Από τη μαζική συμμετοχή των αγροτών χαρακτηρίζονται οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί στα κεφαλοχώρια της Επαρχίας Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής, με στόχο να προετοιμάσει τη μεγάλη έξοδο των αγροτών στους δρόμους, τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη.
Παράλληλα οι αγρότες της περιοχής που εδώ και χρόνια έχουν καταγγείλει τις νόθες ηγεσίες των δύο δευτεροβάθμιων Οργανώσεων στο νομό, κινούνται στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου και μιας Ομοσπονδίας πραγματικού υπερασπιστή της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Στο μεταξύ, χθες, μια μέρα μετά τη συνάντηση των δύο Ομοσπονδιών του νομού με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης όπου τέθηκαν υπόψη τα προβλήματα των αγροτών και ζητήθηκε η διαμεσολάβησή του προκειμένου τελικά να οριστεί ραντεβού με το υπουργείο Γεωργίας για την επόμενη βδομάδα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Επαρχίας Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει ως απαράδεκτη την προαναφερόμενη ενέργεια, που όπως σημειώνει στοχεύει στην υπονόμευση του αγώνα που ξεδιπλώνεται.
Χαρακτηριστικά η ΣΕΑ αναφέρει: "Οι δύο "Ομοσπονδίες" δεν εκφράζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, που στη συνείδησή τους χαρακτηρίζονται συμβιβασμένες και ξεπουλημένες. Και οι δύο έχουν καταντήσει σφραγίδες, που περιφέρονται σε γραφεία υπουργών, με πνεύμα συναλλαγής και ανταλλαγμάτων.
Τα αιτήματα που προβάλλουν δεν είναι αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, που με την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ οδηγούνται στον αφανισμό. Η ύπαρξη δύο Ομοσπονδιών στο νομό λειτούργησε μέχρι σήμερα διασπαστικά, αποπροσανατολιστικά και με σκοπό την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών. Γι' αυτούς τους λόγους οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής, δεν αναγνωρίζουν τις ξεπουλημένες ηγεσίες και δεν τους αντιπροσωπεύουν".
Τέλος η ΣΕΑ Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν γύρω της και να πάρουν μαζικά μέρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται. Επίσης καλούν τους συναδέλφους τους των άλλων περιοχών του νομού να δράσουν αντίστοιχα, και να δημιουργήσουν τις δικές τους ΣΕΑ.
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Τη σημαντική οικονομική ζημιά που προκαλεί στους αγρότες της χώρας μας η κατάργηση της πράσινης ισοτιμίας της δραχμής - ECU, που έγινε με την υιοθέτηση του ΕΥΡΩ από 1/1/99 και η αντικατάστασή της με την καθημερινή συναλλαγματική ισοτιμία δραχμής - ΕΥΡΩ, επισημαίνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας, Νίκος Γκατζής και Σταύρος Παναγιώτου και καλούν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την κάλυψη των απωλειών που υπάρχουν.
Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στους αγρότες οφείλεται στο ότι στις 31/12/98 ανατιμήθηκε εφάπαξ η δραχμή κατά 3,3%, σε σχέση με την υπάρχουσα τότε πράσινη ισοτιμία και η ανατίμησή της συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να μειώνονται αντίστοιχα οι τιμές και επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων που θα πληρωθούν μετά την 1/1/99.
Η μείωση των τιμών και επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων, λόγω της καθιέρωσης του ΕΥΡΩ, γίνεται σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα μειώνεται με γοργούς ρυθμούς χρόνο με το χρόνο, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Και το νέο αυτό "δεδομένο" επιδεινώνει την οικονομική θέση των αγροτών και δυσκολεύει την επιβίωσή τους. Φαίνεται καθαρά, επισημαίνεται στην Ερώτηση, ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι όχι μόνο δεν έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα από την υιοθέτηση του ΕΥΡΩ, αλλά θα βγουν πολλαπλώς ζημιωμένοι. Συνεπώς, απαιτείται να υπάρξει αντιστάθμιση που να καλύπτει την απώλεια εισοδήματος.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας αν η κυβέρνηση θα καλύψει, πότε και με ποιο τρόπο ολόκληρες τις οικονομικές απώλειες των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας μας.
"Η Ευρώπη έχει ήδη αναγνωρίσει αυτό το πρόβλημα των αγροτικών προϊόντων με την ΚΑΠ, δηλαδή ένα σύστημα ενοποιητικών παρεμβάσεων, με στόχο τη συνοχή της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να επέλθει ουσιαστική σύγκλιση και ολοκλήρωση αντί απόκλισης".
Σε αυτή την παραδοχή βασίζεται ο καθηγητής κ. Κ. Βεργόπουλος, για να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με τις σχέσεις της ΟΝΕ και της ΚΑΠ. Συμπεράσματα που αποδίδονται με τον τίτλο του άρθρου του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" της 17/1/99 "ΟΝΕ εναντίον ΚΑΠ".
Για μεθοδολογικούς λόγους θα εξετάσουμε πρώτα την ορθότητα και ρεαλιστικότητα της παραδοχής, πάνω στην οποία οικοδομήθηκαν τα συμπεράσματα και ύστερα τα ίδια τα συμπεράσματα. Και αυτό γιατί αν η παραδοχή είναι αβάσιμη, τότε και τα συμπεράσματα είναι εξωπραγματικά.
Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και μάλιστα με οικονομικά στοιχεία και όχι με αυθαίρετες υποκειμενικές εκτιμήσεις, είναι αν η ΚΑΠ που εφαρμόζεται 18 χρόνια και στη χώρα μας συνέβαλε στην ουσιαστική σύγκλιση, αντί της απόκλισης στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, γιατί εξ αντικειμένου δεν μπορούσε να συμβάλει σε μια γενικότερη σύγκλιση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, στην περίοδο 1981-95 μεγάλωσε η ψαλίδα ανάμεσα στο μέσο εισόδημα των μικρότερων και μεγαλύτερων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και από 1 προς 20 το 1981 έγινε 1 προς 23 το 1995, παρά το γεγονός ότι στην περίοδο αυτή πολλά μικρά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν, με αποτέλεσμα η βάση σύγκρισης το 1995 να έχει ανέβει σε σχέση με το 1981.
Στην ίδια περίοδο διατηρήθηκε η διαφορά 1 προς 5 ανάμεσα στο εισόδημα του μέσου Ελληνα αγρότη, που ήταν το μικρότερο στην ΕΕ, και του μέσου Ολλανδού που ήταν το μεγαλύτερο, παρά το γεγονός ότι στην περίοδο αυτή τα απασχολούμενα άτομα στη γεωργία μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 28% και στην Ολλανδία μόνο κατά 1,6% και το μέσο εισόδημα υπολογίζεται σαν το πηλίκο του συνολικού αγροτικού εισοδήματος διά του αριθμού των απασχολουμένων.
Στην πενταετία 1988 - 1992 μεγάλωσαν οι διαφορές στο αγροτικό εισόδημα των περιφερειών, με αποτέλεσμα το μέσο γεωργικό εισόδημα των μη μειονεκτικών περιοχών να είναι 26% μεγαλύτερο από το μέσο κοινοτικό γεωργικό εισόδημα, ενώ των μειονεκτικών περιοχών μικρότερο κατά 19% και των ορεινών μικρότερο κατά 45% του μέσου κοινοτικού όρου.
Το 80% των κοινοτικών επιδοτήσεων το απορροφά το 20% των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ και αντίστροφα μόνο το 20% των κοινοτικών επιδοτήσεων απορροφά το 80% των μικρών αγροτικών νοικοκυριών.
Στην πιο γεωργική χώρα της ΕΕ, δηλαδή στην Ελλάδα, το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο από πλεονασματικό έγινε ελλειμματικό, με τα ελλείμματα να αυξάνουν χρόνο με το χρόνο.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η ΚΑΠ όχι μόνο την πραγματική σύγκλιση δεν προώθησε στις αγροτικές οικονομίες των χωρών της ΕΕ, αλλά επιτάχυνε τις διαδικασίες απόκλισης. Απλά και από την προκειμένη περίπτωση επιβεβαιώθηκε ο καπιταλιστικός χαρακτήρας της ΕΕ και η λειτουργία του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης, βασικού νόμου του καπιταλισμού.
Γι' αυτό αποτελεί αυταπάτη το συμπέρασμα ότι η ΟΝΕ αντιφάσκει με τις καταστατικές αρχές που κατηύθυναν την πορεία της ευρωπαϊκής σύγκλισης, κατά την πρόσφατη 40ετία. Και ότι "το πρότυπο της ΟΝΕ επιβάλλεται εις βάρος εκείνου της ΚΑΠ", επειδή η Γερμανία και η Αυστρία αξιώνουν την εθνική ισοσκέλιση των κοινοτικών πληρωμών και εισπράξεων, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των κοινοτικών δαπανών ως ποσοστού επί του ΑΕΠ. Επειδή, με δυο λόγια, η Γερμανία και η Αυστρία, αλλά και άλλες χώρες θέλουν να πληρώνουν λιγότερα στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Οσα περίπου παίρνουν.
Βέβαια, η γερμανοαυστριακή αξίωση επιταχύνει πιο πολύ τους ρυθμούς της διαδικασίας απόκλισης. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν ανατρέπει τη διαδικασία σύγκλισης για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί διαδικασία σύγκλισης δεν υπήρχε ποτέ στην ΕΕ, αλλά ούτε και η ΚΑΠ - όπως αποδείχτηκε από τα στοιχεία - αποτελούσε πολιτική σύγκλισης.
Γ. Σ.
Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δει σοβαρά τα προβλήματα των αγροτών του Νομού Εβρου και να δώσει ολοκληρωμένη και μακρόπνοη λύση, προκειμένου να μην επαναλαμβάνονται κάθε χρονιά οι καταστροφές της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες. Ταυτόχρονα, δε στοχεύει να κάνει κάτι για τις ελλιπείς αποζημιώσεις των τελευταίων χρόνων.
Αυτό προέκυψε χτες από τη συζήτηση στη Βουλή της Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου, σχετικά με το θέμα, αφού ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας, Κωνσταντίνος Βρεττός, αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει τους παραγωγούς που καλλιέργησαν στα χρονικά περιθώρια που είχε θέσει, ενώ "θα" εξετάσει το θέμα και για όσους καλλιέργησαν πέρα από τα προβλεπόμενα χρονικά όρια.
Ανταπαντώντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ περιέγραψε την κατάσταση των αγροτών στον Εβρο, λέγοντας ότι τα χρόνια προβλήματα "οφείλονται στο ελλιπές και στο απαρχαιωμένο αντιπλημμυρικό έργο που υπάρχει στο νόμο εδώ και μισό αιώνα περίπου. Συνεπώς, δεν είναι σωστό να μένετε στον Οργανισμό του ΕΛΓΑ και να αγνοείτε τις ιδιαιτερότητες του Νομού, ότι δηλαδή οι καλλιέργειες στο συγκεκριμένο Νομό έχουν μια οψιμότητα και ένα σημαντικό μέρος αυτών των καλλιεργειών, είναι επανασπορά λόγω των πλημμυρών του χειμώνα. Δεν μπορούσαν για αντικειμενικούς λόγους να καλλιεργήσουν έγκαιρα". Πρόσθεσε δε, αναφερόμενος στους αγρότες, ότι "η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων για τον περιορισμό των καταστροφών και η μη ικανοποιητική αποζημίωση των παραγωγών τα προηγούμενα χρόνια τους έχει οδηγήσει σε δεινή οικονομική θέση".
Την πρόσληψή τους και να μην κηρυχτεί νέος διαγωνισμός, ζητούν με εξώδικο που απέστειλαν στο διοικητικό συμβούλιο της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", οι 26 από τους 78 επιτυχόντες στο διαγωνισμό του 1996 για πρόσληψη ιπτάμενων χειριστών στην εταιρία. Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι στο εξώδικό τους, για την εκπαίδευσή τους στις ΗΠΑ δαπανήθηκαν από την "Ολυμπιακή" 1,5 δισ. δραχμές. Οι ιπτάμενοι χειριστές ισχυρίζονται ότι κανονικά έχουν προσληφθεί και αναμένεται μόνο η τυπική έγκριση από την επιτροπή υπουργών. Παράλληλα, αναφέρουν ότι επιτροπή υπουργών είναι αναρμόδια να υποδείξει στο ΔΣ της "Ολυμπιακής" τον τρόπο πλήρωσης των θέσεων και μάλιστα με νέο διαγωνισμό, που θα σήμαινε τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις για την εταιρία.