ό,τι έχει απομείνει από το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα". Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ που "αντί να συνεδριάσουμε αμέσως μετά την απεργία στις 3-4 Φλεβάρη, άφησαν να περάσουν 15 μέρες για να έρθουν τώρα και να μιλούν για αποκλιμάκωση". Σημείωσε ότι η πρόταση για συλλαλητήριο έχει τον χαρακτήρα του "κύκνειου άσματος στον αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων". Τέλος, πρότεινε την κήρυξη 48ωρης απεργίας τις μέρες έναρξης της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα προετοιμασία της απεργίας, με περιοδείες και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς. "Ετοιμάζεται - τόνισε - επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με πρώτο το ασφαλιστικό. Σε αυτό το "μαύρο" μέτωπο έχουμε υποχρέωση να αντιτάξουμε το κοινό μέτωπο εργαζομένων, μικρομεσαίων, αγροτών και ευρύτερα των λαϊκών δυνάμεων".
Ο Κ. Κόλιας,γραμματέας της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΔΑΚΕ πρότεινε και αυτός την κήρυξη 48ωρης απεργίας. Ο Τ. Σουλελές,ταμίας της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΠΑΣΚ, πήρε το λόγο και πρότεινε τελικά την κήρυξη 24ωρης απεργίας.
Η πρόταση για 48ωρη απεργία τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε. Στη δεύτερη ψηφοφορία που ακολούθησε υπερψηφίστηκε η πρόταση για 24ωρη. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα", με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι με όλες της τις δυνάμεις θα παλέψει για την επιτυχία της απεργίας, προβάλλοντας το δικό της πλαίσιο αιτημάτων.
Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα που ανέπτυξαν στελέχη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη ΣΟΦΤΕΞ,προκειμένου να σύρουν τους εργαζόμενους σε αποδοχή των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης για την επιχείρηση, ένα σημαντικό κομμάτι τους άντεξε. Στη χτεσινή μυστική ψηφοφορία που έγινε στα εργοστάσια της Αθήνας και του Μ. Πεύκου, το 45% των ψηφισάντων ανοιχτά τάχθηκε κατά της κυβερνητικής απόφασης για ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ. Αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι ψήφισαν ένα εν πολλοίς σκόπιμα συγκεχυμένο πλαίσιο, που προτάθηκε από την πλειοψηφία και που κινείται στο εξής πλαίσιο: "Να σταματήσει τώρα η ιδιωτικοποίηση, για να εξασφαλιστεί η λειτουργία της εταιρίας. Εξυγίανση της εταιρίας και εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της. Εγγύηση του δημοσίου για να απεμπλακούν οι επιταγές της εταιρίας που παρακρατούν οι τράπεζες".
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν από τους 1.200 εργαζόμενους - μέλη του σωματείου οι 935. Υπήρξαν 17 άκυρα ψηφοδέλτια και 30 λευκά. Ψήφισαν υπέρ της πρότασης της πλειοψηφίας 497 εργαζόμενοι. Κατά της πρότασης της πλειοψηφίας και της κυβερνητικής απόφασης για ξεπούλημα 391 εργαζόμενοι.
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Χ. Κατσούλιας,γραμματέας του σωματείου, δήλωσε: "Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της εταιρίας, της εξασφάλισης των θέσεων εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων, για παραμονή της ΣΟΦΤΕΞ στον ΟΑΕ".
Από το χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ
Οι τεχνικοί της ΔΕΗ Σάμου καταγγέλλουν τη μεθόδευση εγκατάστασης ανεμογεννήτριας από ιδιώτη στο νησί, με την άδεια της ΔΕΗ
Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ Σάμου για τις "αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις", που υπογράφονται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και στοχεύουν στη "διάλυση της πιο μεγάλης δημόσιας και κοινωνικού χαρακτήρα επιχείρησης της χώρας μας".
Το σωματείο των τεχνικών της ΔΕΗ στο νησί, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι δεν πρέπει να εγκριθεί η άδεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Οι λόγοι που επικαλείται, είναι η κάλυψη των αναγκών του νησιού από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των δυο αιολικών πάρκων, που διατηρεί η ΔΕΗ και οι αρνητικές τεχνικές επιπτώσεις, που σχετίζονται με την παραγωγή της ενέργειας και από άλλη πηγή.
Σοβαρή κριτική ασκείται στο δικαίωμα που δίνεται σε ιδιώτες να έχουν πρόσβαση στα δίκτυα της ΔΕΗ. "Με ποιο δικαίωμα δίνετε άδεια πρόσβασης στα δίκτυα της ΔΕΗ στους ιδιώτες και τους κάνετε μετόχους, χωρίς να έχουν βάλει ούτε μία δραχμή στην περιουσία του ελληνικού λαού και μάλιστα σε μια ευαίσθητη παραμεθόριο και στρατηγικής σημασίας περιοχή;", τονίζει το σωματείο των τεχνικών, επισημαίνοντας επίσης ότι "η ΔΕΗ θα είναι υποχρεωμένη να απορροφά το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας σε βάρος των δικών της εγκαταστάσεων".
Οι τεχνικοί της ΔΕΗ Σάμου ζητούν, η εγκατάσταση ανεμογεννήτριας, όταν κριθεί τεχνικά δυνατό, να γίνει από τη ΔΕΗ και τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι "είμαστε αντίθετοι με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών από ιδιώτες και είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τις προσπάθειες κυβέρνησης και διοίκησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με οποιοδήποτε τρόπο. Ιδίως, δε για τη Σάμο, θεωρούμε ότι θα εξελιχθεί σε οικονομικό σκάνδαλο σε βάρος της ΔΕΗ".