ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Νέες ταραχές στην Αυλώνα

ΤΙΡΑΝΑ. -

Συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη συνεχή ημέρα οι ταραχές και οι συγκρούσεις των πολιτών που έπεσαν θύματα των παρατραπεζών και των αρχών ασφαλείας στην πόλη Αυλώνα. Τριάντα χιλιάδες πολίτες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν την κεντρική πλατεία της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως "η Αυλώνα είναι δική μας, κάτω η κυβέρνηση" (από σατανική σύμπτωση, η πλατεία ονομάζεται "Πλατεία ανεξαρτησίας").

Μερικές ακόμη χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν το κτίριο της Αστυνομίας, ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων στις προχτεσινές διαδηλώσεις. Οι αστυνομικοί δεν αντέδρασαν στην επίθεση με πέτρες που δέχτηκαν, προστατευόμενοι απλώς πίσω από τις ασπίδες τους. Οι διαδηλωτές, που προσπάθησαν να πλησιάσουν περισσότερο, απωθήθηκαν από τους φρουρούς, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί με την παρουσία 50 πάνοπλων ανδρών των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλεξάντρ Μέξι εμφανίστηκε αργά προχτές το βράδυ στην τηλεόραση, επιχειρώντας να αποσυνδέσει το σκάνδαλο των "πυραμίδων" από την κυβέρνηση. "Το κράτος δεν έχει καμία σχέση", δήλωσε ο πρωθυπουργός. "Πρόκειται για ατομική επιλογή. Ορισμένοι κέρδισαν από αυτό το παιχνίδι και πρέπει να μάθουν ότι όταν διακινδυνεύεις μπορεί επίσης και να χάσεις", πρόσθεσε.

Η άποψη του ΔΝΤ

Ο Μισέλ Καμντεσίς, πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χαρακτήρισε την κρίση που έχει ξεσπάσει, λόγω της κατάρρευσης των πυραμιδικών σχημάτων στην Αλβανία, "σοβαρή" και εκτίμησε ότι ίσως έχει απρόβλεπτες "πολιτικές επιπτώσεις". Ομως ο Καμντεσίς, μιλώντας σε γαλλικό ραδιοσταθμό, εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι (η παρούσα κρίση) "δε θα αναστρέψει την πορεία της Αλβανίας προς την οικονομία της αγοράς".

Πάντως ο πρόεδρος του ΔΝΤ σχολίασε ευμενώς την "προσπάθεια που καταβάλλει η Αλβανία εδώ και πολλά χρόνια για οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική ανάκαμψη, με θετικά αποτελέσματα, τόσο για τον πληθωρισμό, όσο και για το ρυθμό ανάπτυξής της".

Καταλήγοντας, ο Καμντεσίς δήλωσε ότι τα Τίρανα θα αναλάβουν μέτρα με τα οποία θα επανέλθει η τάξη, θα καταβληθούν αποζημιώσεις και κάθε νέα προσπάθεια δημιουργίας πυραμιδικών σχημάτων θα πατάσσεται προκαταβολικά.

Ευχολόγιο χωρίς αντίκρισμα;

Η αλβανική κυβέρνηση, όμως, έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι δε βρίσκεται σε θέση να αποζημιώσει όλους τους εξαπατημένους καταθέτες. Οσο για το πρόγραμμα το οποίο άρχισε αυτή την εβδομάδα για την αποζημίωση των "φτωχότερων" από τους επενδυτές, δεν καλύπτει παρά σε ποσοστό 52% ή 60% τα αρχικώς κατατεθέντα ποσά, γεγονός αποκαρδιωτικό για πολλούς πολίτες και εξοργιστικό για περισσότερους, που θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση Μέξι.

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Νέες απαγωγές ομήρων

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ .-

Τέσσερις ακόμα εργαζόμενους στο Γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, απήγαγαν χτες το πρωί οι αντάρτες του Τατζικιστάν, ανεβάζοντας σε 16 τον αριθμό των ομήρων απ' την αρχή της βδομάδας. Προηγούμενα είχαν απαγάγει άλλα πέντε μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, καθώς και τέσσερις Ρώσους δημοσιογράφους, τον οδηγό τους και δύο εργαζόμενους στον Ερυθρό Σταυρό. Αίτημα των ανταρτών, όπως αυτό εκφράζεται από τον ηγέτη τους Μπαχράμ Σαντίροφ, είναι να επιτραπεί η επιστροφή από το Αφγανιστάν ανταρτών που καθοδηγούνται από τον αδελφό του, Ρίζβον Σαντίροφ, οι οποίοι παρότι δήλωσαν την πίστη τους στην κυβέρνηση δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην πρώην σοβιετική Δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη, σε δήλωσή του, μίλησε για "για μία ακόμα ωμή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμου και μία πράξη απρόκλητης επιθετικότητας ενάντια σε ανθρώπους, που μοναδικός σκοπός τους είναι η προσφορά βοήθειας σε θύματα πολέμου", και συνέχισε λέγοντας ότι ο Οργανισμός διακόπτει τη λειτουργία του και μεταφέρει όλο το προσωπικό του στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν. Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις του Σαντίροφ με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Μιρτζόγιεφ, που άρχισαν την Τετάρτη το βράδυ και διήρκεσαν όλη τη νύχτα, δε φαίνεται να κατέληξαν πουθενά, γιατί όπως αναφέρει το πρακτορείο "Ιτάρ - Τας" ο Σαντίροφ φοβάται ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα ετοιμάζουν επίθεση. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της χώρας παλεύει εδώ και τέσσερα χρόνια με ένα μέτωπο ανταρτών που ανήκουν σε εθνικιστικές και ισλαμιστικές ομάδες. Η Ρωσία έχει αποστείλει μία δύναμη 25.000 στρατιωτών στο Τατζικιστάν, προσφέροντας βοήθεια στην κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τις συχνές επιθέσεις των ανταρτών.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Φυλετικές ταραχές στο Γιοχάνεσμπουργκ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Ταραχές ξέσπασαν χτες σε νότια και δυτικά προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ, όταν μιγάδες Νοτιοαφρικανοί άρχισαν να στήνουν πύρινα οδοφράγματα και να μπλοκάρουν την κυκλοφορία των οχημάτων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές διακρίσεις που γίνονται σε βάρος τους.

Στο Γουεστμπέρι,που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Γιοχάνεσμπουργκ, πάνω από 2.000 άτομα, κρατώντας στα χέρια σιδηρολοστούς και ξύλα, μεπύρινα οδοφράγματα από παλιά λάστιχα και κορμούς δέντρων έκλεισαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής. Πολλά καταστήματα έκλεισαν, ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν νωρίς το μεσημέρι, όταν δεκάδες άτομα σταμάτησαν φορτηγάκι - ταξί, έβγαλαν με τη βία τον οδηγό και τους επιβάτες και άρχισαν να καταστρέφουν το όχημα έως ότου επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Ο Ρασίντ Εβανς, ένας από τους διοργανωτές της χτεσινής κινητοποίησης μιγάδων στο Γουεστμπέρι, υποστήριξε ότι "αρκετοί Νοτιοαφρικανοί που δεν είναι ούτε αρκετά λευκοί, ούτε αρκετά μαύροι, πληρώνουν στο Γουεστμπέρι περισσότερα χρήματα για ηλεκτροδότηση και ύδρευση από ό,τι οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί"! Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί πληρώνουν 7 με 9 δολάρια ενοίκιο για ένα διαμέρισμα το μήνα, ενώ στην ίδια περίπτωση οι μιγάδες αρκετά περισσότερα.

Ταραχές ξέσπασαν χτες και στο Πάρκο Ελδοράδο,που βρίσκεται μόλις 50 χιλιόμετρα νότια του Γιοχάνεσμπουργκ. Πλήθος μιγάδων διαδηλωτών μπλόκαρε και εκεί την κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους, έστησε πύρινα οδοφράγματα και συγκρούστηκε με την Αστυνομία. Τοπικοί ραδιοσταθμοί μετέδωσαν ότι τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν, όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών βάλλοντας εναντίον τους με αληθινά πυρά! Η πληροφορία αυτή δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθεί από δημοσιογράφους ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι στη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν στο Πάρκο Ελδοράδο τραυματίστηκε ανεξακρίβωτος αριθμός ατόμων, καθώς οι διαδηλωτές απάντησαν στα πυρά της Αστυνομίας με πέτρες και αυτόματα όπλα! Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας αστυνομικός. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο αστυνομικός επέβαινε σε τεθωρακισμένο όχημα της Αστυνομίας, το οποίο πήρε φωτιά από πυρά διαδηλωτών. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά, όταν έσπευσε να σωθεί από τις φλόγες ανοίγοντας έντρομος την πόρτα του εν κινήσει οχήματος...

OΡΓΑΝΙΣΜΟΣ HΝΩΜΕΝΩΝ EΘΝΩΝ
Πρωτοβουλίες για την ... εξάλειψη της αποικιοκρατίας

(Του ανταποκριτή μας

Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

O νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου εξάλειψης της αποικιοκρατίας ως το έτος 2000, θα συνεχιστούν.

Σε μήνυμά του στην Ειδική Επιτροπή για την Αποαποικιοποίηση, η οποία άρχισε διαβουλεύσεις με τις Κηδεμονεύουσες Δυνάμεις, υπογραμμίζει ότι ο ΟΗΕ πρέπει να βοηθήσει τις εναπομένουσες 17 μη αυτοκυβερνώμενες περιοχές ν' ασκήσουν το δικαίωμα αυτοδιάθεσής τους και να καθορίσουν την καλύτερη πορεία για το μέλλον τους.

Ο Κόφι Ανάν αναφέρει ότι η επιτροπή αυτή συνέβαλε, μέσα στα τελευταία 36 και πλέον χρόνια, στην υλοποίηση του δικαιώματος πολλών λαών για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Πολλές χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής έγιναν ανεξάρτητες και κατόπιν μέλη του ΟΗΕ.

Εξηγεί ότι οι εναπομένουσες 17 περιοχές ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες. Μερικές είναι οικονομικά και κοινωνικά προηγμένες, με συνταγματικά δικαιώματα, ενώ άλλες υστερούν σε ανάπτυξη και είναι γεωγραφικά απομονωμένες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ειδική Επιτροπή συγκροτήθηκε έπειτα από το ψήφισμα 1654, που ενέκρινε η γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 27/11/1961, για να εξετάσει τη Διακήρυξη το 1960 για την αποαποικιοποίηση.

Η Επιτροπή αυτή εξέλεξε στις 16/1/1997 τον Ουτούλα Ουτούος Σαμάνα (της Νέας Γουινέας) ως πρόεδρό της, τον Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίλα (της Κούβας) και τον Μόσταρ Ουάν (του Μαλί) ως αντιπροέδρους, και τον Φαρούκ Αλ - Ατάρ (της Συρίας) ως εισηγητή.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο Ου. Σαμάνα τόνισε ότι η εκπλήρωση των στόχων του ΟΗΕ εξαρτάται από τη συνεργασία των δυνάμεων κηδεμονείας. Δυστυχώς, πρόσθεσε, η Επιτροπή δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλήρη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια. Ούτε και προσπαθεί να καθορίσει το πολιτικό μέλλον των λαών αυτών των περιοχών, αλλά να τους βοηθήσει να ενεργήσουν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.

Σχετικά μ' αυτό το θέμα, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ είχε αποφασίσει στη σύνοδό της το 1996 να αναβάλει ως το Μάρτη 1997 την εξέταση του θέματος των μη αυτοκυβερνώμενων περιοχών της αμερικανικής Σαμόα, Ανγκουλας, Βερμούδας, βρετανικών Παρθένων Νησιών, Νησιών Κάιμαν, Γκουάμ, Μόντσερατ, Πιτσέρν, Αγ. Ελενα, Τουρκς και Νησιών Κάικος και των Παρθένων Νησιών των ΗΠΑ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το χειρότερο ποσοστό ανεργίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Σε ποσοστό ρεκόρ - το μεγαλύτερο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - έφθασε το Γενάρη η ανεργία στη Γερμανία, καθώς ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε από τον περασμένο Δεκέμβρη κατά μισό εκατομμύριο, φθάνοντας συνολικά τα 4.658 εκατομμύρια, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας στη Νυρεμβέργη.

Αμεση ήταν η αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και των πολιτικών για την ανεύρεση άμεσης λύσης για την αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, η ανεργία στη Γερμανία έφτασε στο 12,2% τον περασμένο μήνα, καθώς 510.000 νέοι άνεργοι ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο. Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, Μπερνάρντ Τζαγκόντα, δήλωσε ότι τα νούμερα δείχνουν μια "καθαρή επιδείνωση" της γερμανικής εργασίας, η οποία οφείλεται, κατά ένα μέρος μόνο, στις άσχημες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι σε οικοδομές και στον τομέα των κατασκευών να μείνουν χωρίς δουλιά.

Πάντως, η ανεργία έφθασε το 18,7% στην ανατολική Γερμανία, ενώ στη δυτική ήταν στο 10,6%.

Ωστόσο, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, των σοσιαλδημοκρατών, αναφέρθηκαν χτες για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο να ζητήσουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, δηλαδή πριν το φθινόπωρο του 1998, τονίζοντας ότι ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ απέδειξε ότι είναι ανίκανος να αλλάξει την τροπή της χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ότι με τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία φαίνεται ξεκάθαρα η ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας που έχει αποφασίσει.

Συνεχίστηκαν και χτες οι συγκεντρώσεις και οι συγκρούσεις με την Αστυνομία



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ