Ζητήματα εικαστικής πολιτικής, αφορούσε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου.Με αδιασαφήνιστη ακόμη και μη ολοκληρωμένη τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τα εικαστικά - αν και πέρασαν αρκετά χρόνια από την αναγγελία της - ο υπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της εικαστικής πολιτικής, "προτεραιότητες υπό την έννοια της ανάγκης νομοθετικής ρύθμισης ή παρέμβασης". Τα ζητήματα αυτά προέκυψαν μετά από χτεσινή ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή της Ομάδας Εργασίας.
Ηχηρές ήταν οι χτεσινές εξαγγελίες, ως προς τις ανάγκες και επιθυμίες του κλάδου. Ομως, αν δε συνοδεύονται από συγκεκριμένη θεσμοθέτηση, τότε - και πάλι - θα παραμένουν εξαγγελίες, διά "στόματος υπουργών". Αλλωστε, εκτός από τα χτεσινά - σοβαρά - θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλά ακόμη και καυτά για το σύνολο των εικαστικών δημιουργών. Θέματα που απαιτούν άμεση λύση και νομοθετική ρύθμιση.
Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει το ΥΠΠΟ, αφορά στην ίδρυση δύο Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης,που θα στεγαστεί στο κτίριο του παλαιού εργοστασίου Σεφανέτ. Το νέο μουσείο "δε θα θίξει το ιδιωτικό Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη". Το δεύτερο υπό ίδρυση μουσείο, είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθήνας.Θα στεγαστεί - κατά προτίμηση - σε χώρο έτοιμο που θα διαμορφωθεί κατάλληλα.
Στις εξαγγελίες του υπουργού Πολιτισμού, περιλαμβάνεται η ανάγκη ίδρυσης Κέντρων Σύγχρονης Τέχνης σε Αθήνα και επαρχία, που να είναι αυτοτελή νομικά πρόσωπα σε σχέση με τα μουσεία και να έχουν ξεχωριστό καλλιτεχνικό διευθυντή. "Πρόθεσή μου είναι τα μουσεία να έχουν και έναν κλάδο δραστηριότητας, που είναι η δραστηριότητα του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης".
Ακόμη θα ενισχυθούν τα εικαστικά εργαστήρια των δήμων, ενώ θα νομοθετηθεί το Εθνικό Συμβούλιο εικαστικής πολιτικής, που είναι και το μόνο όργανο που θα έχει αυτοτέλεια.
Σημαντική ήταν η απόφαση του ΥΠΠΟ να εφαρμόσει - με 8χρονη καθυστέρηση - μόνο του και μονομερώς, το νόμο 1854/89 για τη χρηματοδότηση εικαστικών έργων από τους προϋπολογισμούς των δημοσίων έργων. Επίσης, θετική ήταν η αναγγελία πανελλήνιας έκθεσης,στο τέλος της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.Ακόμη, βέβαια, εκκρεμούν ορισμένα οργανωτικά προβλήματα.
Στη χτεσινή ευρεία σύσκεψη συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν στο ρόλο και στη θέση του καλλιτέχνη στο εικαστικό γίγνεσθαι, στη δημιουργία Κέντρου Εικαστικής Ερευνας και Τεκμηρίωσης ως αυτοτελούς θεσμού και στο θεσμό εργαστηρίων καλλιτεχνών, ατομικών και συλλογικών, που πρέπει να χρηματοδοτούνται από το κράτος.
"Δύο τουλάχιστον σχεδιαστές, ένα γραφίστα, έναν αρχιτέκτονα, ωρομίσθιους αρχαιολόγους και χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων και τη συμπλήρωση του ειδικού προσωπικού στο έργο του επανεκθεσιακού σχεδιασμού",χρειάζεται το Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας,προκειμένου να είναι έτοιμο, ώστε να εγκαινιάσει στο τέλος του χρόνου τη μία από τις δύο νέες πτέρυγες, τη δυτική. Τα παραπάνω άδραξε την ευκαιρία να πει, χτες, η διευθύντρια του Μουσείου, Χρυσούλα Μπαλτογιάννη,με την ευκαιρία της παρουσίας του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, για την κοπή της πίτας.
Η επέκταση του Βυζαντινού Μουσείου - δυτική και ανατολική πτέρυγα - δείχνει να προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί, ετοιμάζονται πυρετωδώς κατ' αρχήν για την έκθεση των "Νέων Αποκτημάτων" - από δωρεές και αγορές - που θα φιλοξενηθεί σε μία ανακαινισμένη αίθουσα. Ο σχεδιασμός είναι έτοιμος και τα εγκαίνια προγραμματίζονται για τις 17 του Μάρτη.Εκεί, όπως μας είπε η διευθύντρια του Μουσείου, θα φιλοξενηθεί, για πρώτη φορά, ένας παλαιοχριστιανικός τάφος που παραχώρησε η Α ΕΒΑ, στον οποίο βρέθηκαν χρυσά κτερίσματα, τα οποία, επίσης, θα εκτεθούν. Και ακόμα 340 χρυσά νομίσματα (δωρεά Αυγέρη), 32 μαρμάρινα ανάγλυφα και 52 εικόνες,κυρίως της κρητικής τέχνης. Ανάμεσά τους μία Ανάληψη του Ανδρέα Ρίτζου,μία Γέννηση (κληροδότημα Βλάγκαλη) με οξυκόρυφη απόληψη, στην οποία υπάρχει παράσταση Σταύρωσης με την Παναγία και τον Ιωάννη να θρηνούν σε στάση οκλαδόν.
Για τη Δυτική Πτέρυγα,με τις πολυεπίπεδες αίθουσες, εκείνο που χρειάζεται κατ' αρχήν είναι χρηματοδότηση,ώστε να ολοκληρωθεί. Αλλωστε έχει το προτέρημα της αυτόνομης λειτουργίας (διαθέτει χώρους υγιεινής, αίθουσες συσκέψεων κ. ά.), αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί και το προσωπικό, κυρίως φυλακτικό.Εκεί, πάντως, σε μία έκταση 28 επί 35 ο επισκέπτης θα δει πλήθος μεταβυζαντινών εικόνων, τοιχογραφιών και μεταβυζαντινή μικροτεχνία. Η μακέτα είναι ήδη έτοιμη. Αλλά πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται πως έχει η συλλογή Λοβέρδου με τις 490 μεταβυζαντινές εικόνες (από το 15ο έως το 18ο αι.), το μεταβυζαντινό τέμπλο, τα βημόθυρα, τα ασημένια αντικείμενα κ. ά.
Πάντως όταν ολοκληρωθεί η συνολική επέκταση του Μουσείου θα υπάρχουν μεγάλοι χώροι συντήρησης, οι οποίοι βρίσκονται γύρω από ένα αίθριο, σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και κλιματισμού, εκδοτήρια, βιβλιοπωλείο, χώροι περιοδικών εκθέσεων και οπτικοακουστικών μέσων κ. ά.
Δ. Μ.
***
***
Αγης ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ
Με απόλυτη επιτυχία συνεχίστηκε και χτες η 48ωρη απεργία των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.Ετσι, για δεύτερη μέρα παρέμεινε κλειστή η Ακρόπολη,ο Λευκός Πύργος,το Βυζαντινό και Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,η κεντρική υπηρεσία της Αθήνας και το γραφείο επιταγών του ΤΑΠΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΣΥΠΠΟ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων: διατήρηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και μετά την ψήφιση του νέου μισθολογίου, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αποσύνδεση του κινήτρου απόδοσης από την κρίση του προϊσταμένου, αύξηση του οικογενειακού επιδόματος και χορήγησή του και στους δύο συζύγους, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, ένταξη των αρχαιοφυλάκων και του προσωπικού ασφαλείας στις διατάξεις περί επιδόματος επιφυλακής, ετοιμότητας και στολής, ένταξη των νυχτοφυλάκων στις διατάξεις για την απογευματινή - νυχτερινή εργασία και, τέλος, ένταξη των συμβασιούχων στο νέο μισθολόγιο.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-
Με δίωξη απειλούνται από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ Β. Ελλάδας, για το πανό που ανάρτησαν υπερασπίζοντας το μνημειακό χαρακτήρα της "Ροτόντας" και εκφράζοντας την απόφασή τους να το υπερασπίσουν ως μνημείο, έναντι των επιδιώξεων της μητρόπολης Θεσσαλονίκης να το οικειοποιηθεί ως λειτουργούντα ναό (!)
Στο πανό που είχε υψωθεί, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, αναγραφόταν ότι θα πρέπει "Να παραμείνει η Ροτόντα χώρος Πολιτισμού".Το βράδυ, όμως, της ίδιας μέρας γνωστοί - άγνωστοι εισήλθαν παράνομα στο χώρο του μνημείου και κατέστρεψαν το πανό.
Η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έκανε τότε αναφορά στο ΥΠΠΟ, το οποίο με τη σειρά του ανέθεσε την υπόθεση στην Εισαγγελία, υποτίθεται για να διώξει αυτούς που παραβίασαν το χώρο και προκάλεσαν την καταστροφή. Ο Εισαγγελέας όμως προσανατόλισε αλλού την υπόθεση και αντί για τους καταστροφείς του πανό άρχισε να ψάχνει τους υπερασπιστές του μνημείου,που ό,τι έκαναν το έκαναν νόμιμα και μάλιστα για μνημείο, για το οποίο είναι υποχρεωμένοι να προστατεύουν. Ο Εισαγγελέας, λοιπόν, ανέθεσε στην Αστυνομία να αρχίσει έρευνα για να πληροφορηθεί τα ονόματα των μελών του Σωματείου και στη συνέχεια να ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους, με την κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης (!)
Ηδη, χτες εργαζόμενοι στη "Ροτόντα" παρουσιάστηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, μετά από κλήση που έλαβαν και τους ζητήθηκε να δώσουν τα ονόματα των μελών του ΔΣ του σωματείου τους!!!
Στους διαδρόμους βολεύτηκαν όπως όπως οι φίλοι του κινηματογράφου, που βρέθηκαν τη Δευτέρα στην κατάμεστη "Οπερα", για να παρακολουθήσουν την ταινία του Χάρη Παπαδόπουλου "Προς την ελευθερία". Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Αλκις Κούρκουλος, ο Απόστολος Γκλέτσος και ο Στράτος Τζώρτζογλου, βγαίνει την Παρασκευή κανονικά στους κινηματογράφους.