ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναβλήθηκε η Συνάντηση Κορυφής λόγω πένθους

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί, τελικά, η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Η συνάντηση των δύο ανδρών, που επρόκειτο να γίνει αργά χτες το βράδυ, αναβλήθηκε εξαιτίας του διήμερου πένθους για τη σύγκρουση των δύο ισραηλινών στρατιωτικών ελικοπτέρων που στοίχισε τη ζωή σε 73 Ισραηλινούς στρατιώτες. Τριάντα έξι ώρες μετά, η ειδική επιτροπή που εξετάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα, τείνει να καταλήξει ότι πρόκειται για ανθρώπινο, λάθος λόγω της υπερβολικής κούρασης των πιλότων, οι οποίοι είχαν, ήδη, πραγματοποιήσει περισσότερες από 10 πτήσεις από το Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο και το αντίστροφο.

Σε ένδειξη καλής θέλησης, αλλά και συμπαράστασης, η μουσουλμανική κοινότητα του Ισραήλ ανέβαλε τις εκδηλώσεις για το γιορτασμό του Ιντ ελ Φιτρ, του τριημέρου που κλείνει το γιορτασμό του Ραμαζανιού. Ανάλογη στάση τήρησε και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος δέχτηκε να αναβληθεί η συνάντησή του με τον Νετανιάχου για την Κυριακή, οπότε και πρόκειται να γιορταστεί στα αυτόνομα εδάφη το Ιντ ελ Φιτρ.

Νέα χρηματική βοήθεια από την ΕΕ

Με χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει την προσπάθεια εδραίωσης της παρουσίας της στην "ειρηνευτική διαδικασία" της Μέσης Ανατολής. Χτες, η παλαιστινιακή αρχή έλαβε το ποσό των 4,7 εκατομμυρίων δολαρίων από την ΕΕ, προκειμένου να προχωρήσει σε εργασίες αναβάθμισης των παλαιστινιακών πανεπιστημίων. Εκτός, όμως, από την παραπάνω συμφωνία, που υπογράφτηκε από την Παλαιστίνια υπουργό Παιδείας, Χανάν Ασράουι, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι χορηγεί το ποσό των 13 εκατομμυρίων δολαρίων προς τα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα που βρίσκονται στο Λίβανο, τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, το οποίο θα διαχειριστούν μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως είναι οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα" και αρκετές τοπικές επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Μεγάλες διαδηλώσεις και εργατικές κινητοποιήσεις

ΚΙΤΟ.-

Τον αποκαλούν "τρελό" και ίσως δεν έχουν άδικο. Ο νέος Πρόεδρος του Εκουαδόρ, που ανέλαβε τα καθήκοντά του λίγο μετά τις εκλογές του περασμένου Αυγούστου, έκανε και κάνει καθετί για να αποδείξει τις στενές σχέσεις με την παράνοια, ενδεχομένως για να καταπνίξει τις καταγγελίες κομμάτων της αντιπολίτευσης για διαφθορά... Ο Αμπντάλα Μπουκάραμ μπορεί να κατάφερε το πρώτο, αλλά απ' ό,τι φαίνεται το δεύτερο... όχι!

Το Εκουαδόρ σείεται, ιδίως από τις αρχές της βδομάδας, από απεργίες, εργατικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Από την περασμένη Τετάρτη έχουν παραλύσει όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η πορεία των 2.000.000 εργαζομένων που διαδήλωσαν προχτές στους δρόμους της πρωτεύουσας Κίτο, φορώντας τη μάσκα του Προέδρου Μπουκάραμ, εκτός από θεαματική ήταν και η αφορμή για την πραγματοποίηση σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου, με θέμα την παραπομπή ή όχι του προέδρου σε δίκη.

"Ολέ, ολέ, ο κλέφτης", φώναζαν νωρίς χτες το μεσημέρι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, καταγγέλλοντας ότι ο Πρόεδρος Μπουκάραμ είναι ένοχος διαφθοράς! Στο Κίτο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να αποτρέψουν - προσωρινά τουλάχιστον - τους διαδηλωτές από το να πλησιάσουν το Προεδρικό Μέγαρο, υψώνοντας φράγματα με σακιά άμμου και συρματόπλεγμα. Στις εθνικές οδούς, χιλιάδες χωρικοί και Ινδιάνοι απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στο υπόλοιπο της χώρας, κάθε είδους δραστηριότητα - πλην των κινητοποιήσεων - σταμάτησε όχι μόνον γιατί το αποφάσισαν τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του Εκουαδόρ, αλλά και επειδή ο Πρόεδρος Μπουκάραμ σκέφτηκε να αντιμετωπίσει τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων κηρύσσοντας εθνικές αργίες την προχτεσινή και σημερινή μέρα!

Η 48ωρη απεργία, που έληξε χτες, έγινε με αφορμή τα σκληρά μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση του Προέδρου Μπουκάραμ και που είχαν από τις αρχές Γενάρη ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την άνοδο σε ποσοστό 300% (!) των τιμολογίων τηλεφώνου, ηλεκτρικού και της τιμής των καυσίμων. Και να σκεφτεί κανείς ότι προεκλογικά ο Πρόεδρος Αμπντάλα Μπουκάραμ είχε τάξει στους οπαδούς του ότι θα γίνει ο "ηγέτης των φτωχών", θα αυξήσει τους μισθούς τους εργαζομένους και ότι θα "παγώσει" τις τιμές των καυσίμων προς όφελος των καταναλωτών!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκρυθμη πολιτική κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο Εκουαδόρ δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ούτε τον πρόεδρο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Τσεζάρ Γκαβίρια.

"Η πολιτική συμφιλίωσης στο Εκουαδόρ, που πρέπει άμεσα να επιτευχθεί στη χώρα αυτή, πρέπει να γίνει μόνο μέσω του άμεσου διαλόγου", υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, καλώντας το λαό του Εκουαδόρ "να απέχει από τη βία και να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία"! Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Τσεζάρ Γκαβίρια, έσπευσε χτες στο Κίτο, δηλώνοντας ότι οι ταραχές βάζουν σε κίνδυνο την εύθραυστη δημοκρατία του Εκουαδόρ.

ΤΣΕΧΙΑ
Απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων

ΠΡΑΓΑ. -

Συνεχίστηκε και χτες η απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους της Τσεχίας, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Μεταφορών απείλησε τους απεργούς πως αν δε λήξει η απεργία τους θα απολυθούν όλοι, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τους μέχρι να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις.

Η απεργία στους σιδηροδρόμους ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίησή τους και στη σχεδόν σίγουρη απόλυση όλων των εργαζομένων. Είχαν τονίσει πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα συνέχιζαν την απεργία τους μέχρι να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Από τη μεριά του ο υπουργός Μεταφορών, Μάρτιν Ρίμαν τους προειδοποίησε πως συνεχίζοντας τις πράξεις τους θα τους οδηγήσει όλους στην ανεργία. Εκτίμησε επίσης πως από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι καθημερινές απώλειες φτάνουν τα 65 - 70 εκατομμύρια κορόνες (2,4 - 2,6 εκατομμύρια δολάρια), και πρόσθεσε πως αν συνεχιστεί τότε δε θα μπορέσει ο οργανισμός να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων.

Παράλληλα, την Τετάρτη, δικαστήριο της Πράγας εξέδωσε μια προκαταρκτική απόφαση πως η απεργία είναι παράνομη, και ζήτησε από τους απεργούς να τη λήξουν.

Ωστόσο, οι απεργοί υπογράμμισαν πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι παράνομη και το κατηγόρησαν πως παίρνει το μέρος της κυβέρνησης.

"Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους... πως η ανυπακοή της απόφασης του δικαστηρίου μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση απόλυσή τους", δήλωσε ο Ρίμαν.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου, Ζντένεκ Τζίλεκ, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν γράψει στον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας, Βάτσλαβ Χάβελ, αλλά και στους επικεφαλής των δύο Κοινοβουλίων, ζητώντας τους να μεσολαβήσουν.

Ομως, από το γραφείο του Προέδρου ανακοινώθηκε πως δεν έχει τέτοιο σκοπό. Εκπρόσωπος του Προέδρου τόνισε χαρακτηριστικά ότι "αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος δε θεωρεί πως είναι λογικό να μεσολαβήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη διοίκηση και τα σωματεία των εργαζομένων", ενώ πρόσθεσε ότι "ο Πρόεδρος κάνει έκκληση στα σωματεία να λήξουν την απεργία το συντομότερο δυνατόν".

Επίσης, τα σωματεία, έχουν ζητήσει να μεσολαβήσει και ο πρωθυπουργός της χώρας Βάτσλαβ Κλάους, λέγοντας ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί με την απαίτησή του να λήξουν πρώτα την απεργία και μετά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ο Κλάους έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως η κυβέρνησή του δε θα υποκλιθεί στην πίεση των σωματείων και χαρακτήρισε την κινητοποίηση "πολιτική απεργία".

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Βίαια επεισόδια και φόβοι για "τζιχάντ"

ΛΑΧΟΡΙ.-

Εξαλλοι Πακιστανοί μουσουλμάνοι κατέκαψαν τις πρώτες πρωινές ώρες χτες ένα χριστιανικό ναό στην επαρχία του Παντζάμπ, λόγω της φήμης ότι βεβηλώθηκε το Κοράνι σε αυτόν, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματίες ή νεκροί. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναμένει χειρότερες ταραχές και προειδοποίησε τους χριστιανούς να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εκατοντάδες οπλισμένοι μουσουλμάνοι βγήκαν στους δρόμους χτες φωνάζοντας υπέρ της απαρχής ενός "τζιχάντ", ενός ιερού πολέμου κατά των χριστιανών. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, όλοι οι ιερείς και οι εργαζόμενοι στο ναό έχουν φύγει από την περιοχή, φοβούμενοι για τη ζωή τους.

ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποίηση εργαζομένων στις μεταφορές

ΠΑΡΙΣΙ.-

Απεργιών συνέχεια, στη Γαλλία, όπου, μετά τους σιδηροδρομικούς, απέργησαν, χτες, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ηταν η δεύτερη φορά, μέσα στις τελευταίες βδομάδες, που οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απείχαν από την εργασία τους, ζητώντας το όριο συνταξιοδότησής τους να κατέβει στα 55 χρόνια και να μειωθούν οι ώρες εργασίας τους ανά βδομάδα. Η απεργία των ΜΜΜ προκάλεσε σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όμως, οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν ότι το φαινόμενο θα ενταθεί και θα κορυφωθεί με την πανεργατική απεργία που έχει προγραμματιστεί για τις πρώτες μέρες του Μάρτη.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στην κρατική τράπεζα "Κρεντί Φορσιέ" αποφάσισαν να λήξουν την κατάληψη του κεντρικού κτιρίου, η οποία έκλεισε, ήδη, 3 βδομάδες. Οπως τόνισε η εκπρόσωπός τους, Μιριέλ Ρεβιλουά, η λήξη της κατάληψης δε συνεπάγεται και τον τερματισμό των κινητοποιήσεων, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο η συντονιστική επιτροπή των εργαζομένων θα αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες των απεργών. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην "Κρεντί Φορσιέ" διαμαρτύρονται για την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές 3.300 θέσεων εργασίας, προκειμένου να αποσβεστεί το έλλειμμα της τράπεζας.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή στις πορείες

ΣΕΟΥΛ. -

Ποινικό δικαστήριο της Σεούλ επέβαλε χτες πενταετή ποινή κάθειρξης σε 24χρονο φοιτητή θεωρώντας τον υπεύθυνο για το θάνατο ενός 19χρονου αστυνομικού στη διάρκεια των φοιτητικών ταραχών του περασμένου Αυγούστου στο νοτιοκορεατικό πανεπιστήμιο ΓΙΟΝΣΕΪ. Οι άλλοι εννέα φοιτητές που προσήχθησαν στο δικαστήριο καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης έως τριών χρόνων...

"Οι φοιτητές είπαν ότι πραγματοποιούσαν μια αθώα εκστρατεία για την ενοποίηση της Νότιας με τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, αλλά έκαναν χρήση βίας", είπε ο δικαστής, Τσουν Μπονγκ - τζιν ανακοινώνοντας την ποινή φυλάκισης σε βάρος του 24χρονου φοιτητή, Κιμ Τσανγκ - χακ. Η ενάγουσα αρχή είχε ζητήσει σε βάρος του νεαρού την επιβολή ποινής κάθειρξης 10 ετών υποστηρίζοντας ότι ήταν ο αρχηγός μιας ομάδας 100 φοιτητών που πέταξαν πέτρες και τσιμεντένια τούβλα κατά αστυνομικών από τη στέγη του πανεπιστημίου ΓΙΟΝΣΕΪ.

Πάνω από 2 εκατ. εργαζόμενοι βρέθηκαν να διαδηλώνουν στους δρόμους, παρά τα αστυνομικά μέτρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ