ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ν. ΓΚΑΤΖΗΣ
"Φαρμακονοικοκύρεμα" ξένων συμφερόντων

Δυο φορές προκλήθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τον βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, με συγκεκριμένα παραδείγματα, να αιτιολογήσει το περιβόητο νοικοκύρεμα των δαπανών στο χώρο του φαρμάκου.

Εθεσε πολλά ερωτήματα ο Ν. Γκατζής, υπογραμμίζοντας ότι "τελικά δε θα γίνει νοικοκύρεμα". Το παράδειγμα, που τσάκισε κόκαλα και το "κατάπιαν" - έκαναν σαν να μην το άκουσαν - τόσο ο Κ. Γείτονας, όσο και ο Μ. Σκουλάκης, ήταν εκείνο με το αναισθητικό ΝΕΟΣΤΙΓΜΙΝ, που χρησιμοποιούσαν όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Το φάρμακο αυτό το παράγει η ελληνική εταιρία ΚΟΠΕΡ ΑΕ και το πουλούσε εδώ και τρία χρόνια προς 1.126 δραχμές τις 50 φύσιγγες. Απ' τον Απρίλη του 1996 ζήτησε από τον ΕΟΦ μια αύξηση κατά 70 δραχμές τη φιάλη. Ο ΕΟΦ αρνήθηκε ως αναρμόδιος, ενώ, μέσω του ΙΦΕΤ, εισήγαγε το ίδιο φάρμακο απ' τη Γερμανία αντί 12.136 δραχμών. Δηλαδή, μια αύξηση 978%, τη στιγμή που δεν εγκρίθηκε μια αύξηση 20%.

"Κατ' αρχήν, είπε ο Ν. Γκατζής, κλείσατε τα κρατικά εργοστάσια. Είναι νοικοκύρεμα αυτό; Τέσσερα τον αριθμό και πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι πετάχτηκαν στο δρόμο. Δισεκατομμύρια οι εισαγωγές για τα φάρμακα. Τι θέλετε να σας πω για τη ΧΡΩΠΕΙ; Για την κατανάλωση φαρμάκων, πολλά διαδίδονται, πολλά λέγονται. Εξι φορές παραπάνω πληρώνουμε τα φάρμακα και ως προς αυτό το μεγάλο γεγονός που συντελείται, ότι καταναλώνουν οι Ελληνες πολλά φάρμακα, είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη στη σειρά κατανάλωσης φαρμάκων. Δεν είναι οι δείκτες δικοί μας. Είναι της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συχνά κυκλοφορούν. Μιλήσατε πάλι για νοικοκυρέματα και σας φέρνω ένα παράδειγμα. Στο ΙΚΑ του Βόλου, δεν υπάρχει ένας αναλυτής, παρά τα όσα διαβήματα έχουν κάνει. Ενώ αξίζει έξι έως επτά εκατομμύρια, πληρώνουν 12 - 15 εκατομμύρια το μήνα. Είναι νοικοκύρεμα αυτό;".

Και ο Ν. Γκατζής κατέληξε: "Εμείς, πιστεύουμε, όμως - επειδή λέτε για διάλογο και για προτάσεις - ότι δε θέλετε το διάλογο επί της ουσίας. Τον θέλετε για να λέτε ότι κάνατε διάλογο. Χρειάζεται φιλολαϊκή πολιτική. Η πολιτική σας αυτή τη στιγμή για τα θέματα της υγείας, αλλά ιδιαίτερα για το φάρμακο, είναι πολιτική φιλομονοπωλιακή. Εξυπηρετεί τα ξένα κέντρα, τα ξένα συμφέροντα, όχι εθνικά, όχι πατριωτικά, όχι οικονομικά, όχι κοινωνικά".

Ο Μ. Σκουλάκης, αντιπαρερχόμενος τα επί της ουσίας ερωτήματα των βουλευτών του ΚΚΕ, περιόρισε την επιχειρηματολογία του σε μια ερώτηση του ΚΚΕ για το αντιβιόγραμμα, που ακολούθησε βέβαια την επερώτηση. Μάλιστα - παραθέτοντας κάποια στοιχεία απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση - είχε το θράσος να απευθυνθεί στους βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτώντας τους: "Από πότε προσχώρησαν στην πλευρά των φαρμακοβιομηχάνων;".

Την απάντηση, όσον αφορά το αντιβιόγραμμα, την έδωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ο Απ. Τασούλας επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε διοικητική πράξη ένα καθαρά επιστημονικό πρόβλημα, ενώ ο Ν. Γκατζής τόνισε: "Η επιστημονικά αιτιολογημένη συνταγογράφηση είναι ο μόνος δρόμος".

Στο αίτημα των βουλευτών του ΚΚΕ για λειτουργία των κρατικών μονάδων φαρμακοβιομηχανίας, ο Κ. Γείτονας απάντησε: "Αφήστε τα περί εργοστασίων" - όπως ακριβώς επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση - και εκθείασε το θεσμικό ρόλο του ΕΟΦ.

Μόνο που η κυβέρνηση επιφυλάξει στον ΕΟΦ ρόλο απλού μεσάζοντα στις εισαγωγές και όχι εκείνου για τον οποίο πρωτοϊδρύθηκε.

Από όλα αυτά, ο Ελληνας πολίτης μπορεί να συναγάγει ποιος υπηρετεί τους φαρμακοβιομήχανους - και μάλιστα τους ξένους - και τι υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Υποφέρει η επαρχία

Οι ομιλίες των βουλευτών Απ. Τασούλα, Στρ. Κόρακα και Αχ. Κανταρτζή

Τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης στην επαρχία - στηριγμένοι στις εμπειρίες των περιφερειών τους - ανέδειξαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,Στρ. Κόρακας και Αχ. Κανταρτζής.

Ο Απ. Τασούλας, που ήταν και εισηγητής του ΚΚΕ, περιέγραψε με έναν ασυνήθιστα γλαφυρό και εξίσου δραματικό τρόπο, το Γολγοθά του ασθενή της επαρχίας. "Η αναποτελεσματικότητα, είπε, του δημοσίου συστήματος υγείας της χώρας μας είναι φανερή. Ο άρρωστος και ταλαιπωρείται και ξοδεύει από την τσέπη του μεγάλα ποσά. Παρ' όλα αυτά, αισθάνεται ότι δεν του παρέχονται οι υπηρεσίες και η βοήθεια που μπορεί σήμερα να παρέχει η επιστήμη. Ο άρρωστος στο χωριό περιμένει μέρες ή και βδομάδες για να περάσει ο αγροτικός γιατρός. Στο Κέντρο Υγείας της υπαίθρου δε βρίσκει ολοκληρωμένη και αξιόπιστη λύση στο πρόβλημά του και επομένως αναγκάζεται να κατέβει στην πόλη και να πάει στους ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, όπου θα πληρώσει και μάλιστα πολλά για το δικό του βαλάντιο ή θα ξεροσταλιάζει στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου για να πληρώσει κάτι λιγότερο. Και εκεί, όμως, θα πληρώσει. Ελπίζει, βέβαια, ότι εκεί θα βρει κάποιο γνωστό γιατρό για να χαρακτηρίσει το περιστατικό επείγον και έκτακτο, ώστε να γλιτώσει την πληρωμή. Αυτά είναι τα περίφημα εξωτερικά ιατρεία".

Και κατέληξε: "Σκέφτεσθε να αναθεωρήσετε την πολιτική σας στην υγεία στην κατεύθυνση που σας προτείνουμε; Αν όχι, να ξέρετε ότι πολύ σύντομα θα βρείτε και τους υγειονομικούς και όλους τους εργαζόμενους στο δρόμο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Και δε θα είναι λάστιχα από τρακτέρ για να ξεφουσκώσουν οι αγώνες των εργαζομένων στην υγεία".

"Ενα βασικό ζήτημα, είπε ο Στρ. Κόρακας, είναι αυτό των αγροτικών ιατρείων. Παλαιότερα αυτά τα ιατρεία προσέφεραν, όπως και τώρα, τεράστιες υπηρεσίες, αλλά αυτές κατά κύριο λόγο οφείλονται στην αυταπάρνηση των αγροτικών γιατρών και σε όσους συνεργάτες τους νοσηλευτές υπηρετούν στα αγροτικά ιατρεία. Τα αγροτικά ιατρεία συρρικνώθηκαν και ονομάστηκαν περιφερειακά ιατρεία. Οι αγροτικοί γιατροί μεταφέρθηκαν στα Κέντρα Υγείας για να "δείξουμε άσπρες ποδιές", όπως λεγόταν. Καταργήθηκε το δικαίωμά τους να υπογράφουν συμβάσεις με τα διάφορα ταμεία και υποχρεώθηκαν με ένα μισθό πείνας να προσφέρουν πολύ περισσότερο έργο στους ασφαλισμένους. Πιο μπροστά είχαν μόνο τον ΟΓΑ και για το κάθε ταμείο υπέγραφαν ειδική σύμβαση και έπαιρναν κάτι ψίχουλα, αλλά εν πάση περιπτώσει ήταν ένα βοήθημα. Τώρα για πολλαπλάσιο έργο αμείβονται με τα ίδια ποσά. Τα αγροτικά ιατρεία πρέπει να πούμε ότι συχνά είναι άδεια, διότι υπάρχει εντολή που μεταθέτει για τρεις μήνες τους αγροτικούς γιατρούς στα νοσοκομεία. Δε λέμε ότι είναι κακό αυτό, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει και η σχετική πρόβλεψη".

Ο Αχ. Κανταρτζής εκτός από τα προβλήματα της επαρχίας επισήμανε: "Ενώ η υγεία αποτελεί αυτό καθ' αυτό κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας στην αντιμετώπισή της, όλοι βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δε λύνονται τα προβλήματα, αλλά αντίθετα συσσωρεύονται και επιδεινώνονται από την πολιτική που ακολουθείται στη χώρα μας και από τις προηγούμενες, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση. Ετσι αντί για γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία, έχουμε καθήλωση και περιορισμό. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το βλέπουμε όλοι μας και πριν απ' όλα το βλέπουν όλοι όσοι αναγκάζονται να προσφύγουν στα νοσοκομεία. Διαρκής υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας προς χάριν βέβαια των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Εκεί οδηγεί η πολιτική της λιτότητας όχι μόνο στους μισθούς, αλλά και η πολιτική περιορισμού των δαπανών".

Επίσης σε άλλο σημείο τόνισε: "Η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση των γιατρών γίνονται χωρίς προγραμματισμό. Οι επιλογές για την εκπαίδευση, όπως επίσης και οι προσλήψεις, γίνονται με διαδικασίες και κριτήρια που αφήνουν ανοιχτά τα παράθυρα σε ρουσφετολογικές παρεμβάσεις. Οι τακτικές αποδοχές του ιατρικού προσωπικού παραμένουν σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα".

Ανθυγιεινή η Κομισιόν

Η ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ τόσο στην πρωτομιλία του όσο και στη δευτερομιλία, έθεσε την πολιτική διάσταση του προβλήματος υγεία.

Το σύστημα, είπε στην πρωτομιλία του, πάντα διακρινόταν για τη λειψή αποτελεσματικότητά του και τη λειτουργία του. Ο λαός μας με επιμονή και συνέπεια παλεύει πολλά χρόνια για να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύστημα υγείας και ασφάλισης που θα είναι σύγχρονο, λειτουργικό, ένα σύστημα προοδευτικό. Υπήρξε κάποια στιγμή, που αυτοί οι αγώνες του λαού μας έφεραν στην ημερήσια διάταξη τις έννοιες "κεντρικός σχεδιασμός", "εθνικός σχεδιασμός", "Εθνικό Σύστημα Υγείας". Η κυρίαρχη αντίληψη τότε ήταν πως η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όλοι πρέπει να το γευθούν δωρεάν. Δυστυχώς, οι προσδοκίες του λαού μας διαψεύστηκαν. Ακόμα και αυτό το ΕΣΥ, που ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει αλλοιωθεί τόσο που σήμερα έχει μπει σε οριακό σημείο. Σήμερα στο όνομα της ελεύθερης επιλογής και της αποτελεσματικότητας, στο όνομα των νέων πραγματικοτήτων χλευάζονται αξίες και ιδανικά.

Σήμερα, συνέχισε, προωθείται και κερδίζει έδαφος η ιδέα ότι το κράτος πρέπει να παρέμβει προς την κατεύθυνση μείωσης των κοινωνικών δαπανών και πως το σύγχρονο και το αποτελεσματικό σήμερα, είναι η συμμετοχή του ίδιου του πολίτη σε αυτές τις κοινωνικές δαπάνες. Ετσι, τα ντοκουμέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η "Λευκή Βίβλος" και όχι μόνο, έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο που τον διακρίνει κανείς σε όλες τις πολιτικές που προτείνονται να ακολουθηθούν από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών. Ο στόχος, λοιπόν, είναι η ανάληψη από τους ίδιους τους εργαζόμενους, σταδιακά, του κόστους της ασφάλισης της υγείας, της παιδείας. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε το πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι ξένοι και Ελληνες εμπειρογνώμονες που διατύπωσαν στη γνωστή έκθεση, γνωστή ως "Πόρισμα των Σοφών", και εκφράζει με τον πιο ωμό τρόπο τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" στο χώρο της υγείας και της ασφάλισης.

"Το ΚΚΕ, τόνισε, υποστηρίζειτην ανάγκη για ένα ριζικά διαφορετικό δημόσιο τομέα, που να είναι ικανός και σύγχρονος, δημοκρατικός και αποτελεσματικός" ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε: "Η δημιουργία ενός προοδευτικού συστήματος υγείας και ασφάλισης στη χώρα μας δεν μπορεί να υπάρξει όσο υπάρχει αυτός ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων".

Σε αυτή την επισήμανση εκφράστηκαν απ' την κυβέρνηση αιτιάσεις και ο Ορ. Κολοζώφ επανήλθε στη δευτερομιλία του. "Η διαφωνία μας, είπε, είναι όχι για να πούμε ντε και καλά ότι διαφωνούμε, αλλά για να δούμε την ποιότητα αυτής της διαφωνίας και να δούμε αν όντως υπάρχουν οι δυνατότητες να ασκηθεί μία πολιτική όπως αυτή που εμείς βλέπουμε διατηρώντας στη χώρα μας αυτούς τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να γίνει αλλαγή γιατί υπάρχει ο προσανατολισμός, όπως λέει η κυβέρνηση στις νέες πραγματικότητες, που μεταφράζεται σε περικοπή των δημόσιων δαπανών και σε ενίσχυση των ιδιωτικών δραστηριοτήτων. Σχεδόν παντού θεωρείται ότι οι δραστηριότητες του δημοσίου τομέα είναι επιλήψιμες, είναι βλαβερές, πρέπει να περάσουν στους ιδιώτες".

"Είναι φανερό, τόνισε σε άλλο σημείο ο Ορ. Κολοζώφ, ότι η πίεση που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση σ' όλα τα επίπεδα - και αν θέλετε αυτές είναι περίπου και οι προτάσεις που κάνει η Κομισιόν - έχειν αυτό το πνεύμα. Φυσικά εσείς θα μας πείτε, δε μας διατάζει η Κομισιόν. Οχι, δε σας διατάζει η Κομισιόν, όμως, είναι αυτή η πολιτική που ακολουθείτε σήμερα".

ΥΓΕΙΑ
Στο γλίσχρο δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων

Επεσε και το τελευταίο φύλλο συκής στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή σχετικής επερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ

Η συζήτηση χτες στη Βουλή της επερώτησης του ΚΚΕ για την υγεία αποκάλυψε τα επικίνδυνα σχέδια της κυβέρνησης, που οδηγεί ολοταχώς το δημόσιο σύστημα υγείας στο γλίσχρο δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων.

Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης εκφράζεται σε δύο επίπεδα:

  • Σε ζητήματα καθημερινής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, που έχουν αφεθεί στη φορά των πραγμάτων, με αποτέλεσμα να βυθίζονται πιο βαθιά στην κρίση και να μειώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το δημόσιο σύστημα. Παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή τα νοσοκομεία και οι υπόλοιπες μονάδες του ΕΣΥ καταφέρνουν να "αντέξουν", χάρη - όπως επισημάνθηκε από πολλές πλευρές - στην ηρωική προσφορά του προσωπικού.

Το μόνο θετικό που είχε να παρουσιάσει η κυβέρνηση στη χτεσινή συζήτηση ήταν η πληρωμή των χρεών των νοσοκομείων - στο μεγαλύτερο μέρος με ομόλογα. Αν και δημιουργεί ερωτηματικά το σημείο εκείνο της τροπολογίας που αναφέρει ότι η αξία των ομολόγων αποτελεί αυτοδίκαιο έσοδο, ισόποσο με τις εξοφλούμενες υποχρεώσεις, στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων για το 1997.

  • Το άλλο επίπεδο, στο οποίο κινείται η κυβέρνηση, για να φέρει την προσφορά των υπηρεσιών υγείας στη σφαίρα της αγοράς, είναι το θεσμικό επίπεδο και γίνεται, όπως σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,με συντονισμένα βήματα:

- Στο νομοσχέδιο για την κύρια ασφάλιση των αγροτών, κατατέθηκε η τροπολογία για την ενιαία λίστα φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία.

- Στις 22.1.1997 κατέθεσε στο σχέδιο νόμου για τον "Περιορισμό και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Κρατικών Δαπανών", η οποία περιλαμβάνει τη σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Εποπτείας και Διαχείρισης των θεμάτων νοσηλίων των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημοσίου. Η επιτροπή αυτή λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και θα συγκροτηθεί με κοινή Απόφαση των υπουργών Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών.

- Με το ίδιο νομοσχέδιο - που τώρα ψηφίζεται - όπως σημείωσε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, δίνεται η δυνατότητα να μετατραπούν τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρίες και "πιάνει μέσα και το χώρο της υγείας". "Δημιουργούνται, πρόσθεσε, οι προϋποθέσεις για τη σύσταση οργανισμών με μορφή ανώνυμων εταιριών για τις προμήθειες των κεφαλαιουχικών ή λοιπών λειτουργικών εξοπλισμών. Δηλαδή, οι προμήθειες θα είναι εκτός ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη μορφή αυτή εφόσον θα την πάρουν".

Ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης έδειξε δήθεν απορημένος, διακόπτοντας τον Ορ. Κολοζώφ. "Ποιος το είπε αυτό;". Τα πράγματα αποκατέστησε ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας, διακόπτοντας εκ νέου τον Ορ. Κολοζώφ: "Ξέρω πολύ καλά το νομοσχέδιο. Το έχω υπογράψει. Οι ρυθμίσεις είναι αυτές που θέλουμε και όχι αυτές που υπονοείτε".

Ηδη έχουν εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα η καθαριότητα, τα πλυντήρια και καταφεύγουν σ' αυτόν ακόμα και αν χαλάσουν κάποια εργαστήρια. "Ετσι όπως σημείωσε ο Ορ. Κολοζώφ, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση επαναφέρουν τη μεσαιωνική αντίληψη, ότι ο ασθενής φταίει για την ασθένειά του και αυτός πρέπει να πληρώσει. Ετσι, προτείνεται η λύση: Το κράτος να αποποιηθεί των ευθυνών του για την προάσπιση και την προαγωγή της υγείας, να περιορίσει τις δαπάνες και να διοχετεύσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία μέρος του δημόσιου τομέα της υγείας και της ασφάλισης. Στην ουσία η υγεία και η ασφάλιση εμπορευματοποιούνται".

Το τρίτο κεντρικό σημείο της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή είναι ότι το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την υγεία εξειδικεύει το άνοιγμα και αυτού του τομέα στην αγορά (προβλέπει τους μάνατζερ, τους σφαιρικούς προϋπολογισμούς, τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία και την κατ' οίκον νοσηλεία - με το αντίστοιχο κόστος για τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία - ενώ προβλέπει επονείδιστες ρυθμίσεις για το προσωπικό, ιδιαίτερα το ιατρικό με τις κρίσεις και την πρόσληψη των νεοεισερχόμενων χωρίς μονιμότητα).

Κατά τα άλλα οι υπουργοί επανέλαβαν τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού, τα περί λειτουργίας και νέων και θεμελιώσεων νεότερων νοσοκομείων - χωρίς να προσδιορίζουν χρονικά όρια - των εγκεκριμένων προσλήψεων απ' το ΑΣΕΠ.

Γυμνή αποδείχτηκε η κυβέρνηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Εκτός απ' τις γενικές αναφορές στους γιατρούς δημόσιας υγείας και τους σχολίατρους - που μάλλον θα έχει και χαράτσι για τους γονιούς - τα "κέντρα υγείας αστικού" διαγράφονται πλέον και απ' το λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Γείτονας είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα λειτουργήσει κι έτσι ο οικογενειακός γιατρός - θεσμό που ευαγγελίζεται απ' το 1983 το ΠΑΣΟΚ - θα εφαρμοστεί με βάση τις υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Δηλαδή το βάρος θα το επωμιστούν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ.

Κι όλα αυτά στο όνομα των δημοσιονομικών περιορισμών και των δεσμεύσεων του προγράμματος "σύγκλισης". Αν και η Συνθήκη του Μάαστριχτ επιτρέπει σε κάθε κράτος - μέλος να έχει το σύστημα υγείας της επιλογής του, εντούτοις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτρέχει στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και των πιέσεων που δέχεται απ' αυτές το ΕΣΥ.

"Εκθεση ιδεών"

Οι ομιλίες των Μ. Σκουλάκη και Κ. Γείτονα

Ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης, που απάντησε πρώτος - λόγω απουσίας του Κ. Γείτονα - εκτίμησε την επερώτηση του ΚΚΕ ως ανηλεές σφυροκόπημα στην υγεία, λες - όπως είπε - και δεν υπάρχει τίποτε σήμερα στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα.

Και δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό. Εξετράπη σε έναν ανεπίτρεπτο χαρακτηρισμό. Είπε ότι η επερώτηση του ΚΚΕ αποτελεί μια "έκθεση ιδεών", που χρειάζεται πολλά δισ. για να υλοποιηθεί.

"Ευχαριστώ πολύ για τη διαπίστωση", του απάντησε ο Ορ. Κολοζώφ. Εκείνο που δε βλέπουμε, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, είναι η προοπτική που θα οδηγεί σε αυτόν το στόχο.

Κι όχι μόνο αυτό: Ο υφυπουργός Υγείας, με μια ασυνήθιστη για τον ίδιο επιχειρηματολογία, κάλεσε τους βουλευτές του ΚΚΕ να απαντήσουν αν είναι με το μέρος των φαρμακοβιομηχάνων ή όχι. Κι όταν οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα της υγείας δεν είναι μόνο θέμα όσων υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά θέμα ευρύτερο και παλλαϊκό, ο Μ. Σκουλάκης, με ύφος Τσουκάτου, σημείωσε ότι "ψιλο-αναγγέλλετε κινητοποιήσεις" και ανέλαβε εκ μέρους των εργαζομένων στα νοσοκομεία να διαβεβαιώσει ότι εκείνοι συμφωνούν με τις μελετώμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις.

Βέβαια όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Γ. Δημαράς τους μετέφερε την απόφαση των ειδικευόμενων γιατρών να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν δε λυθούν τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, τόσο ο Κ. Γείτονας όσο και ο Μ. Σκουλάκης χαριεντίζονταν αμήχανα.

Ο Κ. Γείτονας στην ομιλία του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έδωσε ό,τι μπορούσε για την υγεία.

Το επιμύθιο πάντως και των δύο ήταν ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, χωρίς - πάνω απ' όλα - αναταραχή στο χώρο της υγείας, έστω κι αν η κυβέρνηση δρομολογεί για τους λειτουργούς της υγείας, και ιδιαίτερα για τους γιατρούς, τις εξευτελιστικές, από άποψη επιστημονικής αξιοπρέπειας, ρυθμίσεις.

Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πήραν το λόγο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Σωτηρόπουλος υποστήριξε καθαρά, τόσο στην πρωτολογία του, όσο και στη δευτερολογία, ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ των λεγόμενων μεικτών συστημάτων υγείας, όπου δεν μπορεί να υπάρχει αυτός ο γιγαντισμός του δημόσιου τομέα και τάχτηκε κατά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όσο και κατά της μονιμότητας των γιατρών.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Στ. Αλφιέρη σημείωσε ότι οι αριθμοί που ανέφεραν οι υπουργοί δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα της υγείας στη χώρα μας και ότι για να αποκτήσουν οι αριθμοί αξία θα πρέπει να ελεγχθεί πού πηγαίνουν αυτά τα κονδύλια.

Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Γ. Δημαράς στην αρχή της ομιλίας του τόνισε - με νόημα - ότι τη μέρα που επρόκειτο να συζητηθεί η επερώτηση του ΚΚΕ για την υγεία η εφημερίδα "Εθνος" δημοσίευσε το νομοσχέδιο για το "Νέο ΕΣΥ". Δυστυχώς, σημείωσε, το λαμπρό επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα μας, αλλά και ο ηρωισμός των εργαζομένων, δεν επαρκούν για να δοθεί η αξιόπιστη απάντηση που χρειάζεται ο τόπος μας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης αντέκρουσαν τον ισχυρισμό του Μ. Σκουλάκη ότι η επερώτηση του ΚΚΕ αποτελεί μια "έκθεση ιδεών", αλλά ότι εκφράζει μια οδυνηρή πραγματικότητα στο χώρο της υγείας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σφυρίου, κινούμενος στη διαλογική ρότα της κυβέρνησης, μίλησε για διαρκή διάλογο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ