ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Είμαστε αποφασισμένοι και θα νικήσουμε! "

Για άλλη μια φορά χτες το κέντρο της Αθήνας συγκλονίστηκε από το μεγάλο ποτάμι της νιότης και της ελπίδας. Δεκάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν ότι συνεχίζουν ενωμένοι και αποφασισμένοι μέχρι τη νίκη

Με τη συγκλονιστική - για μια ακόμα φορά - παρουσία τους, με το πάθος των νιάτων και με τη σιγουριά πως η τελική νίκη τούς ανήκει, με την ευρηματικότητα των συνθημάτων και την αποφασιστικότητα στη φωνή τους, αλλά και με την ψυχραιμία που επέδειξαν όταν και πάλι οι γνωστές αναρχοασφαλίτικες ομάδες προσπάθησαν να διαλύσουν την πορεία τους πριν αυτή προλάβει καλά - καλά να φτάσει στο Σύνταγμα, οι μαθητές έδωσαν χτες την καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που υπονομεύουν τον αγώνα τους: "Είμαστε αποφασισμένοι και θα νικήσουμε! Το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω".

Το χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - όπως και τα άλλα που προηγήθηκαν όλες αυτές τις μέρες - με το πάθος των δεκάδων χιλιάδων μαθητών που συμμετείχαν, ένα πράγμα "ξεκαθάρισε": Πως οι νόμοι καταργούνται με αγώνα, καταργούνται με την ενότητα, το πείσμα και την πίστη όσων συμμετέχουν σ' αυτόν. Τα 16χρονα παιδιά απέδειξαν και χτες πως διαθέτουν και ενότητα, και πείσμα και πίστη. Πώς να σταματήσει το "ποτάμι", όταν είναι τόσοι πολλοί αυτοί που αγωνίζονται; Τι μπορεί να φοβίσει τους έφηβους μαθητές, όταν σε κάθε συλλαλητήριό τους έχουν πλάι τους τους καθηγητές και τους γονείς τους, όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες αυτής της χώρας; Αλήθεια, πόσο θ' αντέξουν ακόμα οι δύο αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της κυβέρνησης; Οι μαθητές, πάντως, και χτες το βροντοφώναξαν: "Σημίτη, Αρσένη ακούστε το καλά, οι νόμοι της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά".

Από νωρίς χτες το πρωί όλα έδειχναν πως κι αυτό το συλλαλητήριο θα ήταν συγκλονιστικό. Οι μαθητές κατά ομάδες και σχολεία κατέφταναν στα Προπύλαια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. "Κάτσε καλά Γεράσιμε","Αρσένη δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης, δεν είμαστε τα πρόβατα που ό,τι θέλεις κάνεις" και "Χριστόδουλε, Σημίτη και Αρσένη, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι", ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στην Πανεπιστημίου, πριν ακόμα ξεκινήσει η πορεία.

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το μπλοκ του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών Αθήνας, με το "ξεκάθαρο" μήνυμα στο πανό του: "Η τρομοκρατία δεν περνά. Ολοι μαζί για τη νίκη".Ακολουθούσαν τα μπλόκα των μαθητών - παραταγμένα κατά σχολεία - τα μαχητικά μπλόκα των φοιτητών, των εκπαιδευτικών. Με συνθήματα, τραγούδια και αποφασιστικότητα οι διαδηλωτές ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.30 π.μ. από τα Χαυτεία και στη συνέχεια η πορεία μπήκε στην οδό Σταδίου. Οι χιλιάδες νεαροί διαδηλωτές με τη ζωντάνια και το πείσμα τους "ανάγκασαν" εκατοντάδες περαστικούς Αθηναίους να χειροκροτήσουν το μεγαλείο του αγώνα τους, να δείξουν - έστω και μ' αυτόν τον τρόπο - πως είναι μαζί τους.

"Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη",φώναζαν οι μαθητές, πετώντας παράλληλα "το γάντι" στους Αθηναίους πολίτες: "Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, ελάτε να παλέψουμε για δωρεάν παιδεία".Εδώ, ίσως, πρέπει να σημειωθεί πως ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στον κόσμο το πανό του 3ου Λυκείου Γαλατσίου που έγραφε: "Δεν είναι τα βιβλία, δεν είναι οι βαθμοί, εκείνο που μας λείπει είναι η ζωή"...

Οταν το μπλόκο του 1ου Λυκείου Πλάκας έφτασε στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αρσάκη, οι γνωστοί πια σε όλους αναρχοχαφιέδες ξεκίνησαν τα επεισόδια, προσφέροντας, για μια ακόμα φορά, "άρτον και θέαμα" στα αδηφάγα τηλεοπτικά κανάλια. Ακόμα κι όταν οι συγκρούσεις ξέφυγαν απ' τα πλαίσια του κλεφτοπόλεμου, ακόμα κι όταν άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες μολότοφ και τα πρώτα δακρυγόνα, οι μαθητές επέδειξαν ψυχραιμία και με πρωτοφανή εμπειρία μπόρεσαν να κρατήσουν την πορεία, η οποία προχώρησε προς την πλατεία Συντάγματος. Ο στόχος και ο σκοπός των "γνωστών - αγνώστων" έπεσε για άλλη μια φορά στο κενό.

"Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία","Εξω τα ΜΑΤ απ' την πορεία","Να ποιοι είναι οι εκσυγχρονιστές, με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπούν τους μαθητές", ήταν τα συνθήματα που ακούγονταν στην πορεία μετά τις προβοκατόρικες μεθοδεύσεις. Με αυτά τα συνθήματα οι μαθητές προχώρησαν στην οδό Φιλελλήνων, έστριψαν στην Ξενοφώντος και μπήκαν στην Αμαλίας. Εξω απ' τη Βουλή τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Μέτωπο παιδείας με όλο το λαό για σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολειό","15% για την παιδεία, λεφτά υπάρχουν στην ολιγαρχία" και "Αυτό το υπουργείο δεν είναι παιδείας, είναι της ΕΟΚ και της ολιγαρχίας".Η πορεία συνεχίστηκε κατά μήκος της Πανεπιστημίου, όπου και διαλύθηκε λίγο αργότερα. Οι μαθητές, πάντως, από χτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο μεγάλο συλλαλητήριο...

Συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων

Οταν η πορεία έφτασε στη Βουλή, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής και τους εκπροσώπους των κομμάτων. Οι μαθητές ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους, τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη νίκη.

Εκ μέρους του ΚΚΕ,τους μαθητές δέχτηκε ο βουλευτής Αχ. Κανταρτζής,ο οποίος τους ευχήθηκε "καλό κουράγιο" και δήλωσε ότι το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους αγώνες τους και μέσα και έξω από τη Βουλή. Και συμπλήρωσε: "Ολο και περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ότι ο νόμος δεν αφορά μόνο τους μαθητές και πρέπει όλο και περισσότερα σωματεία, όλο και περισσότεροι φορείς να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα, ώστε να στηθεί ένα μέτωπο για καλύτερη παιδεία".

Στη συνέχεια, οι μαθητές συναντήθηκαν με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ,οι οποίοι παρέδωσαν "μαθήματα διαλόγου" και αναφέρθηκαν στην "αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε τα περί απομάκρυνσης του υπουργού Παιδείας, αναστολής των διατάξεων του νόμου ειδικά για τις εξετάσεις στη Β Λυκείου και είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επανέλαβε τη θέση για αναστολή του νόμου και διάλογο.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ είπε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει σε υποχωρήσεις το υπουργείο και μίλησε για αλλαγές στο εξεταστικό, την καθιέρωση ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αλλαγές στα ΤΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών συναντήθηκαν και πάλι με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,μια συνάντηση που έγινε με κλειστές πόρτες για τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα πάντως με τους εκπροσώπους των μαθητών, ο πρόεδρος της Βουλής, αφού άκουσε τα αιτήματα των μαθητών, πρότεινε να γίνει διάλογος με τη συμμετοχή όλων των 15μελών μαθητικών συμβουλίων του Λεκανοπεδίου, ενώ εμφανίστηκε αντίθετος με την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Υπόθεση του λαού η παιδεία

"Θα νικήσουμε. Δε θα περάσουν". Σε αυτές τις πέντε λέξεις συμπυκνώνεται το νόημα και η αποφασιστικότητα του μαζικού και δυναμικού συλλαλητηρίου χτες βράδυ στον Πειραιά, όπου εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι και ναυτεργάτες διαδήλωσαν δίπλα στα παιδιά τους.

Για τη φασιστική κυβερνητική επιδρομή στο χώρο της παιδείας, που ατσαλώνει τους μαθητές όσο εντείνεται μίλησαν διαδοχικά από το βήμα της πλατείας Κοραή η μαθήτρια Μαρία Λυκουρέση εκ μέρους του Συντονιστικού Μαθητών Πειραιά, η Κούλα Κυριακοπούλου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, ο Λευτέρης Φραγκολάκης πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων εκ μέρους όλων των εργατικών σωματείων της πόλης και ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Γιαννακόπουλος πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Ο δυναμισμός της συγκέντρωσης εντάθηκε, όταν οι μαθητές από την πλατεία πέρασαν στο δρόμο με το ρυθμό, αυτή τη φορά να δίνουν τα τύμπανα της Ιωνιδείου Σχολής και με κατεύθυνση το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου εκπρόσωποί τους κατέθεσαν το ψήφισμα του συλλαλητηρίου. Διαβάζοντάς το νωρίτερα η μαθήτρια Χρυσάνθη Κρεμμυδά είχε επισημάνει ότι "κανείς εισαγγελέας, καμιά απειλή, εκβιασμός, τραμπουκισμός, προβοκάτσια, συκοφαντία, κανείς νέος Καλαμπόκας δεν πρόκειται να μας λυγίσει".

Η πορεία, με συνθήματα που η ευρηματικότητά τους από την αρχή έχει χαρακτηρίσει τον αγώνα των μαθητών, κάλυψε τις οδούς Β. Γεωργίου, Γρηγόρη Λαμπράκη, 3ης Μεραρχίας και Ηρώων Πολυτεχνείου, για να καταλήξει και πάλι στην πλατεία Κοραή. Τα συνθήματα, τα τραγούδια δε σταμάτησαν λεπτό. Ανάμεσα στους πολλούς μαθητές, εργαζόμενους, γονείς και εκπαιδευτικούς διακρίναμε: τον δήμαρχο Περάματος Γιάννη Πατσιλινάκο,τους επικεφαλής των συνδυασμών: "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτη Σαλπέα,"Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας" Βέρα Νικολαϊδου,"Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου" Ελένη Παπαδοπούλου,"Δημοκρατική Ενότητα Κορυδαλλού" Νίκο Θέμελη και "Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία" Βαγγέλη Κυριακού.Από τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Πειραιά παραβρέθηκαν η Ελπίδα Παντελάκη και ο Γιώργος Λαγονίκας,ενώ αισθητή ήταν η παρουσία εργατικών και ναυτεργατικών σωματείων, εργαζόμενων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συλλόγων γυναικών, σωματείων συνταξιούχων και αντιστασιακών οργανώσεων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Συνεχίζουμε αταλάντευτα

Ενωμένο, δυνατό μαχητικό όσο ποτέ άλλοτε είναι το μαθητικό κίνημα στην Αθήνα και πανελλαδικά, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων.Χαιρετίζοντας τους χιλιάδες μαθητές, που πήραν μαζικά μέρος στα χτεσινά συλλαλητήρια, τους καλεί σε νέο γύρο αγωνιστικών πολύμορφων κινητοποιήσεων, καθώς και στο παμμαθητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Γενάρη στις 10.30 στα Προπύλαια. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας χαιρετίζει τις δεκάδες χιλιάδες των μαθητών στην Αθήνα και σ' όλη την Ελλάδα που με τις συνεχείς μαζικές κινητοποιήσεις "έκαψαν" ένα προς ένα όλα "τα χαρτιά" του υπουργείου Παιδείας για το σταμάτημα του μεγαλειώδους αγώνα μας.

Με τις γενικευμένες καταλήψεις μας, τα δεκάδες μαχητικά μαζικά μπλόκα, τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις μας, το συντονισμό και την κοινή δράση με γονείς, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία έχουμε στριμώξει πολύ άγρια την κυβέρνηση. Τώρα πια κανένας κ. Αρσένης, εισαγγελέας, κουκουλοφόρος, "αγανακτισμένος γονιός", η φέρελπις διασπαστής δεν μπορεί να μας σταματήσει.

Το Μαθητικό Κίνημα στην Αθήνα και Πανελλαδικά είναι ενωμένο - δυνατό - μαχητικό όσο ποτέ άλλοτε. Καμία τρομοκρατία δεν μπορεί να μας πτοήσει. Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σήμερα (σ. σ. χτες) στην Αθήνα και σ' ολόκληρη την Ελλάδα έδειξαν για άλλη μια φορά την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας.Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με μαζικές καταλήψεις, μαθητικά μπλόκα. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας διοργανώνει νέο παμμαθητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Συμμετέχουμε δραστήρια για την επιτυχία της νέας πανελλαδικής συνάντησης Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων απ' όλες τις πόλεις της Ελλάδας που θα γίνει την Κυριακή 24 Γενάρη στο Συγκρότημα της Γκράβας, όπως είχαμε αποφασίσει όλοι μαζί στην προηγούμενη Πανελλαδική Συνάντηση στις 20 Δεκέμβρη 1998.

Είμαστε σίγουροι ότι το κάλεσμα της νέας Πανελλαδικής Συνάντησης θα αποτελέσει το έναυσμα για ένα νέο γύρο μαχητικών - μαζικών - μαθητικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα και σ' όλη τη χώρα.

Ολοι μαζί για τη νίκη. Συνεχίζουμε αταλάντευτα".

Προς τον Απ. Κακλαμάνη

Οι προχτεσινές δηλώσεις σας μας δημιούργησαν πολλές σκέψεις, όχι μόνο γι' αυτά που είπατε, αλλά και γι' αυτά τα πραγματικά περιστατικά, που συνδέονται με τα λεγόμενά σας, αλλά που εσείς δε φαίνεται να τα πήρατε υπόψη σας, όταν κάνατε αυτές τις δηλώσεις. Ας εξηγηθούμε.

***

1. Δικαίως καταδικάσατε την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο πολιτικό σας γραφείο. Σας υπενθυμίζουμε, ωστόσο, αν και το γνωρίζετε, ότι τέτοια ενέργεια γίνεται για πολλοστή φορά (μόνο κατά ανώτατων κυβερνητικών στελεχών η 6η, χώρια εναντίον άλλων). Ερώτημα: Η κυβέρνησή σας δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα γραφεία των υπουργών - και το δικό σας; Δεν έχει καμιά ευθύνη για το γεγονός ότι τα λεγόμενα "παιδιά του Νοέμβρη" μπορούν να χτυπούν όποτε θέλουν και όπου θέλουν, δίχως να συλλαμβάνεται ούτε ένας για δείγμα;

Για τα παραπάνω δεν κάνατε την παραμικρή νύξη, λες και λαβαίνουν χώρα σε άλλον πλανήτη...

2. Συνδέσατε, κύριε Κακλαμάνη, την εμπρηστική ενέργεια στο πολιτικό σας γραφείο με την ενόχληση κάποιων (ποιων;) ενόψει της συνάντησή σας με τους μαθητές.

Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τη σύνδεση που κάνατε. Δηλαδή οι προβοκάτορες - περί τέτοιων πρόκειται - έστησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, επειδή είναι κατά του... διαλόγου; Λέτε να τους τρομοκρατήσατε (!) με την κίνησή σας να συναντηθείτε με τους μαθητές; Αρα, λέτε να έσπευσαν να... τορπιλίσουν το "διάλογο";

Αν τα πράγματα δεν είναι έτσι (και βεβαίως δεν είναι), τότε γιατί κάνατε αυτές τις δηλώσεις;

Αν θεωρείτε ότι είναι έτσι, τότε γιατί δεν ονοματίσατε αυτούς που ενοχλεί η συνάντησή σας με τους μαθητές; Γιατί δημιουργείτε, με τις σκόπιμα θολές δηλώσεις σας, ένα αντίστοιχα θολό κλίμα, μέσα στο οποίο μπορεί να δίνει ο καθένας τη δική του ερμηνεία; Επιδιώκετε τον αποπροσανατολισμό ή και κάτι άλλο; (Εσείς ξέρετε ποιο).

3. Με τον τρόπο αυτό, κύριε Κακλαμάνη, παρακάμπτετε συνειδητά το εύλογο ερώτημα: Ποιον συμφέρουν οι διάφορες ενέργειες των προβοκατόρων - χαφιέδων; Ολοι γνωρίζουν - και εσείς ο ίδιος - ότι τέτοιες ενέργειες συμφέρουν μόνο την κυβέρνησή σας. Θα λέγαμε μάλιστα, ότι όχι μόνο τη συμφέρουν, αλλά και ότι όλοι εσείς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης θα νιώθετε πανευτυχείς για τέτοια γεγονότα. Σας δίνουν χέρι βοηθείας στον κατασταλτικό ρόλο σας κατά του κινήματος παιδείας.

Ερωτήματα: Αυτούς - τους προβοκάτορες - εννοούσε ο κ. Γιαννόπουλος, όταν έλεγε ότι "ο λαός θα πάρει την υπόθεση στα χέρια του"; Η μήπως εννοούσε τύπους, όπως τον άθλιο γραμματέα της νομαρχιακής σας Ρόδου; Η και τους δύο;

****

Κι εσείς, κύριε πρόεδρε, τι λέτε γι' αυτά; Θέτουμε το ερώτημα, αν και γνωρίζουμε ότι τα συγκαλύπτετε, ως γνήσιος συνένοχος που παριστάνει τον ουδέτερο...

Μ. Μ.

Συλλήψεις άσχετων - ανενόχλητοι οι προβοκάτορες

Συνελήφθη 51χρονος δικηγόρος, παρουσία συναδέλφων του, γιατί διαμαρτυρήθηκε στους αστυνομικούς, τη στιγμή που συνελάμβαναν αθώους νεαρούς αντί για κουκουλοφόρους

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τη δράση των αυτοαποκαλούμενων αναρχικών, αλλά και για τη στάση της Αστυνομίας απέναντί τους, είναι η μαρτυρία του 51χρονου δικηγόρου Γιάννη Κουλουρούδη,που συνελήφθη χτες το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, με την κατηγορία ότι πετούσε πέτρες στους αστυνομικούς! Η απολογία που έδωσε στον εισαγγελέα δίωξης ο δικηγόρος - που κατηγορείται για στάση, σύσταση και συμμορία, απόπειρα απρόκλητης σωματικής βλάβης - δίνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο απαντήσεις σε δύο ερωτήματα: Ποιοι κρύβονται πίσω απ' τις κουκούλες και τι στόχους εξυπηρετούν οι προβοκατόρικες ενέργειές τους.

Να, τι είπε χτες ο Γ. Κουλουρούδης στην απολογία του και πώς περιέγραψε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, στις 12.45 μ.μ., στην οδό Θεμιστοκλέους: "Κατ' αρχήν, να δηλώσω ότι δεν πέταξα καμιά πέτρα, γιατί είμαι κατά τέτοιων μορφών βίας, οι οποίες δε βοηθούν τους συνδικαλιστικούς αγώνες, αντίθετα, τους προβοκάρουν. Ηταν 12.45 μ.μ., στη διασταύρωση των οδών Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου, όταν είδα 3 - 4 άτομα, που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους, να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς. Κοντά μου ήταν ο ένας απ' αυτούς και προσπάθησα να τον αποτρέψω. Εκείνη τη στιγμή, έπεσε ένα δακρυγόνο απ' τους αστυνομικούς και ο κόσμος μετακινήθηκε προς την οδό Ακαδημίας. Λίγο μετά τη ρίψη του δακρυγόνου, δύο αστυνομικοί της Ασφάλειας έπιασαν έναν σπουδαστή και δύο μαθητές, με την αιτιολογία ότι πετούσαν πέτρες. Τότε εγώ τους πλησίασα και τους είπα: "Αυτοί οι δύο με τα κασκόλ στο πρόσωπο πετούν τις πέτρες κι όχι αυτά τα παιδιά που συλλαμβάνετε". Ο ένας απ' τους αστυνομικούς με έσπρωξε. Τότε ξαναπήγα κοντά του και του είπα ότι είμαι δικηγόρος. "Ν' αφήσεις τα παιδιά και να πιάσεις αυτούς που πραγματικά πετούν τις πέτρες", είπα. Τότε πλησίασαν κι άλλοι, ένστολοι αυτή τη φορά, αστυνομικοί και κάποιος απ' αυτούς φώναξε: "Πιάστον για αντίσταση και απελευθέρωση κρατουμένου". Διαμαρτυρήθηκα, αλλά σύρθηκα, δυστυχώς, στην κλούβα.

Ως πολίτης κι ως δικηγόρος, δηλώνω ότι, δυστυχώς, αυτοί που κάνουν τα επεισόδια, οι κουκουλοφόροι, ουδέποτε πιάνονται, αλλά συλλαμβάνονται άσχετοι άνθρωποι και κατηγορούνται. Το γεγονός αυτό το είδαν άλλοι τρεις συνάδελφοί μου και επικαλούμαι τη μαρτυρία τους. Πρόκειται για τους Γαλανή Κανελλοπούλου, Στέργιο Τζαβούλη και Γιώργο Ξένο".

Να σημειωθεί πως αργά το απόγευμα ο 51χρονος δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος- μάλιστα θα υποβάλει μήνυση κατά των αστυνομικών για κατάχρηση εξουσίας - καθώς επίσης κι ένας 17χρονος μαθητής που συνελήφθη μαζί του. Κρατούνται ακόμη στην Ασφάλεια ο 19χρονος σπουδαστής και ο 18χρονος μαθητής, που συνελήφθησαν κι αυτοί στη διασταύρωση των οδών Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου, οι οποίοι θα οδηγηθούν σήμερα στο Αυτόφωρο. Εκτός απ' αυτούς τους τέσσερις, συνελήφθησαν άλλα 29 άτομα, ανάμεσά τους και τέσσερις ακόμα ανήλικοι που αφέθηκαν ελεύθεροι. Συνολικά, θα παραπεμφθούν 25 άτομα στον εισαγγελέα με διάφορες κατηγορίες.

Οι συνήθεις μασκοφόροι...

Οι γνωστές ομάδες των αναρχοχαφιέδων κουκουλοφόρων έδρασαν και χτες. Με την προκλητική ανοχή της αστυνομίας επιχείρησαν να στήσουν πάλι το γνώριμο σκηνικό, αλλά η αυξημένη και αποτελεσματική περιφρούρηση των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών δεν επέτρεψε στα μικροεπεισόδια που συνέβησαν να πάρουν μεγαλύτερη έκταση.

Η δράση τους ξεκίνησε στην οδό Αρσάκη με πετροπόλεμο, εναντίον των ΜΑΤ. Στη συνέχεια με την ανοχή των αστυνομικών που βρίσκονταν στην οδό Ομήρου, οι κουκουλοφόροι ξέφυγαν από το μπλοκ των μαθητών του Λυκείου της Πλάκας, κάτω από το πανό των οποίων είχαν "κρυφτεί" και έριξαν μολότοφ στην Ιονική Τράπεζα. Στην πλατεία Συντάγματος, όπου οι κάμερες είχαν "ακροβολιστεί" στις γύρω ταράτσες, οι προσπάθειές των αναρχοχαφιέδων να δημιουργήσουν επεισόδια στην οδό Μητροπόλεως έπεσαν στο κενό, αφού τα μπλοκ των σπουδαστών της Σιβιτανιδείου συντεταγμένα σε αλυσίδες τούς έτρεψαν σε φυγή. Στην οδό Θεμιστοκλέους, με το τέλος της πορείας, μπροστά στις στημένες κάμερες των καναλιών, ανενόχλητοι οι προβοκάτορες άρχισαν να πετούν πέτρες και μολότοφ προς τα ΜΑΤ, που ήταν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων. Αυτό ήταν το έναυσμα για τις δυνάμεις καταστολής που έριξαν δακρυγόνα και κυνήγησαν αδιακρίτως τους διαδηλωτές. Οχι όμως και τους "ανθρώπους" της, που έσπευσαν να φύγουν από την οδό Θεμιστοκλέους σαν "κύριοι", περνώντας προκλητικά δίπλα από τους αστυνομικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ