ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΓΙΕΝΙ ΑΣΙΡ"
Οι καλές ειδήσεις χωρούν στην πρώτη σελίδα

Συζήτηση με τον αρχισυντάκτη της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Σμύρνης. Ο Σουλεϊμάν Γκεντσέλ αισιόδοξος, θεωρεί πως οι δύο λαοί μπορούν να πιέσουν τις κυβερνήσεις να αλλάξουν στάση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ

Η "Γιενί Ασίρ" ("καινούριος αιώνας") είναι η πιο παλιά, αλλά και η πρώτη σε κυκλοφορία, εφημερίδα της Σμύρνης. Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε πριν 103 χρόνια (!) στη Θεσσαλονίκη και το 1923, με την ανταλλαγή των πληθυσμών,"μετακόμισε" στη Σμύρνη. Από τότε η κυκλοφορία της ανέβηκε κατακόρυφα, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν πέφτει ποτέ κάτω απ' τα 100.000 φύλλα.

Η "Γιενί Ασίρ" ήταν και η μόνη εφημερίδα της Τουρκίας, που έκανε την πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων, βουλευτών και δημάρχων στη Χίο κύριο θέμα στην πρώτη της σελίδα. Ο αρχισυντάκτης της συγκεκριμένης εφημερίδας, Σουλεϊμάν Γκεντσέλ,ήταν αυτός που παρακολούθησε τη συνάντηση, αλλά κυρίως είναι αυτός που εργάζεται χρόνια για την ελληνοτουρκική φιλία. Τον Σουλεϊμάν τον συναντήσαμε στα εκπληκτικά - πράγματι - γραφεία της "Γιενί Ασίρ" στη Σμύρνη. Και ο ενθουσιασμός του από τη συνάντηση στη Χίο δεν μπορούσε να κρυφτεί.

"Ηταν μια πολύ καλή συνάντηση, μια πολύ καλή εμπειρία. Ηταν μια προσπάθεια που πιστεύω πως θα συμβάλει και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας ειρηνικής σχέσης ανάμεσα στους δύο λαούς", τόνισε ο Σ. Γκεντσέλ. Η αισιοδοξία του αρχισυντάκτη της μεγαλύτερης εφημερίδας της Σμύρνης ξεκινά απ' την εξής διαπίστωση: "Οι βουλευτές, οι δημοσιογράφοι και οι δήμαρχοι - Ελληνες και Τούρκοι - κατάλαβαν πως ο κόσμος και των δύο χωρών είναι πολύ πιο μπροστά απ' αυτούς. Οι δύο λαοί καταλαβαίνουν ήδη την αναγκαιότητα να σταματήσει η εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, ζητούν πιο χαμηλούς τόνους και απ' τις δύο πλευρές και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση".

Για του λόγου το αληθές ο Σουλεϊμάν τραβά απ' το συρτάρι του ένα χαρτί με ονόματα νέων Τούρκων επιχειρηματιών που ζητούν συνεργασία με τους Ελληνες συναδέλφους τους. "Ηδη βρίσκεται στα σκαριά η συγκρότηση μιας Κίνησης νέων επιχειρηματιών - όχι μόνο απ' την Τουρκία, αλλά και απ' τα νησιά της Ελλάδας. Οι επιχειρηματίες ζητούν να σταματήσει αυτό το κλίμα εχθρότητας και να αναπτυχθεί οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες βάζουν την υπογραφή τους σ' αυτό το χαρτί. Πιστεύω πως πολύ σύντομα η Κίνηση θα είναι πλέον γεγονός", τονίζει ο Σουλεϊμάν.

Στέκεται, ωστόσο, και στο ρόλο των δημοσιογράφων, λέγοντας πως "πρέπει να γίνει κατανοητό απ' όλους μας πως με την πένα και τις απόψεις μας μπορούμε να ανατρέψουμε το υπάρχον σκηνικό". Και καταλήγει: "Το ότι οι Τούρκοι βουλευτές παραδέχτηκαν πως ο απλός κόσμος είναι πιο μπροστά απ' αυτούς είναι μια πολύ σοβαρή διαπίστωση. Ομως στις υπόλοιπες εφημερίδες της Τουρκίας δε θεωρήθηκε πως είναι είδηση για την πρώτη τους σελίδα"...

Γιατί εμείς να μην μπορούμε;

Μπουλέντ Ακάρι Τζαλέ, βουλευτής της "Μητέρας Πατρίδας" και πρώην υπουργός Υγείας

"Οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Γι' αυτό πρέπει να ταξιδεύουν, να γνωρίζονται, να συζητάνε. Ετσι θα σφίξουν οι σχέσεις των δύο λαών.

Ωστόσο, σ' αυτή την προσπάθεια πρέπει να βοηθήσουν πολιτικοί, στρατιωτικοί, οικονομικοί παράγοντες και οι πνευματικοί άνθρωποι. Το δικό μας κόμμα προσπαθεί, από το 1987, να σταματήσει αυτή την εχθρότητα. Η κακία και η εχθρότητα δεν ωφελούν κανένα λαό. Εχω γνωρίσει προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη και άλλους Ελληνες πολιτικούς που σκέφτονται αυτή τη φιλία. Το παρελθόν πρέπει και οι δύο πλευρές να το ξεχάσουμε. Πώς οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, που στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν οι χειρότεροι εχθροί, σήμερα είναι φίλοι; Εμείς γιατί να μην μπορούμε; Πρέπει, λοιπόν, να κοιτάξουμε το μέλλον, να σταματήσουμε να θυμόμαστε μόνο το παρελθόν. Αλλωστε, πολιτική σημαίνει "προετοιμάζομαι για τα επόμενα χρόνια". Πρέπει να εξασφαλίσουμε ειρήνη στα παιδιά μας. Αυτή είναι η δουλιά μας... ".

Πρέπει να ξεχάσουμε

Μπουλέντ Μπαράταλι, δήμαρχος Βουρλών

"Πριν το 1918, οι δύο λαοί ζούσαν ειρηνικά. Ο πόλεμος του 1922 τελείωσε, τον έχουμε ήδη ξεχάσει. Γι' αυτό θεωρώ πως μπορούμε να ζήσουμε, όπως ζούσαμε και πριν τον πόλεμο. Εφόσον μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, τον ίδιο αέρα, τις ίδιες συνήθειες, σημαίνει πως μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά. Η ζωή των δύο λαών μπορεί να αναβαθμιστεί, αν ο κόσμος - εκτός απ' τους πολιτικούς - γνωριστεί μεταξύ του".

Μόνη οδός, η ειρήνη

Ανδρέας Φρυγανάς, Ελληνας πρόξενος στη Σμύρνη

"Εύχομαι η συνάντηση (σ.σ: της Χίου) να έχει επιτύχει, να ενισχύσει τις δυνάμεις εκείνες που κατανοούν πως στην εποχή μας η μόνη οδός, για τις σχέσεις γειτόνων, είναι εκείνη της ειρήνης και της συνεργασίας, χωρίς διεκδικήσεις. Μια οδός που θα συμβάλλει ασφαλώς στην ενίσχυση της ευημερίας των λαών".

Τίποτα δε μας χωρίζει

Χακάν Ταρτάν, βουλευτής του "Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος" (DSP)

"Σαν παλιός δημοσιογράφος διατηρώ μια σταθερή φιλία με τους Ελληνες και οι προσπάθειές μου σαν καινούριος βουλευτής είναι να δουλέψω προς αυτή την κατεύθυνση. Η επιθετική πολιτική και απ' τις δύο πλευρές χρησιμοποιείται για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Η αλήθεια είναι πως Ελληνες και Τούρκοι είναι φίλοι. Οι δημοσιογράφοι, οι βουλευτές και ο απλός κόσμος πρέπει να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο και να μην επιτρέψουμε να μας χαλάσουν αυτή τη σχέση φιλίας. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια θέλει υπομονή. Να σημειωθεί πάντως πως υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων - ευτυχώς μικρό - που δε θέλει αυτή τη φιλία. Πάντως αν δείξουμε την ίδια προσπάθεια, που έδειξαν μετά τον πόλεμο ο Κεμάλ και ο Βενιζέλος, αυτό που θέλουμε, θα το πετύχουμε. Πρέπει να αφήσουμε χώρο, ώστε οι Ελληνες και Τούρκοι να γνωριστούν μεταξύ τους, να δουν πως τίποτα δεν τους χωρίζει".

Μετά τους κατοίκους του Τσεσμέ, των Αλάτσατων, του Ταλιάνι και του Γκιουζέλ Μπαξέ μιλούν στο "Ρ" τέσσερις Τούρκοι βουλευτές, ένας ακόμα δήμαρχος και ο αρχισυντάκτης της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Σμύρνης. Ολοι αυτοί ήταν οι άνθρωποι που πέρασαν πριν 15 μέρες, περίπου, από το Τσεσμέ στη Χίο για να παρακολουθήσουν την ελληνοτουρκική συνάντηση φιλίας. Και όλοι δίνουν την υπόσχεση πως με τις θέσεις τους θα βοηθήσουν στο να παραμείνει το Αιγαίο "θάλασσα της ειρήνης". Μαζί τους μιλά και ο Ελληνας πρόξενος στη Σμύρνη, Ανδρέας Φρυγανάς, ο οποίος τονίζει πως η μόνη οδός είναι η οδός της ειρήνης.

Με αυτές τις δηλώσεις των επισήμων κλείνει το οδοιπορικό του "Ρ" στην απέναντι χώρα, την Τουρκία. Και κλείνει με την υπόσχεση πως σύντομα θα βρεθούμε πάλι στην απέναντι όχθη του Αιγαίου. Γιατί εκεί πια υπάρχουν τόσοι φίλοι...

Θάλασσα ειρήνης το Αιγαίο

Οσμάν Τσιλσάρ, βουλευτής του "Ορθού Δρόμου"

"Η Χίος ήταν μια καλή ευκαιρία για ν' ανταλλάξουμε απόψεις, να συζητήσουμε κάποια πράγματα, να δούμε πώς σκέφτονται οι Ελληνες για την Τουρκία. Η θάλασσα που μας χωρίζει θα παραμείνει θάλασσα ειρήνης. Ας σταματήσει ο κόσμος να νομίζει πως θα γίνει πόλεμος. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε, γιατί θέλουμε το Αιγαίο να είναι πάντα η θάλασσα της ειρήνης κι αυτό θα το επιδιώξουμε.

Πρέπει όμως να σταματήσει η μία χώρα να ανακατεύεται στα εσωτερικά προβλήματα της άλλης. Με τα λόγια του Ατατούρκ Κεμάλ "Ειρήνη στον τόπο σου, ειρήνη σ' όλο τον κόσμο", προχωρούμε. Πρέπει, όμως, σ' αυτή τη φιλία να συμβάλλουν και οι δημοσιογράφοι. Ετσι πιστεύω πως θα γίνουν πολύ σημαντικά βήματα".

Περισσότερες συναντήσεις

Αϊντέν Γκιουβέν Γκιουρκάν, βουλευτής του CHP (Μπαϊκάλ), πρώην υπουργός Εργασίας και πρώην πρόεδρος του ίδιου κόμματος

"Ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν πολλά προβλήματα. Είναι, όμως, προβλήματα που αν υπάρξει καλή θέληση και απ' τις δυο πλευρές μπορούν να λυθούν. Απ' την άλλη πλευρά όμως ίσως χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιλυθούν. Γι' αυτό οι πολιτικοί πρέπει με τις θέσεις τους να βοηθήσουν.

Να σημειώσω εδώ ότι οι λαοί και οι δημοσιογράφοι των δύο χωρών μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πρέπει όμως να συσφιχτούν οι σχέσεις μας. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω στο θέμα της εμπιστοσύνης. Οι συναντήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να γίνονται συχνότερα. Αν δεν έχουμε στη σκέψη μας την αγάπη και την ειρήνη, δε λύνονται τα προβλήματα. Δυστυχώς όμως, οι Ελληνες και οι Τούρκοι συναντιούνται σπάνια και γι' αυτό φταίμε όλοι μας. Οι άνθρωποι που θέλουν την ειρήνη πρέπει να συναντιούνται συχνότερα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ